Slovenija

'Vrtec naj oblikuje uravnotežene skupine'

Ljubljana, 17. 09. 2009 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
25

Domnevno diskriminacijo otrok v vrtcu Otona Župančiča preverjajo šolski inšpektorji, varuhi človekovih pravic in zagovornik načela enakosti. "Vsa namigovanja so neutemeljena," poudarja ravnateljica vrtca.

Tako šolski inšpektorji kot zagovornik načela enakosti pri svojem delu še niso naleteli na primer domnevne diskriminacije zaradi narodnosti v vrtcih.

Po opozorilu mame o domnevnem ločevanju otrok v vrtcu Otona Župančiča v Ljubljani zadevo obravnavajo tudi v Uradu varuha človekovih pravic. ''To je ena plat zgodbe. Skušali bomo pridobiti še druge informacije, nato bomo oblikovali stališče,'' je povedala Nataša Kuzmič z Urada. Če bodo ugotovili, da gre za diskriminacijo, bodo nanjo opozorili pristojne. Inšpektorat za šolstvo in šport pa še ni prejel nobene pritožbe v zvezi z razvrščanjem otrok v vrtcu Otona Župančiča. ''Na podlagi objav v medijih bo po uradni dolžnosti opravljen izredni inšpekcijski nadzor,'' so sporočili.

Zagovornik načela enakosti Domen Zupan, ki deluje v okviru vladnega Urada za enake možnosti, nima posebnih preiskovalnih pooblastil, ''zato je pri svojem delu odvisen predvsem od volje vpletenih oseb, da mu posredujejo podatke''. Njegov postopek je neformalen, njegovo mnenje ni zavezujoče. Je pa že govoril z ravnateljico vrtca Ireno Upelj, ki mu bo posredovala odgovor, na podlagi katerega se bo odločil o morebitnem nadaljnjem ukrepanju.

''V enoti Čurimuri vrtca Otona Župančiča v Ljubljani so otroke razdelili glede na narodnost, kar je razvidno tudi iz imen,'' je prepričana mati, katere otrok hodi v vrtec. Fotografija je simbolična.
''V enoti Čurimuri vrtca Otona Župančiča v Ljubljani so otroke razdelili glede na narodnost, kar je razvidno tudi iz imen,'' je prepričana mati, katere otrok hodi v vrtec. Fotografija je simbolična. FOTO: iStockphoto

Na šolskem ministrstvu so poudarili, ''da vrtci zbirajo le tiste podatke o otrocih, ki so nujni za izvajanje vzgojnega dela, za sodelovanje s starši in za spremljanje plačil staršev za program vrtca''. ''Med temi podatki pa seveda ni podatka o nacionalni pripadnosti otroka ali njegovih staršev.'' Sicer menijo, da je razvrščanje otrok na podlagi nacionalne pripadnosti neprimerno, vendar dopuščajo možnost, ''da so posamezniki zaradi te osebne okoliščine lahko v konkretnih situacijah bolj občutljivi, zato bi bilo modro, da vrtec, ki deluje v multikulturnem okolju, oddelke oblikuje tudi tako, da so uravnoteženi z vseh vidikov, ki so posebnosti posameznega okolja in bi se zaradi neupoštevanja teh dejstev lahko ustvarjal napačen vtis o segregaciji otrok''.

Slovenski vrtci predšolsko vzgojo izvajajo po načelih, ki jih določa Zakon o vrtcih. To so: načelo demokratičnosti, pluralnosti, avtonomnosti, strokovnosti in odgovornosti zaposlenih, enakih možnosti, upoštevanje različnosti med otroki, pravice do izbire in drugačnosti in načelo ohranjanja ravnotežja med raznimi vidiki otrokovega duševnega in telesnega razvoja. Ministrstvo za šolstvo in šport

Organizacija dela in oblikovanje skupin je v pristojnosti vodstva vrtca, ''ki mora upoštevati pravilnik o normativih in kadrovskih pogojih''. ''Občina kot ustanoviteljica vrtca nima podlage, da bi posegala v oblikovanje oddelkov. Če pa starši menijo, da so kršene pravice, lahko podajo prijavo na šolski inšpektorat,'' je pojasnila načelnica oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na ljubljanski občini, Marija Fabič.

''Vrtec Otona Župančiča deluje v večkulturnem okolju, zato so vanj vključeni otroci zelo različnih narodnosti in kultur. Otroke vpisujejo glede na pravilnik, pri oblikovanju skupin pa upoštevajo željo staršev po določeni enoti (glede na vrstni red na prioritetni listi) in starost otroka, pri čemer oblikujejo čimbolj homogene (starostno primerljive) skupine. Nenazadnje je bila lani na občini sprejeta strategija razvoja vzgoje in izobraževanja, v kateri je prav medkulturni dialog ena izmed glavnih nalog vzgoje otrok s sodelovanjem vzgojiteljev in učiteljev, otrok in staršev otrok,'' je dodala.

V vrtcu zavračajo očitke

Ravnateljica enote Čurimuri Irena Upelj zagotavlja, da so otroke razdelili po lestvici točkovanja, starosti in morebitni želji staršev, ne glede na narodnost. Nekaj otrok je še na čakalni listi, mesto bodo dobili, če se iz obstoječe skupine kdo izpiše. ''Takrat prosto mesto zapolni prvi otrok s čakalne liste.'' O dogajanju je obvestila tudi njihovo ustanoviteljico – Mestno občino Ljubljana. ''Vedo, da moramo imeti vse dokumentirano. Tedensko jih obveščamo o spremembah,'' je zatrdila.

Domnevno diskriminirane osebe se lahko obrnejo tudi na sodišče in vložijo ustrezno pravno sredstvo. Zagovornik načela enakosti Domen Zupan

''Vsa namigovanja so neutemeljena. Preverila sem tudi čakalno listo. Če bi nam občina danes rekla, da lahko oblikujemo še eno skupino s 14 otroki, bi bil v njej eden, po mnenju te mamice 'slovenski priimek'. Ogorčeni smo, ker niti pomislili nismo … Če bi naša strokovna delavka rekla 'zdaj imam pa skupine oblikovane, zdaj pa le še preverim, če so se razdelili pol:pol'. V tem primeru pomeni, da je z nami nekaj hudo narobe. Da smo mi tisti, ki nam je priimek pomemben,'' je opozorila.

Po njenih besedah ima vsak starš pravico vpogleda v točkovanje, zato mamico, ki je opozorila na domnevno razdeljevanje po narodnosti, vabi na ogled dokumentacije.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BorgQueen
18. 09. 2009 10.44
@Tonček Balonček Če živijo v Sloveniji je njihov jezik Slovenščina.......kaj je mogoče pogoj da vzgojiteljice znajo še bosanščino???? Če živijo tukaj, naj bodo obravnavani isto kot Slovenci, pa naj se končno naučijo Slovensščine!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
17. 09. 2009 23.09
A v vrtcih sploh nimajo podatkov o nacionalnosti otrok? To je pa res beda! kako naj vzgajajo otroke, če niti tega ne vedo, kakšen je njegov materni jezik!!!??? Zakaj takšno sprenevedanje in komu to slkuži? A so ti ljudje dejansko pokvarjeni v fundament? Morajo starši zdaj prikrivati narodnost, kot nekoč pod fašizmom, se pretvarjati, da so Slovenci, morda celo spreminjati priimke in imena v slovenske? Je to zdaj nova Evropa?
Ramzess
17. 09. 2009 12.54
Slika je zanimiva, fantka v ospredju mi delujeta kot dvojčka, morda sta pa res.
Ramzess
17. 09. 2009 12.51
"Na šolskem ministrstvu so poudarili, ''da vrtci zbirajo le tiste podatke o otrocih, ki so nujni za izvajanje vzgojnega dela, za sodelovanje s starši in za spremljanje plačil staršev za program vrtca''. ''Med temi podatki pa seveda ni podatka o nacionalni pripadnosti otroka ali njegovih staršev." Pa ja, kdo lahko verjame, glede na to koliko 'pravnih oseb' zbira več podatkov kot je dejansko potrebno. Teorija je eno, praksa je drugo. "Ogorčeni smo, ker niti pomislili nismo … Če bi naša strokovna delavka rekla 'zdaj imam pa skupine oblikovane, zdaj pa le še preverim, če so se razdelili pol:pol'. V tem primeru pomeni, da je z nami nekaj hudo narobe." Izgovarjati se, ko je prepozno, se nima smisla, človek bi mislil, da so to izkušeni ljudje, ki mislijo ob svojem delu, tudi na posledice, a očitno niso. 'Strokovna' delavka je to naredila spontano, nevede, ker je še, vsaj po miselnih vzorcih, iz stare šole. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic.
periot
17. 09. 2009 12.23
Ja nekatere pač resnica hudo boli!!!!!
luciluk
17. 09. 2009 11.59
Kaj jokate, saj hočete levake na oblasti. Sedaj jejte kar ste si skuhali.
Maya Š?
17. 09. 2009 11.24
bravo izaura in zero22 ! ! !
pipilongstock
17. 09. 2009 11.02
aja, pa hotla sm še rečt, da so teli komentarji polni raznoraznih ksenofobnih debilčkov.
pipilongstock
17. 09. 2009 11.01
bogi otroci... nekateri slovenci so res bolni do amena.
tomazzek
17. 09. 2009 10.26
in potem pride otrok domov in reče: "mami, kje so moje cipelice?" (citat) - jaz ne bi bil ravno zadovoljen.
tatanka44
17. 09. 2009 09.33
Neslovenska populacija ima v Sloveniji itak same "težave",ker imajo ne vem po kakšni logiki ,velike zahteve,večinoma neutemeljene.Včasih smo rekli:Zakaj se pa tele od dol v Nemčiji tako hitro naučijo jezika,pri nas pa....Itak pa skoz neki jamrajo.
Tonček Balonček
17. 09. 2009 09.32
Kaj šele tiste samohranilke, ki imajo na grbi še brezposelnega moža npr! In če napraviš npr. kak prometni prekršek za 1000 EUR, se v par mesecih podvoji in niti pomisliš ne, da bi šel v službo ter prejel kakšno plačo, ker ti bodo vse pobrali, in boš prvo leto delal praktično zastonj!
urib
17. 09. 2009 09.29
Izaura, Hvala, ker si napisala komentar, da meni ni treba to pisat. Lepo!
BorgQueen
17. 09. 2009 09.08
Pa še to glede vrtcev in pomanjkanja le teh! Zakaj imajo nazaposleni starši otroke v vrtcu??? Mislim, da bi morali imeti zaposleni starši prednoste pred nezaposlenimi.... Sej se mogoče res grdo sliši ampak to so ponavadi brezposelne mamice samohranilke (samohranilke...če verjameš v baltazarja), ki imajo ponavadi skorajda brezplačen vrtec... sej po eni strani pravilno razmišljajo, glede na to, da si lahko samohranilec pa tud če živita na istem naslovu (čudno), samo ločeno gospodinjstvo mora biti...... Se bo počasi splačalo začet ločevat.....
periot
17. 09. 2009 08.58
Nekateri starši pač imajo preveč prostega časa pa se ukvarjajo z nepomembnimi stvarmi smilijo se mi pa tisti ki so morali zaradi prepolnih vrtcev otroke pustiti doma naj bi se odgovorni raje s temi ukvarjali.
BorgQueen
17. 09. 2009 08.57
Saj, če vsak malo razmisli mislim, da raje vidi svojega otroka v Slovenski skupini...če smo realni! Še iz moje OŠ (pa je to že kar nekaj let...nazaj)se spomnim, da so bili problematični ravno taki otroci iz dol (grdo rečeno ampak tako je pač bilo)
periot
17. 09. 2009 08.54
Ja res je nekateri starši svojih otrok ne naučijo slovensko živijo pa že leta v sloveniji v zdravstvenem domu imamo zdravnico ki je že skoraj celo življenje v sloveniji pa še vedno nezna ali noče govorit slovensko to se mi ne zdi prav če živi in dela tukaj zato če so pa učiteljice ločile otroke po narodnosti se mi ne zdi nič slabega.
Tonček Balonček
17. 09. 2009 08.43
Kako jih razvrščajo pa v katoliških vrtcih? Po višini in teži? Ne, samo po starosti!
BorgQueen
17. 09. 2009 08.42
Pa tud, če so jih razdelili glede na narodnost..kaj je pa tukaj narobe??? Pač hvala bogu, da imajo otroci vrstnike, ki govorijo enaki jezik.... Saj jih tud starši ne učijo Slovenščine....kar je žalostno glede na to, da živijo tukaj! Ogromno otrok srečujem, ki ne znajo Slovensko.... in če pomislim raje vidim, da je moj otrok v pretežno Slovensko govoreči skupini!!!
Zdenka Smolejeva
17. 09. 2009 08.33
Žeska naj bo vesela,da je dobila mesto v vrtcu in naj se rajši ukvarja s vzgojnim programom za njenega otroka,ne pa s priimki njegovih vrstnikov in naj se zelo potudi,da njen otrok ne bo v prihodnosti en zakonpleksan in zafrustriran državljan,pa še pikolovski,kot je ona sama.Otrok pa naj vsaj teh 8 do 9 ur uživa v vrtcu med otroki,ki jim je v vrtcu zagotovo zelo lepo.