Slovenija

Denarna kazen voznikov ne odvrne od telefoniranja. Jih bodo kazenske točke?

Ljubljana, 12. 01. 2018 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Agencija za varnost prometa tudi letos organizira akcijo, s katero opozarja na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Ob tem se zavzema tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju voznikov, ki telefonirajo. V Sloveniji med vožnjo, kljub prepovedi, mobilnik uporablja kar 75 odstotkov voznikov.

Agencija za varnost prometa bo v sodelovanju s policijo od 15. do 28. januarja vodila in koordinirala vseslovensko akcijo, v kateri bodo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Ob tem se bodo zavzemali tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju voznikov, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav – maske, slušalke in telefona – tako, da bi zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Kljub prepovedi med vožnjo telefonira kar 75 odstotkov voznikov

Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in v njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov. A kot kaže raziskava Agencije za varnost prometa, med vožnjo, kljub prepovedi, mobilni telefon uporablja kar 75 odstotkov slovenskih voznikov.

Telefoniranje med vožnjo je nespametno, zmanjšuje tudi zbranost.
Telefoniranje med vožnjo je nespametno, zmanjšuje tudi zbranost. FOTO: Thinkstock

Številne študije in znanstveni eksperiment, ki jih je lani z nevroznanstveniki opravila agencija, dokazujejo, da mobilni telefon na voznika vpliva negativno. Vozniku se namreč poslabša reakcijski čas, zavorni čas pa je daljši. S telefonom v roki tudi počasneje zaznava prometno signalizacijo in se nanjo slabše odzove. Zaradi uporabe mobilnega telefona je tudi večje tveganje pri odločitvah. Slednje ne velja le za voznike motornih vozil, temveč tudi kolesarje. 

A tudi prostoročno telefoniranje ni varno. Tuje raziskave kažejo, da je tudi uporaba prostoročne opreme med vožnjo pomemben dejavnik odvračanja pozornosti voznika.

Če voznik telefonira med vožnjo, je tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS pa voznik kar štirikrat manj časa gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

Agencija se zavzema za strožjo zakonodajo

Lani je policija voznikom izdala 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in 3161 opozoril, kar je enkrat več kot leta 2016.

Tudi prostoročno telefoniranje odvrača pozornost.
Tudi prostoročno telefoniranje odvrača pozornost. FOTO: Thinkstock

"Ključno sporočilo, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam, je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS. Če uporabljamo mobilni telefon med vožnjo, je naša pozornost na cesto zmanjšana, in tako ogrožamo sebe in druge. Kljub temu da gledamo, naši možgani ne vidijo," je povedal Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Problematika uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ostaja ena izmed prednostnih nalog agencije, kjer se bodo še naprej zavzemali za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev. Po njihovem predlogu bi uporaba mobilnega telefona med vožnjo veljala za hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg 250 evrov denarne kazni dobil tudi tri kazenske točke. 

Med akcijo bo tudi medijska kampanja, s katero bodo širšo javnost ozaveščali o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, policija pa bo izvajala strožji nadzor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
11. 01. 2019 10.23
Vecina avtov ma danes bluetooth in lahko povezes tel z avtom in se menis preko zvocnikov v avtu....ne rabis nobenih slusalk pa to...
Angelski
13. 01. 2018 20.03
+1
referendum za znižanje plač agenciji za varnost prometa
mentorhercul
13. 01. 2018 19.40
+3
Nekateri vozijo ko ovce med telefoniranjem, če sam ne pogruntaš ,da ti telefonija in vožnja ne leži, ti niti bog ne mre pomagat........
iga_biba
13. 01. 2018 19.36
-1
Zakaj se ta "agencija za varnost prometa" raje ne ukvarja s kvaliteto cest?????
BogiEmil
13. 01. 2018 18.44
-4
Zmeraj se oglasi med vožnjo, ker nikoli ne veš, kdaj bo pomemben klic, ker veliko rešujem križanke in nagradne igre, sodelujem na igrah nagradnih na radijskih postajah in se zmeraj oglasim, ker lahko zadanem glavno nagrado, če pa ne vzdigneš telefona, potem jo dobi drugi, tudi pokličem kdaj kakega prijatelja, da gremo na pivo pa še nikoli nisem povzročil prometne nesreče, no enkrat sem podrl kolesarja, ni bilo smrtno, pa je bil on kriv, čeprav so hoteli meni naprtit nesrečo, ker sem telefoniral, pa je odvetnik dokazal, da je bilo konec klica par sekund pred nesrečo in nisem plačal kazni samo opomin, kolesar pa je potem po moje nehal vozit v nasprotno smer, ker je on bil kriv in si je zlomil medenico, pa sigurno tudi on telefonira na kolesu pa še čisto prav mu je, kolesarje je treba prvo oglobit in jih kaznovat potem pa naprej, to je pravica.
nightifly
13. 01. 2018 18.25
+8
250 € kazni ? Pa kaj se hecate ali kaj ? Zakaj pa ne takoj vsaj 1000€, v drugo pa odvzem vozniskega vsaj 2 ali 3 mesece ? Vraga ,pri takih kaznih kot je sedaj se vsi smejejo. Potem pa se ne bi ,in vec otrok in drugih pescev bi imelo vsaj prilko preziveti ,ali ne ostati na vozicku celo zivljenje . Saj se tocno veproti ,da je clovek edina koruptivna zival, ce se tako vulgarno izrazim. Nic hudega . Tisti ,ki ubijejo nemocne ljudi na cesti so se bolj vulgarni ,so kar morilci.
BogiEmil
13. 01. 2018 18.46
-2
tudi tisti ki so na vozičku telefonarijo vsepovsod in jih je polno na pločnikih in tudi ovirajo, če telefonirajo
SLO-SURVIVAL
13. 01. 2018 16.55
+9
odrasli, otroci vsi so obsedeni s temi igračkami.... pametni telefoni, neumni ljudje!!!
flojdi
13. 01. 2018 16.44
+4
. ne. pomislili bodo, morda, šele, ko se bodo treščl.
gasper111
13. 01. 2018 16.05
+4
Vse skupaj je en velik nateg. Ja res je, če ne uporabljaš prostoročne telefonije ti ena roka "zmanjka". Ampak potemtakem bi morali prepovedati tudi piti, jesti, kaditi ipd. Vendar, če prav razumem je problem v preusmerjanju pozornosti na pogovor namesto cesti. A pri prostoročnem telefoniranju pa ni pozornost usmerjena v pogovor? Torej, če se že nekaj gremo in je na prvem mestu res varnost in ne inkasantstvo, bi bilo potrebno uporabo telefona med vožnjo popolnoma prepovedati.
godzila
13. 01. 2018 15.31
+7
vsakemu ,ki telefonira med vožnjo pri današnji prostoročni tehnologiji bi bilo potrebno takoj odvzeti vozniško in ponovno delati iizpit če hoče še šofirati, tako kot za alkohol ,če si pa povratnik in te še enkrat dobijo pa kazen 50,000€ in doživlenski odvzem izpita za vse večne čase ,po vrhu pa še obvezno opraviti 200 ur družbeno koristnega dela v bolnišnici še boljše pa v eni od mrtvašnic edino to jih mogoče strezni,nikomur ne želim ,da bi v življenju zaradi telefoniranja povozil otroka ali pa povzročil prometno nesrečo s hudimi posledicami ,ko se ti to enkrat zgodi poti nazaj več ni,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Mnekej povedou
13. 01. 2018 16.29
+1
brabusednet
13. 01. 2018 14.40
+6
Sem zato,da se odvzame avtomobil in podari revnim,prekrškar pa naj varno pešači in telefonira.
suzuki1000
13. 01. 2018 19.33
+1
nekdonekje
13. 01. 2018 10.28
+8
Samo ste eni pametni, po mojih izkušnjah je tisti, ki med vožnjo telefonira, piše sms-je in podobno osel. Nič ne vidi, nič ne sliši, vozi po nagonu, ne daje smernikov, menjuje pasove kar tako malo v tri dni... Sem videl in slišal za več primerov, ko se je zgodilo na primer: ženska zapeljala na pločnik ker se je pogovarjala po telefonu, druga se skoraj zaletela vame, ker se je pogovarjala po telefonu, tip se je "prislonil" na ograjo na avtocesti, ker je pisal SMS, ženska je prevozila rdečo luč pred prehodom za pešce is skoraj povozila pešca, nekaj je gledala v telefon... Kazni za take so premajhne in tudi nove bodo. Treba bi jim bilo vzeti vozniško in telefon, ob ponovn kršitvi pa še avto, saj očitno niso zreli za upravljanje le tega.
Ramzess
13. 01. 2018 13.47
+1
Očitno ne, po drugi strani pa, zakaj imamo avtošole, če ne učijo uporabe avtomobila v celoti, to je poznavanje sistemov in uporabe teh v njem, kar je pač povezano z vožnjo. CPP očitno ni več dovolj. Ljudje morajo znati uporabljati telefon v povezavi z sistemi v avtu, zvočniki, mikrofoni, itd., skupaj s popolno verbalno kontrolo sistemov v avtu in telefonov, brez fizičnega stika. Telefon lastnika voznika ko je v avtu se mora preklopiti na ta način delovanja, drugi so avtomatsko onemogočeni. Izjema so sopotniki, a kako bo sistem to ločil, tako da je telefon lastnika voznika v ustreznem ležišču, sicer v avtu sploh ne bo deloval. In to bi moralo veljati praktično za vse vrste prevoznih sredstev.
Ramzess
13. 01. 2018 13.50
+1
Zanimivo je, da gluhi in naglušni nimajo težav s tem, ali pa ne vemo za primere. Sicer pa se ob pisanju o nesrečah itak ne piše ali je ta ali oni vpleteni bil gluh, ali naglušen, ali tak ali drugačen invalid, s takim ali drugačnim vozičkom, ali brez, ali je imel kakšnem tretji hendikep.
laycan
13. 01. 2018 17.29
+1
Timy15
13. 01. 2018 09.46
+3
Nekatere samo plačilo kazni resnično nič ne izuči in so edino upanje točke.Med vožnjo še vedno nekateri ne morejo brez telefona,kakor da jim je ta pomembnejši od varne vožnje.Točke pa se lahko hitro naberejo,če jih ne jemljemo resno.
misterbin
13. 01. 2018 08.43
+14
Vsaka druga baba ima telefon na ušesu ko vozi plus cigaret v ustih
wolfterier
13. 01. 2018 10.07
+6
Tudi kajenje voznika med vožnjo bi morali prepovedat,je ša bolj nevarno,kot telefoniranje.
Brakedirt
13. 01. 2018 17.52
ja wolf, presaltaj na cigaret, tako bos med kajenjem vsaj gledal na cesto....
RdecaZvezda
13. 01. 2018 08.12
+8
Kazen je premala,odvzem vozniške za 3 mesece,pa da vidite
Uporabnik113089
12. 01. 2018 19.38
+16
Kranjskega alkoholika ni nič odvrnilo od pijače, še več: LDS -bratija so ga je postavila za direktorja direktorata za varnost v cestnem prometu....
fiftgear
12. 01. 2018 21.18
+9
na eto sedaj nam pijančki določajo kaj in kako, potem pa razumi ti to
divus
12. 01. 2018 19.38
+5
....a bom kaznovan tudi,če bom sopotnico mal po kolenih pošlatu....
Sisoje
13. 01. 2018 09.05
+6
Kalymero
12. 01. 2018 19.27
+5
Predlagam, da se jim na licu mesta odvzame telefon in izreče denarna globa.
Ramzess
13. 01. 2018 13.53
-1
Telefon pa se vrne, ko izkaže dokazilo o opravljenem izpitu o pravilni rabi telefona v avtu, v kombinaciji z sistemi v avtu, ipd. ... a kdo to izvaja, katera avtošola, žal nobena.
laycan
13. 01. 2018 17.20
+1
Lepo si vsekan ni kaj.a misliš da ima nek povprečen avto vso to futuristično tehnologijo.da ne omenjam neke dacie.kako dokazilo.to kaj jemlješ pa mora kar dobro zadet.
frako
12. 01. 2018 18.49
-4
Mah zakaj ne pošljete polcajou kar od hiše do hiše pobirat "prispevke". Bo lažje in bl smiselno kot kazni zarad uporabe telefona. Sej ne da odobravam telefoniranje med vožnjo sam pretiravate 3x preveč.
macro
12. 01. 2018 18.36
+10
Telefon gor al dol. Vozit tako nihče ne zna. Edini, ki trenutno pravilno vozijo po vseh predpisih so tisti v avtošoli. In tu se zgodba konča.
Sisoje
13. 01. 2018 09.07
+5
das 600 ev. " pravilno " naredis izpit ! pa si ze na cesti z mobitelom v gobcu .
Ramzess
13. 01. 2018 13.57
-1
Avtošole marsičesa ne učijo, pa bi lahko, niti njihovi avti niso primerni za to. Si predstavljaš da se zraven inštruktorja učiš pravilne rabe telefona v povezavi s sistemi v avtu, kliče pa te drug inštruktor oz. ti kličeš njega, ta pa ravno tako nadzira klic in beleži potrebne podatke, ki jih v obliki poročila dobi 'tvoj' inštruktor.
laycan
13. 01. 2018 17.22
+2
V nekem drugem svetu živiš.ali se mi samo tako zdi