Slovenija

Zaskrbljujoča statistika: vsako leto pri nas zagori več kot 2000 objektov, umre do 15 oseb

Ljubljana, 30. 09. 2014 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji vsako leto beležimo več kot 2000 požarov na objektih. V njih se poškoduje več kot 100 ljudi, do 15 jih zaradi požarov vsako leto umre. To so številke, ki kažejo na velik pomen požarne preventive, pred začetkom meseca požarne varnosti sporočajo slovenski gasilci.

Gasilec
Gasilec FOTO: Thinkstock

Pred začetkom meseca požarne varnosti je poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek postregel s statistiko požarov, zaradi katere smo lahko upravičeno zaskrbljeni. V Sloveniji namreč vsako leto beležimo več kot 2000 požarov na objektih, v teh pa se poškoduje več kot 100 ljudi, do 15 pa jih vsako leto umre. Daleč najbolj ogroženi so ljudje s posebnimi potrebami, zato je letošnja tematika meseca požarne varnosti posvečena prav tem.

"Požar v objektu je nevaren. Navadno lahko pričakujemo, da bodo ljudje produkte, ki nastajajo med gorenjem, zaznali hitro in se prav tako hitro umaknili iz objekta. Povsem drugače je, če so uporabniki objekta pri zaznavanju ali gibanju tako ali drugače ovirani," pravi Petek.

V tem primeru postane požar še bolj nevaren, uporabniki objekta pa izpostavljeni večjemu tveganju. Uprava RS za zaščito in reševanje je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Slovenskim združenjem za požarno varnost pripravila zgibanke in tematski plakat, ki so ga razdelili med gasilska društva in zveze, ti pa jih bodo posredovali občanom.

Gašenje
Gašenje FOTO: Reuters

Gasilci bodo obiskovali ustanove, v katerih se zadržujejo osebe s posebnimi potrebami

Ob mesecu požarne varnosti bodo gasilci obiskali ustanove in posameznike, kjer se v požarnem okolišu zadržujejo osebe s posebnimi potrebami. Ustanovam predlagajo, da kljub temu, da morda to zanje ni zakonsko obvezno, izvedejo vaje evakuacije.

Gasilska društva bodo pripravila demonstracije, s katerimi bodo prikazali vlogo in pomen gasilnika ali požarne odeje, ki se lahko uporabijo za prekrivanje ponve, v kateri se je vnelo olje.

Po Petkovem mnenju je treba problematiko evakuacije v objektih, kjer se nahajajo osebe s posebnimi potrebami, vzeti še posebej resno. Evakuacijo je treba organizirati tako, da bodo uporabniki objekta seznanjeni z omejitvami oseb s posebnimi potrebami ter jim bodo znali ob evakuaciji pomagati. Primere evakuacije oseb s posebnimi potrebami je treba vaditi na vajah evakuacije, o njih se je treba pogovarjati in jih organizacijsko opredeliti, dodaja Petek.

Gasilci
Gasilci FOTO: Thinkstock

Gasilstvo ima v Sloveniji že 145-letno tradicijo

Pojasnil je tudi, da se slovensko gasilstvo, ki ima 145-letno tradicijo, temelji na prostovoljnem gasilstvu, saj so le v večjih mestih ustanovljene poklicne gasilske enote. V Gasilsko zvezo Slovenije je združenih 1346 prostovoljnih gasilskih društev, v katerih deluje preko 155.000 članov, od tega kar 23 odstotkov mladih in 30 odstotkov članic.

Okrog 50.000 operativnih gasilcev pa je usposobljenih in razporejenih v operativne gasilske enote, ki zagotavljajo visoko operativno pripravljenost za zaščito in reševanje v primeru požarov ter naravnih in drugih nesreč.

V večjih mestih pa imajo tudi 13 poklicnih gasilskih enot, v katerih deluje okrog 650 poklicnih gasilcev. V teh mestih javno gasilsko službo skupaj izvajajo poklicni in prostovoljni gasilci.

"Slovensko gasilstvo predstavlja močno strokovno usposobljeno in opremljeno silo, ki je v vsakem trenutku sposobna uspešno ukrepati ob naravnih in drugih nesrečah, ki nas v zadnjem času še posebej pogosto prizadenejo," je še dejal Petek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
30. 09. 2014 13.23
+2
Kaj vam ni jasno? Malomarnost, predrago vzdrževanje in požigalci na delu