Slovenija

Vrnili so sol

Ljubljana, 24. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski okoljevarstvena in kolesarska mreža sta pred Magistratom protestno iztresli 50 kilogramov soli za posipavanje cest.

Sol na cestah škoduje tudi cestam samim, mostovom, drevju in živalim
Sol na cestah škoduje tudi cestam samim, mostovom, drevju in živalim FOTO:

Ljubljanska okoljevarstvena mreža (LOM) in Ljubljanska kolesarska mreža (LKM) sta v ponedeljek Mestni občini Ljubljana vrnili odvečno in škodljivo posipavanje ulic. Okoli 50 kilogramov soli zapakirane v darilne vrečke za to priložnost ustanovljene blagovne znamke "Ljubljanska sol – preveč na cestah, premalo v glavah" so vrnili mestnim oblastem – županji Danici Simšič in načelniku oddelka za gospodarske javne službe in promet Pavlu Klavsu.

Kot pojasnjujejo v LOM in LKM, je sol na ulicah škodljiva ne samo za karoserijo avtomobilov temveč tudi za kolesa, ceste, mostove, rastline in živali. Klemen Lah iz LOM je dejal, da mestne oblasti vsako leto bolj posolijo ceste, čeprav to ni potrebno, saj se zime krajšajo. Lah je ob tem poudaril, da je sol zelo škodljiva ne samo za avtomobile, temveč tudi za ceste, mostove, živali in rastline. "Navsezadnje moram skoraj vsako leto zamenjati kolesa," je poudaril Lah, ki je prepričan, da je zimo tistih nekaj dni, ko pokaže zobe, treba sprejeti, ne pa da predstavlja le moteči element pri zagotavljanju udobja avtomobilistom.

Še večkrat bodo vračali sol

Predlani so na ljubljanske ceste in ulice posuli 6200 ton soli. Od lanskega oktobra pa je na ceste padlo 2990 ton soli. Namesto soli naj bi ceste posipavali z manj škodljivim peskom, žagovino ali pepelom.

Predstavnik LKM Samo Kuščer je prav tako prepričan, da je soljenje cest pisano na kožo predvsem avtomobilistom. Kot je poudaril, je ponedeljkova akcija Vračamo sol!! le prva v nizu, saj je prepričan, da ena sama ne bo zadostovala. "Za mestni svet pa bom pripravil predlog sklepa, da se omejijo količine soli za posipavanje ali pa se nadomesti z manj škodljivimi snovmi," je poudaril Kuščer, ki je neodvisni svetnik v mestnem svetu. "MOL ve, da je sol škodljiva, tu ne gre za kaj novega," je poudaril Kuščer. Omenjeni predlog naj bi bil pripravljen enkrat spomladi.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3