Slovenija

'Slovenci ne nasprotujejo, ampak politika'

Ljubljana/Zagreb, 22. 12. 2008 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mnogi na Hrvaškem pozivajo k bojkotu slovenskih proizvodov, zaradi česar se je zmanjšal celo obisk Mercatorja v Zagrebu. Kljub temu hočejo nekateri ohraniti dobre odnose.

Hrvaške kupce pozivajo k bojkotu slovenskih proizvodov.
Hrvaške kupce pozivajo k bojkotu slovenskih proizvodov. FOTO: dnevnik.hr
Neki diplomat iz Ljubljane naj bi za Jutranji list povedal, da je želela Slovenija z blokado Hrvaško pripraviti do odstopa od zahtev za arbitražo. Upali naj bi na vnovično oživitev sporazuma Drnovšek–Račan, vendar v korist Slovenije. Imena slovenskega diplomata niso navedli.

Medtem ko po rdeči luči Slovenije čakamo na morebiten sestanek med slovenskim in hrvaškim premierjem Borutom Pahorjem in Ivom Sanaderjem, je bojkot slovenskih proizvodov v polnem zamahu. Skupina z imenom Bojkot slovenskih proizvodov na Facebooku šteje skoraj 36.000 članov, na spletni strani Bojkot Slovenije pa med drugim obiskovalcem iz 'prijateljske sosede' ponujajo alternativne destinacije za počitnice. Slovence pozivajo, naj ne hodijo na Hrvaško, če ne želijo, temveč na primer v Črno goro, Tunizijo, Turčijo, Italijo, Grčijo in Španijo. Obenem pozivajo tudi k bojkotu "oderuških vinjet, ki so jih uvedli predvsem zaradi sosednjih držav".

Številni so poziv k bojkotu slovenskih izdelkov vzeli zelo resno. Jezni kupec naj bi med drugim v trgovino vrnil mizo s stoli, vredno 20.000 kun (2.700 evrov), ko je izvedel, da so jih naredili v Sloveniji. V zagrebškem Mercatorju je bilo v nedeljo dopoldne odprtih le 13 od 23 blagajn, niti na eni naj ne bi bilo gneče, poročajo hrvaški mediji. Še tistih nekaj kupcev, ki so šli v slovensko trgovino, pa je zagotovilo, da so kupili pretežno hrvaške proizvode. Redka izjema je bil glavni tajnik SDP, Igor Dragovan, ki bojkota ne podpira, ''ker se ne moremo obnašati kakor v Srbiji''. ''Politika Slovenije je zelo slaba, a menim, da nam ne more pretirano škoditi na poti v Evropsko unijo. Slovenci nam ne nasprotujejo, proti nam je politika. Tudi Slovenci živijo od prodaje, tako kot mi. Konec koncev, v slovenskih trgovinah na Hrvaškem delajo Hrvati. Problem je politika, ne trgovine,'' je poudaril.

Na spletni strani 24ur.com je glasovalo okoli 36.600 bralcev, od katerih je odločitev Slovenije za prižig rdeče luči Hrvaški podprlo več kot 80 odstotkov bralcev.

Slovenci in Hrvati, ki živijo ob meji, imajo medtem dobre sosedske odnose. ''Zdaj sem v Evropi, zdaj več ne …'' je povedal Zlatko Šporer. ''Kako se počutim, ker sem samo korak oddaljen od Evrope? No, tu živim že od nekdaj, zato ne občutim ničesar. Težava je samo, če se odpravim v trgovino, ko moram s seboj vzeti še potni list. Drugače nimam problemov,'' je pojasnil. Več težav imajo v restavraciji, kjer je meja natančno določena. Hrvaško od Slovenije loči le miza za biljard. Lastniki v šali povedo, da se Hrvati radi nagnejo preko meje, da bi sosedom zabili luknjo, Slovenci pa na hrvaški strani z užitkom prižgejo cigareto. No, gosti za vsak slučaj na stranišče vzamejo tudi potni list.

'Pogovori ob prisotnosti evropskih predstavnikov'

Ko sem bil pred kratkim v Varnostnem svetu Združenih narodov, sem se neformalno pogovarjal z njihovimi pravniki, ki so mi povedali, da prvič slišijo, da neka država prepoveduje drugi, da sprejme dokumente, ki so ji v prid. Hrvaški premier Ivo Sanader

Sanader je medtem spet ponovil, da se bo s Pahorjem srečal le ob navzočnosti predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa ali drugega predstavnika komisije oziroma Češke. Upa, da bo spor s Slovenijo moč rešiti s pogovori in potrdil, da bo Hrvaška sprejela arbitražo. "Žal je prišlo do blokade hrvaških pogajanj z EU, kar ni dobro niti za Slovenijo. Sicer pa upam, da bomo v pogovorih uredili omenjeni problem," je izjavil. Ponovil je, da noben dokument, ki ga Hrvaška sprejme, ne bo prejudiciral meje s Slovenijo, ter da ne more sprejeti, da v prihodnjem procesu pred mednarodno pravosodno institucijo ne more uveljaviti nekaterih dokumentov, ki bi ji lahko bili v prid.

"Naj Slovenija sprejme vse dokumente, za katere ocenjuje, da so ji v prid, Hrvaška pa bo sprejela vse dokumente, za katere ocenjuje, da so lahko v prid njej. To je evropsko načelo in mislim, da ga bo Slovenija sprejela," je poudaril. Spomnil je, da sta se z nekdanjim slovenskim premierjem Janezom Janšo lani na Bledu dogovorila, da bo vprašanje meje urejalo Meddržavno sodišče v Haagu, kar je po njegovih besedah podprl tudi tedanji vodja slovenske opozicije in sedanji premier Pahor. Dodal je, da Hrvaška že nekaj let pripravlja dokumentacijo, ki jo bodo poslali Meddržavnemu sodišču v Haag v arbitražnem postopku.

KOMENTARJI (1021)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12309
26. 12. 2008 01.58
RE...\'Slovenci ne nasprotujejo, ampak politika\' Zagrebcani so kajkavci...
12309
26. 12. 2008 01.44
partizan71 -isti narod, isti geni, isti jezik, druga vera
.Luce.
26. 12. 2008 01.21
Ne,ne možeš uspoređivati Miloševićevu politiku s ovim danas. Hajdemo da se svi držimo one: svoje čuvamo,tuđe nećemo. I svi sretni :) Pusa i Sretan Božić! :)))
partizan71
25. 12. 2008 23.47
So dokazali da so isti balkanci kot Srbi ,ce imas z njimi opravka. Pred manj kot dvajsetimi leti so Srbi \"bojkotirali\" slo.. Vemo kam jih je pripeljalo. Hrvatarji bi pa se podkupovali evropske predstavnike. Ko bodo predsedujoci Cehi, jim bodo zrihtali kaksno nbrezplacno letovanje na jugosloovanskem morju.
kan777
25. 12. 2008 11.50
V trgovinah delajo hrvati,torej sami sebi delajo škodo,če bopršlo do odpuščanj.Kaj pa elektriko iz krške nuklearke uporabljajo,kupujejo?Jaz pa tudi ne mislim gledati kaj bom nesel v usta,hrvaško,slovensko ali nemško...
.Luce.
23. 12. 2008 23.41
Ne znamo više kako da si napakostimo pa bojkotiramo jedni druge i tako. Ah,pusti,balkanska posla... :D
.eu.
23. 12. 2008 23.32
na netu piše da bojkotira pol gre drug dan pa v mercator Jst tut amerike ne maram pa mam intlov procesor tut če nočjo kupovat morjo to je globalizacija
.Luce.
23. 12. 2008 23.32
insaner Te sakam,te ljubam ;) :D :)
insaner
23. 12. 2008 22.23
.Luce. 23.12.2008, 06:08, moja rana, moja lepa, EU ki se odvrača od S Irske, ki Flamce komaj prenaša, ki ne prizna Baskovcev v Baskiji in Kurdov v Kurdistanu, nima pravice podpirati nagajanja Grkov ob vaši želji po svobodni volji izbire imena svoje države. Zame ste in boste Makedonci. Upam tudi, da gnile zda ob ubogljivi podpori eu ne bodo na tretjini Makedonije razglasile že tretjo šiptarsko državo in da vam bo to nasilno svojat uspevalo krotiti. Zame so Srbi krivi za zadnjo balkansko vojno v letih 91-95, vendar to ni smel biti razlog, da jim je zahod samovoljno z administrativno odločitvijo odcepil Kosovo. Ja, morala zahoda je dvojna, torej vprašljiva. In Slo politiki ubogljivi in upogljivi. Na mojo žalost in sramoto.
insaner
23. 12. 2008 22.02
Pred kakim letom so mlademu slo v Istri v vasi komaj malo čez mejo ukradli avto. Parkiral je pred gostilno, v kateri se je zadržal slabe četrt ure. Ko so prišli policaji, so ga samo vprašali, kakšne dokaze pa sploh ima, da je prišel z avtom. Množično razbijanje prikolic se je v kampih Istre začelo že leta 92. Naša je bila med najmanj uničenimi - vlomljena vrata, pokradena oprema. Aroganca uprave kampa in policajev je bila enaka - a imam dokaz, da s tako prikolico nisem že prišel k njim. Receptorka, ki jo je bilo sram, mi je naskrivaj potrdila popis škode in kljub pomanjkljivi obliki je naša zavarovalnica prijavo sprejela in popravilo plačala. Večina oškodovancev take sreče ni imela. Kako smo \"odnos\" pravzaprav le ljudje, kaže tiha pomoč te gospe. Na hrvaškem imam nekaj znancev, ki bi jim lahko rekel že kar ali še kar prijatelji. Tudi oni se počutijo ujetniki primitivizma in nasilja. Strah jih je sonarodnjakov.
insaner
23. 12. 2008 21.38
oberman 23.12.2008, 21:34, niso nesposobni, samovšečni so.
insaner
23. 12. 2008 21.35
mobius 23.12.2008, 12:45, Pahor se mora sestat s Sanaderjem, če ga ta prosi za srečanje. Stvar kulture, celo v politika. In v začetku bo predvsem kultura v tem sporu najbolj na očeh EU. Je pa Pahor rekel, da se morata ob prvem srečanju najprej dogovoriti o za obe strani sprejemljivo \"intonacijo\", šele potem bodo srečanjem dodajali vsebino. Zaenrat se Pahor - razem ruplanščine, drži značajnejše, kot sem pričakoval. Držim fige zanj.
insaner
23. 12. 2008 21.19
veteran_91 22.12.2008, 11:17, kot sem že na neki drugi strani pred dnevi napisal - tvoj prispevek je kvaliteten in stvaren. A vseeno mi dovoli nekaj mojih pomislekov. Stanje 25.6.91 naj bi bilo pravzaprav stanje AVNOJskih meja. Meja med Slo-Hrv je bila takrat na reki Mirni, zemljišča savudrijskega področja so ( bila ) vpisana v piransko zemljiško knjigo. Mejo na Dragonji sta v neki noči telefonsko dogovorila Bakarić-Kardelj. Razlogi in ozadja mi niso znani. Hrvati so izzvali številne mejne incidente ob vsej JV meji - od Bele Krajine do Prekmurja. Ta enostranska nasilna dejanja, praviloma ob varovanju hrv specialcev govorijo sama za sebe - kateri gospodar, ki je prepričan, da gospodari na svojem, bo za nemoteno izvajanje dela zahteval varovanje vladnih oboroženih sil !? Če pridejo k nam Hrvati na počitnice, se jim ni treba bati nasilja nad njimi ali njihovimi avtomobili ali njihovo nepremičnino v Slo. Hrvatje že 17 let razbijajo slo prikolice, uničujejo slo avtomobile, pretepajo naše ljudi, si prilaščajo naše nepremičnine - zemljo in hiše na njej - z enostavnim vpisom lastništva na ime nekega Hrvata ali morda organizacije ali enostavno podržavljenjem. Ne gre za mejo na morju. Ta je le eden od izrazov nasilnega odnosa sosedov do nas. Gre za hrvaško primitivnost. Težek izraz, a nisem si ga izmislilo jaz. Ustvarila so ga nasilna enostranska agresivna in izvršena žaljiva dejanja naših sosedov. EU je bistveno je predstaviti primitivizen in gojeno nasilnost sosedov. Vprašanje verodostojnosti - tudi mejnega vprašanja bo zahodu postalo razumljivejše.
niky_d
23. 12. 2008 21.10
Upam, da bo sedaj Evropa spoznala kaj jih čaka ko bo Hrvaška v EU. Če bi bili pametni bi jih sprejeli skupaj s Srbijo, Črno Gor in ostalimi balkanskimi državami. Samo upam, da bodo politiki ostali trdni pri tem vpršanju in da slučajno ne bodo popustili. Mislim, da že zaradi nečednih stvari, ki jih iz Hrvaške zadnje čase slišiš ne bi smeli dovoliti vstopa in ne samo zaradi naše zemlje, ki nam jo hočejo vkrasti.
hm..
23. 12. 2008 20.13
nimam nič proti sloveniji sicer, imam pa proti hujskačev..
hm..
23. 12. 2008 20.12
ah daj daj, kaj hujskaš, zaradi takih kot si ti je tako sranje kot je, ne govori bedarij, ampak zato pa si s tem da se zdaj tu nekaj repenči slovenija nabira razloge zakaj bi hrvati kaj delali.. mislim res brutalna logika:S
roman11
23. 12. 2008 19.55
Si lahko zamislite, kaj bi nam Hrvati delali, če bi bila situacija obrnjena ? Enkrat je potrebno reči, sedaj je pa dovolj. To bi morala že reči kakšna prejšna vlada. Spomnite se kakšne predstave sta oprizarjala Janša in Sanader. Hudič je, če imajo Hrvati verjetno zanimive dokumente o trgovanju z orožjem.
dtjukuku
23. 12. 2008 17.41
ja hrvaška že nekaj let zbira dokumente - bolš bi blo ponareja dokumente in to nj bi blo pol ok da se kot uradni dokumenti sprejmejo?!? ne smemo popustit kle naši dokumenti naj veljajo pa ko bo to od eu potrjen nj gre še hr u eu če hoče ampak šele ko bo tole za slo use dobr zrihtan...
Mick567
23. 12. 2008 15.01
Če ga naši in pa hrvaški politiki biksajo, ga nočem biksat še jaz. Tko da bom še zmeraj glodal domačico, pil cedevito in se poleti sproščal v Umagu.
Mick567
23. 12. 2008 14.53
Če ga naši in pa hrvaški politiki serjejo, ga nočem srat še jst. Tko da bom še zmeraj glodal domačico, pil cedevito in se poleti sproščal v Umagu. Pa vesele praznike.