VIDEO: Školjkarje spremljalo kar pet hrvaških policijskih plovil

V Piranskem zalivu je spet vroče. Trije hrvaški ribiči so že drugi dan zapored skušali razširiti školjčišče v Piranskem zalivu, spremljalo jih je kar pet hrvaških policijskih plovil. Slovenski policisti so ribiče in eno hrvaško policijsko plovilo opozorili, da se nahajajo v slovenskem morju. Dogajanje je preveril tudi okoljski inšpektor.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V Piranskem zalivu se razmere kot kaže še dolgo ne bodo umirile. Čeprav si premierja obeh držav, Miro Cerar in Andrej Plenković, v pismih podajata diplomatsko žogico in pozivata k nadaljevanju dialoga, hrvaški premier je Cerarja ravno danes znova povabil v Zagreb, je v zalivu vedno bolj pestro.

Od razglasitve razsodbe arbitražnega sodišča je slovenska policija po navedbah virov v Piranskem zalivu obravnavala več kot 300 spornih dogodkov. 

Po sredinem dogodku, ko je zaradi dveh hrvaških državljanov, ki sta poskušala širiti školjčišče, posredovala slovenska policija, se je zgodil nov incident. 

Kot je za 24ur.com povedal novinar Jaka Vran, sta se eden drugemu približala slovenski in hrvaški policijski čoln. Vzrok so bila spet školjčišča.

Slovenska policija izrekla opozorilo

Slovenska policija je potrdila, da so med izvajanjem nadzora v slovenskem morju tudi danes dopoldan opazili, da tri osebe na čolnu s hrvaškimi registrskimi oznakami širijo školjčišče. V bližini dogajanja je bilo plovilo hrvaške policije. Zato je slovenska policija na kraj dogajanja napotila policijski patruljni čoln.

Policisti so izrekli opozorilo osebam na čolnu in hrvaškim policistom, da se nahajajo v slovenskem morju, so sporočili. Istočasno je slovenska policija obvestila pristojni okoljski inšpektorat, ki je prišel na prizorišče in prevzel postopek. Postopek je pristojni inšpektor zaključil ob 13.15 uri.

Kot je še sporočila slovenska policija, so se v tem času v neposredni in širši okolici dogajanja zadrževali še štirje hrvaški policijski čolni, od tega eden v slovenskem morju, ostali trije v 300-metrskem priobalnem pasu. Zaradi ostankov materiala za razširitev školjčišča, ki bi lahko vplivali na varnost plovbe, si je kraj okoli 12.30 ure ogledala tudi luška kapitanija.

Priplulo kar pet hrvaških policijskih plovil

"Če je bilo včeraj vpleteno le eno hrvaško policijsko plovilo, jih je bilo danes skupaj kar pet," je dejal novinar Vran. Od teh je sicer le eno vplulo v slovensko morje. Školjkarji pa kot kaže včerajšnje prekinitve dela in opozoril niso vzeli prav resno, saj jih je bilo danes več, kot včeraj.

Školjčišče bilo postavljeno letos spomladi, torej še pred arbitražno sodbo, je poročal Vran. A to je bilo v času, ko naj bi se obe državi vzdržali kakršnihkoli enostranskih dejanj, ki bi lahko prejudicirala mejo. 

Od razglasitve sodbe že več kot 300 spornih dogodkov 

Od razglasitve razsodbe arbitražnega sodišča je slovenska policija po navedbah virov v Piranskem zalivu sicer obravnavala že več kot 300 spornih dogodkov. Včeraj so možje postave ob izvajanju nadzora v slovenskem morju okrog 11.30 opazili namero dveh oseb na čolnu s hrvaškimi registrskimi tablicami, ki sta želela razširiti svoje školjčišče. Ob preverjanju okoliščin so ugotovili, da osebi za postavitev dodatne vrste v nasadu školjk nista imeli soglasja slovenskih pristojnih organov.

V bližini je bilo tudi plovilo hrvaške policije. Slovenska policija je na kraj napotila policijski patruljni čoln. Policisti so izrekli opozorilo osebam na čolnu in hrvaškim policistom, da se nahajajo v slovenskem morju.

Slovenska policija je tudi obvestila pristojni okoljski inšpektorat in zagotovila, da sta osebi počakali na mestu do prihoda pristojnega inšpektorja. 

Istrska policija se je včeraj odzvala s sporočilom, da je s svojimi plovili v Piranskem zalivu kot običajno varovala in nadzorovala mejo na morju ter pri kršitvi mejne črte opozarjala slovenska plovila. Dodali so, da bodo to počeli še naprej in v tovrstnih primerih ščitili hrvaške ribiče. Za Hrvaško je sicer meja na sredini Piranskega zaliva.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 312
CAFFEespresso 20.10.2017 14:17:32
Sicer pa luka Koper deluje z polno paro. To kar naši politiki razlagajo, da nimamo poti do odprtega morja so pravljice za lahko noč. Na poročilih nisem v vseh teh letih zasledil novice, da bi Hrvati ustavili tovorno ladjo namenjeno v luko Koper.
Več komentarjev