Slovenija

FOTO in VIDEO: V Pomurju odpravljajo posledice neurja, ogromna škoda na kmetijskih površinah

Ljubljana, 14. 07. 2016 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./STA/N.S.
Komentarji
38

Za nami je vremensko nemirna noč. Največ težav sta povzročala predvsem veter in meteorna voda. V Pomurju so imeli največ dela pri zaščiti osnovnih šol v Turnišču in Dobrovniku, s katerih je veter odnesel strehi. V osrednjem delu Prekmurja je nastala precejšnja škoda na kmetijskih površinah.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Posledice neurij
    02:31
    Iz SVETA: Posledice neurij
  • Neurje v Murski Soboti (Avtor: Niko Časar)
    00:16
    Neurje v Murski Soboti (Avtor: Niko Časar)
  • Posledice udara strele v Ljubljani
    00:13
    Posledice udara strele v Ljubljani
  • Toča na Stanovskem v bližini Poljčan
    00:18
    Toča na Stanovskem v bližini Poljčan
  • Iz 24UR: Toča in meteorne vode
    02:06
    Iz 24UR: Toča in meteorne vode
  • Iz 24UR: Rušilni veter
    02:20
    Iz 24UR: Rušilni veter

Neurja, ki so včeraj zajela Slovenijo, so se nadaljevala tudi ponoči. Težave je povzročala predvsem meteorna voda, zato so imeli gasilci polne roke dela. Nalive je spremljala tudi toča in močan veter, ki je odkrival strehe. V Velenju in Letušu je padala tudi toča. Največ težav so imeli v Savinjski dolini, Prekmurju, delu Štajerske in Gorenjske.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je meteorna voda v Otiškem vrhu v občini Dravograd zalila prostore gostišča. V Serdici v občini Rogašovci pa je meteorna voda zalila gospodarsko poslopje, v naselju Trniče v občini Starše pa več kletnih prostorov stanovanjskih objektov. Kletne prostore je voda zalivala tudi v Frankolovem v občini Vojnik. Voda je zalila tudi kletne prostore poslovnega objekta v Kranjski Gori in gostišče v občini Dravograd.

V Letušu v občini Braslovče je neurje s točo poškodovalo streho stanovanjske stavbe. Posredovali so tamkajšnji gasilci, ki so s folijo prekrili 50 kvadratnih metrov strehe. Toča je poškodovala tudi okoli 200 kvadratnih metrov strehe objekta v Velenju.

Močan veter je odkril streho v Ljutomeru, prav tako v Križevcih, v Ormožu, na Šentilju in v Beltincih pa je veter lomil veje in podiral drevesa.

Ponoči je na področju občine Ormož 1300 odjemalcev ostalo brez elektrike. Okoli 140 odjemalcev je brez elektrike ostalo tudi na področju Bavščice v občini Bovec.

V naselju Skomarje v občini Zreče pa je meteorna voda poplavila cestišče. Posredovali so gasilci PGD Zreče, ki so na poti do kraja dogodka v Boharini odstranili podrto drevo, nato pa so v naselju Skomarje zavarovali in razsvetlili območje vzdrževalcu ceste, ki je z delovno mehanizacijo očistil zamašene prepuste.

Na Kredarici je zjutraj snežilo.
Na Kredarici je zjutraj snežilo. FOTO: ARSO

V Pomurju odpravljajo posledice neurja

V Pomurju odpravljajo posledice sredinega neurja in ocenjujejo škodo, največ dela pa so imeli pri zaščiti osnovnih šol v Turnišču in Dobrovniku, s katerih je veter odnesel strehi. Folija, ki so jo zasilno postavili pred nočjo, namreč ni bila kos močnemu deževju.

Kot je povedala županja občine Turnišče Vesna Jerala Zver, se je folija na šoli pod težo dežja vdala, zato bodo na zasilno streho zdaj pribili deske in jo tako zavarovali do pravega popravila. Po prvih ocenah bi popravilo strehe na šoli stalo okoli 25.000 evrov, vendar županja pravi, da je ne bodo obnovili tako, kot je bila, saj streha očitno ni ustrezna, pač pa bodo zgradili trdnejšo.

Škoda na fotovoltaični elektrarni, ki jo je veter skupaj s streho prav tako odpihnil na bližnje avtobusno postajališče, naj bi znašala okoli 85.000 evrov, sicer pa v občini na objektih hujše škode ni bilo.

Tudi na dobrovniški šoli folija ni povsem zadržala dežja, zato jo danes utrjujejo. Šele danes so tudi ugotovili, da bo škoda precej večja, saj je namočena tudi streha telovadnice, tako da je skupno poškodovanih kar 1000 kvadratnih metrov strehe. Od tega jih bodo 600 morali zamenjati v celoti. Popravilo vseh treh streh - na šoli, telovadnici in kulturnem domu – bo stalo okoli 100.000 evrov, pri čemer ni všteta izolacija. Župan Marjan Kardinar je povedal, da občina tega denarja nima.

V spodnji galeriji si poglejte posledice včerajšnjega neurja:

Precej škode tudi na kmetijskih površinah

Precej škode sta veter in predvsem toča med 18. in 19. uro povzročila tudi na kmetijskih površinah, kot pravi direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja, največ v osrednjem delu Prekmurja v občinah Murska Sobota, Moravske Toplice, Turnišče, Dobrovnik in Beltinci. Ponekod so pridelki uničeni v celoti, predvsem buče, koruza, ki jo bo treba zmulčiti, vrtnine, trajni nasadi, najbolj vinogradi, prizadete pa so tudi njive z žiti, ki še niso požeta.

Ob številnih podrtih drevesih in črpanjih vode iz kleti, gospodarskih poslopij in hiš je bilo delno odkritih precej hiš, tudi na socialno-varstvenem zavodu v Lukavcih, brez električne energije pa je ostalo približno 3000 odjemalcev. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor.

Razlivanja reke Mure in Drave

Ob povečanem dotoku iz Avstrije je narasla reka Mura in se razliva znotraj protipoplavnih nasipov, je sporočila agencija za okolje v izrednem biltenu. Predvidevajo, da se bo naraščanje reke Mure v zgornjem toku ustavilo v noči na petek, ko bo v spodnjem toku še naraščala. Tudi pri Dravi so še vedno možna manjša razlivanja v spodnjem toku.

Drava, ki je zaradi povečanega dotoka narasla včeraj, je pri Dravogradu pričela upadati, je zapisala agencija. V prihodnjih urah pa so še vedno možna manjša razlivanja ob strugi v spodnjem toku.

Pretok Mure je ob 13. uri v Gornji Radgoni znašal približno 660 kubičnih metrov na sekundo, so sporočili iz agencije za okolje. Pretok Drave pa je v Dravogradu ob 13. uri znašal 780 kubičnih metrov na sekundo.

Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo FOTO: ARSO

Prihodnji teden se poletje vrača

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne bo na jugu kakšna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 18, najvišje dnevne od 17 do 21, na Primorskem do 25 stopinj Celzija.

V soboto bo na zahodu sončno. Drugod bo pretežno oblačno in pojavljale se bodo padavine, ki jih bo več na vzhodu. Še bo sveže. V nedeljo bo večinoma sončno in topleje.

Preverite vremensko napoved v vašem kraju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ježika21
14. 07. 2016 20.19
+7
uh kako je pri nas doma... sem z ivanec (Prekmurje) in je bilo katastrofalno. Pravkar delamo nadzidavo in dozidavo hiše, ki je bila popolnoma poplavljena, odneslo oz, toča je potrla nekaj strehe, dvorišče je bilo verjetno 10 cm pod vodo, trta ob hiši je popolnoma uničena, vrt in rože tudi, na starih velikih lesenih utah (v katerih imamo spravljen traktor, drva....) pa je toča lesene deske popolnoma oklestila, saj so notri udrtinice in svetle pike od toče. obcestni jarek je bil tako poln, da je že skoraj teklo vse na cesto. kot je prikazano v enem izmed zgornjih posnetkov ni nobene letine. žalostno a resnično. tudi nekaterim sosedom sta toča in veter odnesla strehe... katastrofa... baje je podrto tudi veliko dreves. mi sicer še nismo uspeli pogledati naše gozdove in pa vinograde... vinogradi so verjetno tudi totalno uničeni, tako da letos ne bo vina. gozd pa upam da ni uničen..groza.
Ciymbalta
14. 07. 2016 19.09
-4
Pri nas je kar še vredu, mal so poplave pa že panika. Po svetu so hujše poplave pa ne zganjajo tako paniko kot mi Janezeki
Ciymbalta
14. 07. 2016 19.07
+0
Murski Soboti tukaj so vedno poplave ko močno dežuje, če bi komunala počistila kanalizacijo tega ne bi bilo. Tako če bi one strehe ki je utrgalo, če bi naredili streho kot mora biti tega nebi bilo. Sam tukaj delajo sam da je hitro narejeno za kvaliteto pa ni nikogar briga
ježika21
14. 07. 2016 20.22
+4
niso vedno. živim tu in vem. sicer pa ni čudno da je poplavljeno bilo, če je v tako majhnem času prišlo toliko dežja. ni niti jašek mogel požirati toliko. tudi drugod bi bile oz. so bile poplave zaradi take količine dežja v tako majhnem času.
askralj
14. 07. 2016 18.13
+1
Ko ni denarja npr za letala proti toči se ni za čudit ampak država se za take ne sikira... Tudi ker imamo najnižjo samoprehrano...
ježika21
14. 07. 2016 20.26
+2
tudi ta letala nič ne pomagajo. no nekaterim že.. ampak ta letala letijo bolj nad mestom, da se ja ne poškoduje kak avto ali trgovina. potem pa to točo odženejo na njive in vasi. konec koncev pa ne pomaga proti toči nič. čimbolj hudo bo (sicer mi ne bomo dočakali), ker smo ljudje ozračje in naravo popolnoma uničili in se še zdaj ne zavedamo kaj smo naredili. ko bo že prepozno in ko nas že dolgo več ne bo bodo konkretno začeli vsi ljudje spreminjat svoje navade in vse.. ampak do takrat je še dolgo, in tudi verjetno prepozno...
TheMafiaDon
14. 07. 2016 16.41
-6
spet delate iz muhe slona....kakšna škoda? je bila trava mokra...
ježika21
14. 07. 2016 20.29
+5
ja pri tebi v glavi... B.U.D.A.L.O... malo se pripelji v prekmurje ko bo, upam da še dolgo ne, taka toča, dež in veter, pa bomo videli če se ti bo potem zdelo da se iz muhe dela slon. oz še boljše, priseli se sem, hišo sezidaj, naredi si en lep vrt, trto ob hiši pa imej njive... pa bomo videli potem ali boš tako govoril, ali se boš jokal... kako ste lahko ljudje tako blesavi... se vidi da je to slovenija...
pingvinislo5
14. 07. 2016 13.39
-3
zima prihaja. končno..!
janezov uč
14. 07. 2016 14.22
+2
Hary6
14. 07. 2016 13.06
-4
to je od včiraj povej kaj je danes novga jas vem da je odstopiu tajkun ki je v stalni pripravljenosti minister mramor najožji sodeloveć tajkuna mira cerarja
janezov uč
14. 07. 2016 14.24
+3
S slovnico pa nista ravno na ti, kajne Hary6?
26277
14. 07. 2016 11.43
+4
Trenutno je v N. Gorici 20 st. Celzija manj kot včeraj.(15 st.C) , ARSO JE ZAKON, ZA VSE STROKOVNJAKE, MI SMO NA JUŽNI STRANI ALP, NAPOVEDAT VREME PRI NAS JE BISTVENO TEŽJE, KOT V NEMČIJI. (Gografija,fizika..itd dragi komentatorji - ali ste špricali?) lp
Našvasan_zob
14. 07. 2016 11.04
-20
Mimogrede.. Klobasal ste o drastični ohladitvi.. Sedajle mi termometer zunaj kaže 20C... včeraj PRED to vašo ohladitvijo pa mi je ob enakem času kazal 25C.... Res DRASTIČNA ohladitev.. Bol, da bi kromper lulp kokr špilal vremenarje..
KrofKrof
14. 07. 2016 11.26
+16
Marsikje se je včeraj popoldne (predvsem v južni polovici države) še segrelo do 30°C, ponekod tudi več. Napovedovali so, da se bo ohladilo za 10°C, kar se tudi je. Zdaj pa izračunaj: 30-10=?. Prejšnje dni pa se je po večini države segrelo do 30 ali več stopinj Celzija, po ohladitvi pa le okoli 20°C. Mar to ni občutna razlika? Še tebi, ne pametuj, če nimaš pojma!
janezov uč
14. 07. 2016 14.18
-5
KrofKrof bundo hitr iz omare potegn, če ne boš zmrznu.
Našvasan_zob
14. 07. 2016 10.59
-3
Kakšen narod takšen vreme...
gozdar1
14. 07. 2016 11.47
+4
Kakšen narod so potem šele Avstrijci, glede na to , da tam baje še bolj toča padala?
korintos23
14. 07. 2016 10.56
+6
Ob vseh napovedih jo je Prlekija še dobro odnesla, ni bilo prehudo!
kraljicavesolja
14. 07. 2016 10.34
+4
Osebno sem spala kt top.
janezov uč
14. 07. 2016 14.19
+1
jaz sem tudi spal s svojo osebo, pa brez topa.
ježika21
14. 07. 2016 20.32
+6
spala si ker nimaš skrbi da bi ti kaj uničilo ;) če bi jih imela, verjemi, nebi mogla zaspat.
vozilo1234
14. 07. 2016 10.01
+6
jaz sem montiral zimske gume ker na pop tv so napovedovali sneg. nič se ni zgodilo sedaj v mb 20 stopinj lepi sonček tako da ARSO IN POP TV super kombinacija za paniko
korintos23
14. 07. 2016 10.20
+8
UngaUne
14. 07. 2016 10.51
+5
saj bi lahko, samo......verige namontiral. Za en dan, se ne splača menjavat gum.
bakiras
14. 07. 2016 09.28
+9
Na šentilju?, ne! V Šentilju! kaj ste res vsi nepismeni?
Wukillabezz
14. 07. 2016 08.22
+20
Danes dragi komentatorji bi vas prosil,da zraven svojega komentarja napišete še vašo starost.hvala in lep dan vsem.
ni_mi_vse_eno
14. 07. 2016 09.24
+1
me987
14. 07. 2016 09.31
+9
ni_mi_vse_eno.. doma te zanemarjajo, da si star tlinajst in te še niso peljali k logopedu..
ni_mi_vse_eno
14. 07. 2016 09.41
+13
So mi lekli, da bom klave pasel, kel ne znam lect clke l, ampak vem, da bom sel v palament zamenjat unga upokojenca Kahla.
Našvasan_zob
14. 07. 2016 11.02
+5
Morš sam še kupt diplomo pa boš za tja..srečno..
Jaka105
14. 07. 2016 08.21
+5
V posavju ni bilo nič razen lepo padajočega dežja.Tudi neke velike ohladitve ni, k iste jo zagotavljali skoraj 80% zgrešite, kot vedno.
KrofKrof
14. 07. 2016 11.14
+8
@Jaka105. A zdaj, če pri tebi ni bilo sile, pomeni, da je drugje tudi ni bilo? Si sploh videl članek? Napovedovali so neurja s točo, ki so se zgodila, in ponekod povzročila škodo. Sploh veš, da so nevihte krajevnega značaja? Veš, kaj to pomeni? Ker predvidevam, da ne, ti razložim. To pomeni, da je vreme nekje lahko povsem mirno (kot pri tebi), drugje pa nevihtno. Pojav toče pa velja za še bolj ožje območje (pri vas klesti, v sosednji vasi samo dež). Napovedovali pa so tudi ohladitev, ko naj bi se ohladilo za 10°C in se tudi je. Ne pametuj, če nimaš pojma. Pa lep dan!
Peter Selan 1978
14. 07. 2016 11.47
+0
Ej buthtl maš pa cajt glupim razlagat.....Ne dojamejo
?rnogled
14. 07. 2016 15.48
+2
Diegol14
14. 07. 2016 08.03
+32
V mojih žepih pa suša . Tudi to poročajte !
Jaka105
14. 07. 2016 08.20
+5
Racio
14. 07. 2016 08.52
+2