Slovenija

Vrhovno sodišče zavrglo začasno odredbo v primeru Ahmada Šamija

Ljubljana, 19. 01. 2018 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vrhovno sodišče je pritrdilo ministrstvu za notranje zadeve in zavrglo zahtevo za začasno odredbo v primeru Ahmada Šamija. Sodišče je presodilo, da je izdana začasna odredba nepravilna in nezakonita iz več razlogov.

Vrhovno sodišče je spremenilo odločitev upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo odločilo, da mora sirski begunec Ahmad Šami do pravnomočnega zaključka postopkov ostati v Sloveniji. Vrhovno sodišče je zahtevo za začasno odredbo zavrglo in s tem ugodilo pritožbi ministrstva za notranje zadeve.

Upravno sodišče je namreč decembra ugodilo Šamiju in njegov primer vrnilo ministrstvu za notranje zadeve v ponovno odločanje. Sodišče je ugotovilo, da Šamijeva prošnja za azil sploh ni bila zavržena, saj ministrstvo ni izdalo takšnega sklepa. Upravno sodišče je tudi ugotovilo, da je notranje ministrstvo zmotno trdilo, da uporaba diskrecijske klavzule ni več mogoča, saj da so Šamijevi postopki v Sloveniji končani.

Sirski begunec Ahmad Šami.
Sirski begunec Ahmad Šami. FOTO: POP TV

Upravno sodišče je tedaj izdalo tudi začasno odredbo, s katero so odločili, da mora Šami do pravnomočnega zaključka teh postopkov ostati v Sloveniji. Če bi ga namreč vmes izročili Hrvaški, mu potem - tudi če bi mu ugodili - ne bi mogli več zagotoviti, da se lahko vrne.

Kaj je odločilo vrhovno sodišče?

Nato pa je vrhovno sodišče 12. januarja po pritožbi notranjega ministrstva takšno odločitev upravnega sodišča spremenilo ter zahtevo za začasno odredbo zavrglo. Presodilo je namreč, da je izdana začasna odredba nepravilna in nezakonita iz več razlogov, ki vsak samostojno zadošča za njeno razveljavitev in je v nasprotju z ustaljeno sodno prakso.

Kot je razvidno iz objave na spletni strani vrhovnega sodišča, je upravno sodišče začasno odredbo izdalo v nasprotju z zakonskimi pooblastili, saj ji je brez podlage v zakonu dalo učinke, ki presegajo okvir upravnega spora. Začasna odredba tudi presega zahtevo, ki jo je za izdajo začasne odredbe podal tožnik, menijo vrhovni sodniki.

Prav tako so opozorili, da se z začasno odredbo posega v izvršitev sklepa, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve že odločilo, da ne bo obravnavalo tožnikove prošnje za mednarodno zaščito, ker bo predan Hrvaški. "Ta pravnomočni sklep so potrdila kot pravilen in zakonit tudi pristojna sodišča in s tem je bilo tožniku že zagotovljeno učinkovito sodno varstvo," navajajo na vrhovnem sodišču.

Kot so še dodali, je upravno sodišče izdalo začasno odredbo, s katero je zadržalo izvršitev pravnomočnega sklepa, ki sploh ni predmet tega upravnega spora, za kar nima zakonske podlage. Ob tem pa je vrhovno sodišče presodilo, da stališče upravnega sodišča tudi po vsebini ni utemeljeno, saj predaje tožnika Hrvaški ni mogoče brez ugotovljenih konkretnih okoliščin šteti za težko popravljivo škodo.

Na ministrstvu za notranje zadeve odločitve vrhovnega sodišča niso komentirali. Kot so zapisali, pa je ministrstvo vložilo zahtevo za revizijo glede odločitve upravnega sodišča v navedenem primeru, o katerem pa vrhovno sodišče še ni odločalo.

Vrhovno sodišče pa ni presojalo vprašanja, ali je v Šamijevem primeru mogoče odločati o predlogu za uporabo diskrecijske klavzule, ki jo je podal tožnik. O tem bo vrhovno sodišče lahko odločalo le na podlagi morebitne revizije zoper sodbo sodišča prve stopnje, so še pojasnili.

Šami je namreč februarja 2016 v času begunske krize zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji, vendar jo je pristojno ministrstvo junija lani zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je poleti temu pritrdilo. Vrhovno sodišče je avgusta nato potrdilo prehodne odločitve Sodišča EU in zavrnilo Šamijevo pritožbo. Od odločitve vrhovnega sodišča 23. avgusta pa je začel veljati šestmesečni rok za predajo.

Proti njegovi deportaciji sta se novembra zavzela civilna družba in tudi del politike, pri čemer so opozarjali, da gre za enega najboljših primerov integracije beguncev v slovensko družbo. Deportacijo so tako začasno preprečili, Šami pa je vložil novo prošnjo za azil. Novembra lani je vložil tudi posebno vlogo, v kateri je predlagal, naj Slovenija v njegovem primeru uporabi diskrecijsko klavzulo. Ministrstvo je vlogo zavrnilo, Šami pa je sprožil upravni spor.

Pri Cerarju in na MNZ ne komentirajo 

V kabinetu premierja Mira Cerarja podobno kot na MNZ še ne komentirajo odločitve vrhovnega sodišča o primeru Šami, saj postopki v zvezi s tem še potekajo, so navedli. Medtem pa po mnenju zunanjega ministra Karla Erjavca odločitev sodišča potrjuje, da je treba zadevo Šami urediti v skladu s pravnim redom in ne po politični poti.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je navedla, da je zadeva še odprta in je v tem trenutku ne more komentirati. Kot so še pojasnili na ministrstvu, so vložili zahtevo za revizijo glede odločitve upravnega sodišča v navedenem primeru, o katerem pa vrhovno sodišče še ni odločalo.

Tako vrhovno sodišče še ni presojalo vprašanja, ali je v Šamijevem primeru mogoče odločati o predlogu za uporabo diskrecijske klavzule, ki jo je podal tožnik.

Erjavec pa obžaluje, da se je zadeva v zvezi s statusom Šamija preveč spolitizirala. "Politizacija primera za Šamija ne prinaša nobene rešitve. Njegovi pooblaščenci bi morali poiskati korektno pravno rešitev," je danes ocenil Erjavec.

Nedavno se je zaradi svojega ravnanja v primeru Šami v DZ zagovarjal tudi premier Cerar. Poslanci SDS so namreč zaradi očitkov o zlorabi položaja vložili predlog ustavne obtožbe zoper premierja. S tem ko se je Cerar zavzel, da se zadrži Šamijeva deportacija, je namreč po mnenju SDS odpravil oziroma zadržal zakonito odločbo ministrstva za notranje zadeve. Vendar so kljub nekaterim kritikam iz drugih strank na račun premierjevega ravnanja v primeru Šami v SDS ostali osamljeni. DZ je predlog ustavne obtožbe zavrnil. Cerar je očitke zavrnil. Med drugim pa je dejal, da neutemeljenost ustavne odločbe dodatno potrjuje nedavna sodba upravnega sodišča glede primera Šami.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

papi1
22. 04. 2018 21.28
Iskreno upam in komaj čakam, da bo ta frizer ostrigel tiste, za katere upa, da ga bojo rešili pred begom od odgovornosti do družine in domovine. Ker to se bo zgodilo, izdajalec je pač izdajalec.
obožeobože
13. 03. 2018 20.09
+2
In za take moram jaz delat! Ma ne samo jaz. Veliko poštenim ljudi se dela krivica. Tisti pa ki nimajo morale pa sistem s pridom izkoriščajo!
Moros
21. 01. 2018 20.17
+7
sterat jih iz države ven !
wolfterier
22. 01. 2018 16.13
+4
Ahmat Škobrne in Šami Kordiš,marš iz parlamenta !!!
blazter
21. 01. 2018 19.26
+8
Z vsemi štirimi se oklepa Sllovenije. Od doma jo je pa popihal, pa še družino tam pustil?
alenka.NN
21. 01. 2018 19.37
+9
naj gre tale šami v Avstrijo se mal po tleh metat v beli rjuhi.....al pa dol do čokolinde.....
GURT1
21. 01. 2018 18.40
+9
tegale šaumija so pa politiki dodobra izkoristili za nabiranje političnih točk, ampak pri tem se vidi kako ti politiki živijo v oblakih še posebno premier, ki je brez premisleka zagrabil za kost humanitarnosti, slave in poceni nabiranja političnih točk, ampak so se že drugo jutro tolkli po glavi saj javnost temu sploh ni naklonjena sedaj so pa zaviti v molk
brezveze13
21. 01. 2018 16.51
+10
rabim prevod pol okraja ne razume kaj so hoteli novinarji povedati da mu je prošnja zavrnjena in se mora vrniti ali mu je začasno odobreno in lahko ostane skratka če novinarji na portalu in njihovi uredniki niso sposobni enega članka navesti da ga razume tudi preprost človek naj gredo v osnovno šolo i9n se naučijo pravopisa po slovensko iz časa jugoslovije kjer se ocenjevali delo in obliko naloge kis o ti jo zadali ne pa danes ko je slovenščina večena popačenk iz angleškega izvora angleščine kakršno zna alenka in pa številke člernov iz zakonodaje NISMO VSI KVAZI PRAVNIKI
Uporabnik113089
21. 01. 2018 16.45
+9
Si kdo predstavlja Cerarja zavitega v rjuho? 100% Gandhi. Indira Gandhi...
kofezavse
21. 01. 2018 15.21
+9
So Vas Han, Brglez, Škoberne in Kordiš že povabili na pijačo v parlament, da bi se pogovorili o problemih, ki vas tarejo? : bojda grejo po abecedi, zdaj so pri A :
AntiPanti
21. 01. 2018 19.54
+4
heh, izgleda da res - banda Levosućna; še bolj gnila, kot tista Desnosučna !!...
Janez Zapušek
20. 01. 2018 22.59
+23
Kdaj bomo izvedeli resnico o g. Šamiju?
wolfterier
21. 01. 2018 09.45
+17
Ja,nezakonito je prišel,na črno dela,na črno stanuje,predsednik vlade in nekateri poslanci ga pa podpirajo. Zakaj točno,pa ve samo velepravnik Cerar !
JApajaDAja
21. 01. 2018 18.46
+4
ahmati naj vzame rjuho-ne za ležišče, ampak kot pomoč za plezanje čez mejo na Urvacku!
ONniON
20. 01. 2018 19.44
+29
višegrajska skupina nima ne migrantov, nima muslimanov, džamij in ni terorističnih napadov, ste zdaj dojeli,takšne svinijarije glede primera šami se lahko zgodijo le v sloveniji, še sreča da sem se izselim iz te države , lep pozdrav
gobarr62
20. 01. 2018 16.47
+6
tale frizer sploh poniya ne pozna
Uporabnik113089
20. 01. 2018 15.54
+26
Kredibilnost dohtarja ustavnega prava je na psu. Klemenčičeva sodnija, pa na ravni tiste v Republiki Burkina Faso. V kakšni normalni državi bi nemudoma odstopil minister za pravosodje ali notranji minister.... O sprenevedanju cmerastega pa se ne splača izgubljati besed. On je na čelu vlade zgolj zaradi pritiskov malega Napoleona iz Murgelj in njegove bratije, v boju za ohranitev totalno zabluzene paštetarsko - dodatkarske koalicije profesorjev slovenskih pravnih fakultet....
JApajaDAja
20. 01. 2018 15.37
+48
ahmati, čemu se tako, kot zase v slo, nisi boril za svojo domovino in družino?! to zame ni človek-amen!
veliki svizec
20. 01. 2018 14.35
+50
Dejstvo je da bo treba na naslednjih volitvah voliti tiste ki jim je mar za Slovence.
ONniON
20. 01. 2018 19.45
+12
mario7
21. 01. 2018 10.28
-13
exdetektiv
21. 01. 2018 11.50
-4
Dej svizc denar rabijo.. posodi jim ali jim ga rajši dobrodelno podari..zelo ti bodo hvaležni.
slalabum
21. 01. 2018 21.19
+2
Ce smo pametni, svi volimo nekaj cisto novega, novo stranko..... Te kaj jih imamo zdaj v parlamentu je vse isto sran...je!
slalabum
20. 01. 2018 14.16
+38
Sterat ven to gola..zen! tukaj se od vlade vidi da jim ni mar za svoje drzavljane!!! Najprej treba pomagat svojemu narodu!!!!
wolfterier
20. 01. 2018 15.48
+28
Kako je lahko nezakoniti priseljenec v nezakonitih prostorih,neznano kje...taki sodijo v azilni dom,še bolje pa v zapor.
HolyRomanEmpire
20. 01. 2018 14.08
+36
Cmerar kot pravnik takle kršu zakon pa sej kje mi žvimo
ecnarf
20. 01. 2018 12.12
+47
Tkšne lenuhe bi morali izgnat že včeraj ne pa da živijo pri nas na naše stroške.
žlikrofi
20. 01. 2018 12.37
-11
ja bravo tud fajmoštri živijo na naš račun na jih vatikan sp. plačuje
Redžepi
20. 01. 2018 13.13
+24
žlikrof...je velika razlika med temi ko so tujci in so tule protizakonito in slovenskimi državljani, pa ni važno kaj so slovenci po poklicu....
JApajaDAja
20. 01. 2018 15.40
+8
paraziti so eni in drugi! naj se vsak financira s svojim denarjem, ki si ga je pridelal (zakonito) in zaslužil z delom na pošten način...pa davke je tudi treba plačat...bi danes rekel al capone!
Al83
20. 01. 2018 11.19
+30
Sej zaradi enega modela se ne sekiram. Mi gre pa malo na živce ko, če hočeš v Izrael moraš z DNK testom dokazat, da si jud. Med tem pa isti židje s svojo kontrolo nad mediji in politiko potiskajo ta multikulturizem, imigracijsko poplavo evropskih in zahodnjih držav z Afroćani, muslimani in Azijci. Zakaj se nebi izraelci poročal in množil z palestinci v imenu miru. Zakaj samo belim ženskam govorijo naj imajo otroke z rjavimi moškimi. Zakaj Azijci in Afričani ne rabijo sprejeti določene količine belcev v imenu multi-kultija. Belske države morajo postati rasno mešane, kjer so belci manjšina, ali pa sploh ne obstajajo. Vse druge pa lahko ostanejo religijsko, kulturno in rasno homogene. Ja oprostite, ne bo tako šlo. Če so židje toliko v multi kulti, naj to najprej dokažejo pri sebi, po tem pa naj to trobijo še drugim.
wolfterier
22. 01. 2018 10.51
+1
A ti bi šel rad v Izrael,pa nisi Jud,al kaj...
Adolph
20. 01. 2018 10.29
+30
In na kraju tega sklobasanega clanka ne vem,ostaja, ali mora nazaj cez mejo mejo. . . . . . .
exdetektiv
21. 01. 2018 11.52
+3
saturnsky23 saturnsky23
20. 01. 2018 08.57
+24
Tama, ali pa teme, ki zadevajo Slovenca v dušo. Toliko je ta stvar zaskrbljuča, da bi vselejin vsaki dan na prvih straneh. Pa jo skrivajo, mainstream mediji posebno, jo potiskajo v ozadje.. Ljudstvo je oblast, država, ne pa neka druščina ala Cerar. Tu je mnenje, ki ga bi morali črpat, ne pa delat kar ti negdo narekuje, vemo gdo.
Principat
20. 01. 2018 09.24
+26
kolikor je meni znano , so v prvi vrsti celi cirkus , seveda , ki je postal pozneje prav začinili mediji in to prav Nacionalna TV , ki jo pod prisilo plačujemo ,, gospa ki je takrat tako vehementno mahala , kot da je preiskovalna sodnica in podajala in vsiljevala svoje poglede , se je lepo oprala in je čista ,, obnaša se kot da le ona vse ve ,, enako je odreagirala v begunskem valu in ob postavitvi žice ,, gledalci je pa še zmeraj ne spregledajo , da samo spušča vodo na svoj mlin
wolfterier
20. 01. 2018 09.32
+30
saturnsky23 saturnsky23
20. 01. 2018 09.36
+32
RTV. Televizija, ki je tričetrt Slovenije ne mara, noče. Jugoslavije ni več, birekel Pučnik. Torej, napravimo referendum. Švicarji bodo v kratkem glasovali in zagotovo uspeli, da se ukine državna TV. Mi imamo še večji razlog, da se je porine na trg.