Slovenija

'Vonj po zažgani plastiki in mesu je trajal do novega leta'

Ljubljana, 09. 09. 2011 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
71

Predsednik Türk je po napadih 11. septembra 2001 takoj poklical hčerko Heleno, ki je hodila na predavanja ob WTC, saj se je zbal za njeno življenje. Letalo in rušenje dvojčkov je videl tudi prvi ustavni sodnik Ernest Petrič. Najprej je poklical ženo, ki je nameravala ravno ta dan na WTC.

Predsednik Danilo Türk kot pomočnik ob generalnem sekretarju Združenih narodov Kofiju Ananu
Predsednik Danilo Türk kot pomočnik ob generalnem sekretarju Združenih narodov Kofiju Ananu FOTO: Urad predsednika RS
Pred policijsko zaporo v New Yorku
Pred policijsko zaporo v New Yorku FOTO: Urad predsednika RS

Predsednik Danilo Türk je bil med napadi 11. septembra v New Yorku na sedežu Združenih narodov pomočnik generalnega sekretarja Kofija Anana. "V času napadov na svetovni trgovinski center (WTC) sem bil v palači Združenih narodov, kjer smo s sodelavci z grozo spremljali prizore gorečih stolpov na televizijskih zaslonih. Takoj smo vedeli, da se dogaja nekaj velikega in zelo nevarnega." Spomni se, da sta se kmalu po zrušenju stolpov nad New Yorkom razširila gost oblak dima in vonj po požganih hišah.

V tistem trenutku ga je najbolj skrbela varnost hčerke Helene, ki je hodila na predavanja v bližini WTC. "Ko sva se kmalu po napadih slišala po telefonu, sem si oddahnil in ji zabičal, naj se čim hitreje vrne domov. Rekel sem ji tudi, naj se izogiba podzemni železnici, ker takrat še nismo vedeli, ali bodo sledili novi napadi." Poznal je gasilce z manjše gasilske postaje v bližini stalnega predstavništva Slovenije pri Združenih narodih. "Bili so med prvimi, ki so odhiteli proti stolpoma in vstopili, še preden sta padla. Na žalost nihče od njih ni preživel." Opazil je, da se je vzdušje v mestu po napadih bistveno spremenilo, ljudje so bili prizadeti in potrti. Po njegovih besedah je trajalo več mesecev, preden se je življenje v mestu normaliziralo.

Ugotavlja, da se je svet po napadih spremenil, "vendar na žalost na slabše. Vojna proti terorju in poznejši napad na Irak sta poslabšala svetovni varnostni položaj, svet pa je v tem času izgubil veliko dragocene energije, ki bi jo morali nameniti bolj strateško premišljenemu ekonomskemu sodelovanju".

Ernest Petrič je bil le kilometer stran

V Slovenijo sem najprej poklical takratnega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Nato so me klicali razni ljudje in mediji, sam nisem klical. Ernest Petrič

Takratni slovenski veleposlanik pri Združenih narodih Ernest Petrič, ki je danes predsednik Ustavnega sodišča, je iz svoje pisarne na tretji aveniji nedaleč od sedeža Združenih narodov v New Yorku na lastne oči videl obe eksploziji v WTC. Od dvojčkov je bil oddaljen približno kilometer, videl je dim, letalo, eksplozijo in rušenje nebotičnikov. Ko se je prvo letalo zaletelo v enega od dvojčkov, je sedel ob pisalni mizi in gledal skozi široko stekleno okno proti stolpoma.

Pred drugim trčenjem je videl dim in sprva mislil, da čistijo oziroma preizkušajo centralno gretje ali gre za požar. "Potem sem zelo dobro videl trčenje drugega letala in eksplozijo ter nato rušenje obeh stolpov, hrup in dim. Takrat sem bil na ulici približno 500 metrov od prizorišča." Tedaj je že vedel, da gre za teroristični napad, v nekaj minutah so mu slutnjo potrdili sodelavci, pa tudi vsi mediji so že poročali. "Vedel sem, da gre za dogodek, katastrofo, ki bo imel strahotne posledice za ves svet, in da bo število nedolžnih žrtev šlo v tisoče."

Ernest Petrič je opisoval grozljiv pogled iz svoje pisarne.
Ernest Petrič je opisoval grozljiv pogled iz svoje pisarne. FOTO: POP TV

Najprej je obvestil ženo, ki je prav 11. septembra 2001 nameravala z obiskovalko iz Slovenije iti na WTC, "naj bo doma, naj ne hodi nikamor. Nato sem klical takratnega ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla in ga obvestil". Med žrtvami na srečo ni bilo njegovih znancev. "Žal so bili večinoma nedolžni čistilci in čistilke, newyorški gasilci in policisti, ki so skušali reševati ljudi, ujete v WTC, pa so sami plačali z življenjem."
 
Med Newyorčani je po napadu sprva zavladal strah, ki mu je sledila velika solidarnost. Po njegovih oceni je New York to nekako povezalo, a po napadu mesto "ni bilo več to, kar je bilo. Šok, omejitve, strah in tudi vonj po zažgani plastiki, mesu in tako dalje je trajal tja do novega leta". Sam je pomagal tako, da je nekajkrat daroval denar za sorodnike žrtev in se udeležil številnih dobrodelnih prireditev.

Po njegovi oceni je svet po 11. septembru 2001 postal manj varen. "Vsi trpimo posledice dejanja nevarnih fanatikov, ki jim človeško življenje nič ne pomeni. Vlečejo se vojne v Afganistanu in drugje," veliko je terorističnih dejanj, neprijetno je potovati, pretrgano je mnogo vezi med ljudmi, institucijami in tako dalje. "Razkol, če že ne spopad med civilizacijam in verami, se je poglobil," je prepričan.

Anuška Delić: Sicer grobo mesto je postalo izjemno prijazno

Novinarka Dela Anuška Delić je pred terorističnimi napadi v New Yorku živela nekaj več kot štiri leta, v tistem času je bila menedžerka butika modne oblikovalke v četrti Nolita v južnem delu Manhattna.

Takoj po napadih so bile zveze s tujino preobremenjene, z domačimi in nekaterimi prijatelji mi je zato uspelo govoriti šele zgodaj popoldan, torej v večerno-nočnih urah v Sloveniji. Ker sem bila še dva dni prej videna v Ljubljani, nekateri prijatelji so me videli v Žmavcu, marsikdo ni vedel, ali sem še v Sloveniji ali sem se že vrnila v New York. Mojo družino pa je, seveda, zelo skrbelo zame. Sporočilo je bilo torej preprosto: živa sem in ne, ne grem v službo. Anuška Delić

V trenutku napada je bilo v New Yorku še jutro. Prejšnji večer, 10. septembra 2001, se je vrnila z dopusta v Sloveniji in na Hrvaškem, tako da je bila utrujena od časovne razlike in dolgega leta, zato je prespala alarm. "Nekaj čez 9. uro pa me je zbudil klic prijatelja, ki me je obvestil o dogodku. Živela sem na drugi aveniji v četrti East Village, dobre pol ure peš od WTC, a moja okna so bila obrnjena na sever, tako da dvojčkov – k sreči – nisem videla."

Vedela je, da gre za teroristični napad. "Tako kot najbrž vsi Newyorčani in drugi Američani ves dan nisem izklopila televizije, dodatne informacije pa sem iskala po spletu. Skratka, o ozadju in posledicah dogodka sem se seznanjala po medijih. Tako je bilo prvi dan in mnoge naslednje, saj smo bili ves čas lačni novic. Občutek, da bo spet počilo, je namreč vztrajal precej časa …" Občutila je zgroženost, šok, žalost in zlasti težave z doumevanjem, da se je res zgodilo, kar se je. "V več kot štirih letih sem namreč nad južnim delom Manhattna, kjer sem preživljala največ časa, videla samo lahko letalo, ki je za seboj vleklo ljubezensko sporočilo."

Najprej je poklicala lastnico butika, v katerem je bila zaposlena. "Lociran je bil v zaprti, 'zamrznjeni' coni pod ulico Houston, kakšnih 15 minut hoda od dvojčkov, in jasno je bilo, da bo butik tisti dan in mnoge naslednje zaprt." Po približno tednu je večina trgovin, restavracij in podobnega v južnem delu Manhattna spet obratovala. "Ljudje so se poskušali soočiti z realnostjo, najbrž najbolj opazno pa se je na začetku spremenilo vzdušje na ulicah. Sicer precej grobo mesto je postalo izjemno prijazno. Kot bi si neznanci na ulicah ne želeli povzročati več gorja, kot so ga 11. septembra 2001 povzročili teroristi."

Anuška Delić
Anuška Delić FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Po njenih besedah se je mesto v ustaljene tirnice, z izjemo "točke nič", na videz vrnilo po kakšnem mesecu, "toda po mojem mnenju se je z napadi nepreklicno končalo obdobje tistega 'pravega' New Yorka. Številni so se kmalu po napadih ali pa v prihodnjih letih preselili iz mesta, mnogi moji prijatelji pretežno v San Francisco in Los Angeles. Sama sem novembra 2001 življenje spakirala v pet velikih škatel in tri kovčke ter se vrnila v Slovenijo".

K sreči med žrtvami ni bilo njenih prijateljev in znancev. "Sicer pa je bil eden od mojih znancev gasilec, zato sem preverila, ali je z njim vse v redu. Ni bil ranjen, toda o dogajanju ni zmogel ali želel govoriti. Izgubil je veliko kolegov." Sicer pa je že prvi dan na lokacijo napadov odhitelo pomagati ogromno število prostovoljcev. "Bili so tako številni, da so oblasti po medijih sporočale, da jih ne potrebujejo več," je še pojasnila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ata_Smrk
11. 09. 2011 14.01
Yeeessss, bravo. admin brisi.
vrt007
11. 09. 2011 09.37
+1
Amerika, tvoja usta so polna moči. Amerika v tvojih rjuhah so krajše noči. VSE SE VRAČA, VSE SE PLAČA AMERIKANCI! ŠE BOSTE IMEL SVOJ DOOMSDAY!
Tonček Balonček
10. 09. 2011 23.30
Končno nekaj, s čimer Janša ni imel nič.
vrt007
10. 09. 2011 13.22
eh, Anuška, ti bi bila gotovo boljša še naprej u fešn biznisu, kot pa kot novinarka u nekih Ozadjih... brzevze res, tvoje lepe glavice in vitkega teleščka... da pa si bla u Žmavcu je logično: vsi vedo, kako ga rada srkneš, najbolj pa ti prija viski JAMESON. hik, pa na zdravje Anuška!
Gostilnaiscekuharja
10. 09. 2011 06.40
+1
jaz sem zaradi te scene bil ob 280.000 sit letalskih kart za los angeles....namrec,sem mel let za 13.09....pol je british airways v lj propadel in neki cajta ne duha ne sluha....da o neki poravnavi sploh ni bilo govora.... obzalujem za vse nedolzne zrtve,ne pa za ameriko in prave domobrance,kateri so si sami to zakuhali z njihovo politicno agresijo....No hujse mi je za....sarajevo,vukovar,srebrenico,pale,.......v tem pa ne duha ne sluha ne???pa se dost blizje nam je kot new york
slovenija-tone
10. 09. 2011 04.13
koliko so oni ljudi pobili...
Tonček Balonček
09. 09. 2011 22.31
Tudi sam se dobro spomnim tega udarca demokraciji. Vozil sem se po ormoško-ljutomerskih goricah in si rekel, da morava z ženo sem s kolesi, saj je trgatev dišala 100 na uro. Matej Šurc (en levak brez zveze) prekine program ob ene pol treh popolne, ko sem v tisti gostilni ravno pisal poročilo, kak naj v Ljutomerčanu analizirajo vina! Prva misel je bila: "Turk, a spet?!" Na našo srečo hag je JAnša razkrinkal ampak aj bi bilo, če ga ne bi? Tisoči mrtvih?
tomazkljun
09. 09. 2011 21.41
PREVOD PRAVLJICA ZA OTROKE
AyrtonS
09. 09. 2011 20.14
še kako dobro se spominjam tistega dne,..kot da bi bilo včeraj..pridem domov, in kot ponavadi sem prižgal televizijo..in zagledam severni stolp v dimu..neverjetno kako čas beži a še vedno imam tisti dan in občutke globoko zasidrane v spominu..
sehec
09. 09. 2011 19.53
meso?njami...
jebesemen
09. 09. 2011 18.35
zkva ni tm ostal??
135kmh
09. 09. 2011 18.21
Za vojno v Iraqu in Afganistanu je stalo Ameriko 2500.000.000.000 $ . (2500 milijard dolarjev)
DJ Suzuki
09. 09. 2011 16.46
He Ru Ra Hell, somalijski nadvladar ob koncu zadnje ledene dobe, bi ob pogledu na kartažanskega faraona ki vlada strašnim okrutnim amerikanskim graditeljem kristalnih piramid in pragozdnih povezav iz razbitih gora, pocukrano počil od smeha.
Andrgraund Bubc
09. 09. 2011 16.09
Valda katera teorija se zdi najbol logična?? Mal bol se bomo moral vsi izobrazit na to temo če bomo hotl vedet in pametovati kdo stoji za tem. Malo si prečekirajte zgodovino nastanka skrivne organizacije Illuminati, katere današnji člani so Bush Jr., Kerry, T.Blair in še kar nekaj prepoznavnih imen za katere ne bi mogel človek verjeti.
Northwest
09. 09. 2011 15.56
Ali je tam doli klovna spilal pa je pozabu hlace preoblect?
Žiga Senekovi? 1
09. 09. 2011 15.52
a mi lahko kdo razloži zakaj amerika ubija svoje ljudi!!...pa ne rečt zarad denarja kr to ni blo samo zaradi denarja!!
kapavica
09. 09. 2011 15.36
+1
se to lastnik je dobu ca. 18 milirad dolarjev od zavarovalnice, katere stavbe so bile nekaj mesecev pred "TERORISTIČNIM" napadom zavarovane
artifakt
09. 09. 2011 15.35
@ Joker133709.09.2011, 15:160 grozno... Nikoli nebomo vedeli kdo dejansko stoji za tem....teorij je dosti... ..teorija je sam ena: to so naredili tisti, ki imajo sedaj desetletje kasneje od tega največ.... tista peščica...
kapavica
09. 09. 2011 15.31
@ pilot 1 wtc 7 so sami zrusil! ker je bil KAO poškodovan ! notri so bili papirji borznih in revizorskih poročil za enron ipd. to je bla rezija tipa (pozabu ime) ki je mel pogodbo leasing wtc sklopa.za 99 let. Ni bilo dobičkonosno oz preveliki stroški. en komentator je ze napisal da so se neki "cudni" ljudje smukal po kleteh . nekatera nadstropja, v katerih so bile banke (RBS, zA DRuge sem pozabu) so bile KOMPLET izpraznjene. notri ni bilo niti J..... podgane!!
Super1337
09. 09. 2011 15.16
grozno... Nikoli nebomo vedeli kdo dejansko stoji za tem....teorij je dosti...