Slovenija

Vračilo sredstev v javni telefoniji

Ljubljana, 31. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela zakon o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Do vračila bodo upravičeni vsi posamezniki, ki imajo pisno potrdilo, da so za priključitev v omrežje plačali nadstandardno ceno.

Zakona je v sodelovanju z ostalimi ministrstvi pripravilo ministrstvo za informacijsko družbo (MID). Kot pravijo na MID, bodo morali nekaj več kot 155.000 upravičencem plačati približno 10 milijard tolarjev. Denar bodo zagotovili iz sredstev, ki jih bodo dobili od privatizacije Telekoma.

Z delno prodajo Telekoma bodo za vračilo zbrali okoli 10 milijard tolarjev
Z delno prodajo Telekoma bodo za vračilo zbrali okoli 10 milijard tolarjev FOTO:

Predsednik upravnega odbora Vseslovenskega združenja upravičencev do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje Darko Fras je ob tem pojasnil: "Od lanskega septembra pravzaprav od MID nismo dobili nobene informacije. Šele prek medijev smo dobili informacijo, da je vladi posredovan nov predlog, oblikovan na podlagi osnutka, s katerim nismo bili seznanjeni," je pojasnil Fras.

Državni sekretar na MID Tomaž Kalin je dejal, da so bile pri oblikovanju novega predloga zakona upoštevane vse pripombe združenja ob prvi različici. Po novem bodo do vračila upravičeni vsi posamezniki oz. lokalne skupnosti, ki imajo pisno potrdilo, da so za priključitev plačali nadstandardno ceno. "Ker pa so cene telefonije vsa desetletja delovanja javnega telekomunikacijskega omrežja bile tako nizke, da se amortizacija v resnici ni krila, bodo vračila po novem predlogu ustrezno znižana," je še pojasnil Kalin. Starejša ko je pogodba upravičenca, za večji odstotek bo znižana.

V postopku vračil bo treba vsako pogodbo predložiti lokalnemu državnemu pravobranilcu, kjer jo bodo pregledali. Zatem se bo znesek pogodbe preračunal v marke in diskontiral glede na leto vložka (znesek se bo predvidoma znižal za 60 do 80 odstotkov) ter preračunal v evre. Tako izračunani znesek bo podlaga za izplačilo vložka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja