Slovenija

Vročina pritisne že zjutraj: v Portorožu ob 9. uri namerili kar 26 stopinj

Ljubljana, 05. 06. 2015 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Portorožu so že ob devetih zjutraj namerili 26 stopinj Celzija. Vročina ne bo popustila vse do sredine drugega tedna, zato upoštevajte napotke, ki jih je izdal NIJZ. Pijte dovolj vode, fizično aktivnost omejite na jutranje in večerne ure in ne pozabite na zaščito pred soncem. Nikoli ne puščajte nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu!

Temperature v teh dneh niso visoke samo preko dneva, vročina se občuti že zgodaj zjutraj. Danes ob devetih, na primer, so v Portorožu namerili že kar 26 stopinj Celzija, drugod po Sloveniji pa okoli 23. Ob tem je priporočljivo upoštevati napotke, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Kot opozarjajo, vročina lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti za občutljivejše skupine prebivalstva:
- starejše in otroke,
- bolnike (bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja - npr. bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami, nepokretni; na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil),
- osebe s socialno-ekonomskimi problemi (ljudi z nizkim socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov),
- osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo na prostem in prebivalce mest).

vročina
vročina FOTO: Thinkstock

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa:
- kožne izpuščaje,
- vročinske krče,
- vročinsko izčrpanost,
- omedlevico, kratkotrajno izgubo zavesti,
- vročinsko kap.

Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto tako, da

- zmanjšamo izpostavljenost vročini
- se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore
- zmanjšamo nastajanje toplote
- fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure
- uživamo 'lahko hrano' in v manjših obrokih.
- telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in z
zadostnim uživanjem tekočin.

Nikogar ne puščajte zaprtega v parkiranem avtomobilu!

NIKOLI ne puščajte nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu. V primeru pregretja bolnika umaknite na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličite zdravniško pomoč, obolelega pa ves čas hladite. Z zdravnikom se posvetujte tudi, če imate neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Ne pozabite na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (10.00 do 16.00) poiščite senco. Zaščitite se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem t.j. SZF oz. SPF najmanj 30 in zaščito pred UVA žarki.

V vročini se hrana hitreje pokvari. Bodite pozorni na kakovost hrane, ki jo uživate in pravilno ravnanje s hrano. Zdravila shranjujte na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Upoštevajte nasvete zdravnika. Spremljajte napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja.

poletje
poletje FOTO: Thinkstock

Ohladitev sredi prihodnjega tedna

Sicer pa bo tudi jutri večinoma jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 27 do 32, v Vipavski dolini do 34 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno s poletnimi temperaturami. V začetku novega tedna bo nad Evropo še vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, sredi tedna pa bo oslabelo. Možen, a manj verjeten, je tudi nastanek samostojnega ciklona nad Sredozemljem.

V ponedeljek in torek bo še sončno s temperaturami blizu 30 stopinj, v torek popoldne pa se bo verjetnost krajevnih neviht že nekoliko povečala. Od srede naprej bo vreme predvidoma nestanovitno, občasno se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma nevihte. Večja verjetnost za padavine bo na območju Alp. Vročina bo popustila, popoldanske temperature bodo večinoma okoli 25 stopinj Celzija.

Preverite, kakšna je temperatura v vašem kraju …

Morje ima 23 stopinj Celzija in se segreva

Zadnji teden se morje počasi segreva, tako da je današnja temperatura morske vode ob slovenski obali že prijetnih 23 stopinj Celzija. Že danes naj bi se ogrelo na 24, jutri pa že na 25 stopinj Celzija. Zato se nikar ne obirajte in poiščite svoj trenutek ohladitve nekje na Obali. Bolj pogumni se lahko ohladite tudi v Blejskem jezeru, ki ima osvežilnih 20 stopinj Celzija.

Nekateri poročajo, da naj bi morje cvetelo, a naj vas to ne odvrne od kopanja, saj to ni nič nevarnega. Na Morski biološki postaji Piran so včeraj izvedli vzorčenje in po opravljenih mikroskopskih pregledih planktonskih vzorcev ugotovili, da vrednosti ne kažejo na kakšno obsežno cvetenje oz. na povečano vsebnost delcev v morju. Pa tudi če bi, pojav cvetenja morja oz. večje gostote fitoplanktona v tem delu leta ni nič neobičajnega, so nam še pojasnili.

Ker so nekateri v Jadranu opazili meduze, smo preverili, za katero vrsto klobučnjakov gre in ali so nevarni.

Povečan promet ta konec tedna

Ta konec tedna je sicer zaradi praznika pri Avstrijcih in Nemcih ter posledično podaljšanega vikenda na naših avtocestah pričakovati močno povečan promet. Ker je napovedano tudi zelo lepo vreme, je silno povečan promet pričakovati predvsem proti slovenski in hrvaški Istri, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru.

Več o razmerah na cesti ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
05. 06. 2015 22.17
+3
Bolani ste z vročino pa kakšna vročina? smo bili na travniku pa smo preživeli!!!!!!!!!!!
JanezBos.
05. 06. 2015 20.27
+8
Pred nekaj leti je šla štiričlanska družina na morje s fičotom,brez klime!!! In vozili smo se tudi po 11ur v najhujši vročini. Pa smo vsi preživeli....danes pa samo nek jok in stok kako je vroče blabla...bla..pa ne mi bluzit,da je sedaj sonce bolj nevarno in te oslarije...včasih je bilo precej bolj vroče in daljša poletja so bila!! Tako,da se meni zdi,da smo ljudje vedno večje mevže...seveda,če jih 80% preživlja večino časa za računalnikom in jim je takoj slabo,ko so 5min na soncu.
meandyou
05. 06. 2015 21.26
+3
yes no maybe
05. 06. 2015 23.30
+2
ubogislovenci
05. 06. 2015 16.21
+6
Pri nas doma pa se že vse kuha, ker se baba dere!!!!!!!!!!!!!!!!
TheMafiaDon
05. 06. 2015 15.09
+6
če vam na FDV niso povedali, je poletje in so to normalne temperature-in to ni vročinski val če je 28-32 stopinj! to je poletje...
VSEZNALECno1
05. 06. 2015 13.29
+5
Vročinski alarm kodrlajsasto oranžne. stopnje..... Vsi pahljače kupt pa to.....
flojdi
05. 06. 2015 20.25
+2
. ja ..pahlače kupt . zase. ( tisti, ki Delajo na soncu si jih tudi lahko tudi kupijo.... ; sam Pahljat se se ne da - ker je ena roka premalo
domus
05. 06. 2015 13.20
+4
bog daj hlad, ko se seno suši.
Ferdo Crni
05. 06. 2015 13.03
+12
Tole vremenarsko apokaliptično poročanje je že tako imbecilno, da je že smešno. Še dobro da so mi povedali za senco. Nisem vedel da je tam hladneje. Moj nasvet : izobrazite novinarje za kakšno bolj kompetentno poročanje o zadevah, ki se tičejo naše družbe kot take. O sloveniji se poroča še vedno po načelu druge svetovne vojne, brez znanja o ekonomiji, tržnem gospodarstvu, privatnemu kapitalu.... in z veliko ideološke uverture.
santamaura
05. 06. 2015 13.12
+1
No,no Stvar je potrebno gledati kompleksno, Kako pa naj naš deda ve, katere opanke naj obuje, ko gre kakati v gmajno. Odkar ima internet je vse v redu. Pred tem se je pa večkrat zgodilo, da je zakuhal
Dogo Argentino
05. 06. 2015 13.01
+3
Končno, saj je že zadnji čas, da se je otoplilo, saj imamo že tako ali tako več hladnih mesecev kot pa toplih...
santamaura
05. 06. 2015 13.01
+4
Samo slike ste dali pa take, da se še kitajci lahko skrijejo ko so oglaševali Blejski otok na rumeni reki
Ka pa mislis
05. 06. 2015 12.56
+18
Dajte mal povedat kaksna bo zima na podlagi temp zadnje dni. Vi znate
mušica 3
06. 06. 2015 02.26
+2
Zima bo huda in dolga. Pred hišami so vidne cele skladovnice drv.
Našvasan_zob
05. 06. 2015 12.29
+10
Še mal asfalta pa betona dodatno namečte, da bo 30C že zutri...
Te vidim
05. 06. 2015 12.25
+3
Ne mi pravt, imam že suho njivo ne bo krompirja letos, spet cene gor.
Našvasan_zob
05. 06. 2015 12.22
+15
Junija meseca 26C ??? Čas je vsaj za oranžni alarm!!....
razocarani
05. 06. 2015 11.51
+5
kot vsako leto ,