Slovenija

Vrhovno sodišče odločilo: preveč izplačanih plač ne bo treba vrniti

Ljubljana, 09. 01. 2017 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vrhovno sodišče je v primeru delavke v javnem sektorju, od katere je delodajalec terjal, da vrne domnevno preveč izplačane plače, odločilo v prid zaposlene in zavrnilo zahtevek delodajalca. V sindikatu Pergam so prepričani, da gre za prelomno odločitev: "Nepravično je zahtevati od zaposlenih nekaj, kar so v dobri veri prejeli iz naslova svojega dela."

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Medicinskim sestram ne bo treba vračati denarja
    01:33
    Iz SVETA: Medicinskim sestram ne bo treba vračati denarja
  • Iz SVETA: Medicinske sestre dosegle pravico
    02:03
    Iz SVETA: Medicinske sestre dosegle pravico

Vrhovno sodišče je 20. decembra lani odločilo v primeru članice sindikata Pergam, ki je s pomočjo sindikata vložila revizijo na sodišče zaradi zahteve delodajalca Onkološkega inštituta, ki je od delavke zahteval vračilo domnevno preveč izplačane plače. Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevek delodajalca. V sindikatu Pergam opozarjajo, da je odločitev prelomna, saj zavrača kot napačno dosedanjo prakso višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je šla na tem področju izrazito v škodo delavcev, opozarjajo v sindikatu in dodajajo, da odločitev hkrati izpostavlja odgovornost delodajalca za zakonitost določitve in obračuna plače, podrejen položaj delavca v delovnem razmerju, ki ga mora ščititi delovno pravo, ob tem pa izpostavlja tudi socialno komponento delovnega razmerja.

Delavka domnevno preveč izplačanih plač ne bo potrebovala vrniti delodajalcu.
Delavka domnevno preveč izplačanih plač ne bo potrebovala vrniti delodajalcu. FOTO: Thinkstock

V Pergamu opozarjajo, da predmetna odločitev vrhovnega sodišča potrjuje dejstvo, "da je v Sloveniji še vedno mogoče računati na pravične odločitve, ki so ne le pravno pravilne, temveč so sposobne tudi presoje širših posledic sprejete odločitve". "V Pergam smo prepričani, da bodo odslej mirneje in predvsem bolj neobremenjeno opravljali delo številni zaposleni, ki so bili, so, ali bi morda še bili izpostavljeni zahtevkom svojega delodajalca za vračilo preveč izplačane plače," so sporočili javnosti.

Pergam: pričakujemo, da bodo delodajalci umaknili svoje zahtevke

V Pergamu pričakujejo, da bodo delodajalci, ki tožijo svoje zaposlene zaradi domnevno preveč izplačanih plač, nemudoma umaknili svoje zahtevke proti zaposlenim, hkrati pa pričakujejo, da bo sprejeta odločitev tudi v poduk in usmeritev vsem institucijam, ki odločajo o pravicah zaposlenih, da pri svojih odločitvah upoštevajo šibkejši položaj zaposlenega v delovnem razmerju in zato v dvomu razlagajo delovno pravne predpise v korist delavcem, ne glede na to, ali gre za zasebni ali za javni sektor.

V sindikatu Pergam opozarjajo že dlje časa, da so bile plače zaposlenim obračunane v skladu s sklenjenimi pogodbami o zaposlitvi, za pripravo in pravilnost katerih je odgovoren delodajalec in zaposleni na njihovo vsebino nima vpliva.
V sindikatu Pergam opozarjajo že dlje časa, da so bile plače zaposlenim obračunane v skladu s sklenjenimi pogodbami o zaposlitvi, za pripravo in pravilnost katerih je odgovoren delodajalec in zaposleni na njihovo vsebino nima vpliva. FOTO: Blaž Garbajs
Prvi odzivi na odločitev sodišča
Na ministrstvu za javno upravo so v odzivu za Delo dejali, da so z zadevo seznanjeni, vendar ta hip ne morejo odgovoriti, kaj sodba pomeni in kako jo bodo izvajali, saj je "zadeva precej kompleksna in potrebna podrobne strokovne preučitve glede nadaljnjega ravnanja". Na Onkološkem inštitutu pa zaenkrat ne načrtujejo novih pravnih ukrepov. "Tolmačenje vrhovnega sodišča gre v drugo smer kot dosedanja sodna praksa nižjih sodišč in pojasnil ter usmeritev ministrstva za javno upravo. Ta problematika zadeva celoten javni sektor, ne le Onkološki inštitut. Če bodo na ministrstvu sprožili kakšne postopke, bomo razmislili, ali se jim bomo pridružili ali ne," je za Delo dejala generalna direktorica Zlata Štiblar Kisić.

V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam so že vse od leta 2008 opozarjali na nevzdržnost in nepravičnost zakonske ureditve na področju plač v javnem sektorju, ki naj bi po nekaterih stališčih terjala od zaposlenih, da vrnejo domnevno preveč izplačane plače. "Ministrstvo za javno upravo, inšpektorat za javni sektor in tudi delovna in socialna sodišča, vključno z višjim delovnim in socialnim sodiščem se niso postavili na stran zaposlenih kot pogodbeno šibkejše stranke v delovnem razmerju in so zahtevali od delodajalcev, da tudi s tožbami terjajo od zaposlenih domnevno preveč izplačane plače," navajajo v sindikatu in dodajajo, da nobena od omenjenih institucij ni upoštevala dejstva, da so bile plače zaposlenim obračunane v skladu s sklenjenimi pogodbami o zaposlitvi, za pripravo in pravilnost katerih je odgovoren delodajalec in zaposleni na njihovo vsebino nima vpliva, prav tako pa je delodajalec tisti, katerega strokovne službe morajo poznati pravne podlage za določitev in obračun plače in odgovornosti za to ne morejo prevaliti na delavca. "Nenazadnje niso upoštevali dejstva, da bi obveznost vračila preveč izplačane plače, kljub temu, da je izplačilo skladno s pogodbo o zaposlitvi, zaposlene izpostavilo izjemni pravni negotovosti. Noben zaposleni nikoli ne mogel biti prepričan v to, ali je njegova plača pravilno določena in izplačana in bi si kadarkoli lahko obetal zahtevek za vračilo določenega dela plače." še navajajo v Pergamu.

Odgovornost na strani delodajalca in ne delavca

Vse od prvih primerov domnevno preveč izplačanih plač v javnem sektorju, zlasti tistih pri medicinskih sestrah v enotah intenzivnih terapij, svetovalcih zaposlitve v Zavodu RS za zaposlovanje in številnih drugih, so v Pergamu opozarjali na to, da je nesprejemljivo, da se od zaposlenih, ki za pravilno določitev in obračun plače ne nosijo nobene odgovornosti, zahteva vračilo dela plač, ki so jih prejeli na podlagi sklenjenih pogodb o zaposlitvi. "Ni vprašljiva pravilna določitev plače za naprej, vendar smo bili prepričani, da je nepravično zahtevati od zaposlenih nekaj, kar so v dobri veri prejeli iz naslova svojega dela," še navajajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Golob 1
10. 01. 2017 15.24
+2
Država očitno zelo odločno iztoži navadne delavce za vračilo preveč izplačanih plač, ne toži pa vodstvenih delavcev, ko si ti nezakonito izplačujejo visoke dodatke. Tako npr. še vedno ni izterjala nezakonito izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost, ki jih je Karl Erjavec od leta 2012 na MZZ izplačeval svoji prijateljici Vlasti Vivod. Dvojna morala psevdoetičnega premiera dr. Mira Cerarja.
Peter Golob 1
10. 01. 2017 15.22
Država očitno zelo odločno iztoži navadne delavce za vračilo preveč izplačanih plač, ne toži pa vodstvenih delavcev, ko si ti nezakonito izplačujejo visoke dodatke. Tako npr. še vedno ni izterjala nezakonito izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost, ki jih je Karl Erjavec od leta 2012 na MZZ izplačeval Vlasti Vivod. Dvojna morala premiera dr. Mira Cerarja.
ROSINANT
10. 01. 2017 14.18
+2
Se strinjam vendar za nastalo škodo davkoplačevalcem in tudi ZD mora nekdo leteti, sicer se splača te nezakonitosti ponavljati. BOMO VIDELI kdo je ovca.
Transformerji
10. 01. 2017 13.56
+5
Sramota je že to, da je moralo o tem odločati vrhovno sodišče! Ničvredna pravna država!
wolfterier
10. 01. 2017 15.55
+3
Če so delo opravile,naj denar obdržijo,zato ne bi rabili vrhovnega sodišča !
santamaura
10. 01. 2017 12.46
+6
Vrhovni sodniki so malo poštudirali, saj bi se lahko potem kdo spomnil, da morajo tudi oni cele plače vrniti, To bi bilo pa toliko denarja, da bi imeli inflacijo
ssecnik
09. 01. 2017 19.52
+9
Dokler se v tej državi ne bo plačevalo delo in znanje ampak izobrazba, (velikokrat preplonkana ) do takrat bomo tonili proti dnu.(Če že ni prepozno. )
mastaflash
09. 01. 2017 18.15
+11
mafija, res smo dosegli dno dna
Castrum
09. 01. 2017 18.11
+12
Retorično vprašanje - kaj pa bi bilo v primeru, da bi jim premalo plačali, ali bi jim potem ne bi bilo treba doplačati razlike?
denden
09. 01. 2017 18.39
+8
V plačni skupini J veliko najslabše plačanih delavcev, zaradi napačne uvrstitve v plačne razred že 8 let prejema prenizke plače. Vlada je to sama priznala in izračunala, da gre za 17 milijonov eur letno, pa jim niti slučajno ne pride na misel, da bi plače uskladili za nazaj, ampak bodo z odpravo teh anomalij raje še pol leta počakali in tako na teh delavcih še dodatno privarčevali 7 do 8 milijonov.
JApajaDAja
09. 01. 2017 18.09
+4
če kdaj, je tokratna sodba pravična!
JApajaDAja
09. 01. 2017 18.19
+3
gre za medicinske sestre, na njihovih plečih je garaštvo-v urah dela in naporu s pacienti.to niso "šalterske uradnice",to so garači!
akmt
09. 01. 2017 18.26
+0
Sam.ni fer, da jaz delam CISTI ENAKO DELO, pa sem morala dostudirati, da sem to smela opravljati, ena srednja sestra pa to opravlja brez sol in dobi isto placilo? In da poleg tega odkloni studij, ker je ze dosegla doloceno delovno mesto in se ne pusti odgnati, studirat se ji pa NE DA? Meni se je pa moralo dati!!!!! To res ni fer
JApajaDAja
09. 01. 2017 18.40
+2
glej, marsikaj ni in ne bo "fer"- sred.med.sestre, sploh starejše generacije, učijo in usmerjajo mlade zdravnike-specializante, ker pač praksa je praksa ( v urgentni amb.samo teorija odpove).
Podborsky
09. 01. 2017 18.57
+9
Akam, ti si verjetno ena izmed tistih, ki si domislja, da ko ima diplomo v zepu, je pa vse znanje njeno, starejsi pa se naj spokajo v penzion. Poznamo take. Jaz se rajsi vozim z takim, ki ima prevozenih 100.000km, kot pa z takim, ki je izpit sele opravil. Pa oba imata papirje.Ce pa ti mislis, da znas bolje nastavit i.v. kanilo, kot srednja sestra, ki dela 30 let v intenzivi, z ogomnimi izkusnjami, si pa domisljava. Kilometrina dekle, kilometrina, ne papir v zepu.
prouhudababa
09. 01. 2017 18.57
+6
Če si usposobljen za določeno delo, je čisto prav, da si enako plačan, ne glede na to, kako si prišel do te usposobljenosti. Predvidevam pa, da preko študija prideš bistveno hitreje do te stopnje usposobljenosti, kot zgolj preko praktičnih izkušenj. Ena je študirala, druga je garala, na koncu sta na istem. Prav je tako. Šteje delo, ne pa papir! Kdaj vam bo to že jasno?
akmt
09. 01. 2017 19.03
+0
S tako logiko te lahko tudi operira nekdo, ki ima samo faks, nobene specializacije....Bi si upal? Ena je delala in je ze dobivala to placo, druga je prisla v sluzbo sele cez 4-5 let.Ze tu ni enako.Ker jo je prva prehitela ze samo z napredovanji na delovna leta! Ti povem moj primer? Ko sem zacela delat kot diplomirana, sem imela DALEC NAJNIZJO PLACO na oddelku s 25 srednjimi juznjakinjami, bila sem pa njihova sefica....
Podborsky
09. 01. 2017 19.12
+7
Si vse povedala o svojem karakterju, juznjakinjami, bravo, tebi bi dal diplomo tja, kamor sonce ne posije, ti si bolj primerna za delo v kakem rezervatu, kot za hospital. Ti si tam samo zaradi denarja in morda kakega dohtarja, za paciente se ti pa hebe.
JApajaDAja
09. 01. 2017 19.14
+5
akam-velik problem bo imel "tvoj" pacient, če je slučajno z juga! in ti se s tako miselnostjo "greš medicinsko osebje"? odmukaj!
rde?kar
09. 01. 2017 17.57
+3
Čim so levi na vladi se nič ne vrača tudi dohodnina ne se vse sproti poračuna.
rde?kar
09. 01. 2017 17.56
+3
Pri nas se nič ne vrača samo se še več vzame.
Alan Bokši?
09. 01. 2017 17.53
+6
Če ni od nobenga se pač sipa! LEVA POLITIKA
Castrum
09. 01. 2017 17.52
+7
Saj ni potreba da vrnejo, pri naslednjih izplačilih plač, naj se ta višek poračuna. Enostavno kot pasulj! Aja, tako bi bilo če bi šlo za zasebno podjetje. Ker je pa to JS, ki je nad zakonom, potem pa nihče nikoli za nič ne odgovarja.
StašaLoko
09. 01. 2017 17.57
+2
Nesposobnost računovodje plačujejo drugi. Zanimivo
Castrum
09. 01. 2017 18.09
-1
Napačno razmišljaš! Nič ne bi plačali, samo vrnili tisto, kar je bilo PREplačano. Ostalo bi jim točno toliko, kolikor jim pripada po pogodbi. OK?
StašaLoko
09. 01. 2017 18.25
+3
Ni krivda delavca. Sploh pa v privatnem sektorju ko ti lahko dajo kolikor želijo edina omejitev je minimalna plača. Kako naj delavec ve koliko mu pripada ??? Po tej tvoji logiki ti lahko danes izplačajo ne vem božičnico čez eno leto pa ti bodo rekli da ti ni pripadala in jo moraš vrniti. Odgovarja kdor je povzročil škodo in v tem primeru to ni delavec !! OK
StašaLoko
09. 01. 2017 17.49
+3
No in tisti ko že vračamo. A nam bodo sedaj vrnili.
sagesse
09. 01. 2017 17.50
+4
Morali bi vam.. ker bi bilo to edino pošteno......
MB-FC
09. 01. 2017 18.08
+1
Kaj pa nam,ko so nam blokirali račune in delali izvržbe?
sagesse
09. 01. 2017 17.48
+5
Zmotil se ni nihče in pritrjujem sodišču.Večina ,,zmotnih,, izplačil je bilo iz naslova, ko je srednja medicinska sestra z večletnimi izkušnjami,,dobila toliko plače kot višja med,brez izkušenj -praktično in bi po novem plačnem sistemu,morala dobiti srednja tretjino manj plače, čeprav je praktično delala isto kot višja, oziroma še več.V to so bile zajete samo srednje z več-desetletnimi izkušnjami.PO zakonu,jim to ni pripadalo,, toda jeb... tak neumen zakon.........
akmt
09. 01. 2017 18.31
-3
Ni.jim pripadalo.Ampak takrat je bil tak sistem, da si lahko sefu zlezel nekam not...in ti je dal delo, za katerega je bil potreben studij! Cez par let se temle zenskam pa NI DALO it studirat, placo bi pa vseeno vlekle isto.Jaz sem se.morala potruditi za diplomo in imam na koncu isto placo kot ena srednja sestra???? Moja prijateljica je tudi srednja, pa je sla pri 45- ih na faks.Je vsaj postena.Lahko bi pa strajkala kot tele lene kolegice z juga, ki so samo to preucevale, kako bi se izognile vracilu!!!!!
ssecnik
09. 01. 2017 19.56
+3
Ne nabijaj.Kaj več zna ta tvoja 45 letna kolegica,sedaj ,ko je prepisala faks?
Helix Nebula
09. 01. 2017 17.37
+1
Če ti država ali podjetje da preveč denarja in ga zapraviš in moraš potem vrniti te lahko to pahne v bankrot iz katerega se ne boš nikoli pobral. Pravilna odločitev da tega ni potrebno vrniti...
flojdi
09. 01. 2017 17.29
+6
.Ampak bi jih Morali. Tisti, ki so se zMotili.
Borec21
09. 01. 2017 17.48
+2
Malek
09. 01. 2017 17.20
+6
Tocno to Vinc, namesto da bi sli v konfederaciji skupaj v tozbo, zaradi ocitnih krsitev delavskih pravic, so se poskrili. Delovno pravna zakonodaja za vse krsitve bremeni delojemalce, delodajalci pa so zasciteni. A naj se cistilka poleg svojega dela se ukvarja z zakonodajo in pravom, ce pa placujemo pravne sluzbe, ki tako za nic ne odgovarjajo. Na minustrstvu ua javno upravo, bodo pa zadevo proucili, ker je kompleksna, ha,ha a nimajo koga, da bi jim prebral sodbo visjega sodisca?
Podborsky
09. 01. 2017 17.12
+11
Najvecja sramota pa je to, da se sindikat zdravstva ni zavzel za svoje delavce, ceprav je slo po ugotovitvah visjega sodisca za nedopustno ravnanje, edino Pergam je imel jajca, da so zascitili svoje delavce in sli v tozbi in tozbo tudi dobili, s tem pa so pridobili vsi sindikati. Vukadinovic, daj spusti naramnice, pa v penzion. Strukelj, ti pa isto.
KomentatorPolde
09. 01. 2017 17.10
+5
So ugotovili, da bi morali potem nositi denar nazaj cela Šibičeva in Gregorčičeva . Kam bi potem s tem gnarjem?