Slovenija

Janša umaknil Erjavca zaradi njegove 'pretirane težnje po neprestanem javnem nastopanju'

Ljubljana, 15. 02. 2013 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik vlade Janez Janša je iz reševanja vprašanja Ljubljanske banke umaknil zunanjega ministra Karla Erjavca. Razlog? Erjavec bi lahko ogrozil kredibilnost pri iskanju in oblikovanju rešitve, pravijo v vladnem uradu za komuniciranje.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja
Na MZZ pravijo, da je minister Erjavec danes na dopustu. Njegovega za torek napovedanega srečanja s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić pa najbrž ne bo.

Premier Janez Janša je za pooblaščenega predstavnika za reševanje vprašanja nekdanje Ljubljanske banke imenoval državnega sekretarja v svojem kabinetu Toneta Kajzerja.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo Kajzer zagotovil "nemoteno kontinuiteto in potrebno kredibilnost pri iskanju in oblikovanju rešitve". "Ta bi bila sicer zaradi stalnih ponavljajočih se javnih izjav zunanjega ministra Karla Erjavca o izstopanju iz vlade ter njegove pretirane težnje po neprestanem javnem nastopanju ogrožena," piše v sporočilu za javnost.

10. marca sestanek Janše in Milanovića

Državni sekretar Kajzer je po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist ter specialist mednarodnih odnosov.Poklicno kariero je začel v diplomaciji leta 1995 na ministrstvu za zunanje zadeve. Deloval je tako v zunanji službi, na veleposlaništvu Slovenije v Egiptu v 90. letih minulega stoletja, kot tudi na MZZ, kjer je med drugim opravljal naloge namestnika nacionalnega koordinatorja za mednarodno razvojno sodelovanje in vodje sektorja.Kajzer je bil leta 2007 imenovan za vodjo sektorja za Hrvaško na MZZ, kjer je sodeloval pri reševanju odprtih vprašanj med državama, leta 2008 pa je bil imenovan za izrednega in pooblaščenega veleposlanika Slovenije na Finskem in v Estoniji.

Janša je napovedal tudi, da se bo 10. marca sestal s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem glede reševanja vprašanja LB. Srečanje bo namenjeno "dogovoru o reševanju problema prenesenih vlog varčevalcev nekdanje podružnice LB Zagreb ter oceni prednosti in priložnosti, ki jih za gospodarsko in obmejno sodelovanje prinaša skorajšnje članstvo Republike Hrvaške v EU".

Do sestanka naj bi pooblaščena predstavnika obeh predsednikov predvidoma dokončno uskladila predlog dogovora, so še zapisali v uradu za komuniciranje.

Erjavec se danes ne bo odzval

Erjavec se sicer danes ne namerava odzvati na odločitev predsednika vlade, da ga umakne iz reševanja vprašanja LB. Komentiral naj bi jo na novinarski konferenci, ki bo predvidoma v torek. Kot so še povedali viri na MZZ, minister ocenjuje, da sta s Pusićevo postavila dober okvir za reševanje omenjenega vprašanja.

V skladu s sklepom sveta stranke DeSUS, da odhaja iz koalicije, bo Erjavec sicer 22. februarja odstopil z mesta vodje slovenske diplomacije.

Pusićeva meni, da umik Erjavca ne bo vplival na pogajanja o LB

"Kar se nas tiče, ostajamo pri svojih stališčih. Tudi slovenska stran je napovedala, da bo nadaljevala po isti poti, kar se tiče vsebine, in samo poslala novo osebo v proces pogajanj," pa je dogajanje komentirala hrvaška notranja ministrica Vesna Pusić, ki ocenjuje, da so spremembe posledica notranjepolitičnih razmer v Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1851)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ira Sanctus
16. 02. 2013 16.33
+2
Ko je glava bolana, trpi celo telo. (Stari slovenski ljudski rek, ki še kako drži)
MIGLA
16. 02. 2013 13.13
+6
Janševo maščevanje ne pozna meja, pa dajte hrvati in bosanci že enkrat povedat , žal vas je nategnil, koliko je zaslužil pri vas z orožjem. Ko bojo enkrat hrvati v EU šele takrat se bodo zvedle resnice o malverzacijah Janševe kompanije.
MICLA
16. 02. 2013 13.22
-6
takih tepcev kot si ti je še nekaj v sloveniji pa tudi take bomo spravili v red JANŠA NE DAJ SE
irhaela
16. 02. 2013 13.41
+2
Ira Sanctus
16. 02. 2013 16.21
+6
MICLA na žalost smo zaradi takih tepcev kot je janša vsi v d..re.k-u. Tudi ti!
Buena Vita
16. 02. 2013 12.52
-7
JANŠA VE KAJ DELA,ERJAVC BI NAM NAKALOMASTIL VSE HRVAŠKE DOLGOVE ZA PLAČEVATI, DOBRO POZNAMO TE ZADEVE,JANŠA---ČESTITKE,ČE HRVATI NE IZPOLNIJO POGOJEV,NE MOREJO V EVROPO,MI SMO MORALI MENJATI USTAVO KER SO TO OD NAS ZAHTEVALI ITALIJANI,IN VSEMU NAVKLJUB SMO MI BILI ŽRTVE TALIJANOV TOREJ,JANŠA--POKONČNO
irhaela
16. 02. 2013 13.12
+10
Buena Vita, pa povejte, kako bi bilo, če bi recimo odstopila Primorska in bi imeli prihranke v koprski banki. Po odcepitvi z vojnimi posredovanji, bi vam rekli na ni več KB, ampak je NKB in nima nič z vašimi prihranki in lepo povedali, da se obrnete po pravico na slovensko vlado? No povejte vi brihta Buena Vita? No hrvaška vlada ni mogla prezreti tožb varčevalcev LB, kateri je naslednica NLB, zato izterja od Slovenije vračilo denarja, ki jih je pokradla njihovim varčevalcem! Realno gledano, bi morala Slovenija vrniti celotne prihranke, poravnati stroške tožbe varčevalcev in še obresti bi morala vrniti! Tako pa sta Erjavec in Pusićeva dogovorila, da bo Slovenija plačala malo več, Hrvaška pa dobila malo manj, kot je zahtevala in stvar se bo dokončno rešila! Pričakujem vaš komentar!
prašek
16. 02. 2013 14.01
+2
IRHAELA Če vzamemo samo eno stran , imaš seveda prav ! Vendar pa , tako kot pri vseh "medaljah", obstaja tudi tu druga stran ! Druga stran pa se imenuje ; dolg hrvaških podjetij do LB !!!! Z Blanko (Buena Vita) se pa nikakor ne strinjam ! Ampak to je že drug problem !
Ira Sanctus
16. 02. 2013 17.14
+3
Torej, Janša - pokončno v odstop!!! Vsaj v tem te 100% podpiramo!
srebrnibreg
16. 02. 2013 12.44
+8
Alibi za odstranitev Erjavca je pa genialen. Na nivou 3 letnega otroka.
MIGLA
16. 02. 2013 13.17
+8
Čuj pa res zato ker je rad pred kamero kot včasih Pahor. Samo novinarji točno vedo, da edino Rjavec zadnje čase pove kaj se pogovarjajo za zaprtimi vrati in po sekretih.
irhaela
16. 02. 2013 12.18
+7
Janša je nam s svojim dejanjem končno dokazal, ne samo, da ponareja, laže, zaničuje in krade, ampak celo krade vsa dobra dela predhodnikov in si na ta račun kuje svojo slavo! Začnimo, Janša si je sam pripisal veliko vlogo, da je Slovenijo popeljal v EU! Sam si je pripisal, da je Slovenijo osvobodil on! Osvoboditev Slovenije je najprej omogočil Tito na Kardeljev predlog, ko je v Jugoslovansko ustavo dal zapisati, da se lahko katera koli republika odcepi od Jugoslavije, če obstajajo za to znaki ogroženosti. Dalje sta največ pripomogla k zaustavitvi nadaljnje agresije s strani JLA edinole pokojni Drnovšek in Kučan ter preprečila dolgoletno hudo vojno morijo, kot se je dogajalo na Hrvaškem, v Bosni in Kosovu. Dalje, za vstop Slovenije v EU je imel največ zaslug samo pokojni Drnovšek, ki je bil v EU zelo cenjen politik. Sedaj je Erjavec našel zelo ugodno rešitev glede spora med Hrvaško in Slovenijo za vprašanje morja in LB! Na podlagi realne slike je Janša ukradel dobra dela Kučanu, Drnovšku in sedaj Erjavcu, da si je na koncu pripisal dobre rezultate samo sebi v prid in s tem se nam prikazuje kot edini sposobni politik, ki je sam osvobodil Sloveniji, sam nas popeljal v EU in sedaj nas bo prepričeval, da je on reševal spore s Hrvaško! To da krade ljudem njihova dobra dejanja in si na njihov račun pripisuje sam sebi odlikovanja, je na koncu tat na vseh področjih! Sedaj krade Erjavcu dobra dela in si hoče sam prilastiti kot svoja! Epilog Janša ni nikoli delal, nikoli se ni potrudil za blagor Slovenije le nadaljeval je in vse uničeval, kar so predhodniki gradili! Še sedaj na vseh področjih uničuje vse, kar je nam še ostalo dobrega! Za nameček pa ozmerja vse svoje predhodnike, ki so dejansko dobro delali za čast naše Slovenije in Janši se imamo zahvaliti, da je sedaj Slovenija izgubila svojo čast s tem posledično bonitetna ocena pada še globlje navzdol.
Buena Vita
16. 02. 2013 12.25
-13
ZATE JE TRKRAT TRI,333,ZAME SAMO 9.DEJ POJDI V PRVI RAZRED IN ZAČNI SE UČITI OSNOVNIH NAČEL ZGODOVINE V PODUK,RDEČI NISO NIKJER IN NIKOLI DELALI,NIKJER NA SVETU,NE SAMO V SLOVENIJI,RDEČI STE KUGA 20 IN ZAČETKA 21 STOLETJA,HUJI KOT KOLERA ALI AFRIŠKA MRZLICA
srebrnibreg
16. 02. 2013 12.28
+5
BELI SO PA IDEAL ČLOVEŠTVA; ČEPRAV SO NAŠI LASTNO ZEMLJO IN LASTNEGA ČLOVEKA IZDALI:
Pivojevoda
16. 02. 2013 12.37
-3
Kar ni uspelo kavčiču in Pučniku, je uspelo nekemu Ivanu Janši - Janezu, v tem je bistvo zgodbe o uspehu. (glej tudi; "Hrvaška pomlad").
irhaela
16. 02. 2013 12.46
+3
Buena Vita, berem vse zgodovinske knjige, kar mi padejo v roke! A dejstva nam več pričujejo kot pa pisanje pristranskih zgodovinarjev! Levo usmerjene in desno usmerjene knjige ne obravnavam kot dejstvo! Dejstva so tista, ki so nam prikazana takšna kot so! V končni fazi je politika ena sama igra kot na športni sceni! Nič več in nič manj!
MIGLA
16. 02. 2013 13.25
+4
Res je o pristranskih zgodovinarjih, ki so simpatizerji Janše in potvarjajo in poveličujejo zgodovino v svoj prid. Sramota za negdanjega velikega komunista in oboževalca Tita, da ne prizna, da je naš standard navadnih ljudi še vedno izpred 50 let nazaj, ko smo živeli sproščeno in lahko vsak dan hodili nadelo, da smo dobili plače, da smo si ustvarili dostojno življenje.
Bojan-F
16. 02. 2013 11.56
+1
Mimogrede: - baje so pri SDS-ovcih spet nove težave z izkazi o izobrazbi ... sedaj za delovno mesto, kjer izobrazba JE merilo in pogoj.
Bojan-F
16. 02. 2013 11.58
-1
Niso zmogli Kumrofca, ne zmorejo FDV-ja, ...
Bojan-F
16. 02. 2013 12.35
+2
Sem malo pobrskal, ker sem hotel vedeti, zakaj je desnosučnim FDV trn v peti. NIsem dobil odgovora. Le-zakaj, le-zakaj?
wolfterier
16. 02. 2013 17.13
-2
Buena Vita
16. 02. 2013 11.56
-1
KONČNO PAMETNA POTEZA JANŠE,KLOVNOM V POLITIKI NI MESTO,
BU?AN
16. 02. 2013 12.06
-4
mbslo
16. 02. 2013 11.30
+2
Ne dajmo se zmanipulirat raznim strankam pa vseeno s katerega pola prihajajo, RKC-ju, kapitalu.
wolfterier
16. 02. 2013 17.15
+1
M_teorija
16. 02. 2013 11.16
+7
Sedanji samooklicani ne morejo biti nacionalisti, če pa živijo na nivoju plemeskega življenja!?
M_teorija
16. 02. 2013 11.14
+6
Zgleda, da je mutacija navrgla novo vrsto ksenofobite!?
M_teorija
16. 02. 2013 11.11
+7
Vlada je še kot posušeno drevo. Še zadnji zeleni listi so odpadli. Ostala je le še trohnoba, ki jo je treba posekati pa na kres, da se ne širi naprej!?
stric iz ozadja
16. 02. 2013 11.25
+4
Listje je naj majn pomembno..!! Važne so korenine,,ki spomlado poženejo nove liste.!!!
wolfterier
16. 02. 2013 17.17
+1
holajslovenija
16. 02. 2013 11.05
+6
JANŠA SE LAHKO NORČUJE IZ CELE DRŽAVE,ČE STRANKE,KI ZAPUŠČAJO VLADO NISO V STANJU IZGLASOVATI NEZAUPNICE VLADI.IMAM OBČUTEK,DA JE VSE DOGOVORJENO IN DA NAS SAMO VLEČEJO ZA J...,SAMO DA SE BODO ČIM DLJE PASLI NA DRŽAVNIH JASLIH.VELIKI BOSS,PA BO POČASI VSE NITI VODENJA DRŽAVE PREVZEL V SVOJE ROKE. ALI SMO V STANJU DRŽAVLJANI TO AGONIJO 8. MARCA VENDARLE PREKINITI? PRIDIMO IN SE ZMENIMO V LJUBLJANI.
BU?AN
16. 02. 2013 11.54
-2
8.marca-----prletim .....KJE??????????ker 9.bojo strašili rdečesrajčniki,forumaši,zombiji in ostala rdeča navlaka!!!!!!!
dirtydean1
16. 02. 2013 11.05
-3
No, če b imeli na levi strani tako persono s takim karakterjem, pametjo(predvsem za politične kalkulacije in boj) in odločnostjo (tak ki brez mlosti odstavlja svoje ministre), potem bi verjetno uvedli enopartijski sistem (ponovno). In vsi bi bili zopet srečni. Pojdite "doma". Levi in desni!
BU?AN
16. 02. 2013 11.55
+0
grem doma.........v desno,prva desna hiša na levi.........
MICLA
16. 02. 2013 10.52
-5
bravo JANŠA take izdajalce je potrebno takoj odstraniti če je izdal lastno vlado bo izdal ali prodal tudi SLOVENIJO on bi izdal lastno mati samo da bi ostal na stolčku in tak plevel je potrebno takoj odstraniti in malo poglej okoli sebe imaš še kar nekaj takih trojanskih konjev.
mbslo
16. 02. 2013 10.40
+10
Delodajalec bi že zdavnaj moral razpustit parlament in nesposobno vlado. V letu dni niso napravili za Slovenijo ničesar saj se ukvarjajo samo z samim seboj. In delodajalec smo mi, Slovenci!
El Koronito
16. 02. 2013 10.38
+22
Kupujem pečenega piščanca, nekje zunaj, na stojnici. Pred menoj starejša ženička, zelo previdno šteje cente in ko pride na vrsto reče prodajalki:" Gospa, a mi lahko daste nekaj odpadnega olja (od peke), da si bom lahko zabelila krompir. Takole... pos€.rjem se na državo in njene predstavnike, kjer morajo ljudje tako životariti - kjer se jemlje siromašnim, da bi bogati imeli še več. Gnada pa uživa v izbrani hrani, družbi, limuzinah, ki jih vozijo okoli in ostalih dobrinah, ki jih, na račun davkoplačevalcev, prejemajo. Dokler bo ta zalega na oblasti nam ne bo nikoli bolje. TO SO PRAVI PARAZITI. ZARADI NJIH TRPIMO. ONI S SVOJIMI KOLABORANTI SO POVZROČITELJI KRIZE. Ni leve ni desne. Ostala sta samo še dva razreda - revni in bogati. Prepad med njima pa je vedno večji. Varčevalni ukrepi bodo prepad samo še povečali. Zblazneli in podivjani paraziti, pod pokroviteljstvom mednarodnega denarnega sklada in RKC, nam bodo do konca izpili kri. Pri nas za to skrbi njihov ponižni sluga ivan janez prodani.
El Koronito
16. 02. 2013 10.41
+13
Ženica prosi za odpadno olje, *, ki so krivi zato, pa si na naše stroške kupujejo prestižne avtomobile. Vi pa še kar častite narodnega izdajalca in njegove ukrepe...
N.E.K
16. 02. 2013 10.41
+7
jap !!pametni tukaj na forumu pa se zmerom delijo ljudi na bele in rdece leve in desne !! jim se ni prislo v glavo da je kriva politicna elita ki si polne zepe in na koncu oddidejo iz slovenije !! ahh ... se je upanje tudi za njih
El Koronito
16. 02. 2013 10.44
+5
freelancer - že majo koristi v tem sistemu. verjemi, da nobeden od njih ni reven... samo za lastno rit skrbijo (razni voyi, ježki, duleti, duhci ipd.).
N.E.K
16. 02. 2013 10.50
+2
niet che se popolnama strinjam jih najdemo pod imeni gorenjak, gomboc,jansa itd
24vohomurckov
16. 02. 2013 11.06
-1
Niet Che ...sem že mislil,da si popolnoma spregledal......potem pa vidim kako si spet noter padel......res ni levih in desnih in .......?
TROIKA
16. 02. 2013 10.33
-3
Erjavca za predsednika vlade.....
Pivojevoda
16. 02. 2013 10.59
Mogoče Bruseljske, ker bi bil v bistvu spet doma.
maijster
16. 02. 2013 10.30
+9
......kakšno kredibilnost pa imaš ti janez j.,v svetu in evropi,ki si znan kot koruptiven predsednik vlade ???,ti ki neznaž-nemoreš dokazati izvor svojih financ,ti ki si hotel predsednimka države očrniti z ponarejemini dokumenti,ti ki si lagal o podpori iz bruslja,ki so to podporo takoj demantirali,ti ki si svoje ljudi zagovarjal kljub temu da jim je bila dokazana ponarejenost spričevali,ti ki,........................................................
Pivojevoda
16. 02. 2013 10.34
+0
Hej, pst, da je pri nas gospodarska kriza, to pravimo samo zato, ker hočemo biti podobni Evropi in razvitemu svetu, v resnici bivša državna podjetja poslujejo bolje kot kdajkoli. Pa saj veš, komu lahko to poveš, mar ne, tujcem ne gre zaupati.
Ata_Smrk
16. 02. 2013 10.27
-1
kahel na kahlo
N.E.K
16. 02. 2013 10.27
+8
jansa spokaj cim dalj od sloveniji !! si kot virus v racunalniku
Ata_Smrk
16. 02. 2013 10.30
-8
janez je najboljsi! brez njega bi bil zdaj pod slobodanom. okoli meter.
N.E.K
16. 02. 2013 10.37
+1
maijster
16. 02. 2013 10.42
+7
*v državi slobodana m.zapirajo take kot je janša in da so srbi,kupili frukatal*