Slovenija

Prihaja bolj sončno in toplejše vreme

Ljubljana, 03. 05. 2016 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obilnih in dolgotrajnih padavin v teh dneh ni za pričakovati. Rahle padavine bodo povečini zajele kraje v vzhodni Sloveniji. V sredo bo znova hladneje in bolj oblačno. A gre le za prehodno spremembo. V Mariboru so zaradi poškodovanih dreves delno zaprti nekateri parki.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gasilci delali od jutra do večera
    02:10
    Iz SVETA: Gasilci delali od jutra do večera
  • Iz 24UR: Sanacija posledic po močnem deževju
    02:26
    Iz 24UR: Sanacija posledic po močnem deževju

Praznike je zaznamovalo slabo vreme, posledice snega in dežja pa so še naprej vidne. Zjutraj je na ljubljanskih pločnikih in kolesarskih poteh še vedno ležalo zaradi snega odpadlo vejevje, na Koroškem in Štajerskem pa so odpravljali posledice obilnega deževja in poplav.

Vremensko najbolj občutljivi ljudje bodo še imeli z vremenom povezane težave, ki bodo pogostejše v drugi polovici dneva, moteno bo tudi njihovo spanje v noči na sredo. Priporočamo večjo previdnost. Arso

In kako kaže za naprej? Ponoči se bo v vzhodni in osrednji Sloveniji znova pooblačilo, na vzhodu bo začelo rahlo deževati. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, v Gornjesavski dolini okoli 3 stopinje Celzija.

Dežurni prognostik Andrej Velkavrh je za 24ur.com pojasnil, da gre za normalno vreme za ta letni čas. "Nekaj sonca, nekaj oblačnosti, pa tudi tip padavin, ki bo prevladoval, bodo popoldanske plohe," je poudaril in dodal, da padavine ne bodo dolgotrajne in obilne.

V sredo znova hladneje

Obilnih in dolgotrajnih padavin v teh dneh ni za pričakovati, je dejal Velkavrh.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Bolj oblačno bo v vzhodni in osrednji Sloveniji, predvsem ponekod na vzhodu bo občasno rahlo deževalo. Količina dežja bo majhna. Pihal bo severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do okoli 21 stopinj Celzija.

"Gre za prehodno spremembo: spet bo malo bolj hladneje, bolj oblačno bo. Nekaj rahlega dežja bo predvsem v vzhodni Sloveniji," je razložil Velkavrh.

Kako bo v četrtek in petek?

Veter bo danes slabel, jutri bo znova izrazitejši, nato pa spet šibkejši, je razložil Velkavrh.

V četrtek in petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem popoldne bodo nastajale kratkotrajne plohe. Velkavrh je dodal, da bodo v četrtek padavine redkejše, v petek znova pogostejše, a v dneh, ki prihajajo, bodo padavine znova redke.

Postopno bo nekoliko topleje. Severni veter bo vse šibkejši, poročajo vremenoslovci.

Vreme
Vreme FOTO: 24ur.com

Več o vremenu.

Primerno vreme za čiščenje

Po ogledu nastale škode na parkovnih površinah v Mariboru, ki ga je po sredinih zimskih razmerah opravila mestna arboristka, ostajajo zaprti del Mestnega in Magdalenskega parka ter del Tomšičevega drevoreda. Kot so sporočili iz Snage, morajo odstraniti nekaj visečih večjih vej iz drevesnih krošenj ter bukovo drevo, ki je zaprlo sprehajalno pot.

V snegolomu je po ugotovitvah stroke največ škode nastalo na mladih cvetočih drevesih divjega kostanja in drevesih velikolistne lipe. Zlasti na nekaterih starejših drevesih divjega kostanja in ostrolistnega javorja so se lomile posamezne večje veje, ob tem so se upognile tudi veje pri vseh stebrastih sortah.

Kot so pojasnili v mariborskem javnem podjetju Snaga, imajo številna drevesa še vedno deloma do močneje povešene veje, za katere pričakujejo, da se bodo dvignile v prihodnjih tednih, ob morebitnih nadaljnjih nenadnih sunkih vetra pa lahko pride do dodatnih odlomov vej, predvsem pri mladih drevesih.

Delavci Snage so od četrtka zjutraj aktivno sanirali posledice, in sicer z ročnim čiščenjem, žaganjem odlomljenih vej z motorno žago, odstranjevanjem polomljenih vej v krošnjah tudi s pomočjo avtodvigala. Skupaj so doslej iz parkovnih površin odpeljali več kot 15 ton zelenega obreza, pričakujejo pa, da bo količina v prihodnjih dneh še narasla.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.