Slovenija

Vsi helikopterji še vedno v okvari

Ljubljana, 29. 04. 2016 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Življenjsko ogroženih novorojenčkov na otroški intenzivni oddelek v Ljubljano ne vozijo s helikopterji, saj so vsi trije policijski helikopterji še vedno pokvarjeni, vojaški pa niso ustrezno opremljeni. Poznavalci ob tem opozarjajo, da helikoptrskega reševanja ne bi smeli opravljati z državnimi zrakoplovi in da je Cerarjeva vlada na tem področju povozila evropsko ureditev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Turk 1
30. 04. 2016 20.49
+8
a) Baze na letališčih, ki nimajo kontrole/vremenske podpore,... je idiotizem. Če že: Brnik, Portorož, Maribor, Cerklje b) Cena: Usposabljanje in operiranje pilotov SV in policije itak plača država in ne zdravstvo. V primeru zunanjega operaterja, bi ta strošek padel na zdravstvo. c) Večja posadka: SV in policija imata 2x pilot in 1x tehnik poleg zdravstvenega osebja (2-3 osebe) stalno notri, v privat primerih je samo 1xpilot + 1 x medicinska oseba d) Nenamenski helikopter: SV ima Bell412 in AS532 Cougar; policija Bell412, Bell212, Agusta 109 Power; en privatnik bi imel EC135 (uporabite iskalnik in primerjajte zmogljivosti) - vsi zmogljivejši in večje področje namembnosti kot bi ga imel nek privatnik e) Dobiček/cena posadke: v primeru SV in policije je plača bolj kot ne, takšna kot je; zdravstvo plača le golo operativno uro helikopterja in ne posadk - plača pa konkretno medicinsko osebje (še posebej zdravnika - tudi do 500€+ na dan), ampak o tem noben ne spregovori. Privatnik bi pa poslal račun zdravstvu za vse segmente: helikopter, posadka, usposabljanje,.... ZAKLJUČEK: S trenutno situacijo imajo največjo prednost prav pacienti in največ prihrani prav slovensko zdravstvo. Ker pa je gospod iz UKC-ja povedal, da podvozje ne gre v helikopter, pa naj svojo ekipo zadolženo za dodelavo vojaških zrakoplovov vpraša, zakaj so zanič svetovali. "DROPS MIC"
FlyCom
30. 04. 2016 18.11
+1
Ko so helikopterji slovenske policije v okvari naj za prevoz inkubatorja uporabijo Cougar helikopter tam je prostora dovolj
Luka Turk 1
30. 04. 2016 14.33
+6
Klasično nepoznavanje zakonov, uredb,ipd. V iskalnik vpiši EU 965/2012 in tam vse piše (vitlo = Subpart I (velika črka i); HNMP - Subpart J) . OSNOVA JE: Operater lahko deluje v določenih pogojih (in načinih leta), dokler ima dovoljenje s strani kompetentne oblasti - Javna Agencija za Civilno Letalstvo (CAA po angleško). Helikopterji SV imajo vsa dovoljenja za letenje; tudi vsaka nadgradnja (medicinska) je odobrena s strani pristojnih oblasti in v sodelovanju s strokovno oblastjo. Se pridružujem spodaj heliheli1 prispevku. OBENEM JE PA ŠE ENO DEJTVO: Helikopterji SV poleg dežuranja za potrebe slovenskih medicinskih prevozov in reševanj tudi dežurajo za potrebe civilne zaščite in tudi same Slovenske vojske - torej: če pride nek privatnik prevzame te medicinske zadeve, bodo vojaški helikopterji še vedno dežurali na Brniku. Dragi novinarji - rajši preberite zakonodajo in vprašajte strokovno osebje iz vseh strani, ne pa le poslušat lobiste.
heliheli1
30. 04. 2016 11.58
+14
Zgornji prispevek je odličen primer lobiranja privatnikov. Vojaški helikopterji Bell-412 so EDINI v Sloveniji, ki so certificirani za prevoz inkubatorjev. Policijski helikopterji (dokler so bili plovni) so prevažali inkubatorje s "pilotskim projektom", torej z doma narejeno opremo brez certifikatov!!! Novinar bi lahko vsaj poklical na Upravo za civilno letalstvo in vprašal, če ima vojska potrebne papirje za prevoz! Lahko povprašate tiskovnega predstavnika SV, da vam pokaže papirje! Kar se pa zadeva denarja za delo, pa je zgornji prispevek lažnjiv! Vojska od zavarovalnice ne dobi niti toliko da bi pokrila stroške letenja helikopterja, kaj šele za delo posadke. Tudi v primeru, da bo reševanje prevzel privatnik, bodo vojaški helikopterji še vedno leteli in reševali. Še posebno za reševanje v gorah, kamor privatnik ne bo letel v nobenem primeru. Slovenski proračun bo poleg obstoječe flote helikopterjev, dodatno financiral še nekaj privatnih helikopterjev. Davkoplačevalci bodo plačevali precej več kot sedaj, in ne manj!
mallonge
30. 04. 2016 12.08
+5
To bi morala delati vojska in deloma policija. Bi bil odličen trening in delno sofinanciranje od zavarovalnic.
mallonge
30. 04. 2016 09.35
+7
V proizvodnih podjetjih realnega sektorja pomankanje denarja najprej reflektira v znižanju in neizplačevanju plač šele potem nastrada proizvodnja in surovine. Pri JS in JU so plače edina svetinja, vse ostalo pa lahko crkne.
3334446789
29. 04. 2016 21.03
+16
Helikopterji so pokvarjeni, življenja dojenčkov ogrožena. Kaj bi ob tem pomislil recimo petletni otrok?: Treba je helikopterje takoj popravt, da bodo rešili težko prizadete dojenčke!. Kaj pomislijo nekoliko starejši in mnogo bolj izkušeni dvorjani. Niič, ne briga jih, ni denarja-101 izgovor. Kaj bodo rekli pet-letniki? A so vas tako učili v šoli? Vse se da, če se hoče!!!