Slovenija

Vojni zločin na Holmecu?

Beograd, 05. 04. 2006 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Beograjsko zožilstvo je začelo postopek zaradi domnevnega umora vojakov JLA na Holmecu leta 1991.

Predaja vojakov JLA na Holmecu
Predaja vojakov JLA na Holmecu FOTO: POP TV

Srbsko tožilstvo za vojne zločine je začelo predkazenski postopek za primer Holmec na podlagi videoposnetka uboja treh vojakov tedanje jugoslovanske ljudske armade (JLA) leta 1991, je povedal tiskovni predstavnik tožilstva Bruno Vekarić. Slovenija sicer vztraja, da v primeru Holmec ni šlo za vojne zločine.

Posnetek, ki ga je posnela avstrijska televizija ORF, na katerem slovenske sile na mejnem prehodu Holmec streljajo na vojake, ki so se predajali z belimi zastavami, je Vekarić označil kot "dramatičen" prikaz verjetno prvega vojnega zločina v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije.

O tem je v svoji današnji izdaji poročal tudi beograjski dnevnik Blic. Slovensko tožilstvo tudi po petnajstih letih ni obtožilo nobenega storilca tega zločina, namesto tega pa je sprožilo kar tri postopke proti predsednici Helsinškega monitorja Slovenije za človekove pravice Nevi Miklavčič Predan, ker je izjavila, da gre za "prvi dokumentirani vojni zločin na območju nekdanje SFRJ", piše Blic.

Sedanji slovenski premier Janez Janša je izjave Predanove že junija leta 2003 zavračal kot "ponovne poskuse diskreditacije vojne za Slovenijo" in pozval uradne institucije, naj "odgovarjajo na tovrstne hude obtožbe". Janša je takrat izrazil prepričanje, da so bile vse morebitne nejasnosti že zdavnaj preiskane, očitki pa uradno in verodostojno zavrnjeni. "Zaradi tega je ponavljanje laži o bojih za mejni prehod Vič Holmec še toliko bolj zavržno dejanje, molk uradnih organov ob takšnem ravnanju pa je nesprejemljiv," je tedaj še poudaril Janša.

Beograjski dnevnik trdi, da je srbsko tožilstvo za vojne zločine zaprosilo predsednico HMS za omenjeni posnetek in ga od nje tudi dobilo preko veleposlaništva SČG v Ljubljani. Blic piše, da bo tožilstvo dalo posnetek na vpogled izvedencem, morda pa bo na pogovore pozvalo v Beograd tudi snemalca avstrijske televizije, ki je bil očividec zločina.

Omenjene posnetke so sicer uporabili tudi na sodnem procesu proti zdaj že pokojnemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Milošević se je na omenjene posnetke skliceval, ko je kot priča nastopil nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

Slednji je sprva zanikal, da bi na trojico vojakov JLA streljali, ko je sodnik Richard May zahteval, da mu predvajajo posnetek, pa je povedal, da "zdaj vidi, da so na vojake streljali".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gepardbg@yahoo.com
07. 04. 2006 08.34
+0
Seveda da je šlo za vojni zločin. Vojni, ratni zločin, saj je vseeno kdo ga je in kje naredil in na katerem jeziku, pomembno je da je zločin, in na Holmcu je to bil in to so vsi po televiziji lahko videli. Pomembno je da vsi ki so naredili zločin za to odgovarjajo. Žal mi je da v Sloveniji ima zelo mnogo nacistov podobnih onim Šešeljevim v Srbiji in da jim je vsako ki ne misli kot Janša sovražnik. Kar se tiče znanja slovenščine precej več je Slovencev rojenih tukaj v Sloveniji ki nimajo pojma svoj jezik in to je sramotno, še bolj pa je pa sramotno da se Slovenci za 80 let koliko so živeli v Jugi niti niso želeli naučit Srbohrvaščine, sedaj se pač delajo brihtni in jim ni všeč če določeni v Sloveniji nočejo govoriti slovensko ali ga ne znajo. Ali ni to hinavščina, ona stara dobra hinavščina ki je tako karakteristična za mnoge Slovence, čast izjemam. Kar se tiče JLA ona je bila regularna vojska tedanje države ki se je hotela umakniti iz Slovenije brez vojne in katero so napadli teritorialci tedaj nepriznane Slovenije. Ali ni to terorizem?
Andrej Zaletel
01. 09. 2023 20.43
asdfjklc2@hotmail.com
06. 04. 2006 15.29
+0
Očitno je, da je šlo za agresijo s strani JLA. Če ima pa kdo probleme, naj se zahvali g. Slobotu! Sem mislil, da naši državljani obvladajo slovenski jezik, pa spodaj vidim, da temu ni tako. Očitna je bila tista gajbica krompirja (kolikor je pač stalo državljanstvo), prepoceni.
wedjih@yahoo.com
06. 04. 2006 15.11
+1
Očitno je da gre za ratni zločin!
Andrej Zaletel
01. 09. 2023 20.43
jungle@email.si
06. 04. 2006 09.07
+0
Ve se da je bil agresor JLA, nobeden jih ni prosil da zganjajo agresijo nad Slovenijo, lepo bi odkorakali domov in mrtvih ne bi bilo...
esfflight
06. 04. 2006 05.44
+0
JLA in vsi, ki so zaceli agresijo naj kar malo nehajo s svojimi besedami. Jasno je, da jih ni nihce prosil za agresijo in so bili oni tisti, ki so zaceli s streljanjem in voznjo s tanki po poljih. Streljali so na Jerneja Molana v nasi vasi in ga usmrtili. Ce so jih pac na drugi strani dobili je bolj pametno da so tiho in ne izzivajo. Ljudje so imeli dosti " bratstva" in so se odlocili za odcepitev. Seveda juzni tega niso razumeli in so se petelinili naprej. Vi politiki pa ne glavo pod povster ampak jim gladko lahko enako poveste nazaj, saj ste predstavniki ljudstva, ki se je navelicalo spanovije. Vkolikor ne bo besed od vas se lahko zgodi, da se tudi vas lahko ljudje navelicajo in bo nastal drug problem.
Vegos
06. 04. 2006 01.28
+1
Problem je v tem da mirovna pogodba pomeni konec vojne samo formalno. Dokler se ne neha sovražnost, je to le mrtva črka na papirju.
s52lb@fpp.hamradio.si
05. 04. 2006 20.24
+0
če je to resnica o poboih treh vojakov JLA , potem je obsodbe vredno. NAJ SE STORILCE KAZNUJE,KOD VOJNE ZLOČINCE!!