Slovenija

Vrhunski nogomet za Bežigradom?

Ljubljana, 13. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski mestni svet naj bi na izredni seji v ponedeljek končno odločal o tem, kje v prestolnici bodo uredili nogometni stadion ustreznih meril.

Stadion za Bežigradom bodo očitno prenovili...
Stadion za Bežigradom bodo očitno prenovili... FOTO:

Kot kaže, bodo celovito prenavljali centralni stadion za Bežigradom, saj se za to možnost zavzema mestna oblast. Tako naj bi na seji sprejeli sklep, da mestni svet na podlagi primerjalne analize lokacij za Bežigradom in v Stožicah, kjer bi morali zgraditi nov stadion, kot ustreznejšo podpira celovito prenovo dotrajanega objekta za Bežigradom. Omenjeni sklep glede nogometnega stadiona še določa, da mora biti prenova bežigrajskega stadiona opravljena tako, da bo po zaključku del objekt lahko pridobil licenco za izvedbo mednarodnih tekem in drugih prireditev.

... kljub delom, ki so se že začela na zemljišču v Stožicah
... kljub delom, ki so se že začela na zemljišču v Stožicah FOTO:

Kot piše v gradivu, naj bi za ustrezne spremembe in dopolnitve prostorskih aktov in pripravo drugih potrebnih dokumentov za prenovo bežigrajskega stadiona porabili približno 21 mesecev. Tako bi se lahko - če bo mestni svet v ponedeljek sprejel predstavljeni sklep - dela za Bežigradom začela nekje spomladi leta 2006. Samo prenovo naj bi po nekaterih ocenah končali v približno letu dni, kar pomeni, da bi lahko mednarodne tekme slovenske reprezentance Ljubljana ponovno gostila šele leta 2007. Prenovljeni stadion naj bi imel pokrite tribune z 12.000 do 14.000 sedeži.

Vrednost prenove in ureditve bežigrajskega stadiona je v gradivu ocenjena na nekaj manj kot 59 milijonov evrov, gradnja novega stadiona v Stožicah pa naj bi stala dobrih 77 milijonov.

Gradnja stadiona v Stožicah bi lahko bila glede na neomejene prostorske možnosti po mnenju predlagateljev v prednosti, vendar težavo predstavlja nedokončani denacionalizacijski postopek za ključni del zemljišča, nova vlaganja v odkup zemljišč in drugi stroški, ki bodo nastopili še pred pričetkom gradnje. Po drugi strani pa je za Bežigradom mogoč takojšen pristop k postopkom za arhitekturne rešitve, kar postavlja tudi boljši časovni okvir izgradnje. Na tej lokaciji tudi niso potrebna dodatna vlaganja v nakup zemljišč oz. le v zanemarljivem obsegu, vsi denacionalizacijski postopki pa so že rešeni.

Mestni svet tudi o razpisu naknadnega referenduma o gradnji džamije

Simšičeva zahteva ustavno presojo sklepa o razpisu naknadnega referenduma o gradnji džamije
Simšičeva zahteva ustavno presojo sklepa o razpisu naknadnega referenduma o gradnji džamije FOTO: Dare Čekeliš

Mestni svet naj bi podal tudi mnenje o zahtevi ljubljanske županje za ustavno presojo sklepa o razpisu naknadnega referenduma o gradnji džamije. Tako naj bi svetniki na poziv ustavnega sodišča podobno kot o zahtevi islamske skupnosti, o čemer so odločali sredi maja, podali še mnenje o zahtevi Simšičeve - tako glede sklepa o razpisu naknadnega referenduma o gradnji džamije kot glede zahteve za presojo ustavnosti referenduma po vsebini. V zvezi z omenjeno zahtevo islamske skupnosti mestni svet sicer ni sprejel nobenega mnenja, na predlog statutarno pravne komisije pa naj bi tokrat sprejel sklep, da podpira zahtevo županje glede obeh omenjenih točk.

Poleg tega bo mestni svet odločal tudi o novih poimenovanjih nekaterih ulic, odlok pa naj bi sprejeli po hitrem postopku, svetniki pa na bi se med drugim seznanili še z informacijo o zdravstveni ustreznosti pitne vode v Ljubljani, ki jo je pripravilo javno podjetje Vodovod-Kanalizacija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja