Slovenija

Vozniki, ne precenjujte svojih sposobnosti

Ljubljana, 18. 01. 2019 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zimske vremenske razmere vplivajo na varnost cestnega prometa. Podaljša se zavorna pot, lahko pride do zanašanja vozila, oteženo je spreminjanje smeri v primeru nastanka poglobljenih kolesnic zaradi snega, pod brisalci pa se pogosto nabira sneg, zaradi česar se poslabša vidljivost iz vozila. Vozniki morajo biti na cestah še posebej previdni, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Težave zaradi snega
    02:29
    Iz 24UR: Težave zaradi snega
  • Iz SVETA: Prvi letošnji sneg
    02:21
    Iz SVETA: Prvi letošnji sneg

Slabša vidljivost, zasnežene ceste in drugi neugodni dejavniki še dodatno povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Zimske vremenske razmere vplivajo na varnost cestnega prometa, zato je pomembno, da vozniki vnaprej predvidijo dejavnike, ki povečujejo tveganje, ter se nanje pravočasno in pravilno odzovejo, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP).

Še posebej pomembno je, da vozniki v takšnih razmerah ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in da vožnjo prilagodijo tako razmeram na cesti kot tudi prometu. V zimskih razmerah se namreč podaljša zavorna pot, lahko pride do zanašanja vozila, oteženo je spreminjanje smeri v primeru nastanka poglobljenih kolesnic zaradi snega, pod brisalci pa se pogosto nabira sneg, zaradi česar se poslabša vidljivost iz vozila.

"Vozniki naj bodo na cestah še posebej previdni, pred odhodom od doma pa naj pripravijo svoje vozilo na vožnjo v slabših vremenskih razmerah in si vzamejo čas," poziva AVP.

Vožnje v zimskih razmerah ne gre podcenjevati, opozarjajo na AVP.
Vožnje v zimskih razmerah ne gre podcenjevati, opozarjajo na AVP. FOTO: Thinkstock

Prilagodite varnostno razdaljo in hitrost

Če je na vozišču sneg ali snežna brozga, je treba prilagoditi varnostno razdaljo in hitrost, poskrbeti moramo, da čim manj prestavljamo prestave in da vozimo z nižjimi vrtljaji motorja, se izogibamo sunkovitim premikom in naglim spremembam hitrosti. V primeru nižjih temperatur okoli ledišča lahko namreč na mostovih in viaduktih ter drugih izpostavljenih legah pričakujemo poledico.

Če ni nujno, se v hudih zimskih razmerah raje ne podamo v promet. V kolikor pa nas takšne razmere ujamejo na cesti, ravnamo defenzivno, prilagodimo hitrost in varnostno razdaljo razmeram, poskrbimo za ustrezno vidljivost in se izogibamo sunkovitim premikom z vozilom.

Pred odhodom od doma vedno še dodatno preverimo tehnično ustreznost vozila.

Zimske pnevmatike

Zimske pnevmatike najbolj pripomorejo k varnosti in tehnični brezhibnosti vozila, saj zagotavljajo boljši oprijem na cestišču, boljšo vodljivost vozila ter krajšo zavorno pot. 

Očiščeno vozilo

V primeru snega vozilo dobro očistimo. Čiščenje najlažje izvedemo z omelom ali metlico za sneg, priporočljivo je imeti tudi sredstvo proti odmrzovanju oziroma strgalo za led za lažjo odstranitev ledu z vetrobranskega stekla.

Hladilna tekočina in prezračevalni sistem

Akumulator mora delovati brezhibno, saj je ob zagonih pri nižjih temperaturah bolj obremenjen. V motorju mora biti tudi ustrezna hladilna tekočina, dobro pa mora delovati tudi prezračevalni sistem, ki omogoča, da se led na steklih ustrezno in pravočasno odtali.

Svetlobna oprema

Glavni žarometi in svetlobna oprema za osvetljevanje vozila morajo biti tehnično ustrezni, saj se v zimskem času večji del dneva vozimo v mraku, ob zmanjšani vidljivosti ali megli.

Zimska tekočina

Zimska tekočina zagotavlja boljšo vidljivost, vendar mora biti ustrezna, tako da ne zmrzne tudi pri nižjih temperaturah, saj bi bilo v nasprotnem primeru onemogočeno čiščenje vetrobranskega stekla.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
18. 01. 2019 19.24
-1
Vse samo nasveti za avtomobiliste. Kaj motoristi niso udeleženci v prometu? Ubogi poštarji in raznašalci časopisov se vozijo v vseh vremenskih razmerah po službeni dolžnosti, najde pa se tudi kak civilni entuziast na motorju, kateremu ni mar za zimo.
BUONcaffee
18. 01. 2019 16.22
Nekaj snežink je padlo, sedaj pa panika.
Dbist
18. 01. 2019 19.24
+1
flojdi
18. 01. 2019 15.24
+0
. ne vem kam drugam naj zapišem. danes, spet, doživeto. Veliko, res veliko, Voznikov je Prijaznih do pešcev. Ampak. ne jezi me , samo povedat želim. : grem peš po levi strani ceste brez pločnika. da vidim nasproti vozeče vozilo. menda je to po ZaKonih tudi Prav. in, nasproti mi pride z zelo malo hitrostjo avto. umaknem se skrajno levo, do ograje neke bajte. na cesti je to ene 2metra od zvožene" kolesnice". ampak prijazni voznik se umakne v svojo levo, in povozi sredico" med zvoženima kolesnicama. in me ofrajha" od tal do pasu... kot z malto. / ampak , veseli me , da so vozniki, ki (še) vidijo , da so tudi drugi na cesti razen njih.( ni mi problem doma sleči vse mokro in dat oprat)
periot22
18. 01. 2019 14.00
+3
Vozniki vsi ven iz avta in vozilo potiskat zato da ne boste vozili prehitro! Svetuje Dars!
Wahl
18. 01. 2019 12.32
+11
Iz katerga priročnika ste to prepisali in kakšen je sploh namen tega članka. Brezhiben akumulator, ustrezna hladilna tekočina, tehnično ustrezne žarnice, ustrezna tekočina za pranje stekel..... Velik poudarek na ustreznosti pa pri tem nobenih vrednosti, koliko fila akumulator, kakšna je vrednost hladilne tekočine, zimske tekočine za pranje... nek teoretični zmazek, ki naj bi podučil neuke, sedaj pa presodite če jih.
Uporabnik1385495
18. 01. 2019 12.28
+5
Morada pozabili zapisati,da ne vozite avta,ce vas sneg plasi,ne zmirete,niste prepricani vase in ce se mislite vozit tako,da boste vse istave delali nervozne.Prepocasna viznja NI varna voznja.JE oviranje prometa
DirtySanchez
18. 01. 2019 12.09
+15
Jaz že celo dopoldne driftam.