Slovenija

Vrečke bi podražili, da bi se jih znebili

Ljubljana, 21. 01. 2011 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za okolje, poslanec in član društva Ekologi brez meja se strinjajo, da je treba omejiti uporabo nakupovalnih vrečk. To bi dosegli s sprejemom novega zakona oziroma s spremembami dveh uredb.

Plastične vrečke na odpadu
Plastične vrečke na odpadu FOTO: Reuters

Na sestanku so se minister za okolje in prostor Roko Žarnić, poslanec Zaresa Tadej Slapnik in član društva Ekologi brez meja Jaka Kranjc strinjali, da bi bilo treba omejiti uporabo nakupovalnih vrečk. Zato so se na sestanku dogovorili za paralelno akcijo. Poslanci in civilna iniciativa bodo nadaljevali s pripravo predloga zakona ob podpori ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za finance, Žarnićev resor pa bo pripravil še časovnico za spremembe dveh ključnih uredb s tega področja.

Generalna direktorica direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Barbara Avčin Tržan je pojasnila, da gre za uredbo o ravnanju z odpadno embalažo in uredbo o okoljski dajatvi na odpadno embalažo. V okviru prve bi bilo treba natančno opredeliti, kaj je nakupovalna vrečka, v okviru druge pa povečati okoljsko dajatev, je dejala. Dodala je še, da je trenutno vzpostavljena dajatev na vso odpadno embalažo.

Če bodo uredbe hitrejše, se bodo držali teh

S sestankom sta bila zadovoljna tudi predstavnik civilne iniciative Kranjc in poslanec Slapnik. Slednji je v imenu predlagateljev zakona dejal, da jim je ministrstvo za okolje zagotovilo strokovno podporo pri nadgraditvi predloga zakona. Postopek sprejemanja zakona bodo tako nadaljevali, poslanec Zaresa pa meni, da bi lahko prva obravnava predloga zakona v DZ potekala že februarja.

Če se bo izkazalo, da bi lahko z uredbami hitreje dosegli svoj namen, bodo predlog zakona umaknili, pravi Slapnik in poudarja, da cilj predloga ni zbrati več dajatev, temveč vplivati na uporabnike, da nakupovalnih vrečk ne bodo več uporabljali. S tem, da gre pri vsem skupaj za pomemben vidik ozaveščanja in vzgoje državljanov, se je strinjal tudi minister.

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

test100
22. 01. 2011 12.48
Vzgajali nas bodo z visokimi kaznimi! Mi smo res prava država. Kazni v prometu, kazni pri smeteh, kazni pri parkiranju. Samo kazen kazen. V isti sapi pa pravijo, da moramo otroke vzgajati brez kazni. Vidi se popolna neposobnost vlad od prve do zadnje. In kakšne so šele zamudne kaznpri čekih. Državni ne plačujejo računov, ne šolajo ljudi o samozavesti, nič od njih. Edina skrb je, da ne bi sprejeli zakonov, ki bi ogrožali naših tajkunov in jim zaplenili ali pobrali pokradenega bogatstva. Čeprav ne maram pokvarjenih Hrvatov, pa so se vendar vsaj pri Sanaderju pokazali, da pa le imajo jajca. Še vedno pri nas zapremo pri nas tako imenovane kurje tatove, BARABSKIH MILIJONARJEV, pa si ne upajo dotakniti.
AnyColour
22. 01. 2011 12.45
se strinjam da jih treba ukinit a sploh veste da rabi taka vrečka stoletje da se "razkroji" ... vsak provprečen državljan pa jih v trgovini vzame vsaj 10 na mesec
belavrana
22. 01. 2011 12.19
Tako za plastične vrečke kot za steklenice bi morali uvesti kavcijo, pred trgovskimi centri pa namestiti kontejnerje za vrnjeno embalažo. Gotovo bi vsak raje vrnil steklenico ali vrečko, če bi moral zanjo odšteti naprimer 1€, kot pa jo preprosto odvrgel med odpadke, ali pa kar skozi okno avtomobila.
Ramzess
22. 01. 2011 11.07
Ne razumem zakaj stvari vedo 'rešujejo' na napačni strani, ne pri viru (v tem primeru proizvodnji), kot veleva logika. Sploh pa pravijo, da so zakoni posledica, polek drugih interesov, v glavnem posledica nesposobnosti reševanja težav. Kakšno nadomestilo, razen če ima kupec svojo iz blaga ali ..., pa ponujajo namesto plastičnih vrečk.
Ramzess
22. 01. 2011 11.04
Ne razumem zakaj stvari vedo 'rešujejo' na napačni strani, ne na viru (v tem primeru proizvodnji), kot veleva logika. Sploh pa pravijo, da so zakoni posledica, polek drugih in teresov, v glavnem posledica nesposobnosti reševanja težav.
Meritmut
22. 01. 2011 10.58
Plastične vrečke morajo obvezno stran! Se pa strinjam z urshyka666, da bi lahko uvedli povratno embalažo kot to imajo naši dobri sosedi. To bi bil šele velik korak k lepšem in čistejšem okolju.
CtrlDelete
22. 01. 2011 10.54
Naj vrečke prodaja stranka SDS, da si bo zmanjšala dolg za zgubo!
pinko
22. 01. 2011 10.45
lukec(juri) že zna računat,300 miljonov vrečk,0,5 evra davka znese 150 miljonov,gre pa samo zato,v kateri žep bodo kapnili.lukec že ve...
bereal
22. 01. 2011 09.55
28 october 2011...
soola
22. 01. 2011 09.23
Če se bodo podražitve nadaljevale v tem tempu, kot dosedaj, lahko mirne duše ukinejo vrečke, ker bomo kmalu vse nabavljeno, lahko prinesli domov kar v rokah....sicer pa tako vsi vemo, da bo zakon namenjen samo kasiranju kazni....
porka.malorka
22. 01. 2011 08.02
Minister zakaj samo vrečke. Vsak izdelek v trgovini je prevečkrat pakiran. Tudi tam je potrebno kaj spremeniti
Peter Kralj 1
22. 01. 2011 07.11
Čista megla. Naj rešijo že enkrat problematiko odpadkov. Pri sortiranju plastične vrečke ne bodo več noben problem. Samo gledajo vsi skupaj, kje bodo rajo še bolj odrli! Na smeteh se je vedno bajno služilo.
urshyka666
22. 01. 2011 00.09
toliko o nekem ozaveščanju....poglejte vse štacune...vse je v plastiki...še olje ki je bilo včasih v steklenicah je sedaj nadomestila plastika...vrli ekologi zakaj ne predlagate da uvede povratna embalaža kakor na Hr če že zaste use neumnosti privlečt na plano....sicer pa mislim da vem zakaj...če bi se uvedla potem bi navadna raja dobila tistih par centov kar pa vam ni v interesu...mislim da je vsa sistemizacija političnea sistema v tem da se čimbolj pritisne na ljudstvo da bo čim bolj pokorno....
mjolnir
21. 01. 2011 23.45
Inspire Ja, ekologija je za bogate, ne za nas! Moja teta kupuje kvaliteno zelenjavo brez pesticidov, kar je redkost, pol jo zamrzne, kajti tega ni čez celo leto. To brez plastike NE GRE, zdaj bi pa zaradi takih "plemenitih idej" morala kupovati milijonkrat poškropljeno zelenjavo? Naši politiki so taki- lotevajo se marginalnih zadev pa pše to samo takrat ko vidijo kako "moderno" in "kul" to je pri sosedih. Tako kot je strašansko pomebno da rešujemo neko nepomebno paeloitsko državo Afganistan, namesto da se ubadamno z lastnimi problemi.
mjolnir
21. 01. 2011 23.37
nikhrast Včaih pri elektroniki pretiravajo z pakiranjem, sam dostikrat pa je toliko plastike nujno za boljšo zaščito.
mjolnir
21. 01. 2011 23.36
Če želite to prepovedati si zmislite kaj boljšega kot papirnate škrnicle, ljubi ekologi! Ker so najbolj nekoirstna in neumna embalaža kar obstaja!
Silva Hecl
21. 01. 2011 23.07
PODPIRAM, DA SE ČIM PREJ PREPOVE TA NAGNUSNA PLASTIKA SAJ POLOVICO SLOVENCOV SPLOH NE SOLTIRA SMETI VSE V ISTO KANTO MEČEJO
UrškaM
21. 01. 2011 22.31
papirnati kartonasti škrnicli...pa bo ! Mene najbol razkuri ko pridem domov pa morem 10 vrečk v smeti zmetat, ker sem kupla zelenjavo pa sadje, pa morem vsako v svojo vrečko nadevat, pa listek pripopat, ne vem noooo
bababu
21. 01. 2011 21.42
Predlog: v Muri naj sivajo bombazne in naj te prodajajo po 10 eur!
Important notice
21. 01. 2011 21.07
Nazaj naj dajo papirnate pa bo mir! Simpl! Vsi se bomo morali navaditi, da bomo hodili v trgovine s cekarji. Tako kot je bilo to v času pred plastičnimi vrečkami. Stavim, da se bi tudi na splošno zmanjšala potrošnja in impulzivna nakupovanja. Ker pač ne boš imel pri roki torbe, boš res kupil samo tisto, kar lahko neseš v papirnatem žaklju.