Slovenija

Vrana napadala otroke v vrtcu

Ljubljana, 25. 05. 2015 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani je otroke napadla vrana. Pred vrtcem je namreč skakala v otroke in jih tako ogrožala. Vodstvo vrtca je na pomoč poklicalo gasilce, ki so vrano ujeli in odstranili gnezdo ob vrtcu. Vrano so izpustili na drugem koncu Ljubljane.

Vrano so ujeli in jo izpustili na drugem koncu Ljubljane.
Vrano so ujeli in jo izpustili na drugem koncu Ljubljane. FOTO:
Sive vrane so zelo zaščitniške do svojih mladičev in napadalne so predvsem v času vzreje in izletavanja mladičev, od sredine maja do sredine junija.

Ob 7.53 so gasilci ljubljanske Gasilske brigade prejeli obvestilo, da na Vodovodni cesti v Ljubljani vrana ogroža otroke vrtca Jelka. Vrana je skakala v otroke in jih napadala, a k sreči nikogar ni poškodovala.

Gasilci so jo po dveh urah uspeli ujeti. Na drugem koncu Ljubljane so jo izpustili na prosto in hkrati odstranili gnezdo ob vrtcu, ki pa je bilo prazno. Predvidevajo, da se je vrana obnašala napadalno, ker je izgubila mladiče.

Vrana je v kotu ždela že v četrtek

Ravnateljica vrtca Jelka Nada Verbič je za 24ur.com razložila, da je vzgojitelj vrano na igrišču opazil že pretekli četrtek, in sicer nekaj po 16. uri. Ždela je v kotu igrišča, zato je tri otroke, ki so bili takrat še v njegovem varstvu, pospremil nazaj v prostore. Otroci v tem primeru niso bili orgoženi.

Oče enega od otrok je vrano odnesel iz igrišča in upali so, da se vrana ne bo vrnila nazaj. A se je, in sicer danes zjutraj, ko se je sprehajala po igrišču. Ravnateljica je zato poklicala gasilce in jih prosila, naj ptiča odstranijo z otroškega vrtca.

Gasilci so takoj prišli, ptiča odnesli, pri tem pa še pregledali drevesa okoli vrtca. Našli so še eno gnezdo, ki pa je bilo prazno.

Ravnateljica Verbičeva je povedala, da je o dogodku obvestila ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Mestno občino Ljubljana in Inšpektorat za kmetijstvo.

Z vranami doslej težav niso imeli, res pa je, da so se v zadnjih letih precej namnožile, je še dodala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biggbrader
27. 05. 2015 07.00
Očitno je imel nekdo udomačeno in mu je ušla oz. odšla.
nezaželjen
26. 05. 2015 22.12
+2
Vrana je škodljiva! Uničuje vrtnine koruzo in pšenico na poljih, v mestih so njeni iztrebki škodljivi na pločevini tako avtih kot strehah. Prevelika populacija vran ogroža obstoj drugih vrst ptic pevk. Treba bi jo bilo uničevati in zmanjšati tako kot populacijo golobov.
nezaželjen
26. 05. 2015 22.13
-1
Vsem ljubiteljem vran priporočam, da se držijo svojih trditev in se umaknejo s tega planeta, saj je vrana živela tu pred njimi.
fracola
26. 05. 2015 18.59
+4
Tudi živali rabijo svoj mir in prav je tako.
Pantokrator
26. 05. 2015 12.49
+3
Tudi jaz jih obužujem in vsak dan hranim. Zjutraj me čakajo in protestirajo, če ne dobijo kikirikija ali koščkov hrenovk. To je neverjetno inteligentna ptica, lahko se jo nauči veliko vragolij. Nikoli ne nepade brez razloga, za razliko od človeških samic, ki svoje otroke zavržejo v zabojnike s smetmi ali straniščne školjke, vrana žrtvuje življenje za zarod. Toliko v vednost.
taav
26. 05. 2015 13.01
+7
Za božjo voljo, kupite si psa/mačko/kanarčka/hrčka, prostoživeče živali pa pustite pri miru.
Sianne
26. 05. 2015 23.01
+2
In tako povežejo človeka s hrano in če je ne dobijo, postanejo vsiljive, nadležne, napadalne. Delaš jim medvedjo uslugo.
biggbrader
27. 05. 2015 07.02
Taav, vrane se same navežejo na človeka. Še najbolj so jim všeč pasji briketi, če so dobri.
mishka2
26. 05. 2015 12.18
+4
Ker mladiči že letijo, jih je verjetno kje pazila.
LOPOVEpredZID
26. 05. 2015 09.35
+6
Kaj se pa te vrane gredo, a so čisto zbezlane in nore??? TO NIBIL NAPAD...AMPAK OBRAMBA GNEZDA.....le kdo se je komu v habitat naselil???!!!! Ni problem v živalih, živali so bile na tem planetu dolgo pred nami in še dolgo za nami bodo tudi ostale....ljudje smo največja grožnaja in bacil za ta planetu!!!
brusilec
26. 05. 2015 18.55
-1
spomni se na tvoje besede ko boš naslednjič vzel v roke "pips" ali pa strup za miši, podgane, ko boš bezljal krta ali pa z metlo pometel pajka..
janezpodre
26. 05. 2015 09.08
+11
To ni vrana, ampak vran s pedofilskimi nameni. Zato je zgrožena ravnateljica obvestila Ministrstvo za izobraževanje, Ministrstvo za notranje zadeve , Svetega očeta v Rimu ter Ljudomilo Novak.
mishka2
26. 05. 2015 12.17
+7
predstavljaj si, da si ti vrana in da je gnezdo tvoje
salabajzros
26. 05. 2015 05.33
-1
pokrit oci...,pa cimprej stran,ker vrani pridejo pomagat prijatelji....ni napadov ,zato eni sploh neveste,da so vrane nevarne....
anapurna72
26. 05. 2015 03.05
+7
Matjaž Novak, ja in? V naravi velja pravilo, da življenje žre življenje, močnejši požre šibkejšega. Vrane niso nemoralne, kot ni lev, ki požre antilopo. Živali se pač ravnajo po svojem nagonu. Ljudje delamo obupno napako, ko živalski svet sodimo skozi svoje človeške oči. Npr. pride mačka in nam prinese miško v gobčku in mi jo pogladimo in rečemo, pridna, muca, dobra lovka si. Nato drugič prinese polha ali bognedaj ptička, ki nam je še včeraj pod oknom tako lepo prepeval. In rečemo: pre..eta grda mačka, kaj si naredila. Zločinka! In jo še malo frcnemo. In mački nič več ni jasno, čisto je iz sebe, samo obrne se stran od tebe, včasih zavekomaj. Kako za božjo voljo lahko pričakuješ, da bo mačka poznala pravilo miš DA, ptič NE. Ne more ga poznati, ker tega pravila ni v naravi, izmislili smo si ga ljudje, ker nam miši škodujejo, ptičje petje pa radi poslušamo. Saj je bilo tudi meni kot mulcu, ki je ljubil vse živo, ful hudo, ko je mačka ubila ptiča. Pa tudi sicer sem potreboval leta, da sem resnično sprejel ta kruti naravni zakon. Res, ni lahko, a tako pač je v tej naši realnosti na planetu zemlja. Je pa dejstvo, da smo pa mi ljudje obdarjeni z etiko, sposobnostjo razmišljanja, sočutja, razumevanja, razlikovanja, in se zato ne rabimo obnašati kot živali v stilu hop po nemočnem. Mi smo na tem planetu, da čimbolj zaščitimo življenje, ne da se preveč vmešavamo v naravne zakone. Ti bom povedal anekdoto iz svojega življenja. Nekoč v mladosti sva z očetom gobarila nekje na Gorenjskem, bil je vroč soparen dan, kar ugledam gromozansko kačo (bila je zelo dolg črn gad), ki so ji iz gobca visele noge velikanske žabe in še pol trupa, samo glava je bila že v notranjosti kače. Ravno je prebavljala svoj plen ko sva midva uletela na sceno in jasno, bila je vznemirjena. Vznemirjen pa sem bil tudi jaz in sem na vsak način hotel pripraviti kačo do tega, da bi izpljunila ubogo žabo, res sem jo hotel rešiti. Bezal sem jo in kričal, čeprav je oče rekel, da delam traparije, in na koncu mi je uspelo, da je kača iz same nervoze izpljunila žabo. Ampak to kar sem videl, me je potem zares zadelo: to ni bila več žaba, ampak popolnoma omotična kreatura, ki je lahko samo še padla na hrbet, malo pomigala z nogami, potem pa v smrtnih mukah počasi umirala Tiste minute so se mi vlekle kot ure in zaželel sem si, da bi jo bil prepustil njeni usodi, manj bi se mučila. Oči sem imel povsem solzne, ampak dojel sam, da tako pač je in nisem več sovražil ali obsojal kače. Bila pa je to zares močna izkušnja v mojem življenju. Tako je, ljudje smo del narave, a jo zaradi duhovnega izvora presegamo, transcendiramo, ne obvladujemo, imamo le večje potenciale kot ona. Vem, zapleteno. Nekoč boš razumel. Nekoč bomo vsi razumeli vse!
mishka2
26. 05. 2015 12.18
-2
Sianne
26. 05. 2015 23.03
Zaradi podobne logike ljudje ne jedo psov in mačk, jedo pa kokoši, prašiče in pujse in se jim tu ne zdi čisto nič moralno nedoslednega.
anapurna72
26. 05. 2015 00.31
+6
Čisto verjamem, da znajo biti vrane nevarne, sploh če jim razsuješ gnezdo in ogrožaš/ubiješ mladiče! Tudi vse druge živali so nevarne v takih okoliščinah in EDINO PRAV JE TAKO. A je res tako težko pustiti ubogi živali malo miru pa riskirati nekaj fasade ali česarkoli že.. Tudi mi smo pri hiši že gostili golobjo družino, pa nam na kraj pameti ni padlo, da bi razdirali gnezdo ali ubijali mladie. Je bilo nekaj svinjarije, priznam, a tudi veliko veselja; golobica nam je zaradi tega ker smo jo pustili pri miru, začela popolnoma zaupati, se popolnoma udomačila in spoprijateljila z našim mačkonom. Ko je našla novega partnerja, nam ga je pripeljala celo pokazat. Kako je butala v steklo s kljunom, da bi ja dojeli. Ja, to so take lepe scene, ki ti jih pričara živalski svet. Tako da, ni treba zaradi gnezdenja ene vrane oblikovati specialne enote in sprožiti vojno homo sapiens versus vrane! Sporočilo, ki ga subliminalno dajete otrokom, je: živali so nevarne, proč od njih ali še bolje proč z njimi. Popolnoma zgrešeno ravnanje vodstva vrtca! Vrana je krasna inteligentna ptica pevka, ki se nauči oponašati skoraj vsak zvok (poglejte si malo na you tubu), gotovo boste nanje začeli gledati drugače. Pa ne mešat srake in vrane, prva je drzna tatica, mahnjena na vse, kar se sveti, druga pa ne. V simbolizmu je vrana povezana z okultizmom, magijo, bistrostjo, iznajdljivostjo, prekanjenostjo, kančkom agresije in skrivnostnostjo. Pa še sporočilo oškodovanim kmetom; vrane se hranijo malo tu in tam, malo s tem in malo z onim, ne bodo vam pojedle vsega pridelka. Lačni zaradi vran Slovenci prav gotovo ne bomo. Res so se zadnje čase zelo namnožile, imajo očitno dobre pogoje, a saj so se tudi močno razmnožile žuželke, podgane, kače, komarji…Narava bo koneckoncev vse znivelirala in uredila kot je prav, brez nas, nič bat'!
Mladi? Plasto
26. 05. 2015 01.00
+4
LOPOVEpredZID
26. 05. 2015 09.36
-1
ti pa kozle strelaš.....kdo je tu zbunjen?!
materialka
25. 05. 2015 23.34
+2
No, mene je točno ta vrana v četrtek napadla - s kljunom ali krempljem me je sunila v glavo in me ranila do krvi. Morala sem poiskati zdravniško pomoč in dobila sem injekcijo poti tetanusu. V vrtcu so že prav ravnali, da so poklicali pomoč in odstranili vrano. tudi jaz bom sedaj bolj mirno hodila po ulicah tu okoli, živim namreč v bližini omenjenega vrtca. Meni so ptiči v urbanem okolju sicer všeč, a kot sem doživela na lastni koži, so lahko tudi nevarni.
Fischerpro
25. 05. 2015 23.48
+5
materialka
26. 05. 2015 08.00
+1
Doman Blagojevic
26. 05. 2015 09.42
+0
Doman Blagojevic
26. 05. 2015 09.43
-2
aojz
26. 05. 2015 16.27
+0
Take, ki za vsako figo k zdravniku letajo bi morali sami plačati zdravniške usluge.
NaravaInDruzba
26. 05. 2015 20.50
+1
aojz, vrana, ki praska in skače povsod in žre tudi mrhovino in ostale smeti ni ravno nedolžna zadeva. Tudi belouška ko te ugrizne moraš it k zdravniku, čeprav ni strupena. Nesnaga ostaja na strupnikih, kot pri vrani na kljunu in krempljih. In glede na to kaki packi smo ljudje in kaj vse vržemo v naravo je boljše iti po injekcijo kot fasat neko gnojno rano, okužbo... Al?
BMWmunja
25. 05. 2015 22.07
+15
"Ravnateljica Verbičeva je povedala, da je o dogodku obvestila ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Mestno občino Ljubljana in Inšpektorat za kmetijstvo.".......................................Na tako prozoren način si ravnateljica ravno ne bi trebala nabirati točk, ker imajo na ministrstvu prek glave drugih problemov in tako banalni problem ima, da reši sama. Danes sem gledal Tednik na SLO1 in bil pretresen, koliko otrok je jokajoč v kamero povedalo, kako jim v trebuščkih kruli v šoli, do hrane pa ne morejo. Šlo je za prispevek na temo boterstvo. Pa še hujše reči je bilo slišati. Če bi jaz bil na Cmerarjevem mestu, bi si moral celoten parlament ta prispevek ogledati vsaj 3X zaporedoma.
catman
26. 05. 2015 07.54
+9
Klimova
25. 05. 2015 21.46
+11
Zadnjič smo komentirali pod člankom o lastovicah in neverjetno koliko ljudi se je strinjalo o tem, da je treba lastovičja gnezda razdreti, če ti srračkajo po novi fasadi. Sedaj sem zgrožena nad tem koliko ljudi se norčuje iz napada vrane NA OTROKE. Če bi bil v vrtcu poškodovan samo en otrok , bi starši zagotovo tožili vrtec tudi samo zaradi ene same praske. In da ne govorim o tem- glede na to kje in kakšno hrano vrane jedo, bi lahko samo zaradi te praske otrok fasal infekcijo ali bil ob oko zaradi kljuvanja. Poleg tega bi otrok kar dolgo časa trpel zaradi strahu pred pticami ali pred vsem kar ima perje in kljun in celo pred črno barvo živali. VRTEC JE UKREPAL PRAVILNO. Če bi pa vzgojiteljica npr. z metlo namlatila vrano, pa bi se zgražala spet druga polovica staršev, kako okrutna je in kakšen vzgled jim daje v odnosu do živali. Nikoli ni prav kaj? Ampak bolje preprečiti kot zdraviti. Še nekaj- kogar je že poškodovala vrana ve, da ima izjemno oster kljun in kremplje in vsak, ki ima malce več stika z živalmi tudi ve, da vrane iz gnezd pobirajo mladičke pravim pticam pevkam, ki so ljudem v večini koristne. In da ne govorim o tem, kakšno škodo delajo na poljih kmetom, ko jim populijo vso ravno zraslo koruzo, itd. In potem bi vi heroji koristnim in zvestim pticam kot so lastovice podirali gnezda? Ne zaslužite si drugega kot vranjo družino pod nadstrešek ali vrt, pa da vas vidim potem, ko ne boste jamrali samo zaradi iztrebkov. Poslušajte njihovo krakanje dan na dan in ko boste stopili z otrokom na plano, pripravite še metlo, dokler vrane ne odrastejo. Skratka vrane je potrebno preseliti na parlament, ker bo le tako zadeva dovolj resna..
MsPikapiki
25. 05. 2015 22.09
-1
Klimova, tokrat me presenečaš. Sem ljubiteljica vseh živali, tudi vran. Lastovica, ima gnezdo v naši garaži že nekaj let. Vsako leto težko čakamo ali se bodo srečno vrnile. Ko pridejo smo vsi veseli. Res pa je, da je treba pucat, ampak nam ni težko. Vrane so inteligentne in zanimive živali. Sosedi je ukradla zlat prstan iz dnevne sobe. :). Prifrlela je skozi okno vzela prstan iz mize in odletela. :)
Klimova
25. 05. 2015 22.17
+3
Lastovice so tudi pri nas doma in vsako pomlad komaj čakam da nas pozdravijo. Govorim samo o tem, da se ni treba norčevati iz zadev, ki bi bile lahko zelo resne. Nekaterim se niti ne sanja kako bi se lahko tak dogodek, če se ne bi ukrepalo pravilno spremenil v tragedijo. Verjemi, da vem za vrtce, katere so starši tožili še za banalnejše primere in hoteli milijonske odškodnine. Res je tudi da so vrane izmed vseh ptic tudi najbolj brihtne, samo meni niti malo niso smešne, ko s kljunom in kremplji trgajo mladička kosa še pri živem telesu...in briga vrano za naše otroke medtem ko brani svoje mladiče. Še dobro da se je tokrat (v tem vrtcu)dobro izteklo
Klimova
25. 05. 2015 22.18
+4
Pa ne mešajte srak in vran. Srake so manjše, imajo daljši rep in so črno bele..
Klimova
25. 05. 2015 22.31
+0
še nekaj sem hotela napisati. Predstavljate si, da s svojim otrokom, ki je komaj shodil uživate v parku ali kjerkoli in ne opazite vranjega mladiča, ki je nedaleč stran. In potem se oba vranja starša s svojima črnima kljunoma in kremplji spravita na vašega nedolžnega otroka. Materinski nagon bi naredil svoje- kol palica karkoli
MsPikapiki
25. 05. 2015 23.00
+3
Tudi srake imamo, ne uspem utrgati nobene fige iz drevesa, jih vse srake pred mano. :). Kaj hočem, tudi one morejo živet.
Klimova
25. 05. 2015 23.06
-1
ne govorimo o ubbijanju ampak o preprečevanju. Nekaj bo potrebno storiti, ker je vedno več vranjih gnezd, slovenskih otrok pa vedno manj...
Lutra Lutra 1
26. 05. 2015 05.24
+6
ja res, vrane bodo povsem iztrebile slovenske otroke.... Jaoooo
Klimova
26. 05. 2015 07.27
+0
Lutra Lutra 1
26. 05. 2015 07.53
+3
MsPikapiki
25. 05. 2015 21.09
+4
Ste pomislili na to, da se je vrana mogoče hotela samo igrati.
emilzapata
25. 05. 2015 20.36
-5
na sliki je sraka
Marija1975
25. 05. 2015 21.50
+2
Tone 12345
25. 05. 2015 20.16
+12
ma men je vrana pojava sam res jih je pa veliko in malo bolj korajžne so!
Tone 12345
25. 05. 2015 20.12
+13
tud vrane so popi...z..di.le nad današnjim folkom!!
Lutra Lutra 1
25. 05. 2015 20.00
+25
Ko berem te bedne komentarje ugotavljam, da ni nič čudnega, da nas imajo že vrane poln kufer.
Soulless
25. 05. 2015 19.47
-9
Vsi, ki imate neumne in zaničevalne komentarje: veste kakšen je vranin kljun? Zdaj si pa predstavljajte malčka, katerega bi vrana s kljunom sunila v oko...
Klimova
25. 05. 2015 22.03
-2
Eurojackpot
25. 05. 2015 19.30
+6
To ni prvi tovrstni dogodek v Ljubljani. Nek jager z Vevč je imel krokarja, ki je malčicam iz tamkajšnjega vrtca z glav pobiral lasne špangice. Pa ne samo to, zgodilo se je še marsikaj drugega. Seveda je tič moral stran.