Volitve

VOL17VE: Kdo bi se kot predsednik odpovedal plači, kdo dodatkom in nadomestilom?

Ljubljana, 13. 10. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs/STA
Komentarji
398

Je biti predsednik države "sanjska služba"? Najvišji plačni razred, pravica do 40 dni dopusta, potovanja, nadomestilo za ločeno življenje. Nekateri kandidati so se pripravljeni odpovedati koristim, celo predsedniški plači. Populistični ukrepi? Bi moral predsednik vzeti, kar mu pripada?

Predsednik republike je seveda najbolj častna funkcija v državi. Človek, ki sede na to “delovno mesto” je za svoje delovanje najbolj poplačan s častjo, osebnostno rastjo in rastjo v političnem smislu. A v očeh javnosti predsednik republike ni deležen le teh “koristi”. “Izgleda kot precej udobna služba. Razvažajo jih naokrog, veliko potujejo, se udeležujejo velikih dogodkov, bivajo v razkošju. Ni jim hudega,” je slišati med ljudmi. Kaj o teh besedah menijo kandidati? Je plača dovolj visoka? Bi sami izkoristili tudi vse pravice, predpisane bonitete in nadomestila, ali bi se jim morda odpovedali in državi prihranili nekaj sredstev?

Kandidati za predsednika republike
Kandidati za predsednika republike FOTO: 24ur.com

Preden vam postrežemo z odgovori posameznih kandidatov, poglejmo kaj vse pravzaprav pritiče predsedniški funkciji.

Vprašanja smo poslali vsem predsedniškim kandidatom. Andrej Šiško in Boris Popovič nam odgovorov nista posredovala v dogovorjenem roku. Odgovore ostalih najdete nižje v članku.

Najvišji plačni razred

Predsednik republike je uvrščen v najvišji, 65. plačni razred, kamor sicer sodijo tudi predsedniki vlade, državnega zbora, vrhovnega in ustavnega sodišča. Kandidat, ki bo izvoljen na to funkcijo, bo na mesec prejemal 5419 evrov osnovne bruto plače. Gre za skorajšnji trikratnik povprečne slovenske bruto plače, ki je v mesecu juliju znašala 1593 evrov. Če bi kdo primerjal še povprečno penzijo, je ta lani znašala 612 evrov.

40 dni dopusta, nadomestila in pravica do povračila stroškov

Poleg osnovne plače je predsednik upravičen tudi do nekaterih drugih osebnih prejemkov in povračil, za te pravice pa se uporabljajo določbe zakona o poslancih. Tako ima med drugim pravico do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela, regresa za prehrano in letni dopust, nadomestila za ločeno življenje ter povračila stroškov za službena potovanja. Enako kot poslanci ima predsednik republike tudi pravico do 40 dni letnega dopusta.

Udobna pisarna in strokovna pomoč: v uradu trenutno zaposlenih 38 ljudi

V uradu je trenutno zaposlenih 38 ljudi. Pri tem jih je enajst vezanih na mandat aktualnega predsednika. Urad ima dve organizacijski enoti, in sicer Kabinet predsednika ter Generalni sekretariat. Obe sta namenjeni zagotavlju izvrševanja zadev v zvezi z opravljanjem funkcije predsednika republike. Za delovanje je iz proračuna namenjenih 2,3 milijona evrov. Sredstva so sicer v primerjavi z letom 2010 precej nižja, saj je imel tedaj urad na voljo 3,5 milijona evrov. Ob tem so se v uradu sicer pohvalili, da so ohranili obseg dejavnosti, predvsem na račun skrbnega načrtovanja stroškov.

Dan odprtih vrat v predsedniški palači
Dan odprtih vrat v predsedniški palači FOTO: Twitter/Borut Pahor
Samo delovno mesto predsednika države seveda pritiče funkciji. Razkošna, udobna pisarna v Predsedniški palači je že od leta 1993 namenjena delovanju slovenskih predsednikov. Predsedniku in njegovemu uradu so na razpolago prostori za srečanja, med drugim tudi Kristalna dvorana, kjer običajno potekajo svečani sprejemi. Po arhitektonski zasnovi in opremljenosti predstavlja enega najlepših tovrstnih prostorov pri nas.

Palača, v kateri deluje predsednik, njegov urad in tudi Generalni sekretariat slovenske vlade, je sicer razglašena za kulturni spomenik in že skoraj 120 let krasi Ljubljano. V njem je bil sedež avstroogrske oblasti dežele kranjske, nato je gostil narodno vlado, ljubljanske župane, po drugi svetovni vojni pa izvršni svet slovenske skupščine in ustavno sodišče. Po letu 1975 se je v stavbo naselilo še slovensko predsedstvo. Podobni palači, kjer so bili sedeži deželnih oblasti, stojita le še na Dunaju in v Sarajevu, pravijo v Uradu predsednika.

Po prostorih palače se lahko z miško sprehodite tudi sami, tudi do pisarniške mize predsednika države:

Pisarna predsednika republike
Pisarna predsednika republike FOTO: Urad predsednika Republike Slovenije

S čim se prevaža predsednik?

Prevoz v spremstvu policije
Prevoz v spremstvu policije FOTO: Policija

Ima predsednik res svojega osebnega šoferja? Urad predsednika republike razpolaga s štirimi vozili. V lasti imajo kombi mercedes V, letnik 2015 s prevoženimi 50.000 kilometri, toyoto prius (letnik 2010, prevoženih 64.200 kilometrov) in škodo superb (letnik 2011, prevoženih 220.000 kilometrov). V najemu imajo tudi novejši audi A6, ki ima prevoženih 15.000 kilometrov. Izjemoma prevoz predsednika opravijo z omenjenim kombijem, sicer pa vse prevoze opravlja policija s svojimi vozili. Drugače niti ni mogoče, saj ga je policija zakonsko primorana varovati 24 ur na dan. Predsednik republike je sicer varovan po drugi najvišji stopnji, medtem ko je najvišja rezervirana za šefe tujih držav na obisku v Sloveniji. To delo opravlja Center za varovanje in zaščito.

Določene pravice ima tudi njegov partner, tudi do mesečnega nadomestila za kritje stroškov

Položaj in pravice zakonca predsednika republike določa zakon o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike, enake pravice pa po tem zakonu veljajo tudi za osebo, ki s predsednikom republike živi v zunajzakonski skupnosti. Navedeni zakon med drugim daje zakoncu pravico do mesečnega nadomestila za kritje stroškov, ki jih ima zaradi opravljanja protokolarnih in drugih družabnih obveznosti, v višini 15 odstotkov plače predsednika republike.

Prav tako ima zakonec predsednika republike, ki je v delovnem razmerju, pravico do plačane odsotnosti z dela v višini svoje siceršnje plače za čas, ko opravlja protokolarne in druge obveznosti. Za čas trajanja mandata predsednika republike ima njegov zakonec sicer tudi možnost, da prekine delovno razmerje, pri čemer mu pravice iz delovnega razmerja mirujejo, prejema pa lahko mesečni prejemek v višini 20 odstotkov plače predsednika republike.

Kaj o tem menijo letošnji kandidati? Se bi v primeru izvolitve odpovedali kateri od omenjenih koristi, ki sicer pripadajo predsedniku?

odgovori predsedniških kandidatov - 1
odgovori predsedniških kandidatov - 1 FOTO: 24ur.com
odgovori predsedniških kandidatov - 2
odgovori predsedniških kandidatov - 2 FOTO: 24ur.com
odgovori predsedniških kandidatov - 3
odgovori predsedniških kandidatov - 3 FOTO: 24ur.com
odgovori predsedniških kandidatov - 4
odgovori predsedniških kandidatov - 4 FOTO: 24ur.com
Soočenje
Soočenje FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (398)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

losser
14. 10. 2017 22.49
dajte se vi plači odpovedat...... zakaj bi se oni mogli? a pol nekdo ki si zeli neko sluzbo in jo tako dolgo isce mora biti tako vesel da se odpove placi?
resslovenka
14. 10. 2017 09.46
+1
Nihče se ne bo NIČEMUR odpovedal. Na jeziku da, v realnosti ne. Še ne vem koliko let preteku mandata ne. Ker jim to pač pripada, a ne? Le državljani se odpovedujemo , ker je tako naravnan naš sistem. In nam marsikaj ne pripada. Potrebni in zaželeni smo le pred volitvami. Potem gre karavana dalje po ustaljeni praksi. In vendar vse plačujemo mi. Prav vse!
resslovenka
14. 10. 2017 09.48
BildiTheEmperor
13. 10. 2017 21.50
-1
Pred Gospodom Andrejem Šiškom bi naj imeli prednost ti ki so aktivno sodelovali pri tem da danes večina državljanov fantazira o blaginji v nekdanji Jugi?!
User1063544
14. 10. 2017 09.06
-3
Kot pregovor: Pogrešaš šele ko se zaveš da tega več nimaš?
srebrnibreg
14. 10. 2017 09.27
+2
Neuspeli poskus atentata A mu je uspelo. Predsedniških kandidatov je devet in prvič je med njimi nekdanji zapornik. Za slabi dve leti je bil na ždenje v ječi Šiško obsojen leta 2006, ker bi naj leta 1992 z nastavljanjem eksploziva poskušal umoriti Milana Klementa. A ni uspelo, ker je Klement opazil, da je nekaj čudnega z avtom.............Tako je stonickni. To je pravi kandidat za predsednika naše države.
felix59 drugič
13. 10. 2017 20.16
+3
Me prav zanima , s čim bo Likovička kupovala cement za njene gradnje , če ne bo plače.
ne rabimo predsednika
13. 10. 2017 19.13
+0
100 miljonov evrov nas letno stane ta nepomembna in nepotrebna funkcija.
oježeš
13. 10. 2017 16.16
+3
Predsedniški kandidati bi obljubili vse, samo, da bi bili izvoljeni. Tudi tisto, kar ni v njihovi pristojnosti, kar je že ena od kandidatk obljubljala in za njih so važne le napihnjene obljube, ne pa realizacija obljub. Toliko, da kaj razlike med vsemi kandidati ni. Politiki so res navadne bar abe, katerim za državljane sploh ni mar, ampak samo gledajo za samopromocijo, svojo plačo in titulo. Lažejo pa tako vsi brez težav in ni da bi se sekirali, ko obljub ne izpolnijo. Še več, že v kandidaturah vedo da lažejo in svojih obljub ne bodo mogli izpolniti, pa jim je to malo mar. Torej morala in poštenost je velika neznanka pri politikih, katere se dobro zavedajo, nimajo pa namena kaj spremeniti. Državljani pač volijo in izvolijo tudi, če vedo, da na debelo lažejo z obljubami. Zato jim na misel ne pride, da bi se obnašali odgovorno in moralno do svojih državljanov, čeprav jim na koncu koncev prav mi pomagamo do tako želene titule in spodobnega vendar neodgovornega življenja do nas.
kure bedne
13. 10. 2017 15.20
+2
Ne grem na volite. Dokler Pahor ne odgovarja za svoje stare grehe pri meni nima za burek. Najbolj verodostojen kandidat je Šarec. Samo njega je škoda za politika, ker se vsi pokvarijo in kradejo. Tega pa nočem Šarcu. Ostali me nobeden ne prepriča.
25kur
13. 10. 2017 15.13
+4
predsedniško mesto je prenizko za popota, dajmo ga okronat za CARJA, balkanskega carja
Uporabnik113089
13. 10. 2017 20.36
-1
RONDO25
13. 10. 2017 15.09
+1
Taksna kot je placa.. taksni so tudi kandidati.
wolfterier
13. 10. 2017 15.56
+3
Brenčičeva se bo odpovedala dodatkom,Likovičeva pa plači,ker ima pokojnino.Drugi pa ne morejo zastonj delati,saj niso v Stožicah,de !!!
Uporabnik113089
13. 10. 2017 15.08
+2
(Trikratnim) dodatkom za prevoz na delo se je že odpovedala Brenčičeva. Šlo je za zelo patriotsko dejanje, ki ga je omenjena gospa storila šele potem, ko so nadležni novinarji izbrskali njene nečednosti. P.S. Tudi dodatke za pripravljenost je baje že vrnila. Po enakem vzorcu...
krtofl
13. 10. 2017 15.20
+3
kaj pa romanca pravi....ma še črpalkarja v bruslju...
rossi66
13. 10. 2017 14.57
+4
Sanjska sluzba? S placo dobrih 5 jurjev? In to bruto? Saj to je hec, ne?
krtofl
13. 10. 2017 15.21
+1
ni ne....bildi komentator zasluži več...
oježeš
13. 10. 2017 16.19
+1
Za nastavljanje, delanje selfijev in nikakršno odgovornost do državljanov glede svojega dela, še to preveč.
Infraping
13. 10. 2017 14.49
Na vprašanje, ali razmišljam o nakupu električnega avtomobila, sem odgovoril da. Za šalo, ker je vprašanje popolnoma brezvezno. Boljša formulacija vprašanja bi bila: "Ali nameravate kupiti električni avtomobil?"
srebrnibreg
13. 10. 2017 14.08
+7
Leta 1992 je pristal v priporu, saj je bil obsojen poskusa umora, nastavljanja eksplozivne naprave pod avtomobil Milana Klementa, pri čemer naj bi mu pomagal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Štirinajst pozneje je bil pravnomočno obsojen na leto in deset mesecev zaporne kazni. V zapor v Rogozi je odšel septembra 2008, ko so med predvolilnim soočenjem so ponj prišli policisti....................................Torej to je kandidat po mnenju nekaterih kateri si zasluži biti predsednik države Slovenije. Prilepljeno iz drugega vira.
srebrnibreg
13. 10. 2017 14.09
+8
V predsedniški tekmi Andrej Šiško velja za avtsajderja, ki mu resni politični analitiki ne namenjajo pozornosti. Med vsemi kandidati je njegov življenjepis daleč najbolj pisan. Za rešetkami se je prvič znašel še med služenjem vojaškega roka v nekdanji Jugoslovanski ljudski armadi (JLA), ko naj bi se zapletel v spor s poročnikom.
nightangel
13. 10. 2017 14.22
+0
Si se mogoče vprašal ZAKAJ je pristal v zaporu? Mogoče zato,ker ni samo kimal drugim,kot vsi ostali in je plačal visoko ceno.Malo poguglaj in lahko si prebereš iz njegovih ust zakaj so ga spravili v zapor (zato ker so hoteli preko njega prati denar).Samo ne govoriti na pamet,ker ljudje s(m)o večinoma takšni,da si slabe stvari o ljudeh hitro zapomnimo (pa čeprav je človek nedolžen),dobre pa še v istem trenutku pozabimo.
srebrnibreg
13. 10. 2017 14.28
+4
nightangel
13. 10. 2017 14.54
-2
Ja to so mu nastavili,ker ni hotel sodelovati z mafijo.
srebrnibreg
13. 10. 2017 16.10
+2
To bo ja. Torej tudi Jankoviču so nastavili, ker ni hotel sodelovati z mafijo in Janšeku tudi.
oježeš
13. 10. 2017 16.24
+2
Saj ne misli s kandidaturo resno. Tako ve, da ne bo izvoljen, ampak, je pa fajn sodelovati v cirkusu. Sicer pa, je res to neka .ebi veter služba, če še pogojev ne znajo izbrati, kdo sploh lahko kandidira.
User1063544
14. 10. 2017 09.22
+0
Ljudje še vedno ne razumete našega sodstva. Za nedolžnega obstaja hitri postopek, med tem ko pa za prave kriminalce pa še ti postopki tečejo in tečejo in tečejo do zastaranja. VSE JE PODKUPLJENO, POKVARJENO IN POD VPLIVOM POLITIKE. Pa če vam to paše ali ne. Srebrnibreg: Zakaj pa nisi še napisal da so ga zaradi pomanjkanja dokazov mogli izpustiti?
expost
13. 10. 2017 14.02
+6
@ponovnorojen, vse kar trdite, recimo da razumem. A kandidat Šiško in vi še vedno ostajate na ravni deklaracije "naj vrnejo, kar so ukradli - 200 mia Eur" itd. Kaj boste naredili, konkretno? Deklarativnih izjav so vsi polni ! Primer: PRS / država bo tožila Hrvaško zaradi izgubljene Istre oz. Avstrijo v imenu oškodovancev Hypa? Ali: vložili bomo kazenske ovadbe zoper posamezne člane Foruma 21? Morda tudi: blokirali bomo premoženje firm, ki so v njihovi lasti. Oprostite, kljub verjetni dobronamernosti takih deklaracij, morate priznati, da so povsem neživljenjske. Ne samo zaradi manjka razumevanja in politične volje, ampak splih več pravnih razlogov. Če bi bil Šiško bolj prizemljen, bi imel nekaj možnosti več za izvolitev.
oježeš
13. 10. 2017 16.28
Kandidati obljubljajo vse, kar ljudje radi slišijo. Realizacije ne bo potem nobene. Važno je, da narod prime na obljube, potem takim kandidatom, ki ne izpolnijo svojih danih obljub, 4 leta tako nihče nič ne more.
User1063544
14. 10. 2017 08.26
-1
expost: Vedno se išče odgovor v eni osebi. Ta odrešeniški način razmišljanja nas ne bo pripeljal nikamor, ker država smo narod, in dokler narod ne začne zahtevati pravice se ne bo spremenilo nič. Vsi znamo znate etiketirati in analizirati stanje, pravico in resnico, v resnici pa se ne naredi absolutno nič, ker smo brez samokritičnega razmišljanja in se čaka da nekdo na vrhu naredi napako, po katerem se potem pljuva celi mandat. VSI obljubljajo, je res.. Ampak 7 teh ljudi obljublja že desetletje če ne več.. Kaj od teh obljub so uresničili ? NIČ. in resnično mislim da nič. Mi smo dvomiljonska država in kot takšna ne moremo imeti v uporabi ustave, ki je spisana za 80 miljonov ljudi. To je isto kot da se zakreditiramo z a avto katerega nismo sposobni niti tankati kaj šele voziti naokrog. Slovenija potrebuje korenitno spremembo v samem jedru našega parlamenta. In Šiško je po moje če ne drugega poskus na pravo pot, ker ostali kandidati definitivno in dokazano skozi njihove predhodne funkcije ne bodo spremenili ničesar. Predsednik bi naj bil moralni vodja ljudstva, in tega nam manjka, ozaveščenost, osveščenost in resnica.
Foen
13. 10. 2017 13.57
-4
Dajmo eno zanimivo anketo izvest, glede na očitno vsaj delno cenzuro nekaterih kandidatov. Dajte mi plus vsi ki ste za Šiška, minus pa tisti, ki ste za katerega izmed preostalih kandidatov. Kdor ne more ali ne misli iti na volišče, naj se plusa oz. minusa prosim vzdrži.
nightangel
13. 10. 2017 14.23
+6
Te ankete ne moreš izvesti,ker popovci blokirajo pluse.Tu se pač vidi čigavo trobilo so....
Foen
13. 10. 2017 14.34
-1
ne sam to, lahko se ti že takoj dva minusa prpopata tako da štartaš slabš kot na nuli. ampak... če administrirajo moj komentar, imajo s tem delo in ostali polzijo v 'eter'. al pa daš plus pa gre dva v minus...
Foen
13. 10. 2017 15.21
+0
trenutno 31% vseh glasov? in 24ur/poptv ga ne bi vabil? da ne bo štale kot so jo imeli na planet tvju, baje bo inšpekcija razturila vodilne.
TOX6
13. 10. 2017 13.57
+10
Že po temu, da ima nekdo 40 dni dopusta, daje vedeti da je nepotreben in nekoristen del družbe!!!!!
oježeš
13. 10. 2017 16.31
Če pogledaš parlament, bi državljani potrebovali pol leta dopusta, da bi prišli malo k sebi , kaj šele, da bi lahko normalno delali.
User1063544
13. 10. 2017 13.36
+0
Kaj zdaj OVCE... ste si že premislili al še vedno plešete na melodijo zgornjih pajacev? hehehe... Če ne veste več, št. 5 je najbolj primerna odločitev.
User1063544
14. 10. 2017 08.55
+1
No, potem pa ti kot ovca lahko predlagam še en način po katerem bo vsa politična srenja fasala en hladni ofčji tuš. Zadržanje od glasovanja. Kaj če noben od teh kandidatov ne bi dobil nobenega glasu. Seveda kot znak nesoglašanja ljudstva nad politiko ki nas definitivno vodi v demokratični totalitarni režim.. V katerem se že tako ali tako nahajamo...
BildiTheEmperor
13. 10. 2017 13.29
+0
V primeru Donalda Trumpa so mediji padli na foro, da so ga nenehno pljuvali, posledično so mu posvetili ogromno medijskega prostora in je zmagal. Če nekoga nenehno omenjaš ljudje razumejo da je pomemben, pa ne glede na to kaj o njem pišeš. Trump se tega zaveda in to je spretno izkoristil. Glavni mediji te napake ne mislijo ponovit v SLOveniji, zato Gospoda Andreja Šiška ignorirajo. Če mediji tako vedo kdo bo zmagal, zakaj potem sploh imamo volitve? Zakaj potem predsednikov kar sami ne izberejo lastniki medijskih hiš?!
oježeš
13. 10. 2017 16.32
+0
darlok
13. 10. 2017 13.25
+1
Ker nihče od kandidatov ni vreden te funkcije, bom volil Krausejevo. Zakaj? Je vsaj luštna. Bolje imeti luštno in nesposobno predsednico kot pa nesposobno grdosijo. :)
Praškovarit
13. 10. 2017 13.27
+2
darlok
13. 10. 2017 13.30
+2
Iz čiste fore bi Murka volil (če bi kandidiral). To bi bil pravi predsednik za naše Butale. :) Vsak njegov nastop bi bil komedija. Tragi-komedija. Lol.
nightangel
13. 10. 2017 14.25
-1
Pa saj je Pahor tudi lep...pravijo stare mamce,da ga bodo zagotovo volile.
Transformerji
13. 10. 2017 13.23
+2
Ovce še vedno zaupajo vsaj nekomu, ni mi jasno komu in me tudi ne zanima. Kajti jaz ne zaupam prav nikomur, to so obrazi, ki jih gledamo že leta, pa niso ni pripomogli k pošteni, pravni državi. Je pa naslovnica izziv za kandidate in naj me vrag, če se ne bo nekdo javil, da se odpoveduje dodatkom, plači??. Samo za to, da bo izvoljen. Kako bo šlo pa naprej s tistimi odpovedmi, pa nikoli ne bomo izvedeli, saj je še KPK čisto brez veze! Kdo bi lahko bil tisti, ki bi razkril, da tiste odpovedi ne držijo?? Ga ni......
Transformerji
13. 10. 2017 13.28
+2
Angelca se odoveduje plači, tisto, kar bi pa storila, če bi imela kot predsednica pravica, me pa srh oblije.... prepoved splada, pa čim več otrok......!!!!