Slovenija

Vpis v vrtec kot v srednjo šolo

Ljubljana, 15. 03. 2010 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Mestni občini Ljubljana letošnji vpis otrok v vrtce prinaša kar nekaj novosti, med drugim tudi to, da morajo starši v primeru, da vpisujejo otroka v več vrtcev hkrati, vrtcem določiti prednostni seznam.

Z današnjim dnem se v Mestni občini Ljubljana (MOL) začenja vpis otrok v vrtce, ki letos prvič poteka s pomočjo centralne vpisne evidence in enotno čakalno listo, ki bo urejena v skladu s spremembo zakona o vrtcih. Iz vrtcev so v preteklih tednih pozvali tiste starše, ki so vlogo že oddali, naj izpolnijo novo. Za ostale otroke bo vpis potekal do 31. marca.

Zaradi enotne čakalne liste na območju MOL bo vloga za vpis, oddana v kateri koli vrtec na območju občine, ovrednotena z enakim številom točk.
Zaradi enotne čakalne liste na območju MOL bo vloga za vpis, oddana v kateri koli vrtec na območju občine, ovrednotena z enakim številom točk. FOTO: POP TV

Kot pojasnjujejo na MOL, bo letos tako potekal vpis otrok v en izbrani vrtec, starši pa bodo v vlogi lahko opredelili tudi drugo in tretjo izbiro. V kolikor se bodo starši opredelili za tretjo izbiro, tj. možnost da se lahko njihov otrok vključi v kateri koli vrtec, to pomeni, da v kolikor ne bodo sprejeti v prvo ali drugo izbrani vrtec, želijo mesto za otroka v katerem koli vrtcu v občini Ljubljana.

Odločitev za tri izbire je primerljiva z vpisom v srednje šole in univerzo in sorazmerna glede na podatke o lanskem vpisu, saj so starši v povprečju oddali do dve vlogi za svojega otroka, so zapisali na spletni strani občine.

Nič prednosti za družine z več otroki

Po zaključenem vpisu v vrtec s prvo izbiro se bo v primeru prostih mest izvedla druga izbira, nato pa se bodo vsi otroci s čakalne liste vseh vrtcev uvrstili na skupno čakalno listo MOL. To ocenjujemo, da se bo zgodilo konec junija, ko poteče rok za podpise pogodb s starši, ki bodo v prvem oziroma drugem krogu sprejeti v vrtec.

Mestni svet je v začetku meseca sprejel tudi spremembe kriterijev za vpis otrok v vrtce v občinskem odloku o sprejemu otrok v vrtec. Po novem bo prednost med drugim prinašala stalnost bivanja v Ljubljani, dodatne točke pa bodo dobili tudi otroci iz socialno ogroženih družin. Na seznamu ni več kriterija, ki točke prinaša družinam z več vzdrževanimi otroki.

Prednost pri vpisu bodo imeli otroci iz študentskih družin in iz družin, ki že imajo otroka v vrtcu. Ker pa bodo na občini letos uvedli centralni vpisni sistem, so iz odloka črtali kriterije, ki so točkovali bližino vrtca.

Odslej skupna čakalna lista

V prvi fazi vpisa bo vsak vrtec zase oblikoval svoj prednostni vrstni red in čakalno listo, ter vpisoval po vrsti otroke s čakalne liste v vrtec, glede na število razpoložljivih mest. Po uveljavitvi novele zakona o vrtcih pred poletjem pa bo treba mestni odlok o sprejemu otrok v vrtec ponovno dopolniti oziroma ga ustrezno uskladiti še za področje centralne čakalne liste. Sprejem otrok v vrtce se bo po izčrpanju prve izbire tako nadaljeval tudi po vrstnem redu iz druge izbire in skupne čakalne liste.

Kako bo sistem deloval?

Če bodo starši ponujeno prosto mesto v dodeljenem vrtcu odklonili, bo otrok črtan s čakalne liste.
Če bodo starši ponujeno prosto mesto v dodeljenem vrtcu odklonili, bo otrok črtan s čakalne liste. FOTO: POP TV

V primeru, da če bodo starši pod prvo izbiro opredelili vrtec Pod gradom, drugo izbiro Ledina, tretje pa kar koli, in ne bodo sprejeti niti v prvo, niti v drugo izbrani vrtec, bodo razporejeni na skupno čakalno listo po vrstnem redu doseženih točk.

V tretjem krogu vpisa bo staršem ponujeno prosto mesto na primer v vrtcu Viški gaj (ali v katerem koli drugem vrtcu, kjer se bo sprostilo prosto mesto), bo otrok sprejet v vrtec Viški gaj glede na število točk po čakalni listi.

V primeru, da bodo starši sicer opredelili te zgoraj naštete izbire (prva izbira vrtec Pod Gradom, druga izbira vrtec Ledina), pa bodo ponujeno prosto mesto v vrtcu Viški gaj odklonili, bo otrok črtan s čakalne liste (pravila, opredeljena v noveli zakona o vrtcih). V tem primeru pri vpisu otroka v naslednjem šolskem letu ne bo otroku pripadalo 10 točk, saj otrok ne bo ostal na čakalni listi.

Vpis v vrtce v Mestni občini Maribor bo potekal v drugi polovici mececa aprila, vsak vrtec pa ima na svoji spletni strani objavljen razpored vpisa in svoj obrazec za vpis otroka v vrtec.

Če pa se starši ne bodo odločili za tretjo izbiro in se bodo odločili zgolj za prvi dve, pa otrok v vrtec ne bo sprejet ne v prvem (vrtec Pod gradom) ne v drugem krogu (vrtec Ledina) postopka sprejema otrok v vrtec, pa to pomeni, da bo ostal na skupni čakalni listi za mesto v vrtcu s prvo oziroma drugo izbiro. Takoj, ko se bo sprostilo mesto v prvem ali drugem vrtcu, bo otrok lahko sprejet v enega od teh dveh vrtcev glede na število točk oziroma mesto, ki ga bo otrok zasedal na skupni čakalni listi, so še zapisali na spletni strani ljubljanske občine.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

am_staff
15. 03. 2010 14.52
Ne me ...... basat.
vodnavila
15. 03. 2010 14.18
Alan Ford, z delom tvojega pisanja se strinjam, nikakor pa ni res, da bi bilo prostih mest dovolj, če bi starši obveščali vrtce o tem, da otroke že imajo v drugem vrtcu. To je pa čisto zavajanje, nisi dobro informiran. Vsaj za Ljubljano to ne drži.
juhuhu_bruhuhu
15. 03. 2010 13.58
kmal bodo mel že sprejemne izpite za u vrtec
mužik
15. 03. 2010 12.43
ja to pa je DIKTATORSKA LJUBLJANA kaj čemo Zoro se je boril za pravice . kaj pa ljubljanski Zoro???
soola
15. 03. 2010 12.37
alan_ford200515.03.2010, 12:240 Zdaj si me pa čisto pomiril, ne jokam več, haha
alan_ford2005
15. 03. 2010 12.24
soola 15.03.2010, 11:47 ne se delat neke žrtve, tudi drugi imamo probleme z vrtcom, pa ne krivimo Jankoviča, moj otrok bi moral v vrtec maja, pa bo doma in v upanju da gre v vrtec septembra, ko pa je starejši otrok šel prvič v vrtec, je bil enak problem, ni bilo mesta sredi leta, zato je žena pustila službo in smo moralo počakati do septembra, ko je dobil vrtec, in je posledično tudi žena začela delati. ZATO ne mi z takimi, in še za info, ko je prvi otrok šel v vrtec ni bil Jankovič župan, zato ne vem, kakšno zvezo ima on pri vpisu tvojega unučka ali mojega otroka v vrtec. Je pa edini kateri poskuša izboljšati način vpisa otork v vrtec. Pa še nekaj ti povem, za pomanjkanje prostora v vrtcih so krivi tisti neodgovorni starši, kateri so oddali prošnjo v več vrtcev, in ko so dobili prostor v enem, tega niso sporočili v ostale vrtce, da lahko sprostijo mesto. V ljubljani je bilo zmeraj dovolj prostora samo si ga niso znali razporediti, zato upam da z novim načinom vpisovanja rešijo ta problem. Pa ne jokaj več.
Uporabnik443692
15. 03. 2010 12.08
študentje po navadi nimajo stalnega bivanja v MOL? živijo v ''družinskih'' študentskem domu....je pa res da takih otrok ni veliko.... kaj ni v ustavi napisano da se mora vsakemu otroku omogočit vrtec in osnovno šolo?????? kaj je s tem? noben župan v slo. ne ve odgovora na to a? kaj če je en otrok že v vrtcu in drugega imaš zastonj, pa ni prostora...kaj eden od staršev pusti službo da čuva drugega otroka, ki bi moral bit brezplačno v vrtcu? vprašanj je mnogo, ma kaj ki nihče nima odgovorv nanje.... :(
soola
15. 03. 2010 11.50
Se opravičujem, sem mislila, da ste me zbrisali....
soola
15. 03. 2010 11.47
eleganca15.03.2010, 10:53 alan_ford200515.03.2010, 10:20 Ker brišete komentarje, ki povedo resnico, bom še enkrat napisala, vnukinja gre jeseni v šolo in je v vrtcu, mali bi moral aprila v vrtec, ga ne dobimo, oba starša sta zaposlena,ne provociram, govorim dejstva, mogoče pa vidva lahko pomagata, ko ga tako zagovarjata, .........
soola
15. 03. 2010 11.39
eleganca15.03.2010, 10:53 alan_ford200515.03.2010, 10:20 Obema povem, vnukinjo že imamo v vrtcu, za malega, ki naj bi šel aprila v vrtec, enostavno ni mesta, vnukinja gre v jeseni v šolo, NE PROVOCIRAM, GOVORIM SAMO DEJSTVA !!!
stricbodic
15. 03. 2010 11.21
Pa še nekaj, vrtec mora od 1. 9. 2010 zagotoviti otrokom 3 kvadratne metre površine, zdaj pa še dveh nimajo!! Kaj bo torej z vpisom?? Bodo prerazporedili le že vpisane otroke in ne sprejemali novih, ali bodo razveljavili odlok, ki je že nekaj let čakal na uveljavitev. To stvar naj raje kdo od odgovornih razloži, kaj imajo v planu???
eleganca
15. 03. 2010 10.53
soola Jankovič nima nič s prostimi mesti v vrtcu. Mislim pa , da se trudi urediti, da bi bilo prostora za vse otroke dovolj. Prav je tudi, da bi imeli v Ljubljani prednost ljubljanski otroci. Je pa tudi res, da je v naši soseki kar nekaj otrok, katerih mamice so cele dneve doma, ne hodijo v službo, otroci pa so vsi v vrtcih. Pošteno bi bilo, da imajo prednost v vtrcih otroci, katerih starši hodijo v službo. Kasneje, ko bi se mesta sprostila, pa bi vzeli še otroke, ki jih do tedaj lahko čuvajo mamimce, ki so doma.
alan_ford2005
15. 03. 2010 10.20
soola 15.03.2010, 09:18 nevem kaj hočeš povedati z tem, samo provociraš, človek je na takem položaju, in seveda bo za svoje poskrbel. ti bi isto naredila če bi lahko, prvo za svoje poskrbiš, potem pa ostalo, žal to danes gre tako. pa za info, otrog gre lahko v vrtec šele z 11 meseci. dej če že napihuješ nekaj delaj tako kot je treba
alan_ford2005
15. 03. 2010 10.18
me prav zanima kako se bo obneslo, saj tisti sistem do sedaj je bil porazen. upam da bo novi sistem rešil problem vpisa oz olajšal delo nas staršev, kateri smo morali letati od vrtca do vrtca in iskat prosto mesto za naše malčke.
jure920
15. 03. 2010 09.37
Se popolnoma strinjam,da je v ljubljanskih vrtcih prostor samo za otroke,ki so starši doma v Ljubljanski občini ne pa iz okoliških občin.
urib
15. 03. 2010 09.35
spet ena nova traparija. Za starše nič boljše. Če ti ne bo po godu vrtec, ki ti lahko podaljša vožnjo v ali iz službe za uro ali dve, te črtajo iz čakalne liste. Kdo bo sploh še imel otroke??????????????
soola
15. 03. 2010 09.18
Jankoviča bi lepo prosila,če lahko pomaga,da bi mojega 10mesečnega vnuka sprejeli v vrtec, tako, kot pomaga mnogim VIP,hvala,..........