Slovenija

VIDEO: Razlogi za vožnjo v napačno smer: alkohol, starost, zmedenost in namerno obračanje

Ljubljana, 16. 12. 2014 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
32

Letos so na naših avtocestah zabeležili že več kot 60 voženj v napačno smer. Kot najbolj problematične odseke so na Darsu izpostavili odseke na gorenjski avtocesti in razcepe na ljubljanski obvoznici.

Do konca novembra so na Družbi za avtoceste RS (Dars) zabeležili 62 voženj v napačno smer. Med najpogostejšimi razlogi za takšno vožnjo so po navedbah Darsa alkohol, starost voznika in nepoznavanje avtocestnega sistema. Ob tem ne manjka tudi takšnih, ki se zmotijo pri vožnji na razcepu ali pa obrnejo svoje vozilo kar na avtocesti.

Kot najbolj problematične odseke so na Darsu izpostavili odseke na gorenjski avtocesti in razcepe na ljubljanski obvoznici. Tam vozniki najpogosteje obračajo, ker zgrešijo izvoz.

Takšno obnašanje na cesti je seveda zelo neodgovorno in izjemno nevarno. Ravno na gorenjski avtocesti se je zgodila ena letošnjih najhujših prometnih nesreč, a takrat je nesreči botroval alkohol. V začetku oktobra je namreč 56-letnik, ki je bil pijan, vozil v napačni napačni smeri proti Ljubljani in pri izvozu Lipce trčil v vozilo 38-letnika. Oba sta zaradi hudih poškodb umrla na kraju nesreče.

Napačna smer - 9
Napačna smer - 9 FOTO: Miro Majcen

Ob vožnji v napačno smer zaprejo vse objekte na nevarni relaciji

Da bi preprečili vožnje v napačno smer, so na Darsu sprejeli več ukrepov. Pravijo, da so v zadnjem letu sprejeli ukrep, da ob vožnji v napačno smer nemudoma zaprejo vse objekte na nevarni relaciji, denimo predore, vkope in cestninske postaje. Že nekaj časa se govori tudi o postavitvi t. i. ježevk, vendar še ni znano, kdaj oziroma če bodo ta sistem preprečevanja vožnje v napačno smer vzpostavili.

Na Darsu pravijo, da je treba počakati na rezultate študije, ki je trenutno še v izdelavi. V študiji bodo natančno preverili vse zaznane vožnje v napačno smer in se na podlagi rezultatov odločili za nadaljnje ukrepe.

Čeprav so pri Darsu letos zabeležili nekaj več kot 60 voženj v napačno smer, pa so policisti prejeli bistveno več prijav. Skupno več kot 150. A sama prijava, da nekdo vozi v napačno smer, še ne pomeni, da se je to tudi dejansko zgodilo. Predstavnica PU Ljubljana Nataša Pučko nam je denimo dejala, da tudi s pomočjo Darsovih nadzornih kamer ugotovijo, da vožnje v napačno smer sploh ni bilo. "V nekaj primerih smo ugotovili, da so vozniki napačno zaznali situacijo, ko so na primer prijavili vožnjo v napačno smer po spremljanju situacije v prometu v vzvratnem ogledalu oziroma so napačno ocenili potek vzporedne ceste ob avtocesti," pa je dodal predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

V spodnji tabeli si lahko preberete podatke o vožnji v nasprotno smer po posameznih policijskih upravah.

Policijska upravaŠtevilo prijavŠtevilo izsledenih voznikovOpomba
PU Celje114

V enem primeru je bil voznik pijan in je s svojo vožnjo v napačno smer povzročil prometno nesrečo četrte kategorije, torej prometno nesrečo s smrtnim izidom.

Med kršitelji je bila tudi 69-letna Avstrijka, ki je na delu avtoceste, kjer so potekala cestna dela, zapeljala na nasprotni pas, nesreče pa ni povzročila.

PU Koper292

Zaradi vožnje v napačno smer so 24. avgusta globo izrekli Srbu, 9. julija pa Slovencu.

PU Kranj235 oziroma 6*Od prejetih prijav so izsledili približno četrtino voznikov, v vseh primerih pa je bilo ugotovljeno, da je šlo za hude in nenamerne napake voznikov.
PU Ljubljana498Med vozniki, ki so jih izsledili, sta bila dva, ki sta namenoma vozila v napačno smer, saj sta bežala, šest voznikov pa je v napačno smer zapeljalo nenamenoma.
PU Maribor226

Dva voznika sta bila pod vplivom alkohola. Prvi je aprila vozil po hitri cesti od Melja proti Pobrežju. Drugi je oktobra vozil pod vplivom alkohola na štajerski avtocesti in je med priključkom Slovenska Bistrica sever in Framom med vožnjo namenoma obrnil in vozil v napačno smer.

Trije vozniki so v napačno smer vozili zaradi kombinacije starosti, neizkušenosti in zmedenosti.

En voznik pa je maja večkrat zapeljal v nasprotni smeri na avtocesti med priključkoma Slovenska Bistrica jug in Slovenska Bistrica sever, ter nato še v smeri Frama. Na enak način se je že pred tem izogibal kontroli policistov PPP Celje.

PU Murska Sobota71

Voznik, ki je vozil v napačno smer, je bil Bolgar, ki je vozil kombi po avtocesti od Lipovcev proti Murski Soboti.

V treh prijavah so klicatelji trdili, da kršitelj vozi vozilo s tujimi registrskimi tablicami.

PU Nova Gorica61Voznica, ki so jo policisti obravnavali, je februarja vozila v napačno smer na hitri cesti med Podnanosom in Razdrtim.
PU Novo mesto92Oba kršitelja so policisti varno pospremili do izvoza avtoceste in zoper njiju ukrepali.

 * Natančnega podatka na PU Kranj nimajo.
** Podatki v tabeli veljajo za obdobje od 1. januarja 2014 do 12. decembra 2014 (za PU Nova Gorica, PU Ljubljana, PU Novo mesto, PU Celje, PU Murska Sobota, PU Kranj) oziroma do 15. decembra 2014 (za PU Koper in PU Maribor).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
20. 12. 2014 13.02
Mislim, da je razlog isti kot varčevanje v napačno smer!
BŠK
19. 12. 2014 23.39
+2
Pozabili ste zasvojence in zadrogirance z mobitelji ter dilerje ilegalne robe Zakaj na uvozih/izvozih ne postavite luknjačev gum in bi bila zadeva rešena?
RožLLeban
19. 12. 2014 14.17
+2
Pa po tanovem bežanje v primeru drznega ropa....ne pozabit....
Ramzess
19. 12. 2014 12.59
+3
Vozniki, ki zgrešijo obračajo, ker mislijo da se bodo sicer izgubili, ali ne bodo znali najti poti nazaj, naprej, skratka. Voznik ima plan vožnje, ... z napako, ker ne upošteva napak, ... potem ko pa zgodi napaka, pa panika, namesto premišljenosti, in bi lepo peljali naprej na naslednji izvoz, oz. poiskali drugo pot.
VSEZNALECno1
19. 12. 2014 12.49
+4
Mogoče so slišal sledečo novico iz javnega sektorja pa jih je zmedel: .... Državna DRI, Družba za razvoj investicij, si je izplačala pol milijona evrov nagrad, Državni DRI, Družba za razvoj investicij, ustvari 80 odstotkov poslov z državo, preostanek z občinami, manjši del pa s podjetji. Od leta 2008 do lani so se prihodki skoraj prepolovili - iz 28..
bboy7
19. 12. 2014 11.58
+3
Kokr se moški pritožujete kok so ženske zanič voznice...vidim da večinoma moški ne zanjo zadet t pravega uvoza na avtocesto. Ok mal heca...ampak zdej pa resno...kako lahko fališ smer na avtocesti? In kako si lohk tok zabit, da greš obračat, če fališ izvoz? Mislim, da označbe niso problem. Če si zmeden se lahko še vedno ustaviš al pa zelo upočasniš (če si že tok glup) v križišču PRED uvozom oz. izvozom. Pa si vzameš čas in pogledaš kam moraš zapeljat. Če ti pol še vedno ni jasno pač nimaš kej delat na cesti. Maš table, maš talne označbe (puščice na tleh res nebi škodovale), pa še kup voznikov ki pelje v pravo smer. Čudno, da več k milijon voznikov zna pravilno zapeljat na avtocesto če so kao tok slabe označbe. Naj vožnjo v napačno smer smatrajo kot poskus umora pa dajo doživljenski odvzem izpita in to je to. Pa na vse izvoze/uvoze namestijo zapornice in v momentu k pride prijava zaprejo vse uvoze in izvoze pol pa krivca sam še direkt v zapor odpeljejo.
Ni_Nicka76
19. 12. 2014 10.57
txoxnxy
19. 12. 2014 10.40
+5
Prve tri razloge bi lahko takoj zbrisal , če bi bili uvozi izpeljani drugače kot so ! Že res da je DARS po parih katasttrofah in pritisku laijčne javnosti namestil plastične robnike po cestišču , ki pa so samo delna in začasna rešitev.
blokirani
19. 12. 2014 09.54
+3
Nimate bolj pametnih novic za top 3 na naslovnici? To temo ponavljate že stotič!
krucyfix
19. 12. 2014 10.37
+1
Me zanima koliko je bilo tega pred 10 leti, ko o tem niso dosti poročali, manj ali enako?
movi 1
19. 12. 2014 09.43
+6
Nenamerno!!?? Ubijem človeka nenamerno!? Mislim, pa kaj je narobe s temi intelektualnimi glavami, če voziš v nasprotno smer bi mogla biti to najhujša kršitev in posledično tudi najhujša kršitev cestnih predpisov. Taki "vozniki" nimajo več kaj delati za volanom, prav tako se voziti po slovenskih cestah. Torej, odvzeti vozniško dovoljenje za vekomaj brez možnosti ponovnega opravljanja izpita! Pa da vidimo še kakšnega korenjaka, ki se bo vozil v nasprotno smer!!!!
Nastja Selinchy
26. 12. 2014 17.33
Odpraviti bi bilo treba tako vzrok kot tudi posledice. V primeru, da nekdo namenoma vozi v napačno smer (alkohol, stave, samomorilska nagnjenja, karkoli že), se bi moralo osebi odvzeti vozniško dovoljenje za nedoločen čas. In to na licu mesta, brez možnosti ugovora. V primeru nenamernih kršitev (čeprav bi se potem večina na nenamerno kršitev zgovarjala - drug problem), pa organizirati dopolnilne delavnice za ozaveščanje voznikov, dopolniti signalizacijo, povečati nadzor na kritičnih točkah, dodati talne označbe, itd., ne pa samo čakati in šteti nesreče. To je neodgovorno s strani DURS-a.
Demo X
19. 12. 2014 09.29
-2
ja ja biti voznik in udeleženec v prometu je velika odgovornost.. jst osebno bi naprimer uzeu vozniško dovoljenje vsakemu ki se vključuje v krožišče z levim smernikom
CrushLow
19. 12. 2014 09.35
+6
vzel glih ne .... kaksna vzgojna pa nebi skodila :)
Nastja Selinchy
26. 12. 2014 17.25
V večini se gre za starejše osebe, ki žal niso bile deležne tovrstnega izobraževanja, ker ko so delali izpit, krožišč še verjetno ni bilo. Tukaj bi morala država oz. pristojne organizacije delati na tem, da se te osebe izobrazi in jih pouči o pravilni vožnji v krožišču, saj s svojim neznanjem ogrožajo varnost drugih udeležencev v prometu.
LOPOVIGOTOVISTE
19. 12. 2014 09.09
-1
KAJ SE PA ČUDITE????? SAJ SMO SKORAJ EDINA DRŽAVA V EUROPI, KI IMA AVTOCESTE BREZ TALNIH OZNAČB - PUŠČIC NARISANIH NA SAMEM VOZIŠČU.... NI JIH NITI NA DOHITEVALNIH PASOVIH NITI NA ZAVIRALNIH PASOVIH... TAKOJ KO GREŠ NA AVTOCESTO MOREŠ PREVOZIT VSAJ TRI SMERNE PUŠČICE NA DOHITEVALNEM PASU, IN KO GREŠ NAZAJ DOL IZ AVTOCESTE ISTO TAKO..... TE PUŠČICE POVEJO VEČ KOT STO PROMETNIH ZNAKOV IN PREPREČUJEJO ZMEDO VOZNIKOV... V TUJINI JIH RIŠEJO VSEPOVSOD TUDI V NAJMANJŠIH KROŽIŠČIH .. Takoj ko prideš recimo iz Avstrije ali katere druge države opaziš, da nekaj na avtocesti manjka in to so smerne označbe na samem asfaltu.
murinar
19. 12. 2014 09.23
+3
hanzll
19. 12. 2014 09.28
+8
Dohitevalni pas?kater pa je to?jst poznam samo pospeševalni,vozni in prehitevalni.no pa še odstavni
jack669
19. 12. 2014 10.28
+2
Dej ne nabijaj. Ma vozil sem se po Avstriji, Nemčiji, Franciji - nikjer ni teh oznak, o katerih ti pišeš tule! Krneki! Sam, da neki pišeš, pa tud če je neumno!
Desnica boli
19. 12. 2014 09.09
+2
V tej državi se cela JU obnaša kot večni študentje. Naredijo pa niti obvezne prakse, kaj šele kaj več.
hondica
19. 12. 2014 08.49
+4
Spet bodo proučevali in proučevali...
CrushLow
19. 12. 2014 09.36
+4
Shark51
19. 12. 2014 08.49
+10
Na tem izvozu za Podutik sem še sam enkrat videl kako hoče en jet v napačno stran , opozarjal sem ga z hupanjem un pa še vedno rine v napačno stran Pa une opozorilne roke so tam postavljen un pa tega sploh ni videl BEDAK
nonpoliti?ar
19. 12. 2014 10.26
+8
takemu pa res lahko upravičeno nadeneš tak pridevnik
tantadruj1
19. 12. 2014 07.51
+22
namesto da dars beleži statistiko naj namontira ježevke. v tej državi se samo poroča o stvareh, rešuje ne nobeden nič.
macek_garfield
19. 12. 2014 07.43
+10
... se strinjam glede alkohola ... vendar .. pozabili ste navesti glavni razlog ... gostilniska stava, da bo voznik brez da ga ulovijo policisti prevozil od enega uvoza do drugega v nasprotni smeri ...
jesenvoyo
19. 12. 2014 07.40
+4
Če so znani podatki kje prihaja do največjega števila kršitev, potem je potrebno na teh mestih pregledati, dopolniti signalizacijo, dodatno kaj postoriti. Najlažje je krivdo naprtiti voznikom, ki pa prav gotovo niso edini krivci za napake.
Klavdij Volk
19. 12. 2014 07.38
+19
Bo moral eden iz visoke družbe nastradati,pa bo takoj vse urejeno..
GhostBuster
19. 12. 2014 07.32
+7
"Pravijo, da so v zadnjem letu sprejeli ukrep, da ob vožnji v napačno smer nemudoma zaprejo vse objekte na nevarni relaciji, denimo predore, vkope in cestninske postaje. Že nekaj časa se govori tudi o postavitvi t. i. ježevk, vendar še ni znano, kdaj oziroma če bodo ta sistem preprečevanja vožnje v napačno smer vzpostavili." -------------------> Zaprejo vse objekte s svetlobnimi signali. In kaj mislite, da bo voznik videl te svetlobne signale, če niti ne vidi, da se vozi v napačni smeri?!? Potrebne so fizične prepreke. In tak kot o vsem se samo govori o ježevkah. Mi vsi pa vemo, da so krvavo potrebne. In o le teh ni potrebna nobena študija. Samo zapravljanje denarja.
Sahib
19. 12. 2014 07.41
+4
Z zaprtjem vseh objektov so verjetno mišljeni vsi ostali (normalni) vozniki, da ima kamikaze čim bolj prazno cesto.