Slovenija
Oglas

Vse kar ste vedno želeli vedeti o senčilih za strešna okna

Ljubljana, 08. 07. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če želite dekorirati prostor, kontrolirati količino svetlobe ali zagotoviti ugodno temperaturo v prostoru - izberite VELUX senčila za strešna okna.

Katera senčila za strešna okna izbrati?

1. Kateri tipi notranjih okenskih senčil za strešna okna zagotavlja dobro toplotno izolacijo in predvsem poleti preprečujejo pregrevanje prostora?
V grobem ločimo dva tipa senčil in sicer notranja in zunanja senčila. Poglavitna razlika med njima je katero toploto zadržujejo:
a. Zunanja senčila preprečujejo sončni toploti vstop v prostor, kar je pomembno v poletnem času saj s tem preprečimo pregrevanje prostor poleti
b. Notranja senčila preprečujejo prehod toplote iz prostora ven, kar je pomembno v hladnih mesecih, saj se s tem zmanjšajo toplotne izgube skozi okna

2. Ali lahko notranja senčila prestrežejo toliko toplotne energije kot zunanja? V kakšnem primeru priporočate vgradnjo enih in drugih.
Ne, nikakor ne priporočamo notranjih senčil za preprečevanje vhoda toplote. Če samo navedem dve meritvi za strešna okna: zunanje mrežasto senčilo zadrži okrog 80% sončne toplote, notranje senčilo, ki popolnoma zatemni prostor pa le cca 15%.
Po drugi strani pa je zunanja roleta skoraj tako učinkovita kot notranje senčilo pri zadrževanju toplote pozimi. Toda naj poudarim, da je zunanja roleta edino senčilo, ki je primerno za povečanje toplotne izolativnosti okna pozimi in hkrati preprečuje pregrevanje prostorov poleti. Pri vseh ostalih senčilih velja to kar sem napisala pod točko 1.

3. Kakšne so druge njihove značilnosti: na prvem mestu, koliko zasenčijo prostor, koliko skoznje vidimo navzven in kako jih upravljamo?
Senčenje prostorov je odvisno od materiala iz katerega so senčila narejena. Gostejša kot je tkanina več svetlobe zadržijo. Obstajajo tudi senčila, ki popolnoma zatemnijo prostor. Ta senčila so lahko notranja narejena na princip rolojev ali plisejev pa tudi zunanje rolete večinoma popolnoma zatemnijo prostor.

4. Iz kakšnih materialov so senčila in ali je izolativnost povezana s stopnjo prosojnosti?
Včasih so bila notranja senčila narejena večinoma iz bombaža toda ta pod vplivom sončnih žarkov hitro razpade. Zato so danes senčila so večinoma narejena iz umetnih materialov. Pri tem priporočamo uporabnikom, da preverijo kakovost teh materialov, kar je razvidno iz oznak na embalažah. Eden pomembnejših znakov je o neuporabi nevarnih susbstanc Oeko-Tex standard.
Novost je tudi plise senčilo s satasto strukturo, ki je zelo učinkovito za zadrževanje toplote v prostoru pozimi.

5. Kakšno vzdrževanje potrebujejo?
Senčila ne potrebujejo kakšnega posebnega vzdrževanja. Če se že umažejo jih lahko obrišem z vlažno krpo. Stranke nas včasih kličejo, če lahko snamejo blago in ga operejo. Tega jim ne priporočamo v nobenem primeru, saj se oprano blago nikoli več ne prilega tako natančno kot originalno.

6. Je pri teh notranjih senčilih možna tudi naknadna vgradnja; kakšne so omejitve pri tem?
Nekoliko je odvisno od proizvajalcev oken toda veliko večino senčil je možno vgraditi naknadno oziroma bom postavila drugače: priporočam nakup takšnih oken, kjer je senčila mogoče kupiti naknadno saj je zelo pogosto težko izbrati ustrezno barvo senčila že ob vgradnji oken in je zato naknadna vgradnja zelo pomembna. Z naknadno vgradnjo pa se pri večini proizvajalcev tudi ne izgubi na karakteristikah toplotne izolativnosti senčil.

Več informacija najdete na: http://www.veluxtrgovina.si/

Velux - 1
Velux - 1 FOTO: Velux
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni