Slovenija

Vreme zvišuje zavarovalne premije!

Ljubljana, 18. 06. 2009 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančna kriza in naravne ujme so spravile zavarovalnice v težave. Kot kaže se nam obetajo podražitve zavarovalnih premij.

Že včeraj je Zavarovalnica Triglav objavila, da je po nedavni toči, ki je pustošila po severozahodni Sloveniji, nastalo za več kot 11 milijonov evrov škode, zavarovalnica Adriatic Slovenica je dodala še 1,1 milijona. Skupaj s stroški, ki jo je povzročila ujma, ki je pustošila po Ljubljani, je nastala škoda močno ogrozila dobičke zavarovalnic. Če bi se ponovilo lansko leto, ko so se naravne ujme začele šele z mesecom julijem, si lahko zavarovalničarji obetajo katastrofalne poslovne rezultate.

Konec maja je toča udrihala po Ljubljani.
Konec maja je toča udrihala po Ljubljani. FOTO: Aleš Žunko


Svoje poslovanje je danes na ogled postavila tudi zavarovalnica Tilia, katere obseg poslovanja je že dve leti v močnem vzponu. Kljub več kot 68 milijonom prihodkov je dobiček podjetja zaradi velikih škod, ki jih je povzročilo vreme, v lanskem letu znašal le 75.284 evrov. Letošnje leto se je začelo še slabše. Skupaj z učinki krize, zaradi katerih so padla tudi vplačila v življenjska zavarovanja, se bodo posledice nesreč odrazile v povišanju zavarovalniških premij. Kolikšna naj bi bila ta povišanja, še preučujejo, po besedah predsednika uprave zavarovalnice Tilia, Andreja Kavška, pa ne več kot za nekaj odstotkov. Največjega povišanja naj bi bila deležna avtomobilska kasko zavarovanja. Povišanje zavarovalnih premij bo zagotovo še dodatno povečalo razlike v ponudbi zavarovalnic, ki smo jim priča v zadnjih letih. Na cekin.si si lahko pogledate, kakšne so razlike med zavarovalnicami pri sklenitvi avtomobilskega zavarovanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
20. 06. 2009 10.42
V Sloveniji imamo tri Bisere. in sicer Slovensko pravosodje kjer je pravica, ustavnost in demokracija odvisna od sodniških plač.. Bed.aki.. Rimokatoliško Cerkev kjer so etika, morala, kultura vera in demoktatične vrednote odvisne od tega ali imajo Pokljuko, Blejski otok vse iz proračuna in nič davkov ustave in zakonov.. Kret.eni Ter zavarovalnico, ki takoj izplača premijo za plazove v Panonski nižini in za poplave na Triglavu. Lopovi. Konec maše..??
porka.malorka
19. 06. 2009 08.23
Morali bi uvesti zakon da bi zavrovalnice morale biti neprofitne organizcije pa bi se vse rešlo
gordo
18. 06. 2009 23.37
antraks
18. 06. 2009 19.27
Kaj sploh pričakujete od zavarovalničajev?! Še nikoli se niso tepli, da bi delili denar.Je pa zanimivo, da na prizadeta območja ni imel časa priti nihče od vidnih politikov in jim reči vsaj kakšno spodbudno besedo. Vsaj kmetijski bi lahko dvignil rit iz fotelja in prišel k ubogim ljudem. Tu so bili pa prešnji oblastniki bolj zviti.
Gox Digweed
18. 06. 2009 18.34
Banda pokvarjena zavarovalniška !
porsche303gt2
18. 06. 2009 18.25
To pa je zelo pametno. Zavarovalnice, naprej podkupijo politike in "kvazi" znanstvenike ( sLOVEnija, je TOP med korupcijskimi državami ), da IZJAVIJO, da letala nemorejo preprečiti ali oblažiti moč in stopnjo toče in kasneje te zavarovalnice, zaradi nastale škode, ki jo povzročijo sami, plus politiki, plus "neizobraženi" znanstveniki, ZVIŠAJO ZAVAROVALNE PREMIJE. ZNANSTVENIK, dobi podkupnino. POLITIK, dobi podkupnino, davek od zavarovalne premije, davek od škode ( servisa, popravila ). ZAVAROVALNICA, višje premije, višje dobičke. VSI SO SREČNI. NAROD, pa nasrka in še dodatno iz dneva v dan slabše živi. Kajti VSE GRE GOR, samo plače ostajajo iste. Pa naj še mi nekdo reče, da je inflacija v sLOVEniji 5-10%. JA VERJETNO. 50-100% pa res. Eni že sedaj delajo samo za hrano, pa položnice. VSI OSTALI PA SE jim bomo kar HITRO PRIDRUŽILI. SRAM me je, da se kaj takega lahko dogaja.