Slovenija

'Očitno je, da si ljudje želijo svoje delo opravljati na zakonit način'

Ljubljana, 02. 07. 2015 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mira Matković/STA
Komentarji
92

Sistem vrednotnic živi že pol leta, končalo pa se je tudi prehodno obdobje za tiste, ki so osebno dopolnilno delo opravljali še po starem sistemu. In kakšni so prvi rezultati? Na ministrstvu za delo so povedali, da je po njihovih ocenah odziv s trga pozitiven.

S 1. januarjem 2015 je v celoti zaživel zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Tako je sistem vrednotnic za osebno dopolnilno delo izvajalcem prinesel pravice iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja.

S koncem junija se je končalo prehodno obdobje za osebe, ki so imele osebno dopolnilno delo (ODD) priglašeno že pred 31. decembrom 2014. Omenjeni so lahko pol leta delali po starem zakonu, vsi, ki pa so se za takšno delo odločili prvič po letošnjem 1. januarju, so morali to početi po sistemu vrednotnic, svoje delo pa so morali priglasiti na Ajpesu (Agencija RS za javnopravne evidence in storitve).

Naj spomnimo, da po novem zakonu o delu na črno od 1. januarja javno dostopni seznam aktivnih izvajalcev osebnega dopolnilnega dela vodi Ajpes.

Kakšne so prve ocene sistema?

In tisto, kar vse najbolj zanima, je, kakšne rezultate prinašajo novi ukrepi. Na ministrstvu za delo so za 24ur.com povedali, da je po njihovih ocenah odziv s trga pozitiven. Očitno je, da si ljudje želijo svoje delo opravljati na zakonit način, kar je bil tudi osnovni cilj uvedbe sistema vrednotnic, pravijo. Natančnejše podatke bodo imeli šele v drugi polovici leta, ko bo izteklo tudi omenjeno prehodno obdobje in bo stanje na tem področju bolj jasno.

Kljub temu dodajajo, da je na podlagi podatkov o številu izdanih vrednotnic na upravnih enotah, kot tudi številu prijavljenih oseb pri Ajpesu, opazen pozitiven trend, saj je iz meseca v mesec več oseb, ki opravljajo delo preko instituta osebnega dopolnilnega dela.

"Z uvedbo vrednotnice se je zasledovalo tudi načelo "vsako delo šteje", ki ga v zadnjih letih zasleduje politika našega ministrstva, na podlagi katerega se plačujejo prispevki za socialno varnost, ki posamezniku prinašajo tudi določene pravice ter tako vsaj neko minimalno socialno varnost," so še dodali na ministrstvu za delo.

Ajpes: V juniju je zaznati več prijav

Ob koncu prehodnega obdobja nas je zanimalo, ali so na Ajpesu morda zaznali povečano število prijav. Njihov odgovor je bil pozitiven, posredovali pa so nam tudi podatke o številu prijav skozi mesece od uveljavitve nove uredbe.

Število prijav po mesecih.
Število prijav po mesecih. FOTO: AJPES

"Iz podatkov je razbrati, da je v mesecu juniju – do 17. junija je že 409 vpisanih oseb – prišlo do povečanega števila priglasitev oseb v seznam glede na pretekle mesece," pojasnjujejo na Ajpesu.

V obdobju od 1. januarja do 17. junija pa je stanje vpisanih del na seznamu, če upoštevamo, da ima lahko ena oseba priglašenih več del, naslednje:

Katerih del so ljudje, ki delajo prek vrednotnic, največ priglasili?
Katerih del so ljudje, ki delajo prek vrednotnic, največ priglasili? FOTO: AJPES

Kdo lahko opravlja ODD?

Osebno dopolnilno delo lahko izvaja le fizična oseba za fizično osebo, prihodek izvajalca pa je na letni ravni omejen na največ 5948,64 evra. Nadzor nad osebnim dopolnilnim delom izvaja Finančna uprava RS (Furs).

Vrednotnico mora v primerih, ko je naročnik storitve znan, za izvajalca kupiti naročnik, v primerih, ko naročnik storitve ni znan, pa izvajalec.

Koliko je treba plačati?

Za vrednotnico je treba na upravnih enotah odšteti devet evrov: sedem evrov za pokojninsko, dva evra pa za zdravstveno zavarovanje izvajalca. Ena vrednotnica pomeni en dan pokojninske dobe.

Kaj so osebna dopolnilna dela?

Pod osebna dopolnilna dela štejejo pomoč v gospodinjstvu, pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin, pomoč pri kmetijskih delih, varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom ter spremstvo oseb, ki potrebujejo nego. Na novo so na seznam vključeni inštrukcije, prevajanje, lektoriranje, izvajanje umetniških vsebin ob zasebnih dogodkih ter pomoč pri oskrbi hišnih živali.

Prav tako so osebno dopolnilno delo izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti, izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki jih je mogoče izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
03. 07. 2015 13.56
Prav bolano je, kako ste iznakazli pojmovanje dela in dela na "zakonit način", ne ? Bi mogoče še malo nakladali o zajedalcih in zažiralcih slovenskih delavcev ?
Metulj?ica1304
02. 07. 2015 15.43
+5
Čisti nateg. A ne bi bilo bolje, da bi bile te vrednotnice v prosti prodaji v marketih ali celo kafičih, vsak bi si lahko kupoval dneve pokojninske dobe po ceni 9€ :-)
Netajkun
02. 07. 2015 18.24
+9
Vrednotnice bodo rešile proračun . . . in vavčerji za regrat , gobe , kostanj , čemaž , . . .
odpisan2x
02. 07. 2015 14.34
+10
problem je v slo ker javno mnenje ne pomeni nič,saj imamo radi svojo državo za katero smo se tudi boril.javni sektor ima največjo moč ,ker ima podporo medijev in vsega pripadajočega sranja.ko bomo šli vsi iz te države od česa boste živel
odpisan2x
02. 07. 2015 22.27
+1
ne otroci daja -,ker si še rit ne znate sami obrisat
odpisan2x
02. 07. 2015 13.11
+11
torej,dela ne smeš iskat vrednotnice pa lahko kupuješ
Ciganskavlada4
02. 07. 2015 12.14
+8
Država tistemu ki plačuje davke še dodatno ukrade vse za množico lenuharskih lewakov... In teh je v večini... zato pa se tako borijo proti spremembam... prisesanci
Nikiiy
02. 07. 2015 11.28
+7
A bo kdo vrednotnico za dve milijardi Pahorja, Križaniča Levih strank kdo poplačal....( LEVI ) pojdite delat..Ali tisto za 40 naropanih..ali tisto rdečo LB ja v Bosni, 300 MILIJONOVOV Hrvaški..400 ...ali tiste delnice..BKBM veste rit si obrišem z vašimi vrednotnicami, in vso ostalo vašo RDEČO BURLESKO..Tudi vaša CIRKUŠKA predstava je končana..
Nikiiy
02. 07. 2015 11.29
+6
MršPizda
02. 07. 2015 11.30
+7
če bi lahko izbirala, kaj dam tej državi, ji še smeti ne bi pustila
MršPizda
02. 07. 2015 11.20
+2
MršPizda
02. 07. 2015 11.22
+16
NE SI GA NE! če delaš legalno TI NIČ NE OSTANE! Živelo delo na črno! ŽIVELO DELO NA ČRNO!
ROMELS
02. 07. 2015 11.14
+16
Država jih s svojo neumno zakonodaji in preveliko javno porabo sili v delo na črno.
batom@pinkponk.com
02. 07. 2015 11.25
+11
če ne bi bilo državi treba popravljati napak gospodarstva (dokapitalizacije bank, subvencije podjetjem, državne podpore, itd.) bi lahko bili davki manjši, pa še ostajalo bi.
vzdev
02. 07. 2015 10.59
+14
Tako, kot da ima inšpektor pravico vstopiti v hišo. Mi lahko čistilka pospravi celo hišo in mi on ne more ničesar, razen če ima zraven policijo.
Barbara Centa
02. 07. 2015 10.46
+18
Kaj pa UPOKOJENCI ki imajo registrirano ODD?! Kaj imajo oni od plačevanja pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja s temi debilnimi vrednotnicami???? Razen tega da jim država požre še en del tistih že tako bednih evrov ki jih napraskajo z drobnimi opravili!! Banda kradljiva!!!!!
tinamuca
02. 07. 2015 10.06
+9
Mene pa zanima kdaj bo pristojni organ omogočil nakup vrednotnic preko e-uprave. Tisti, ki imajo čas kupovati vrednotnice na upravni enoti imajo tudi čas sami pospravljati stanovanje. Tisti, ki časa nimamo pa preklinjamo in pišemo pooblastila za nakup vrednotnice (nakup je odgovornost "delodajalca") . Se strinjam tudi s komentarjemferdopis100. Stanovanje ti res navadno pospravlja ena oseba večkrat na mesec in daš še tistih par evrov za vrednotnico. Za občasna dela npr. kakšno likanje pred dopustom, ki ga rabiš le enkrat pa je strošek vrednotnice visok in je oseba, ki si jo občasno najel sedaj brez dela.
SkokecPokec
02. 07. 2015 09.38
+10
Za tiste, ki delajo ''storitve'' oz pomagajo ljudem pri raznih delih, je sistem slab in diskriminatoren. Dela pod oznako B imajo lahko eno vrednotnico na mesec, vsak izvajalec sam. Za tiste, ki delajo pod oznako A, za te mora vsak delodajalec posebej kupit vrednotnico. In po tem lahko izvajalc dela pri njem cel mesec. Kaj pa če izvajalec zamenja več delodajalcev zaradi narave dela? Marsikdo bo rekel, ja bo pa deset delodajalcev zate kupilo vrednotnico. Greš nekomu pomagat za 20 eur. odšteješ 9 eur ostane 11eur, nato plačaš še dohodnino... Za A izvajalce je sistem slab...
Darko32
02. 07. 2015 09.53
+12
No vidiš lepo si pokazal na matematični način. Tukaj je več kot očitno, da negre za poštenje ampak kanibalstvo javne uprave, kjer poiskušajo na takšen način pridobiti denar in dodatno zlomiti ekonomijo. Ni čudno, dlahko pričakujemo prvi bankrot in naslednji je Slovenija.
spam1
02. 07. 2015 09.59
-10
mvlm1
02. 07. 2015 09.29
+12
Moje mnenje je, da še nikoli ni bil izvajalec tako sproščen kot sedaj. Pred časom smo zgradili hišo, vsak izvajalec je sam od sebe rekel,, da bi naredil brez računa, pa se sploh ne poznamo, torej izvajalec ne ve, kdo smo mi. Brez zavor, brez strahu, brez kontrole. Cele hiše se v Sloveniji delajo na sivo, tako da naj se ne trkajo po prsih. Hrvaška je svetlobno leto pred nami, tam ti dajo račun, ko na štantu kupiš verižico za 2 EUR. Pri nas pa naredijo dela za 20.000 brez računa. Itak ni kontrole, nadzirajo iz pisarn, brskajo po internetu ter preverjajo papirčke. A računovodsko lahko vse štima, kaj se pa dogaja v reali, je pa drugo. To je vse kar znajo naši inšpektorji, gledati papirčke.
batom@pinkponk.com
02. 07. 2015 09.32
-11
saj izvajalec nič ne izgubi s tem. Ti izgubiš, ko nimaš papirjev. kako boš pa uveljavljal garancijo? Napake? Slabo izvedeno delo? Pa niti ne poznaš ga, kot praviš. Se bo naredil francoza, ti pa v jok.
Ciganskavlada4
02. 07. 2015 09.34
-3
CandySkull
02. 07. 2015 09.36
+4
Pinkponk......zato ti pa kolega to dela :-)
batom@pinkponk.com
02. 07. 2015 09.39
+1
ja, to razumem :-) Ampak mvlm piše drugače.
ssecnik
02. 07. 2015 11.02
+7
Kot da boš z računom kaj dosegel pri garanciji.
batom@pinkponk.com
02. 07. 2015 11.14
-2
ssecnik
02. 07. 2015 20.38
+2
batom@pinkponk.com
03. 07. 2015 12.43
CandySkull
02. 07. 2015 09.20
+12
K v srednjem veku...... ene cehe morš met, ene vrednotnice......mostnino že pobirajo?
schmack
02. 07. 2015 10.23
+3
Nikiiy
02. 07. 2015 09.18
+36
Ko smo delal izolacijo smo kar na roko in glej nekdo bi rekel...državo ste oškodovali za 3 tisočake...( A res..??) ali gre za prekršek in davčno utajo ( A res ) ? js pa gre za prihranek in sedaj smo na morju za ta denar in v luft fakiča demokratičnemu socijalizmu..Pahorju, Križanuču in SD ju sam plačajte vaš GRŠKI PUF...
batom@pinkponk.com
02. 07. 2015 11.02
-4
TRUMPP
02. 07. 2015 09.17
+23
Na črno je boljše,....ti več ostane,.....pa s papirji se ti ni treba ukvarjat,.......in z raznimi dohodninami, itd.....pa to.
mvlm1
02. 07. 2015 09.36
+5
MršPizda
02. 07. 2015 11.28
+3
če bi lahko izbirala, kaj dam tej državi, ji še smeti ne bi pustila.
odpisan2x
02. 07. 2015 09.11
+13
naj mi nekdo obrazloži naslednje.napišeš znam delati to in to pa imaš takoj inšpekcijo za vratom,ker oglašuješ.
batom@pinkponk.com
02. 07. 2015 09.20
+7
inšpektorji za delo so pač komot - take stvari lahko kontrolirajo iz naslanjača. Na terenu pa je vse podivjano. naredijo eno kontrolo in zaznajo več koz 70% kršitev. A zdaj mislijo, da so pekarne pošlihtalo s tisto lansko racijo? Malo jutri, stvari se nadaljujejo po stari maniri, saj vejo, da sedaj par let ne bo dejanske kontrole.
Ciganskavlada4
02. 07. 2015 09.32
+0
Darko32
02. 07. 2015 09.59
+5
odpisan2x Točno to, kar praviš zato s ene čudim, če je strošek dela tako visok. ZAto imamo posotpače zaposlene v javni upravi, ki živijo na tuj račun. Tvoja ugotovitev je skrb vzbujajoča in kdor vsaj malo ima možganov se bo vprašal kako bi razvili ponudbo in popraševanje. Ko človek gre malo med te uradnike dobi občutek, kot da z žlehnobo delajo vse proti Slovenskemu narodu. Ti ljudje bi občane vtopili v žlici vode samo, da bi imeli več denarja v svojem žepu. Zato sam ne verjemem, da gre za odpravo dela na črno.
odpisan2x
02. 07. 2015 10.09
+6
in potem ti lahko nabije kazen od 208 eu do 1500eu
tantadruj1
02. 07. 2015 09.10
+4
ja si želijo. če je pa država tako pogoltna da ne moreš je potem to drugi problem. to se pa s politiko zmenite zakaj imamo tako brezposelnost in toliko šušmarjev.
proofreader
02. 07. 2015 08.58
+0
Američanom, ki hočejo iz Mehike prinesti bistveno cenejša zdravila, jih na meji zaplenijo. Kao najbolj demokratična država na svetu.
Covidus
02. 07. 2015 09.04
+0
Ciganskavlada4
02. 07. 2015 09.08
-3
Ko bodo ameri pokrepal od teh zvarkov, bodo pa proizvajalca legalnih zdravil tožili... uporabita mal možgane... lewaka
Ciganskavlada4
02. 07. 2015 09.13
-13
slayer2
02. 07. 2015 09.14
+14
Ciganskavlada4
02. 07. 2015 09.16
-14
batom@pinkponk.com
02. 07. 2015 11.26
+4
Sporo
02. 07. 2015 08.50
+23
'Očitno je, da si ljudje želijo svoje delo opravljati na zakonit način' Zanimiv naslov članka...a, roko na srce, Cankar je znal bolje z besedami "hrbet biča željan"