Slovenija

Vrnitev gradu Betnava mariborski škofiji

Maribor/Ljubljana, 20. 07. 2000 21.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je ministrstvo za kulturo včeraj izdalo delno odločbo o vrnitvi gradu Betnava mariborski škofiji, je minister za kulturo Rudi Šeligo danes povedal, da je mariborska škofija s tem dobila grad v svojo last, ne pa v celoti v svojo posest, saj del še vedno ostaja v lasti podjetja Lipa. Glede teh prostorov se bosta mariborska škofija in podjetje Lipa sami naprej dogovarjali. Kljub delni odločbi ostaja nerešeno vprašanje odškodnine za morebitno povečano vrednost vrnjene nepremičnine v primerjavi z vrednostjo ob podržavljanju. Odškodnino bo obravnavala dopolnilna odločba, v zvezi s katero pa minister Šeligo ni vedel povedati, kdaj naj bi se postopki nadaljevali. Dodal pa je, da bo marsikateri primer iz poglavja o denacionalizaciji kmalu rešen, saj se bodo postopki pospešeno nadaljevali, ker je to v interesu ministrstva za kulturo in vlade, vendar pa ne na račun površnosti uporabe zakona, je poudaril Šeligo. Minister je zanikal, da bi pri tem šlo za ''politično'' odločanje, kdo bo kaj dobil nazaj. ''Politični'' del teh postopkov je v tem, da po oceni vlade denacionalizacijski postopki potekajo prepočasi oziroma se neupravičeno zavlačujejo in so jih zato pospešili tam, kjer so lahko. Vendar pa je Šeligo ponovno poudaril, da ne na račun ''kvarjenja dikcije zakona''. Gre za striktno uporabo zakona, je dejal. Povedal je še, da je na ministrstvu za kulturo ustanovljen poseben oddelek za denacionalizacijo, vendar pa po njegovih besedah še vedno primanjkuje ustreznih pravnih kadrov.

V Rimokatoliški škofiji Maribor z velikim zadovoljstvom pozdravljajo izdajo delne odločbe o vračilu dvorca Betnava pri Mariboru. Kot je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni urad škofije Maribor, je s tem ministrstvo za kulturo naredilo velik korak naprej v spoštovanju zakonodaje s področja denacionalizacije. To dejanje je obenem pozitivno tudi za prihodnost Slovenije, saj pomeni velik napredek v pojmovanju demokracije, kar toplo pozdravljamo, so dodali. Mariborska škofija bo, kot piše v izjavi, za dvorec Betnava skrbela kot dober in odgovoren gospodar.

Združena lista socialnih demokratov (ZLSD) je proti odločitvi ministrstva za kulturo o vrnitvi gradu Betnava mariborski škofiji že protestirala. Kot so sporočili iz stranke, so tudi na podlagi obetavnih izjav sedanjega ministra za kulturo upali, da bo vlada oziroma pristojno ministrstvo v denacionalizacijskem postopku odločilo tako, da bo grad Betnava ostal v javni rabi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou