Slovenija

Vreme oklestilo pridelek, a kakovost vina bo, kot kaže, na visoki ravni

Ljubljana, 13. 08. 2017 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Suša je slovenske vinogradnike prisilila k bolj zgodnji trgatvi, ki bo na Ormoškem, Metliškem in Bizeljskem potekala že v drugi polovici avgusta. Vreme je tudi sicer oklestilo letošnji pridelek, a kakovost vina bo, v kolikor ne bo trgatev presenetil dolgotrajnejši dež, po napovedih vinarjev na visoki ravni.

Trgatev se bo začela prej, pridelek bo manjši, a kakovost vina bo dobra, če se z vremenom ne bo še kaj zapletlo.
Trgatev se bo začela prej, pridelek bo manjši, a kakovost vina bo dobra, če se z vremenom ne bo še kaj zapletlo. FOTO: POP TV

V največji slovenski vinski kleti P&F Jeruzalem, ki po novem na trgu nastopa pod novim krovnim imenom kleti Puklavec Family Wines, letos pričakujejo okoli 3,5 milijona litrov vina.

Kot je pojasnil enolog te vinske kleti Rok Jamnik, jim letošnje leto z vremenom ni prizaneslo. Spomladi je vinograde prizadela pozeba, kjer se je pokazalo, da so absolutne lege še vedno tiste, kjer je trta najmanj trpela. Pozebi je sledila suša, ki je prinesla tudi nekaj toče. Jamnik pričakuje, da bo zaradi vremena proizvodnja letos za okoli 20 odstotkov manjša kot v povprečnem letu.

Suša je vzpodbudila trto, da je začela prisilno zoreti, zato bodo trgatev letos začeli 23. avgusta, kar je dokaj zgodaj, saj so jo v zadnjih desetletjih začeli v prvi polovici septembra. "Običajno trta cveti v začetku junija, kar je bilo tudi letos, zato smo pričakovali normalno trgatev v začetku septembra. A zaradi suše se grozdje že mehča, ima dobro razvito aromatiko, a sladkorji so še razmeroma nizki, kisline pa razmeroma visoke," je pojasnil Jamnik.

Trenutno se najbolj bojijo, da bi jim dolgotrajen dež ponagajal med trgatvijo. "Trenutno bo količina še zadovoljiva. Sedaj lahko pričakujemo dobro, relativno visoko kakovostno trgatev, grozdje je zdravo, ni pojava bolezni ne na trti ne na grozdju," je še dodal Jamnik.

Vremenskih posledic na starejših trtah letošnje vreme ne bo pustilo, pri mladih nasadih pa se lahko zgodi, da nekatere trte ne bodo preživele.

V Metliki zaradi hude suše trta začela odmirati

Vršilka dolžnosti vodje v programu vino v Vinski kleti Metlika Martina Legan Janžekovič je povedala, da so zaradi suše najbolj prizadete trte rizlinga in chardoneya. Konkretnega dežja na njihovem območju ni bilo od konca aprila, že tako minimalne padavine pa so bile neenakomerno razporejene. "Trta je cvetela neenakomerno, kar se kaže tudi v strukturi grozdja, saj imajo na istem grozdu zrele jagode in majhne, nezrele," je dejala.

Ob tem je izpostavila, da je sušni stres na vinski trti zaustavil rast mladik, listi so postali usnjati, zavihali so se navzgor. Grozdne jagode so po stale uvele, rahlo modrikaste barve, prisilno je začel dozorevati tudi enoletni les, kar bi po mnenju Legan Janžekovičeve lahko imelo negativen vpliv na nastavek grozdja v prihodnjem letu in na prezimovanje. Ponekod so začele že odmirati vitice in mladi vrhovi, ponekod so zaradi vodnega stresa začele odmirati cele trte.

Izpad pridelka Legan Janžekovičeva težko ocenjuje, poudarila je, da bo občuten. Letno sicer metliška klet proizvede od 600.000 do 700.000 litrov vina. Trgatev se bo tudi pri njih začela prej, okvirno takoj v začetku septembra, ponavadi začnejo s trgatvijo po 9. septembru.

V Peninah Istenič, ki imajo trte na Bizeljskem, pa se suša ni imela velikega vpliva, saj so na tem območju vodne rezerve dovolj velike, je pojasnil Miha Istenič. Trte so sušo normalno preživele, imeli pa so težave s pozebo in točo, ki jim je prepolovila pridelek. Povprečno letno proizvedejo okoli 100.000 litrov vina, letos ga pričakujejo okoli 50.000 litrov.

Trgatev bodo glede na vreme začeli že naslednji teden oz. najkasneje v 10 dneh, ponavadi jo sicer začnejo sredi septembra. Istenič pričakuje odličen letnik, a je opozoril, da se lahko do trgatve zgodi še marsikaj. Tudi oni se najbolj bojijo dolgotrajnega dežja in toče.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix58
15. 08. 2017 13.32
šega bomo pili
Chaparral M
13. 08. 2017 22.56
Blablabla, "nič ne more uničiti pridelka"??? Vino bo v vsakem primeru kakovostno? Kaj vse naredi kemija. Če nimaš svojega grozdja, ga enostavno nekje kupiš in to je to .......
Transformerji
13. 08. 2017 15.27
Torej je rešitev: trte so zaradi neurij okleščene, tisto, kar je ostalo, bo pa na visoki ravni. To pomeni, naj se vinogradi zmanjšajo do take mere, ki jih lahko zaščitijo z mrežami, pridelek bo na visoki kakovostni in cenovni ravni. Pili ga bodo tisti, ki imajo denar. Vinski pijanci bodo pa odpadli.
Transformerji
13. 08. 2017 15.30
+2
Mislim pijance slovenskih vin - uvoženih vin po nizki ceni je vedno dovolj in preveč.
Uporabnik113089
13. 08. 2017 12.33
+1
O "židanovem" refošku pa ni podatkov...