Slovenija

Vransko: Nekaj ur pred tragično nesrečo upravljalec ceste ocenil, da ni nevarnosti

Vransko, 16. 09. 2014 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekaj ur pred tragično nesrečo na Vranskem, v kateri sta umrla 17-letna Lara in 30-letni Miha, oba sodelavca AMZS, si je most čez potok Bolska ogledal preglednik. Ocenil je, da nevarnosti ni, sporoča upravljalec ceste.

Most čez potok Bolska - 4
Most čez potok Bolska - 4 FOTO: POP TV

Most čez potok Bolska na Vranskem je preglednik v soboto okoli 2. ure zjutraj pregledal in ugotovil, da takrat ni bilo povečanega vodostaja oziroma da ni bilo nič kritičnega, je danes povedal Marko Krajnc, direktor Energetike projekt Vransko. Prav ta družba ima z vransko občino podpisano koncesijsko pogodbo za upravljanje in vzdrževanje cest.

Krajnc ocenjuje, da je most čez Bolsko, kjer se je v soboto zgodila tragična nesreča, v kateri sta umrla 30-letni voznik Miha Baloh iz Avto-moto zveze Slovenije in njegova 17-letna sopotnica Lara Safran, mlada igralka in sodelavka AMZS, spodneslo vejevje in debla, kot posledica februarskega žledoloma. Po besedah Krajnca je vejevje zamašilo pretok, zato je voda začela teči ob levi in desni strani mostu. Ali je bil most ustrezno gradbeno zgrajen, pa ne ve povedati.

Most čez potok Bolska - 5
Most čez potok Bolska - 5 FOTO: POP TV

Vranski župan Franc Sušnik je sicer včeraj dejal, da je že ob nastanku poligona na Vranskem predlagal, da bi zgradili 20 metrov širok nov varen most. "A država bi morala prej urediti strugo Bolske, to pa se sedem let ni zgodilo. Ta regulacija ni v pristojnosti občine, za to nimamo denarja. Gotovo pa bi našli denar za most," je dejal. Sušnik še pravi, da so v občini naredili vse, kar se od njih pričakuje, in dodaja, da se ne čuti krivega.

Projekt za Most čez Bolsko je leta 2007 izdelalo celjsko podjetje Subra. Sestavni del tega projekta je hidrotehnično poročilo družbe Hidrosvet, ki predvideva regulacijo in prestavitev struge Bolske v dolžini okoli 500 metrov.

Most čez potok Bolska - 1
Most čez potok Bolska - 1 FOTO: POP TV

Na Arsu ne najdejo pobud župana

Medtem ko župan trdi, da je pozival državo k ureditvi struge, ki bi bila pogoj za izgradnjo mostu, pa teh pobud ne najdejo ne na ministrstvu za okolje, ne na prostorskem ministrstvu. Policijo zato pozivajo, naj odkrije, kdo je za nesrečo kriv.

A pri AMZS so očitno vedeli, da je most čez Bolsko na Vranskem nevaren, a so ga kljub temu uporabljali vsi. "AMZS je nam odgovoril, ko smo opozorili na neprimerno premostitev na Bolski, da to urejajo z občino," je namreč za oddajo 24UR včeraj pojasnil Tomaž Pogačar z Agencije za okolje, ki je dodal, da so marca pred tremi leti opozorili AMZS, da je most, ki vodi do njihovega poligona varne vožnje lahko le začasen in da nima gradbenega dovoljenja. "Dovoz je bil ustrezen, dokler je bila voda nizka. Ta premostitev ni imela dovoljenja in mi smo na to opozarjali," je še povedal Pogačar.

Na vprašanje, ali so poskrbeli, da je bila cesta do centra varne vožnje varna, pa je AMZS odgvornost prevalil na občino Vransko. "Mi smo se s tem z občino ukvarjali, poskušali reševati, težko bi podal detajlne komentarje, morate poiskati odgovore drugje," pravi Matjaž Logar z AMZS.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3