Slovenija

Vsi predsednikovi prijatelji

Ljubljana, 20. 02. 2018 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
486

Skrivnostni nasmešek, ki se je le redko javno raztegnil v širok nasmeh, še danes skriva številne zgodbe. Poznali smo ga kot predsednika - federacije, vlade in države. Pred očmi javnosti je modro skrival svojo zasebnost, čeprav je prav ta - kot danes pripovedujejo njegovi prijatelji - ključno iztesala njegovo državniško držo. Janez Drnovšek.

Več videovsebin
  • Preverjeno! - Mineva deset let od smrti Janeza Drnovška
    21:56
    Preverjeno! - Mineva deset let od smrti Janeza Drnovška
  • Iz SVETA: Razstava o predsedniku Drnovšku
    02:31
    Iz SVETA: Razstava o predsedniku Drnovšku
  • Iz SVETA: Kako se je porodila ideja o razstavi in dražbi?
    03:00
    Iz SVETA: Kako se je porodila ideja o razstavi in dražbi?
23. februarja bo minilo 10 let od smrti Janeza Drnovška.
23. februarja bo minilo 10 let od smrti Janeza Drnovška. FOTO: Reuters

Največji novinarski izziv je pisati in kreirati prispevke o tistih, za katere tako ali tako vsi mislimo, da vemo vse, poznamo vse izjave, vsak korak. Oziroma v to vsaj verjamemo. Nekaj je podoba, ki smo jo ohranili v spominu. Nekaj pa ozadje, ki ga danes, z 10-letne distance, upa kdo že razkriti bolj neposredno. Bolj avtentično, sočno. Tako, kot je bilo. To radi vidimo, slišimo. Da začutimo avtoritete tudi po človeški plati. Janez Drnovšek je bil Človek. Kot je dejal: ''Človek se ne rodiš, temveč postaneš''.  

Skrivnostni nasmešek, ki se je le redko javno raztegnil v širok nasmeh, še danes skriva številne zgodbe. Poznali smo ga kot predsednika - federacije, vlade in države. Pred očmi javnosti je modro skrival svojo zasebnost, čeprav je prav ta - kot danes pripovedujejo njegovi prijatelji - ključno iztesala njegovo državniško držo.

Ko sem se zakopala v arhiv, to impozantno karierno pot dr. Janeza Drnovška, sem vedela, da je mejnikov, ki so nujni vsaj omembe, preveč. Izbor je bil zagoneten. Na ducate izjav - prelomnih iz jugoslovanskih časov, resnih, premišljenih iz vladnih, drznih, tudi hudomušnih iz predsedniškega obdobja. Zelo malo je takšnih, ki jih ne bi bilo vredno predvajati še enkrat. Ni opletal s puhlicami, praznimi frazami, govoril je premišljeno, dostojanstveno, z malo besedami je zares povedal ogromno. Brez dvoma je povedal največ s svojim pogledom in pregovorno tišino.

Je na ducate sogovornikov, ki se ponujajo kar sami. A le peščica takšnih, ki so še posebej dragoceni, ker so mu bili blizu, ker so bili takšni zares redki. Užival je v tišini, prava gospodarja njegovega življenja sta bili veliki mrcini - Artur in Brodi.

Ko sem se pogovarjala z njegovimi sodobniki, sem izvedela zgodbe, prigode, anekdote, ki so bile zaklenjene v študentskih, dnevnih in strankarskih sobah ter vladnih sobanah.  

Miha Kozinc in Janez Drnovšek
Miha Kozinc in Janez Drnovšek FOTO: Miha Kozinc

Njegov prijatelj Miha Kozinc je bil ob njem od leta 1991 do le nekaj dni pred smrtjo. Povezala ju je tudi ljubezen do psov, v nekem obdobju sta imela oba rotvajlerja, to je bil Drnovškov Lord. Njegovega zadnjega psa Brodija, ki je bil po besedah Kozinca vedno nekoliko bolj okrogel, je šel na letališče iskat prav on. Bile so neskončne sobote, ko sta do onemoglosti jedla pice in zelo pikanten tatarski biftek. ''Žal Drnovšek ni izbiral dobrih picerij,'' se pošali Kozinc, je pa po njegovih besedah zelo rad nakupoval v Maximarketu, ker so ga gospe z velikim spoštovanjem nagovarjale ''tovariš predsednik, tovariš predsednik''. Dodaja, da kruh z Zaplane ni bil prav dober in kako srečen je bil ob novici, da ima ob sinu Jaši še hčerko Nano. Kozinc je seveda moral po Drnovškovem ukazu urediti papirje za priznanje hčerke. Srečo mu je prinašal oddih v Logarski dolini in na Hvaru, kamor je zelo rad hodil. Z njim je bila povezana ena zadnjih misli pred smrtjo, ki se jih spomni Kozinc: ''Še malo se zdaj pozdravim, pa grem na Hvar na dopust''.

Z Janotom, kot so ga tedaj klicali, je mladost preživljal Zdenko Fritz. Skupaj sta sedela v trboveljski gimnaziji, študirala na Ekonomski fakulteti in veliko štopala po Evropi. ''Bil je magnet za dekleta, čeprav je na prvi pogled deloval smotan in nezainteresiran,'' se spominja Fritz, ki se ga spominja kot motorja okolja. V študentskih letih so želeli celo skupaj kupiti avto in so zanj že zbirali denar. ''Na srečo ga nismo nikoli kupili, ker ne bi imeli denarja ne za registracijo, ne za bencin,'' se pošali Fritz. Drnovška se spomnimo kot športnika. Zelo rad je igral tudi tenis, s Fritzem sta ga na Izlakah tudi po trikrat na teden. ''Ni bil poseben talent, ni rad izgubil, bil je borben, če je videl, da ne gre, je včasih nehal igrati.''

Govoril je štiri tuje jezike - angleško, nemško, špansko, francosko. Francoščine se je naučil pri prijateljih iz Švice, ki sta jih spoznala skupaj s Fritzem. Še najtežje mu je šla, malo ironično, srbohrvaščina. ''Na poti v Bolgarijo je v Nišu na železniški postaji spraševal, kdaj pride kakšen vlak. Pa pride nazaj in pravi, pojdi se ti dogovorit, jaz se nisem mogel. Grem tja, pa me gospod vpraša, oprostite, ali je vaš kolega Čeh?''

Desetletje je bila njegova tesna sodelavka, dolgoletna šefinja kabineta, prej predstavnica za odnose z javnostmi, Valentina Flander. Za Preverjeno je spregovorila prvič po 10 letih. Predsednikova smrt jo je pretresla, danes pravi, da je bilo delati z Drnovškom zanjo ''privilegij, najboljša šola''. Leta sodelovanja sta ju tako povezala, ''da sta si dopolnjevala stavke'', da je bil do sebe ''zelo strog, tista vojaška strogost''. Je pa ob vikendih rad na glas ''bral filozofe''. Flandrova razlaga, da je ogromno naredil za funkcijo predsednika države, se sprva zavestno malo umaknil, da jo je redefiniral, ves čas vse spremljal in posegel takrat, ko so ljudje od njega to pričakovali. V spominu so nam dobro ostali - intervencija v Ambrusu, pa izjavi ''Nihče si ne bo podredil predsednika države, dokler bom jaz predsednik'', ''Najbolje, da kar ukinemo predsednika države, pa bo mir!''

Valentina Flander
Valentina Flander FOTO: POP TV

V prispevku slišite tudi nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića. Z Drnovškom sta se spoznala v predsedstvu Jugoslavije, vezi so ju družile tudi kasneje. Mesić pravi, da je bil ''zasebno malo zaprt'', a da sta na dolgo in široko debatirala ''o političnih temah v regiji, Evropi in svetu''.

O dramatičnih dneh, ko je zbolel za rakom in bil operiran, govori Alja Brglez, takrat direktorica Urada za informiranje. Znan, da je bil po tako imenovanem ''strateškem molku'', ker je samo eno temo odprl, potem pa čakal, kam jo boš ti sam pripeljal, in na ta način sam več izvedel in o temi in tebi in o tvojem razmisleku.

O politični plati pa Drnovškov politični sopotnik Jožef Školč, predhodnik v ZSMS - LDS. O tem, kdo ga je pripeljal v LDS, pa da je bila ''stranka zanj nujno zlo''.

To plat je spremljal tudi dolgoletni generalni sekretar LDS-a in njegova desna roka Gregor Golobič, ki je z njim ostal vse do konca. Pripoveduje, kako mu je našel hišo na Zaplani in prodal tisto v Murglah, pa tudi o tem, da ministrov ni izbiral samo iz vrst stranke, ampak po strokovnosti, zato je poslušal očitke, da je bil ''s stranko v koaliciji''.

Nostalgični posnetki in izjave, ki sem jih izbrala, dajejo pečat izjemni osebnosti in drži, podobi, ki jo je sam tudi spreminjal. Tisti rahlo skrivnosten nasmešek, je zamenjal radostnejši. Intelektualec, genij. Netipične karizme, moči. Vse je delal z mirnostjo. Najbližji so ga slišali preklinjati le enkrat, le dvakrat pa govoriti z domačim narečjem. Seveda je bil takrat tudi zelo jezen.

Nikakor to ni celotna zgodba o Janezu Drnovšku. Morda le nova stran, ki pa razkriva do sedaj neznane odtenke, s katerimi je veliko lažje razumeti Človeka znanega po podobi, ki jo je s sodelavci spretno gradil v javnosti. Po 10 letih je vedno več zaslužnih, svetovalcev, zaupnikov, prijateljev, sploh pa tistih, ki so ga dobro poznali. Verjetno pa drži, da bi res prave prijatelje lahko našteli na prste ene roke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
22. 02. 2018 09.46
-1
Sem prebrala nekaj "desnih" komentarjev. Dobesedno se mi obrača želodec. Primerjati g.Drnovška in g. JJ? V miljon letih se slednji ne more primerjati z veličino in pokončnostjo g. Drnovška. V NIČEMER! G. Janša vseskozi deluje razdiralno, deli ljudi, ko ne more drugega vleče na dan 75 let staro zgodovino. Zastruplja narod, dobesedno. Vedno in ob vsaki priliki, ko more. Govori o spravi, ki ne bo nikoli možna. In ima za seboj vojsko spranih možganskih trustov. Kako bolano slediti njegovim mantram. Oprostite, ampak tisti ki imate toliko povedati zoper spoštovanega g. Drnovška, poglejte se v ogledalo. Takega državnika kot je bil, ne bomo imeli nikoli več. Ljudje, ki držijo glave pokonci, kljub zadanim udarcem so zelo redki, nezaželeni, popljuvani . Realnost naše družbe.
wolfterier
22. 02. 2018 11.03
+0
Ja res je.Drnovšek je imel dvanajst valjni Mercedes 600S in pozlačen sekret v Falkonu.Tega z JJ ne moreš primerjati !
merdzo1
21. 02. 2018 08.04
+5
Pa kako lahko čislate politika (katerega koli)? NI in NIKOLI ne bo poštenega politika, vsi so paraziti, delajo le za svojo korist. Slovenci pa smo tak butasti, da pobiramo drobtinice in bombončke ter se pustimo nategnit od naprej in od zadaj.
Ata_Smrk
20. 02. 2018 22.39
+3
Borat ni niti senca.
Uporabnik113089
20. 02. 2018 22.08
+9
Cerar si je pošteno oddahnil. Danes pišemo le o Drnovšku in Janši... Nič o Cerarjevi novi.... khm, tajnici....Že šesti v tem mandatu.
iGURT
20. 02. 2018 22.30
+3
-BZ-
21. 02. 2018 08.26
+3
ampak v tranzicijski post komunistični Sloveniji je bilo veik velik lažje vladat, in že takrat so se vse strani drenjale pri koritu: nismo bili še v EU, nismo imeli še evra, nismo bili še pod pritiski globalizacij in digitalizacije, ne interneta, nihče ni poznal dovolj politikov, demokracija in pluralizem je bil v povojih, vse je bilo neznanka, za pokrast in privatizirat je bilo dovolj, v bližini je divjala večletna vojna, smo pa zelo občutili izpad jugoslovanskih trgov...
Mejduš
20. 02. 2018 21.38
-4
Vseh teh vlad koliko jih je Sloveniji bilo je še Drnovšek dobro vodil,prema ostali ki so zanjim bili se je pa samo kradlo kolko se je dalo,vem da bodo dajali minose in to bodo samo tisti ki so državo spravili minus.
dragan krstic
20. 02. 2018 21.01
-1
Kar priznam Drnovšku je to da je bil izredno škrt človek. Neverjetno pri tako odličnih zaslužkih, ki jih je imel. Najbolj je bil vesel, če je dobil kaj zastonj, pardon na račun davkolačevalcev.
ina5785
20. 02. 2018 21.05
+3
Ha, ha, ha. . . . . . . sirotek ti, NE veš kako bi PEMETNEGA PLEMENITEGA človeka osiral! vašega si poglej, krasi ga sama kraja in korupcija
dragan krstic
20. 02. 2018 21.24
+8
ina5785 če si pismena, čeprav dvomim v tvoj intelekt oziroma bolje rečeno verjamem v tvoj neintelekt, poglej na brskalniku: bankrot slovenske države-gibanje OPS. Če razumeš grafiko in podatke ti je lahko jasno kdo je zadolžil dražavo in v katerem obdobju se je to zgodilo. Enako velja za ostale leve "intelektualce".
iGURT
20. 02. 2018 21.30
+2
dragan krstič to še, potem si grem odpret enega hladnega, .......leta 2005 je nakup letalske vozovnice krila Sova (zaradi tega se je Iztok Podbregar znašel na sodišču), ....nakup letalske vozovnice v višini 915,55eur, vema pa, to sma že obdelala, da nek janša pa nas košta po 4000+ eur za štiri nočitve, ker model spi v hotelu za 1041eur na noč, toliko o indijskem zdravilcu Sadanandu Sardešmuku.
iGURT
20. 02. 2018 21.40
+0
(brez letalskega prevoza in dnevnic ki jih je kasiral in ostalo plus redna plača)
dragan krstic
20. 02. 2018 22.01
+3
A šmarnico? Kaj pa vaš Koprivnikar, v Dubaj s Falconom za 80.000.-€, rekorder pa Tuerk v Banja luko in Sarajevo za rekrdnih 89.300.-€.
iGURT
20. 02. 2018 22.29
-1
Koprivnikarjev Dubaj je 80.000eur? Od kje pa ta informacija?
dragan krstic
20. 02. 2018 20.39
-3
Igurt, eden od gurujev levih je zapisal spodaj da se Drnovšek ni obremenjeval z nepotrebnimi materialnimi dobrinami. Hahaha, zato si je kupiv vilo v Murglah in si izposloval Jazbinškov zakon po svoje, Drnovškovo, kajti on sploh ni bil upravičenec nakupa vile za 30.000.-DEM. Prodal pa jo je za 450.000.-€, hahaha. Dan ne govorim o letalski karti za indijskega vrača.
vertex
20. 02. 2018 20.43
+7
indijski vrač je potoval a redno letalsko povezavo kosovski vrač pa je iz grčije prispel kar a privat letalom
dragan krstic
20. 02. 2018 20.46
-6
vertex
20. 02. 2018 20.52
+7
haha svoj!!! pošten slovenski politik si tega ne more privoščiti
dostojevski II
20. 02. 2018 20.52
+4
120 m2 velika hiša ni vila. Vilo imaš na Trstenjakovi.
krtofl
20. 02. 2018 20.58
+3
vertex...kaj je prišlo z njim na tem privat avionu....se spomniš..
vertex
20. 02. 2018 21.00
+3
iGURT
20. 02. 2018 21.03
+10
Tako imenovani Jazbinškov zakon, je bil v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen 11. oktobra 1991, sprejela ga je Demosova vlada, Demosova vlada, v kateri g. Janez Drnovšek ni zasedal nobene funkcije. Bili pa so tam razni janšeji, bavčarji, kacini in rupli. .......in ja, g. Janez Drnovšek se ni pehal za materialnim, živel je skromno, brez nepotrebnega luksuza in blišča.
ina5785
20. 02. 2018 21.08
+2
Glede letala iz GRČIJE, je puklavec vse zavil v meglo!, vemo da smo to plačali davkoplačevalci. Zakaj pa so se predčasno vrnili iz Grčije? Tudi to se VE!!, ne zaradi otroka, temveč zaradi soproge. . . . . . . . popapala preveč tablet
vertex
20. 02. 2018 21.12
-1
dragan igurt ti je vse laži podrl,laž je nesmrtna duša janšizma
krtofl
20. 02. 2018 21.15
+2
dragan krstic
20. 02. 2018 21.18
+0
Zakaj pa Janša ni kupil te vile v Murglah? Oh ne, živel je skromno le Falcona si je nabavil drugače se je pa s katrco vozu tko kot Pahor.
iGURT
20. 02. 2018 21.27
+0
A je kupil Falcona za sebe?, a je janša kupil Patrije za sebe? Nista. Zakaj pa janša ni kupil nepremičnine v Murglah pa me ne zanima, njegova stvar.
wolfterier
22. 02. 2018 11.07
+1
Za sebe je kupil,da se je lahko k Indijanskim vračem vozil !
dragan krstic
20. 02. 2018 20.29
-3
Kaj je ta rdeči pametnjakoviči? Na brskalniku vpišite : 24ur.com Drnovšek predstavil načrt. Drnovšek se je s priznanjem Kosova hotel oddolžiti kosovarjem ker jim je prav on poslal JNA. Obisk in priznanje Kosova pa je tedaj Janša odsvetoval. Jaz vam razgledanosti in pameti ta rdeči ne morem vlivati v vaše prazne buče.
vertex
20. 02. 2018 20.33
+11
in rdeči komunist janša je prvi med yu republikami priznal kosovo..
iGURT
20. 02. 2018 20.35
+13
Kosovo je dne 5 Marca leta 2008 priznala janševa vlada, g. Janez Drnovšek takrat ni bil več v politiki, mandat predsednika države je zaključil 23. decembra 2007.
iGURT
20. 02. 2018 20.37
+11
In ja vertex, imaš prav, od vseh bivših republik, je bila janševa vlada prva ki je priznala Kosovo.
wolfterier
22. 02. 2018 11.08
+1
tom672
20. 02. 2018 20.13
+10
Janez Drnovšek je eden tistih politikov, ki so omogočali da so Slovenijo izropali v 90ih in naprej. Omogočil je s svojimi somišljeniki in sodelavci(Golobič, Rop, Školjč, Kozinc,...) da so prvič preko certifikatov in potem naprej totalno izropali Slovenijo. Sramota. Slovenija bi danes lahko bila druga Švica. Tako pa na žalost samo švicamo. Slovenija zbudi se. Lp!
trunck
20. 02. 2018 20.20
+4
Sramota je biti tako neumen in tega ne vedeti.
tom672
20. 02. 2018 20.26
+0
Ko zmanjka argumentov se začne žaljenje ane trunck??? Nekatere resnica boli. Lp!
dragan krstic
20. 02. 2018 20.31
+2
Tako je tom672, takoj ko razkriješ njihove laži in abotnosti postanejo žaljivi.
Aviator247
20. 02. 2018 20.31
+4
Švica je kakršna je zarad švicarjev, Slovenija pa zarad slovencev. Rezultati izvoljenih so na dlani in ne zaradi parih ljudi. Drnivšek je bil gospod, kar je redkost med tem zahojenim podalpskim
trunck
20. 02. 2018 20.11
+5
Draganče piše genialnosti, ampak največji genialec pa je Skladnost. On je tako zagnan, da je Janezovo drugo skrajno neuspešno ministrovanje iz dobrega leta skrajšal na dober mesec. V prste skladni fant (Skladnost se kliče) je vodenje Slovenije v letu 2012 mirno dodelil Pahorju. Skladnost trdi, da je Janez vladal od 27.02.2013 do 20.03. 2013, kar je manj kot en mesec. Skladnost, za Slovenijo bi bilo to veliko bolje, vendar je Janez vladal od začetka leta 2012, torej dobro leto. Potem pa so ga ljudje odnesli, podporo pa je imel malce nad 10%, celo Pahor jo je imel skoraj 20%, npr Cerar jo ima vedno nad 30%. BDP pa mu je v tem letu padel za več kot 10%, kar je rekord na Balkanu pa Bogami i šire. Bo izobraženi Draganče našel evropsko državo, kateri je padel BDP za več kot 10%, če bo glavo vzel iz zmrzovalnika. Skratka, težko bi v Evropi našli bolj nesposobnega PM, kot je ta 'naš' Janez.
resslovenka
20. 02. 2018 19.45
+7
Moje spoštovanje.
staridida
20. 02. 2018 19.40
-6
Drnovška za predsednika vlade....
srebrnibreg
20. 02. 2018 19.41
+9
...katerega se je tvoj koruptivni idol bal kot hudir žegnane vode.
ina5785
20. 02. 2018 19.46
+13
srebrni - ja, zato pa ga je povsod osiral, ker mu NIKOLI NI bil kos!!!! Čudim pa se, da je upal na Drnovškov pogreb, kajti vedel je, da je NEZAŽELJEN. V aljbanjiji je vse možno!!!!!
Sunflower0
20. 02. 2018 19.35
-7
Napišem,da je Drnovšek edini pravi državnik kar jih je Slovenija videla in da mu mali sivi ni do kolen ker je politikant.In PUF v 20.sekundah izbrisan komentar.Bolj kristalno čistega dokaza,da je res to kar sem napisal ni.Hvala vam za potrditev mojih besed.
staridida
20. 02. 2018 19.38
-6
dragan krstic
20. 02. 2018 19.13
-7
Zanimivo je dejstvo, da ta rdeči pametnjakoviči nabijajo da je JJ Albanec, ne vedo pa, ja odkod bi pa nepismeni in zaostali vedeli da sta si bila Janša in Drnovšek navzkriž glede priznanja Kosova. Drnovšek se je prizadeval in lobiral za priznanje, janša pa je nasprotoval.
ina5785
20. 02. 2018 19.17
+9
Čudim se, večina slovenskega naroda se je čudila, da je upal puklasti na DRNOVŠKOV pogrebe, ta tip je res brez sramote, že zato je aljb...... sljadoledar
dragan krstic
20. 02. 2018 19.23
-18
Ina, ti si pa tako nizko da te moram gledati skozi daljnogled. Da ti razložim: Drnovšek je pred smrtjo spoznal da je poglavitni krivec za zavozitev države in se je zbogal z Janšo. Verjetno je slutil da lahko samo Janša potegne voz iz blata. In še vedno trdim da JJ ni idealen vendar najbolj usposobljen in inteligenten politik v državi.
Brakedirt
20. 02. 2018 19.26
+11
tako je dober da ga je narod vrgel iz oblasti. edini v zgodovini drzave ste pokadili.
vertex
20. 02. 2018 19.31
+7
dragan,lahko spremeniš ime v janez videza si ne more ,definitivno je z juga,večkrat je potoval na kosovo,ponorel ko so priprli hamiridaja,se pa sramuje korenin in špila slovenca
iGURT
20. 02. 2018 19.33
+5
"Drnovšek se je prizadeval in lobiral za priznanje, janša pa je nasprotoval." - ja, mhm, in zato je janševa vlada priznala Kosovo.
iGURT
20. 02. 2018 19.34
+5
Drnovšek ob priznanju janševe vlade Kosova sploh ni bil več v politiki.
Krta?a 21
20. 02. 2018 19.37
+6
Dragan, prid nazaj na sektaški portal da ti jih ene par napojem. Kam zdaj bežiš? Boš videl svojo janšo.
ina5785
20. 02. 2018 19.48
+11
krstič - NE laži!!!!, NIKOLI, pa res NIKOLI se puklavec in DRNOVŠEK NISTA pobotala. Sin JAŠA je celo POSREDNO dal vedeti JJ, naj NE pride na pogreb!!!!!!
dragan krstic
20. 02. 2018 20.06
-9
Ja seveda, zato sta oba potomca zahtevala odstranitev njegovega kipa. Če bi bila ponosna nanj bi tega ne storila.
vertex
20. 02. 2018 20.11
+8
Ker si tudi Sam drnovsek ne no želel kipa ,inteligenten in srčni človek,tvoj idol pa je samo hujskaški nakladač
Alllll
20. 02. 2018 20.11
+0
Ina trenutki ki bi jih midva skupaj prezivela bi bili zate nepozabni.....
iGURT
20. 02. 2018 20.17
+9
Jaša Drnovšek je pred sodiščem ponovil, da je postavitev kipa v čast njegovemu očetu ponižanje zanj in za očeta, ker so ga v Zagorju postavili, ne da bi se o primernosti dejanja posvetovali s svojci. // Jaša Drnovšek že jeseni 2009 od Zagorjanov zahteval, da kip odstranijo v petnajstih dneh, pri čemer so ga podprli tudi drugi dediči − med njimi hči Nana Forte in del visoke državne politike // Jaša Drnovšek je izpostavil, da so Zagorjani brez soglasja dedičev in svojcev v parku postavili kip Janezu Drnovšku in park po njem tudi poimenovali. To je zanj grob poseg v osebnostno pravico pokojnika in obenem poseg, ki nasprotuje Drnovškovemu življenjskemu nazoru ter osebnim prepričanjem o nepotrebni obremenjenosti z materialnimi dobrinami.
iGURT
20. 02. 2018 20.22
+8
dragan krstič, še posebej si preberi zadnji stavek
ina5785
20. 02. 2018 21.13
+4
krstič - saj to je VAŠ najhujši problem!!! Vi siroteki mislite, da vas mora nekdo častit, potem šele ste nekaj vredni!!!! INTELIGENTEN
ina5785
20. 02. 2018 21.14
+6
p.s. DRNOVŠEK tega NI potreboval, puklavec pa hoče da ga častimo kot nekoč njegovega idola TITA ! Vendar je pre-prekratek, da bi ga moralen moder človek sploh upošteval!!!!
Uporabnik443897
21. 02. 2018 14.15
+2
Kučanu bomo postavili mavzolej na 50000 km2. Ljudje paa bodo množično obiskovaali in objokovali zid. Bil je velik človek, Kučana mislim, sicer ne po postavi ampak po modrosti. naj njegova duša v miru počiva. Za Slovenski narod je naredl vse kar je mogel. Spru folk do amena, jih ubobožal na račun nekaaj svvojih udbo mmmm prijateljev. Slava mu, šmrk šmrk
iGURT
20. 02. 2018 19.12
+10
To je bil politik, ki je vedel kaj je olika, kultura, ki je bil spoštljiv, ki je vedel kako se obnaša do sočloveka pa tudi če z njim ni delil istega mnenja o kakšni zadevi,potem pa pogledaš slovensko ekstremno desnico, ki jo pooseblja janša, pa ti gre na bruhanje,samo poniževanje, sumljivi posli, skrivanje pred poštarji, žaljenje, primitivni twitti, premoženje neznanega izvora, mah, ni da ni. Pa to ni primerno za predsednika čebelarskega krožka kaj šele da bi vodilo državo.
iGURT
20. 02. 2018 19.13
+6
Pa itak smo ga že imeli 2x in je že pokazal česa je sposoben, ni nam bilo všeč. In tudi zato, v 25 letih kar vodi stranko samo ena zmaga na volitvah, takrat, ko je narod bil še hudo naiven.
lojze007
21. 02. 2018 10.17
daj lepo povej imajo bavčar, golobič, kučan, turk, jankovič vsi črno na belem od kod premoženje? toliko o naivnem narodu..... izpad leve vlade ki jo je vodil j.j. so morali hitro nadoknaditi...
mentorhercul
20. 02. 2018 19.10
-5
Sem se prejle vozil po murglah, ni ga videt, murgeskega palčka, da ni poniknil..........
Brakedirt
20. 02. 2018 19.15
+5
ina5785
20. 02. 2018 19.18
+6
Ja, zašel je proti Velenju k puklavcu, pa mu ni dal niti tople vode!!!!!
Alllll
20. 02. 2018 20.12
-4
mentorhercul
20. 02. 2018 19.07
+7
Nekoč so obstajali pravi politiki, čeprav morda takrat ni bilo videti tako! Sedaj so pa sami komolčarji, samo za svojo tazadnjo skrbijo...............
dragan krstic
20. 02. 2018 19.02
-7
Kaj ne poveste tovariši skregani s pametjo: prašek, srebrni, brakedirt, stari maček,sploh pa vaš ideolog trunck, ki ima v glavi prtljago namesto kaj drugega. Preberite: Črt Tavš, zadolževanje države Slovenije-Delo. Hahaha, vaš novinar iz Dela vam razlaga kako se je država zadolževala pod rdečimi sposobnjakoviči, hahaha. S takimi kot ste vi ni mogoče debatirat, ste prenizko. Pa tema sploh ni o Janši ampak Drnovšku, če ne veste, O DRNOVŠKU pametnjakoviči.
Brakedirt
20. 02. 2018 19.04
+5
a si bil ti tudi v partiji,kot ostali iz vodstva SĐS?
staridida
20. 02. 2018 19.07
-5
To so vsi murgelski plačanci-po cele dneve visijo tu gor...
dragan krstic
20. 02. 2018 19.08
+0
A to je tvoju bolani odgovor. Joj kako si pameten. Koliko let si obiskoval 1. razred v osnovni šoli. A je šla učiteljica prej v penzijo preden si izdelal prvega, hahaha.
srebrnibreg
20. 02. 2018 19.10
+9
fehtar sds-ov pred zagonom jezika vklopi možgane. Nicke si menjaš prazne tintare soi pa ne moreš.
staridida
20. 02. 2018 19.14
+0
dragan krstic
20. 02. 2018 19.18
-7
Srebrni ti najprej razloži prispevek v Delu novinarja Črta Tavša glede tega kdo je zadolževal Slovenijo. Enako kot vsi drugi rdeči pametnjakoviči; ko vam dokažeš da lažejo začnejo žaliti. To je vse kar znate.
ina5785
20. 02. 2018 19.20
+10
Brakedirt
20. 02. 2018 19.20
+4
Brakedirt
20. 02. 2018 19.24
+6
ze vem,vas komunisticni jovan je hodil tja na tecaj
trunck
20. 02. 2018 19.56
+2
Draganče, spet ti. Kaj si glavo potisnil še globlje v zmrzovalnik
dragan krstic
20. 02. 2018 20.08
-6
Ko nimate argumentov, razen laži začnete z nebulozami kar je cse kar znate.
Alllll
20. 02. 2018 20.12
-2
starima?ek 1
20. 02. 2018 18.48
+4
Tu di Janša orihaja od tam,ne lidpiram Šarca,ker en novinec,komedijant ne more vodit vlado tega ni nikjet na svetu,ne more pa tudi ne tak ko je že enkrat zafurla državo Šarec drugi po priljubljenosti,Janša zadnji ali pa ga ni na lestvici.Ima pa ja Janša stare vernike ene in iste ankete so pokazale.manj izobražene,s katerimi lažje manipuliraš.če pa moram izbirat bom pa raje Šarca čeprav z stisnjenimi zobmi,samo da ne zmaga JJ.
son?ece5
20. 02. 2018 18.51
-10
Raje izdati lasten narod in voliti rejniškega južnega , a nje! SRAM TE BODI!!!!!!!!!!!!!!
Brakedirt
20. 02. 2018 18.54
+8
ina5785
20. 02. 2018 18.54
+10
Raje izbrati poštenjaka, kot tata lastnega naroda. Mene bi bilo zelo sram na mestu puklavca, on pa brez sramu še neprej hara. Šarcu pa po drži NE seže do gležnjev!!!!!!!
vertex
20. 02. 2018 18.57
+12
ivan je južni , samo pogledaš ga vse jasno,od tam kjer je doktoriral
ina5785
20. 02. 2018 19.21
+9
vertex - NEVERJETNO, res poglej njegovo faco, sploh pa ko je bil MLAD - čisti sljadoledar, ko je korakal v JAJCE - AVNOJ!!!!!
Sunflower0
20. 02. 2018 18.43
+9
Gospod ni bil idealen ampak še vseeno neprimerljivo boljši kot vsi ostali.Z ljudmi z katerimi se je obdal,se je pač obdal.Na to ni imel prevelikega vpliva.Če dobiš na izbiro 10 jajc in je od tega 8 gnilih,pa ne veš tega.Kar je imel na izbiro,je izbral po najboljših močeh kakor je vedel in znal.Umrl ni bogat,že to dosti pove o njem.