Slovenija

'Resnica straši ljudi. Zaradi strahu pred resnico umirajo novinarji'

Ljubljana, 22. 04. 2018 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
71

Jennifer Clement je mehiška pisateljica in aktivistka, ki je leta 2015 postala prva predsednica mednarodnega združenja književnikov, pesnikov, esejistov in pisateljev. Glasna je, ko pogovor nanese na pravice novinarjev in žensk, ter trdno prepričana, da literatura lahko spreminja svet – na bolje. Da je pero močnejše od meča? Da, pravi Clementova.

Jennifer Clement je bila pred prevzemom "prvega peresa" mednarodnega PEN, združenja književnikov, pesnikov, esejistov in pisateljev, predsednica mehiške enote PEN in tam dosegla nekaj zavidljivih sprememb v mehiški zakonodaji. Mehika je bila po podatkih Mednarodnega inštituta za medije lani najbolj nevarna država za novinarje.

58-letna Clementova je glasna aktivistka za človekove pravice, ki so ji bolj kakor besede (kakor koli pomenljivo za pisateljico to zveni) pomembna dejanja. Na moje vprašanje, ali ni rek, da je pero močnejše od meča, morda tudi nekoliko naiven, pravi, da nikakor. Pisatelji imajo v svojih rokah moč, ki jo morajo znati tudi izkoristiti.

"Kar je neverjetno pri mednarodnem PEN, je to, da imamo na enem mestu zbrano skorajda vso pamet tega sveta. Zato sem na čelu mehiškega PEN ugotovila, da je najbolje, kar lahko storim, da to izkoristim in pozornost svetovne javnosti usmerim na določen problem," je dejala po literarnem pogovoru, na katerem je predstavila svoj zadnji roman Molitve za ugrabljene.

In usmerila pozornost sveta na novinarje - lani jih je bilo ubitih 82, letos že 21 - pa na aktiviste, zaprte pisatelje, ugrabljene in zlorabljene ženske.

Jennifer Clement je prva ženska predsednica mednarodnega PEN .
Jennifer Clement je prva ženska predsednica mednarodnega PEN . FOTO: Damjan Žibert

'Pritisnili smo na mehiški senat, ki se je moral ukloniti'

A pred romanom sva se osredotočili na to, kaj ji je kot zagrizeni aktivistki uspelo spremeniti v "njeni" ljubi Mehiki. 

"Svet se dolgo časa ni zavedal, kaj se dogaja v Mehiki. In pisatelji smo uspeli spremeniti določene stvari. Do pred nekaj leti je bil umor novinarja kvalificiran kot kaznivo dejanje, ki se ga preganja zgolj na državnem nivoju. In pogosto se je dogajalo, da so prav morilci nato preiskovali primer ubitega novinarja. Zato smo dosegli spremembo – umor novinarja se sedaj preganja na zveznem nivoju, tako smo novinarjem priskrbeli dodatno zaščito," pravi Clementova v dokaz, da lahko literatura spreminja svet.

"Veliko politikov se je trudilo za to spremembo, ko pa se je v to vključil PEN in z njim Nobelovi nagrajenci za literaturo ter švedski akademiki, smo tako zelo pritisnili na mehiški senat, da se je moral ukloniti."

Jennifer Clement doda, da so za ta boj potrebovali tri leta, a dokazali, da je pero lahko močnejše od meča, čeprav boj še zdaleč ni končan. Lani so v Mehiki na primer ubili najmanj deset novinarjev.

Umor malteške novinarke Daphne Caruana Galizia je sprožil številne proteste.
Umor malteške novinarke Daphne Caruana Galizia je sprožil številne proteste. FOTO: AP

'Resnica straši ljudi'

Tudi trud za pravice deklic in žensk še dolgo ne bo ugledal svetlega konca. Raziskava za roman Molitve za ugrabljene, v katerem govori o ugrabljanju deklic v mehiškem Guerreru, kjer jih prekupčevalci droge in mafija preprodajajo v prostitucijo, ji je vzela približno deset let, po izidu je bila prisiljena za tri mesece zapustiti državo, saj se je bala, da ji bodo mamilarski karteli stregli po življenju. Za mehiške pisatelje (in novinarje) nekaj vsakdanjega pač.

Čeprav je knjiga postala izjemna uspešnica, prevedli so jo v več kot 25 jezikov, vsakdana v Mehiki žal ni spremenila. "Mehika je država, v kateri zakoni ne veljajo. Tu je divji zahod in punčke in ženske so ponekod še vedno v veliki nevarnosti," pravi Jennifer Clement.

Zato se je kot predsednica mednarodnega PEN še posebej zavzela, da bi organizacija sprejela manifest, ki bi nasilje proti ženskam definiral kot obliko cenzure. 

"Dejstvo, da sem prva ženska predsednica mednarodnega PEN, je zelo pomembno, zato to tudi večkrat poudarim. Zavzela sem se za ženske pisateljice, uspelo nam je sprejeti listino, s katero so se člani PEN nekoč zavezali, da bodo storili vse za odpravo neenakosti med razredi in narodi. Mislim, da vsi vemo, kaj manjka v tej enačbi. Koncept enakosti med spoloma leta 1929 pač še ni obstajal, zato je bil zadnji čas, da to spremenimo."

Ženski manifest med drugim pravi, da je le nekaj družbenih sistemov, kjer se na žensko, ki hodi sama, ne gleda sovražno. Ženske bi morale imeti pravico do svobode govora, do pismenosti, do tega, da pišejo. Imeti morajo pravico, da se gibljejo fizično, družbeno in intelektualno, so še zapisali v listini, ki jo je skupščina delegatov mednarodnega PEN brez vzdržanih ali glasov proti sprejela na 83. kongresu v Lvovu septembra lani.

Clementova postavlja človekove pravice na prvo mesto, poskuša jih narediti pomembnejše od vere, različnih kultov, tradicije, družine. Pisateljica, ki verjame, da literatura ne pozna meja, pravi tudi, da resnica straši ljudi.

"Če se vrneva nazaj k novinarjem – in resnici. Včeraj (pogovor sva snemali 17. aprila, ko se je Clementova mudila v Ljubljani, op. a.) je minilo natanko pol leta od umora malteške novinarke Daphne Caruana Galizia. Tamkajšnja policija primera ni rešila, niti ne preiskuje zločinov, o katerih je pisala ubita novinarka. Novinarji so nevarni, ker opozarjajo na krivice, ker odkrivajo resnico. Vmešavajo se v delo ljudi, ki si ne želijo, da bi resnica prišla na dan," je ostra Jennifer Clement.

Pisateljica je zagrizena aktivistka, ki verjame, da literatura spreminja svet.
Pisateljica je zagrizena aktivistka, ki verjame, da literatura spreminja svet. FOTO: Damjan Žibert

Lahko nevladne organizacije spreminjajo stvari – na bolje?

Dodaja, da v veliko državah po vsem svetu, tudi v Mehiki, novinarji opravljajo delo policije in kriminalistov. Delo, ki bi ga pravzaprav morala opravljati država. "Ravno zato smo ob umorih novinarjev priča takšnim uporom, kot se je zgodil na Slovaškem," pravi Clementova. 

Ampak kakšno vlogo imajo pri tem organizacije, kakršna je PEN? Na kakšen način (če sploh) lahko spreminjajo stvari na bolje, ne le za novinarje, tudi za zaprte aktiviste, za pisatelje, ki so se zamerili določenemu režimu in zaradi tega pristali v zaporu?

Jennifer Clement je jasna: "Ravno ob omenjeni obletnici smrti malteške novinarke smo z mednarodnega PEN poslali pismo vladam po vsem svetu, Evropski uniji, sodišču v Bruslju. Vsi največji pisci sveta so se podpisali pod sporočilo, zato ga bo težko kdo ignoriral. Vsi intelektualci so se združili in opozorili na to, kaj se dogaja na Malti."

Pa je mogoče upati, da bodo nekoč države "očiščene" ljudi, ki se zaradi lastnih interesov in strahu pred razkritjem resnice spravljajo na novinarje, aktiviste, pisatelje?

Jennifer Clement se zgolj optimistično zasmeji in zahvali za pogovor. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
23. 04. 2018 08.48
+0
Svet gre na slabše, na vse strani se pojavljajo avtoritarni trdorokci (Orban, Erdoga, Trump, Kim jon, Putin... mali kaplar...). Korporacije, kapital s svojo denarno močjo ne kupuje samo politikov, prek katerih si potem kroji zakone po svojih željah...pač pa kupuje tudi medije, ki tako postanejo pristranska trobila... Raziskovalnih novinarjev je že zelo malo in čedalje bolj smo odvisni od plehkih povzetkov raznih obveščevalnih agencij...
Dule Med
23. 04. 2018 07.15
Ko raskisaš svoj vodeni um, takrat si zelo blizu resnice.
Dule Med
23. 04. 2018 07.08
Do resnice prideš, ko osvobodiš sebe svojo dušo.
Kollerik
23. 04. 2018 08.44
+0
...za "razkisanje uma" priporočam NovaTV-....
Kollerik
23. 04. 2018 08.48
+0
ni_mi_vse_eno
22. 04. 2018 19.37
+5
Mislim, da je George Orwell v svoji knjigi iz leta 1984 dejal, da je v času univerzalne prevare govorjenje resnice revolucionarno dejanje. --- Zato govorimo dejstva in zato umirajo novinarji, ki govorijo dejstva. Privatni bankirji vsem državam sveta ustvarjajo iz nič potiskane papirčke in jih posojajo za dolg in obresti. Zato so vse države zadolžene, zato neenakost narašča in zato potrebujemo stalno eksponentno (2, 4, 8, 16 ...) gospodarsko rast. Zato imamo inflacijo, ker ustvarjajo več papirčkov, ki lovijo enako količino surovin in zato se dogajajo finančni kolapsi. Voltaire: »Vsak papirnati denar se sčasoma vrne v svojo lastno vrednost: nič.« --- Učimo se na primeru Weimarske nemčije (google slike, weimer hyperinflation).
appollyon
22. 04. 2018 18.51
+5
Zato se pa o Don Zokitu nc ne pise.
rde?azvezdarde?a
22. 04. 2018 17.58
Pikabalonca
22. 04. 2018 17.08
+3
Inžinirji, pravniki, zdravniki......v bistvu pa socijalci, lenuhi in teroristi..ja resnica umira prva...
Pikabalonca
22. 04. 2018 17.08
+0
Dodana vrednost ??? .v resnici pa noži, mačete..bombe..
Kollerik
22. 04. 2018 18.49
-1
nevica
22. 04. 2018 16.02
+10
Ne vem, če resnica vedno straši, je pa prav gotovo res, da je ena resnica za ene in ena za druge in tudi v primeru, da komentatorji na tem portalu pišejo nekaj, kar je nodvisno od portala res, to tega portalo ne bo zbudilo, da bi zadevo raziskal in vsaj poskusil predstaviti vsaj dva obraza resnice.... 24 ur poročajo čenče, kjer bi bilo potrebno vložiti nekaj truda - to je pa moteče in brišejo. Tako je z resnico. Bolje, da je ni. Prav po nojevsko. Je to ameriški model? Je to osnova neke demokratičnosti? Če bi Putin rekel njet to ne pravda, evo isti šmorn. Ljudje potem samo bluzijo in se oklepajo iluzij v katerih vidijo svoje politične izbrance kot ljudi, ki jih vodijo k cilju. Malo morgen! To se s takim razmišljanjem in ob takih medijih, ki ne opravljajo svojega dela, še dolgo ne bo zgodilo. Ja,v tujini so poskusili in so zbirsali človeka, pri nas pa komentarje . Oboje je povezano s pametjo in neke vrste obglavljanje ljudi.
Morana7
22. 04. 2018 18.45
+2
dragan krstic
22. 04. 2018 16.00
+12
Pri nas se jim ni treba bati. 571 jih je, ki vedo kako je treba pisati da se dobro živi na račun laži.
+3
Točno tako vsi naši novinarji lažejo☠👽😈👺👹😡
Salamandros
22. 04. 2018 18.15
+6
Kakšni novinarji? Mi imamo samo prepisovalce novic in to je to.
Emtisunce
22. 04. 2018 13.51
+5
Novinarji umirajo zaradi lastnih neumnosti !
sinhron
22. 04. 2018 14.00
+3
Ne umirajo zato , ker so prišli preblizu razkritju resnice in tega vodilni politiki ne prenesejo in to se zgodi v imenu države !
nevica
22. 04. 2018 16.04
+6
Edini razlog je to, da kdo pride preblizu resnici in to vznemiri varnost tistih, ki se napajajo v tujem denarju ob hkratnem brezdelju....
nevica
22. 04. 2018 16.05
+7
Pri nas so za to glasni sindikati....javnega sektorja!!!!Vsi bi morali iti v realni sektor vsaj za 6 mesecev, da bi videli kako življenje izgleda....
Kollerik
22. 04. 2018 18.51
+3
....le kdo nam je kriv, če se ne zmoremo v realnem tako organizirat, kot oni v javnem sektorju....??
sinhron
22. 04. 2018 13.47
+11
Raziskovalno novinarstvo ni v nevarnosti , dokler se ne dotaknejo vrhov držav , ki vodijo državni kriminal , korupcijo ali tvorijo samodržce !
nevica
22. 04. 2018 16.09
+12
Zato je pa pol prostorra namenjenega ritki kardašianki, celulitu in podobnim čenčam, za slovensko inteligenco, da si bo malce razširila obzorje....Med komentatorji pa dovoljuje plačane politične agitatorje, ki bi jih lahko omejili, saj se vidi iz računov in nickov, kdo za vsako ceno drek meša in dela nacionalni razdor ter ljudi odvrača od pravih vsebin, ki so pomembne za bodoče življenje.
BUONcaffee
22. 04. 2018 13.21
+13
Laganje nacionalni šport v državi.
JApajaDAja
22. 04. 2018 14.32
+1
nevica
22. 04. 2018 16.10
+4
Za to mora biti izpolnjen določen pogoj - torej omejeni ljudje brez kritičnega mišljenja - tam, kjer se laž ne izplača, je NI.
tron3
22. 04. 2018 12.03
+15
V Sloveniji če bo se kdaj zgodil kakšen neprijeten dogodek za novinarje iz čist preprostega razlog, ker se sam lažejo, pač ko komu zaverglal, pa ga bo pospravu, žal s takšnim vedenjem nimate kaj drugega za pričakovati!!!!
ivanblagi
22. 04. 2018 11.35
+9
Za smrti novinarjev so mnogo krivi novinarji sami. Ali je kdo zaščitil novinarja , ki je pisal o Zahoviču in NK MB. Nihče !!! Novinarji so dobri samo dokler je to medijsko odmevno. Kasneje pa prepuščeni samemu sebi.
JApajaDAja
22. 04. 2018 11.13
+9
jutarnji list-dober članek o monsantu-anniston-usa!
CHANEL MADEMOISELLE
22. 04. 2018 12.01
+3
JApajaDAja
22. 04. 2018 12.46
+5
Ramzess
22. 04. 2018 10.49
+19
V politiki in novinarstvu je redna praksa, če nekaj (neresnico, laž) dolgo ponavljaš, postane to resnica.
Dule Med
22. 04. 2018 10.48
+14
Kaj se pa tiče novinare, isto pokvarjeni kakor politika, poden od podna.
Salamandros
22. 04. 2018 10.47
+23
Na 24 ur ste varni, saj ne pišete resnice :D
Dule Med
22. 04. 2018 10.47
+9
Resnica bi v momentu spremenila človeka in Svet, na žalost si človek noče sprejeti sebe, resnice, OVCA, SUŽENJ DO KRAJA SVOJIH DNI.
kapljač1
22. 04. 2018 10.44
+9
"Če bi novinarjev zapis bil vedno resnica"? Potem bi se lahko spraševali, "o strah pred resnico in žrtvi novinarjev". Medijski populizem zna marsikaterega šefa medija, da bi obstal, da bi zaslužil, premamiti, pa se nikomur nič ne zgodi. Ljudje pa trpijo, če novinar ne napiše resnice.