Slovenija

VIDEO: Padavine se krepijo, gasilci pomagajo prebivalcem v boju z meteornimi vodami

Ljubljana, 05. 11. 2014 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Začelo se je večdnevno obdobje izrazito nestabilnega in pogosto deževnega vremena, ki s seboj prinaša tudi poplavne vode. V Zgornjem Posočju je čez dan padlo že okoli 65 litrov dežja na kvadratni meter. Padavine se bodo še okrepile. Ponekod gasilci iz objektov že črpajo meteorno vodo.

Rdeči alarm
Rdeči alarm FOTO: Meteoalarm

Leto je izredno mokro, zato vodotoki hitreje reagirajo na padavine kot v prejšnjih letih.

Vremenoslovci opozarjajo, da se je začelo večdnevno obdobje izrazito nestabilnega in pogosto deževnega vremena. Kot so zapisali na spletni strani Agencije za okolje, lahko pričakovana večja količina padavin in posledično naraščanje rek marsikje povzroča težave.

PREBERITE TUDI: Kako ravnati pred napovedano poplavo in kako, ko je voda že tu?

Padavine najprej zajele zahod države

Močne padavine so zajele sosednjo Italijo, razširile pa so se  tudi na zahod Slovenije. Padavine se pomikajo v notranjost države, je razvidno iz radarske slike padavin.

PREBERITE TUDI: Kako je v Italiji?

Prebivalci na območju ljubljanskega Viča, ki so bili poplavljenimi tudi pred dobrima dvema tednoma, se ne pustijo več presenetiti. Tako so ob cesti razporejali protipoplavne vreče.
Prebivalci na območju ljubljanskega Viča, ki so bili poplavljenimi tudi pred dobrima dvema tednoma, se ne pustijo več presenetiti. Tako so ob cesti razporejali protipoplavne vreče. FOTO: 24ur.com

Avstrijci so sinoči znova dvignili zapornice in tako začeli s predpraznjenjem akumulacijskih bazenov na reki Dravi, tako da so zdaj ti bazeni pripravljeni za sprejem padavinskih voda, je pojasnil Polajnar. Gre za preventivni ukrep, da se ne bi zgodilo leto 2012, ko so prebivalci porečja Drave doživeli katastrofalne poplave, ki pa so bile ne le naravna ujma, pač pa verjetno tudi posledica neodgovornega človeškega ravnanja na drugi strani meje. S svojim sinočnjim dejanjem so Avstrijci sicer res povečali pretok Drave v naši državi, a na takšni ravni, da ne bo škodljiv za Slovenijo. Pretok Drave bo zdaj naraven, naše in avstrijske pristojne službe pa so nenehno v kontaktu.

Danes je od 7. do 18. ure v Zgornjem Posočju padlo že okoli 65 litrov dežja na kvadratni meter. V zadnjih urah se takoj za zahodno državno mejo že začenjajo pojavljati nevihte z nalivi.

V noči na četrtek se bodo padavine še okrepile in postopno zajele večji del države, poročajo na spletni strani Agencije za okolje (Arso). Četrtek bo deževen, vmes bodo tudi nevihte in nalivi. Tudi v južni in osrednji Sloveniji lahko do noči na petek pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Posebej intenzivno bo vremensko dogajanje v Kvarnerju, kjer bodo pogosto nastajale nevihte, južni višinski vetrovi pa bodo nato močne padavine nosili proti osrednji in delu vzhodne Slovenije.

V petek še huje

V primerjavi s prejšnjimi izračuni se intenzivnost vremenskega dogajanja v petek ohranja, po nekaterih celo stopnjuje. Zaenkrat kaže na najbolj intenzivne padavine v osrednji, južni in zahodni Sloveniji. Meja sneženja bo na okoli 2500 metrih.

V soboto bodo padavine predvidoma slabele.

V hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije bo lahko skupna količina padavin v naslednjih dneh tudi presegala 200 ali celo 300 litrov na kvadratni meter.

Vremenoslovci v času deževja priporočajo previdnost in redno spremljanje meteoroloških in hidroloških napovedi in opozoril.

Reke bodo naraščale

Hidrološko opozorilo.
Hidrološko opozorilo. FOTO: ARSO
Možen razvoj poplav.
Možen razvoj poplav. FOTO: ARSO
Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severozahodne in zahodne Slovenije. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Hidrološki alarm je trenutno obarvan oranžno, hidrolog Janez Polajnar pa pravi, da se lahko v prihodnjih dneh ponekod spremeni tudi v rdečega.

Ob obilnem deževju bodo reke po državi močno naraščale. Ob močnejših nalivih lahko hitro in močno narastejo tudi manjše reke in hudourniki. Pri tem lahko posamezne reke presežejo opozorilne pretoke in poplavijo, opozarjajo na Arsu.

V noči na četrtek bodo lahko ob intenzivnih padavinah močneje narasle reke na območju severozahodne in jugozahodne Slovenije, zlasti reke v Zgornjem Posočju, Goriških Brdih, v porečjih Vipave in reke Reke.

V četrtek čez dan se bo naraščanje rek razširilo v osrednjo, severno in južno Slovenijo. Močneje lahko narastejo reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah in predalpskem hribovju Julijskih Alp, na Koroškem, Zasavju in Notranjskem.

Visokovodne razmere po državi se bodo nadaljevale tudi v petek in soboto, ko lahko znova močneje narastejo reke v osrednji Sloveniji in tudi na vzhodu države, še poudarjajo.

Civilna zaščita v polni pripravljenosti

Poplave
Poplave FOTO: Thinkstock
Gladina morja bo ob jutranji in večerni plimi povišana. Ob tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže višino 300 cm in poplavi nižje dele obale. Iz Pirana sicer že poročajo o povišanem plimovanju.

Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, za njihove pripadnike velja povečana stopnja pripravljenosti po vsej državi. Na zalogi imajo ustrezne količine protipoplavnih vreč, pričakujejo pa predvsem poplave na "klasičnih" območjih.

Kot je dejal, je trenutno na zalogi 50.000 protipoplavnih vreč, še 200.000 jih je v dobavi. Če bo potrebno bo v pripravljenosti tudi slovenska vojska. Civilna zaščita ima sicer na razpolago okoli 60.000 reševalcev.

But: Na razmere smo dobro pripravljeni

Direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But je za informativno oddajo 24UR ZVEČER dejal, da so na razmere dobro pripravljeni. Poudaril je, da imajo v državnih rezervah zadostno število protipoplavnih vreč in črpalk, prav tako agregatov. Če bo potrebno, bodo na pomoč na krizna območja poklicali tudi ekipe iz tistih delov države, kjer je mirno. Sicer pa je But ljudi pozval, naj po nepotrebnem ne obremenjujejo reševalcev in gasilcev ter naj jim omogočijo neovirano opravljanje njihovih nalog. "Naj se obnašajo samozaščitno," je poudaril.

Ponekod že posredujejo gasilci

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje meteorne vode težave povzročajo predvsem v Zgornjem Posočju, na Vipavskem in na Gorenjskem.

Miha Vencelj iz Gasilske zveze Tolmin je za 24UR ZVEČER dejal, da se bojijo, da bi bilo tudi tokrat lahko najhuje v Baški grapi, ki jo je hudo prizadelo že zadnje neurje.

Okoli 17.30 so v naselju Bate v občini Nova Gorica gasilci krajanu dostavili vreče peska in mu nudili pomoč pri postavitvi protipoplavne pregrade, ker je meteorna voda vdirala s ceste v pritlične prostore stanovanjske hiše, poročajo na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Nekaj po 20. uri je voda zalila stanovanjsko hišo v Gorenji Dobravi in Hotavljah v občini Gorenja vas–Poljane. Posredovali so gasilci PGD Gorenja vas in Hotavlje.

Nekaj po 19. uri je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Ribnem v občini Bled. Aktivirani so bili gasilci PGD Ribno.

Pospešeno delajo tudi kranjski gasilci, ki na več mestih iz objektov črpajo meteorno vodo. Pred 21. uro je zalilo več stanovanjskih hiš, večstanovanjih objektov in osnovno šolo v Bitnjah, Stražišču, Žabnici, Golniku in Kranju.

Meteorna voda je po 21. uri zalila tudi gostinski lokal v Škofji Loki.

Delo z meteornimi vodami imajo tudi gasilci v Vipavi in Idriji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (367)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
06. 11. 2014 09.25
+1
Denar za sanacije je bil že leta 2010,samo kaj, ko pa je čudežno izginil
TITSTILLIDIE
06. 11. 2014 05.44
-21
Jaz mislim da bi morali ti ljudje ki se jim pomaga sami plačat te delavce. Saj to ne gre vec tako naprej
tarminator
06. 11. 2014 07.43
+8
ti pa si mal prtisjen ne si želet da bi bil v koži ko bi na strehi čaku da pridejo z helikopterjem po tebe da te rešijo do bi te voda zalivala!
crysis
06. 11. 2014 05.35
+2
sej to so posledice globalnega segrevanja extremno vreme
Našvasan_zob
06. 11. 2014 03.12
+0
Jz čakam sušo.. So mi pumpal globalno segrevanje, topljenje ledenikov in širitev puščav... Nazadne pa vreče mečejo k je tok vode... Pa noben ni v kratkih rokavih..
Vicarious
06. 11. 2014 00.34
+18
sočustvujem z žrtvami poplav.. sam nekaterim pa prav privoščim... če maš veliko denarja pa veze na občini še ne pomeni da lahko zgradiš hišo meter stran od reke.. kmečka logika...
Primož Trubar 1
06. 11. 2014 00.25
+7
_rozlee_, ugodno zate, domači med po 4.
damirg@email.si
05. 11. 2014 23.46
-5
3 dni so bila opozorila. da vidimo kaj so državljani storili.
adejnoares
06. 11. 2014 00.22
+12
dej ne seri, a nej sami struge poglobijo in uredijo a kva, zakaj pa je okoljsko ministrstvo, da gledajo če si ta pravo barvo strešnikov kupu
nonna
06. 11. 2014 07.48
+3
Saj ne smejo poglabljati strug ali čistiti le-te. Si pozabil kaj je bilo ob Vipavi? Je prišel inšpektor in zagrozil s kaznijo. To so pa naši zakoni - butalski zakoni.
Ku?ko pod pru?ko
05. 11. 2014 23.43
+15
Mene pa sam to zanima, če so Murgle že pod vodo!!!
piko2263
06. 11. 2014 00.04
+13
Bistvo je da zalije Murgle 23!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
piko2263
06. 11. 2014 00.07
+22
No lahko tudi murgle 21 saj je lastnik Stanovnik kot zaslužen meščan , ki prejema 2 pokojnini na mesec dobil za 145 eur na mesec pa oskrbovano stanovanje. Medtem, ko si cel kup upokojencev, ki so pošteno garali 40 let ne morejo plačati postelje v domu starejših za 600 eur. Fuj pa taka država, ki ščiti gola.......
RožleX
06. 11. 2014 00.14
+14
Nč bat...vse se da zrihtat...."kolk vode rabte...?"
piko2263
06. 11. 2014 00.35
+7
MA dej rajši kar z betonom zalij, saj veš podgane se vedno rešijo!!
THEdocktor
05. 11. 2014 23.27
+12
struge očistit in povečat
piko2263
05. 11. 2014 23.24
+7
Tistega, ki po vsem tem nima zavarovane hiše, pa res ne razumem. Saj vem, da je težko, pa ni denarja. Ampak skoraj večina ljudi ima denar za regitracijo vsaj enega avta, ki ne pomeni nič proti temu če ostaneš brez hiše!! Dobro zavarovanje hiše pa pri hiši cca 200m bivalne površine ne pride nad 250 eur, pa še na 10 obrokov je skoraj pri vseh zavarovalnicah. Pa vsaj potem ni treba jokat, država nič ne da!!
mauimaui
06. 11. 2014 00.21
+6
Ni ravno tako kot navajaš, ker zadeva, ki jo pišeš ne drži vode, vsaj pri Triglavu ne. Proti poplavam moraš zavarovati posebej, kar verjetno znese 250 eur, kaj pa še ostalo. Če ne zavaruješ posebej, ti povrnejo približno 7.000 eur in pri takem zalitju je to zelo malo.
mauimaui
06. 11. 2014 00.23
+13
Aja še to. Ne čudi se, saj nekateri nimajo kaj na mizo dat.
Matakokojama
05. 11. 2014 23.21
-3
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
tadss
05. 11. 2014 23.37
+7
zelo preprosto. fronta iz zahoda, vlažen topel veter iz juga, in juha se skuha...
mariabologna
05. 11. 2014 23.18
+31
ŠČISTITE STRUGO IN KANALIZACIJSKE JAŠKE, A JE TO TAKO TEŽKO, A JE TAKO ZELO DRAGO? BRIGAJO MENE STEKLENI MOSTOVI V CENTRU IN STADION KOT LANSKI SNEG! NESPOSOBNI ŽUPANI VSI DO ENEGA!!!
jezekk
05. 11. 2014 23.03
+23
Namesto da na ARSO opozarjajo pred poplavami, bi lahko mogoče dali dovoljena za poglobitev in sanacijo strug, pa do poplav sploh ne bi prišlo...
Vaukan
05. 11. 2014 23.06
-2
Ja pametnjakovic kar spremeni sistem a ne...
Vaukan
05. 11. 2014 23.07
+0
Vaukan
05. 11. 2014 23.08
+1
Cele dneve jokcate tukaj in pametujete ko pa je treba kaj v real narediti pa se vsi pokakcate v gate...
jezekk
05. 11. 2014 23.08
+2
jezekk
05. 11. 2014 23.15
+3
oprosti ampak v poplavah v letu 2012 je veliko družin na področju zg, savinjske doline utrpelo blazno škodo zaradi poplav reke savinje... ko so po poplavah kmetje in ostali imetniki potrebne mehanizacije poslali prošnjo za pričetek sanacije strug na ARSO, so jih tam gladko zavrnili, češ da bodo škodovali okolju.. čez dva tedna so prišli delavci podjetja NIVO, ki pa so sanacijo naredili tako, da ti je slabo... pa še odgovor na komentar na to, da nihče nič ne naredi.. očitno je, da v tej državi sam ne moreš nič doseči.. glede tega da se vsi pokakamo.. ne sodi prehitro.. civilna zaščita že zdaj ukrepa, ko poplav še sploh ni (govorim za nocoj) tako da ne sodi vseh po nekaterih ljudeh.
mariabologna
05. 11. 2014 23.21
+0
Tokrat so vsaj izdali opozorilo, zadnjič, ko bi morali, pa nič o njih.
PorednaSliva
06. 11. 2014 00.27
+1
ma ja ... dj klinc tist dovolenje da si krajani zrihtajo tisto strugo pa je, manjši strošek za državo plus hitrejš bo... jah prou gotov bodo uničl celo floro in favno k bo 3krat zagrabu z bagarjem tist mulj ...
BorcPrimorc
05. 11. 2014 22.58
+2
ja pr nam se kr pošteno zliva že cel večer ..
Ku?ko pod pru?ko
05. 11. 2014 22.44
+8
Bravo Maribor. Veliki Chelsea je lahko vesel, da je remiziral!!!
iGURT
05. 11. 2014 22.24
+0
Če ne bo deža, koga naj tožim?
XmassivX
05. 11. 2014 22.47
+2
iGURT
05. 11. 2014 22.58
+4
Ku?ko pod pru?ko
05. 11. 2014 22.01
+10
Klinc pa rdeči alarm. Glavno, da Maribor vodi s Cheliem. Bravo Štajerci!!!
BorcPrimorc
05. 11. 2014 22.56
+11
me zanima a bi te zanimal fuzbal če bi ti bajto zalivalo
bublika
05. 11. 2014 20.51
-18
Nekaj ne razumem. Pri vsej tej visoki tehnologiji in možnostmi razkroja oblakov z raznoraznimi raketami in kemičnimi sredstvi, človeštvo tega ne uporablja....? In ne mi prosim komentirat, da vse to onesnažuje naše okolje. Mi okolje onesnažujemo mnogo močneje z drugimi faktorji sploh pa mi smo ga že "zapacali"......
tilko69
05. 11. 2014 21.45
+7
drago je, ni 100% ucinkovito pa prevec je tega cez celotno drzavo
iGURT
05. 11. 2014 22.25
+4
yaks
05. 11. 2014 22.37
malimoz2012
05. 11. 2014 20.34
+4
Bela krajina, jasno. Pa kje tak pada.??
Žužica
05. 11. 2014 20.39
+1
setisfekšn
05. 11. 2014 21.56
+3
MEDKO
05. 11. 2014 21.56
+5
upornik22
05. 11. 2014 20.18
-22
prodajam vreče ena je 20 eurov
Matjaž Fireder
05. 11. 2014 20.27
+16
upornik22
05. 11. 2014 20.48
-11
hehe vidiš to je biznis kadar so poplave............prodajam tudi rokavče tisti k ne znajo plavat pa to .............