Slovenija

Vožnja z vlakom ostaja ena najbolj varnih

Ljubljana, 12. 09. 2011 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največ železniških nesreč se zgodi na železniških prehodih, zavarovanih z zapornicami, kar po besedah direktorja AŽP Borisa Živca kaže "na nizko kulturo vožnje in objestnost za volanom".

Po besedah direktorja Javne agencije za železniški promet (AŽP) Borisa Živca je letno poročilo pokazalo, da stopnja varnosti ostaja na stopnji predhodnega leta in se od leta 2006 v povprečju izboljšuje. "Stanje na javni železniški infrastrukturi v Sloveniji torej ni tako kritično, kot se včasih predstavlja, prav tako ni nič slabše kot v Evropski uniji," je dejal.

Iz analize izhaja, da so pri nesrečah na prvem mestu nivojski prehodi, zavarovani s cestno signalizacijo in zapornicami oziroma polzapornicami. Sledijo nivojski prehodi, zavarovani z Andrejevim križem.
Iz analize izhaja, da so pri nesrečah na prvem mestu nivojski prehodi, zavarovani s cestno signalizacijo in zapornicami oziroma polzapornicami. Sledijo nivojski prehodi, zavarovani z Andrejevim križem. FOTO: Blaž Garbajs
Direktor AŽP Boris Živec
Direktor AŽP Boris Živec FOTO: Javna agencija za železniški promet Republike Slovenije

Kljub temu bodo morali sprejeti dodatne ukrepe in definirati naloge vseh pristojnih subjektov, da bodo še izboljšali stanje, "saj je odveč vsako človeško življenje, ki ga izgubimo zaradi nesreč. Posebno pozornost bo treba dati tudi izobraževanju in osveščanju voznikov, saj je na nivojskih prehodih, zavarovanimi z zapornicami in polzapornicami, več nesreč kot na tistih z Andrejevim križem, kar kaže na nizko kulturo vožnje in objestnost za volanom," je opozoril.

Med žrtvami veliko samomorilcev

Poročilo kaže, da železniški promet še naprej ostaja eden najbolj varnih načinov potovanja, tako v Sloveniji kot v Evropi. Lani se je zgodilo 21 železniških nesreč, v katerih je umrlo 14 oseb, kar je tri več kot leta 2009, medtem ko se je število poškodovanih oseb znižalo za dve, s 14 v letu 2009 na 12 v lanskem letu.

Človek bi mislil, da so vsi znaki pred nivojskim prehodom, še posebej spuščene zapornice ali polzapornice dovolj dobro opozorilo, da se nam približuje vlakovna kompozicija. Večje število nesreč kaže, da so nekateri vozniki objestni in ne spoštujejo predpisov. Zato bi bilo nujno, da bi se takšne voznike ostro kaznovalo. Direktor AŽP Boris Živec

Največ nesreč – 16 – se je zgodilo na nivojskih prehodih, ki jih imamo v Sloveniji 888, štiri nesreče so povzročila vozeča železniška vozila, zgodila pa se je še ena nesreča. Bilo je tudi 15 samomorov, en poškodovan potnik in štiri poškodovane nepooblaščene osebe. Število samomorov je v ospredju tudi na evropskih železnicah, saj je bilo v letu 2009 kar 2917 samomorov, kar predstavlja kar 66 odstotkov vseh žrtev nesreč.

V Evropski uniji je sicer skoraj 124.000 nivojskih prehodov, v povprečju so štirje nivojski prehodi na 10 kilometrov. Od tega je samo 31 odstotkov opremljenih z ročno in avtomatsko zaščito. Zaščita nivojskih prehodov je različna od države do države. V Belgiji, Luksemburgu, Norveški in Nizozemski imajo dve tretjini nivojskih prehodov zavarovanih z ročno ali avtomatsko zaščito, medtem ko je v Bolgariji, Estoniji, Španiji, Litvi, Latviji in Veliki Britaniji zaščitenih le do 25 odstotkov nivojskih prehodov. V Sloveniji je s cestno signalizacijo in zapornicami oziroma polzapornicami zavarovanih 32 odstotkov nivojskih prehodov.

"V AŽP bomo v okviru dopolnitev zakona dali predloge predvsem za zaostritev nadzora pri spoštovanju predpisov ob uporabi kot tudi upravljanju nivojskih prehodov. Najverjetneje pa bomo tudi uvedli kak upravni nadzor. Menimo tudi, da bo enkrat treba uskladiti naloge in vloge posameznih subjektov, da bodo jasno opredeljene pristojnosti in odgovornosti," je dodal.

K sprejetju novih ukrepov in izboljšanju varnosti bo predvidoma pripomogla tudi konferenca 'Zagotavljanje varnosti na nivojskih prehodih', ki se je bo konec septembra udeležilo 80 tujih strokovnjakov za železniško infrastrukturo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vrba Mario
12. 09. 2011 20.54
suzukigsxr si pa prebrisan ni kej 150kmH ja valda kaj bi pa imeli od tega da bi vozil toliko ce pa je na vsakih cca 5km postaja oz postajalisce...kar se zapornic tice pa se ve gdaj morajo biti zaprte in koliko casa preden vlak pripelje to je pa vse odvisno od vrste signalno varnostne naprave ce vas zanima malo pobrskajte po netu glede vsake signalno varnostne naprave ki je na sz pa boste malo drugace govorili pa pisali(boste vsaj malo blizje prometu zeleznice)....
Audy
12. 09. 2011 20.32
AŽP, a to je tko kot DARS za avtoceste?
Ramzess
12. 09. 2011 18.18
Kakšen naslov, ...kje smo že to slišali, to sugestijo, ...aja v letalskem prometu, ...kako že gre, ...če dovolj dolgo ponavljaš neko zadevo, postane resica, ...res pa je pameten um ne nasede takim sugestijam.
Igor Hari 1
12. 09. 2011 18.11
Dejte človeka v penzijo ...............
Igor Hari 1
12. 09. 2011 18.10
DO KDAJ BO ZDRŽAL ČRNUŠKI MOST , TO JE ZDAJ VPRAŠANJE ? ? ?????????????????'
saintjozef
12. 09. 2011 17.27
Verjamem, saj vlaki po Sloveniji vozijo hitro kot pred 50 leti.
Dobskibelozapornik
12. 09. 2011 17.24
suzukigsxr12.09.2011, 16:472 ne vem o katerih železnicah govoriš, zagotovo ne o slovenskih železnicah, če pa se očitno zelo slabo spoznaš v promet ali uro.
vezuv
12. 09. 2011 17.19
+1
suzukigsxr - ne me razumet napak in rečt, da zagovarjam SŽ, a moram te razočarat, da tvoje trditve ne držijo. To bom tudi argumentirala: že dve leti se vsak dan vozim na relaciji Sevnica - Maribor. Vozni red in povezave za to relacijo vem na pamet. Lahko rečem le, da v dveh letih je bil vlak skoraj vedno točen, tudi v najhujši zimi. A si mogoče kdaj videl kako se vse iskri, ko so električni kabli od mraza pa vlak pelje? Zadnaj dva meseca na omenjeni relaciji prihaja do zmud cca 10-15 minut, vendar vzrok za zamudo so vzdrževalna dela na progi, bolj točno obnova tirov (odstranitev starih in položitev novih). Kadar želim priti do kraja cilja hitreje vzamem ICS, za kar doplačam 5€ (sicer malo veliko, a odtehta svoje). Spodtikaš se ob čas vožnje. No omenjeno relacijo prevozi v dveh urah (stoji na vsaki postaji), mednarodni vlak na relaciji Zagreb - Dunaj pa v 1,5 ure in ne stoji na vseh postajah. Razdalja? Cca 150 km v eno stran. Prednost pred avtomobilom: ne potrebujem iskati parkirišča, ne potrebujem biti pozorna na vožnjo, lahko spijem 2 deci in mi policaj nič ne more in tudi pik mi ne more nabit, no pa še kakšna urica spanca se polovi not....... je pa tudi zanimivo opazovati sopotnike na vlaku :-)
suzukigsxr
12. 09. 2011 16.47
ljudje v sloveniji nimamo časa za vlak,za upokojence ne rečem.najbolj točen čas prihoda -odhoda je 8min zamude:) pa se jajcaš 30 km eno uro:) bojkotirat bi morali to muzejsko kompozicijo,vsaj 150km/h,potem bi bil vlak časovno konkurečen... ampak naše železnice še za zapornice nimajo kaj šele da bi posodobili železniško infrastrukoturo.do nesreč prihajo zato,ker še tam ko so zapornice folk pri 35 stopinjah čaka 15 min da pripelje vlak, in eni gredo kar čez kr jim dopi..di čakanje.pri vseh računalnikih dan danes niso sposbni narest da bi čakal 2-3 min na zapornicah maximalno. samo moje mnenje:)
Filip Ljevar
12. 09. 2011 16.43
so žičnice daleč najbolj varne!!!
povrsniste24kur
12. 09. 2011 16.32
ja seveda je vožnja z vlakom ena najbolj varnih, se mi ful zdi ja, ene 20krat sem se pelal s sloŽ, 15x je vlak zamujal od 10-40min, 2x pa so me nepridipravi popalili, enkrat kufer z denarnico, enkrat pa samo denarnico. varno ane?
Fenomenalno
12. 09. 2011 15.52
Sploh u Jesenice..ejga