Slovenija

Kakšna bo usoda male Neže? Zdravniški konzilij se je po dvanajstih dneh končno sestal

Ljubljana, 08. 11. 2016 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vsi, ki spremljajo potek zdravljenja dveletne deklice Neže, so se danes končno sešli. Svojo odločitev bodo najprej sporočili staršem. Pred Pediatrično kliniko UKC Ljubljana se je popoldne zbrala skupina staršev v podporo Neži in njeni družini. S seboj so imeli letake, na katerih so sporočali: "Vsi smo Neža."

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Slaba komunikacija med zdravniki in starši
    02:04
    Iz SVETA: Slaba komunikacija med zdravniki in starši
  • Iz SVETA: Stroka meni, da ni centra na svetu, ki bi znal takšno stanje pozdraviti
    02:24
    Iz SVETA: Stroka meni, da ni centra na svetu, ki bi znal takšno stanje pozdraviti
  • Iz 24UR: Zdravniški konzilij odloča o usodi deklice
    01:18
    Iz 24UR: Zdravniški konzilij odloča o usodi deklice

Zgodba dveletne Neže Arnolj, ki se že mesec dni bori za življenje, je padla v labirint nasprotnih argumentov – močnih čustev staršev na eni strani in specialistov zdravnikov na drugi.

Približno 15 protestnikov – staršev, ki so prišli podpret Nežino mamo Zalo – se je danes zbralo pred Pediatrično kliniko v Ljubljani. Srečali so se tudi s strokovnim direktorjem Pediatrične klinike in predstojnikom oddelka za otroško kirurgijo. Starši so zdravnike obtoževali nemarnega dela. 

"Sami ste se za to službo odločili, in če vam ta služba ni všeč, poberite svoje kovčke in pojdite ven iz Slovenije," je bila razburjena ena od mamic. Strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda pa je odgovoril: "Obžalujemo, da nekateri izkoriščajo stisko staršev tako bolnega otroka in jih utrjujejo v prepričanju, da bo tak medijski pritisk spremenil usodo Neže." 

Danes so se na zdravniškem konziliju sestali vsi, ki spremljajo potek zdravljenja dveletne deklice, so sporočili iz UKC Ljubljana. Izpostavili so, da morajo o sklepih na sestanku najprej seznaniti starše dveletne deklice, s katerimi se bodo zdravniki, skupaj z zastopnico bolnikovih pravic, sestali v sredo, so še sporočili. Zato bodo o sklepih konzilija javnost obvestili v sredo.

Že sinoči je pred kamere kljub zavezi molčečnosti stopilo  številčno zdravniško vodstvo in javnosti povedalo svojo plat zgodbe. Pojasnili so, da je Neža k njim prišla z zelo hudim vnetjem srčne mišice. Večkrat so jo morali celo oživljati. Bila je kandidatka za novo srce in da bi do presaditve živela, so jo morali priključiti na zunanji krvni obtok.

A pri tem so nastali zapleti – najprej krvavitev v osrčniku in nato še huda možganska kap. S tako diagnozo ni bila več primerna za presaditev srca, zato so se zdravniki odločili za odklop z aparatov. Kako je z Nežo ta trenutek, zdravniki niti ne vedo, saj jim starši zaradi nezaupanja ne dovolijo opravljati dodatnih preiskav.

Javne očitke o malomarnem zdravljenju dveletne deklice bo preverila tudi zdravniška zbornica

Zdravniška zbornica Slovenije je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaprosila, da jo seznani s potekom zdravljenja in medicinsko dokumentacijo dveletne deklice, za katero starši trdijo, da so jo v programu otroške srčne kirurgije malomarno zdravili. Prijavo suma malomarnega zdravljenja so pred dnevi prejeli tudi na PU Ljubljana.

Policijska uprava (PU) Ljubljana je na začetku meseca prejela prijavo, ki se nanaša na sum malomarnega zdravljenja. Kot so pojasnili, zaradi spoštovanja določil varstva osebnih podatkov ne morejo potrditi ali zanikati, ali gre za prijavo glede zdravljenja dveletne deklice v programu otroške srčne kirurgije.

Na zdravniški zbornici so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da "ko bomo razpolagali z vsemi potrebnimi dokumenti, bomo zadevo predali odboru za strokovno-medicinska vprašanja, ki bo po preučitvi primera odločal o morebitnem strokovnem nadzoru". Ob tem so poudarili, da gre za "izjemno zahteven primer, ki bo najverjetneje terjal ustrezno strokovno presojo".

Izguba zaupanja je skrb vzbujajoča

Kot so dodali, se v teh dneh nanje obrača "ogorčena javnost, predstavniki medijev in številni posamezniki, ki izražajo zaskrbljenost nad domnevnimi nepravilnostmi pri zdravljenju dveletne deklice". Zaradi "nezaupanja in dvomov glede neustreznega zdravljenja pa tudi mnogi starši zbornico prosijo, naj zaščiti interese njihovih otrok in deklici omogoči nadaljnje zdravljenje v tujini".

"Trenutno je najbolj zaskrbljujoče predvsem izgubljeno zaupanje dekličinih staršev v nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana, zato je treba kar najhitreje pridobiti drugo mnenje ustrezno izkušenega strokovnjaka na tem zahtevnem medicinskem področju," so še dodali.

Neža Arnolj
Neža Arnolj FOTO: Kanal A

Spomnimo ...

Dveletno deklico so konec avgusta sprejeli na Pediatrično kliniko zaradi utrujenosti, je v ponedeljek po seji sveta zavoda pojasnila strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer. V jeseniški splošni bolnišnici so po besedah Pfeiferjeve ugotovili, da gre za srčno popuščanje ter da deklici levi srčni prekat peša in slabo deluje.

Sprva so jo povsem ustrezno zdravili z zdravili, ki dajejo podporo delovanju levega prekata, a se je začela srčna funkcija slabšati. Zato so jo premestili na intenzivno enoto srčne kirurgije. Tam se je njeno stanje slabšalo, zato so jo morali priklopiti na zunanje predihavanje in zunanji krvni obtok.

Kot so starši v zadnjih dneh opisali medijem, naj bi med zdravljenjem zdravstveno osebje ignoriralo njihova opozorila, da se deklici v kanilah pojavljajo krvni strdki, dokler ni prišlo do možganske kapi ter krvavitev v možganih.

Tedaj so zdravniki deklico odklopili s podpornih sistemov z napovedjo, da bo kmalu umrla, kar pa se ni zgodilo. Kot je v ponedeljek pojasnil predstojnik oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivan Vidmar, so tedaj začeli paliativno nego deklice, njeno stanje se je stabiliziralo. Deklica ima po njegovih besedah nevrološke okvare, še vedno je na aparatu za umetno dihanje, ima zagotovljeno nevrofizioterapijo ter oskrbo nevrološke prizadetosti.

Stopili v podporo staršem

Različna civilnodružbena gibanja so se postavila na stran staršev, ki zahtevajo drugo zdravniško mnenje ter premestitev deklice na zdravljenje v tujino. V Društvu na srcu operiranih Slovenije ter Društvu za zdravje naroda so v javnem pismu, naslovljenem na vlado, ministrstvo za zdravje, zdravniško zbornico, zdravniško društvo ter zavod za zdravstveno zavarovanje, zahtevali kriminalistično preiskavo, odgovornost vpletenih v zdravljenje deklice ter ukinitev programa otroške srčne kirurgije.

Člani civilne pobude Prebujenje-Pravica za vse pa so javno zahtevali, da se deklici nemudoma odobri pregled in ustrezno zdravljenje na kliniki v tujini. Prav danes je pred Pediatrično kliniko potekal tudi shod v podporo staršem deklice.

Tudi zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore podpira starše. "Zdi se mi, da imata prav, da zahtevata zdravljenje, da zahtevata drugo mnenje, res pa je na žalost tako, da drugo mnenje, kot ga opredeljuje naš zakon o pacientovih pravicah, ni ravno prijazno do staršev in do pacientov," je dejala v oddaji 24UR ZVEČER.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
09. 11. 2016 16.13
+0
Ure in dnevi pa tečejo. Vsi Slovenci smo do nedavnega najbolj zaupali zdravnikom UKC. A preveč se je nabralo primerov, ki kažejo na nestrokovnost in šlamparijo, nemogoče razmere ... Sedaj je ta bolnica zadnja, v kateri bi se hoteli zdraviti!
Timy15
09. 11. 2016 10.45
+0
Čeprav v UKC trdijo,kako so za malo Nežo storili kar so lahko,so v resnici opustili njej potrebno zdravljenje in jo odklopili od aparatur.Od kar smo v samostojni državi je pri nas nekaj res hudo narobe,čeprav se nepravilnosti v UKC kar vrstijo,odgovorni pa,kakor na drugih vejah oblasti,ne odgovarjajo.Res je tudi kar je povedal doktor Brecelj,morali bi stavkati pacienti in ne zdravniki
Ramzess
09. 11. 2016 11.44
-1
Starši so jih baje opozarjali na strdke v ceveh (to ni niti taka redkost, strdki v teh ceveh), oni pa nič, ... straši pa žal tudi ne, recimo odklopili cevke, in zahtevali nove. Seveda bi to lahko peljalo v drugačne postopke. Starši seveda nočejo tvegati aretacije, odvzema pravic ipd. kar bi imelo za posledico, da ne bi imeli stika z otrokom, oz. nadzora in vpliva nad zdravljenjem.
User416781
08. 11. 2016 22.56
+4
Ne razumem, kaj so v tem primeru zdravniki naredili narobe...a so krivi, da je še živa...?!
resslovenka
09. 11. 2016 06.25
+4
Otroku niso podaljšali življenje zdravniki, prej so jo odpisali. Malčica je s svojo voljo presenetila celotno zdravstveno ekipo, ki je sodelovala pri zdravljenju. Se pa bojim , da je bila otroku ravno v tem "strokovnem" zdravljenju povzročena nepopravljiva škoda. Za to gre , da stvari ne bodo zamolčane kot že toliko do sedaj. Krvni strdki so lahko zelo usodni, pa mnogokrat spregledani ali podcenjujoči. Vem iz izkušenje, ki se je končala s smrtjo otroka. Ko se oglasiš, se začne sprenevedanje, ptepričevanje in ščitenje belih hrbtov. Podpiram starše z vsem srcem. Da ne bomo pokopavali svojih otrok zaradi šlamastike tistih, ki bi morali reševati njihova življenja.
komarec
08. 11. 2016 22.40
+5
Take stvari lahko pripeljejo do ne ljubih dogodkov kot se je zgodil v Izoli. In kdo je za to kriv? Pacient? G. Kuštrin ne trdi po tem, da je zdravniški poklic nevaren. Prav za prav se ve za kaj je nevaren.
Ramzess
09. 11. 2016 11.46
Toliko ljudi kot umre zaradi ti. sodobne medicine, ne umre niti na cesti. Statistike so znane, ampak javno malo znane.
Sara95
08. 11. 2016 22.38
+0
Zakaj pa nikoli ne pišejo komu vse so zdravniki rešili življenje? Piše se samo o takih primerih, kot je Neža. Sej razumem da je grozno, samo pozabljajo pa ljudje na stvari, ki so jih zdravniki dobro naredili. Mislim da je ta tožba nepotrebna. Samo moje mnenje. Vso srečo Neži in njeni mami. :)
komarec
08. 11. 2016 22.40
+3
Za to so pa plačani in še zahtevajo višje plače.
komarec
08. 11. 2016 22.43
+2
Šoferji so plačani za to, da vozijo, za kaj jih po tem kaznujejo, če povzročijo nesrečo? Ostali prevoženi kilometri brez nesreče so pa samoumevni saj so za to plačani.
babica54
08. 11. 2016 22.27
+5
in to naj bi bili zdravniki ki se naj bi borili za naše zdravje pa kaj še
babica54
08. 11. 2016 22.26
+6
in jaz naj dam svoje življenje takim zdravnikom malo morgen
Pantokrator
08. 11. 2016 21.41
+7
Upanje umre zadnje. Naj bo srečno.
Covidus
08. 11. 2016 20.35
+20
sramota za zdravstvo in ti bodo sedaj stavkali??? mrš!!!!
metronom
08. 11. 2016 22.08
+3
dr.dare
08. 11. 2016 20.23
-13
majko mila pa kaj vi veste da so temu otroku šteti dnevi vi pa o odraščanju govorite in staršem neko lažno upanje dajete? pa kaj je z vami narod?
bojer
08. 11. 2016 20.29
+11
Upanje in želje ostanejo... čeprav menim, da je deklici že storjeno preveč "štale".
Zentrum
08. 11. 2016 20.54
-5
dare, ne trudi se. Živimo v državi samih strokovnjakov, ki na podlagi dveh stavkov vejo veliko več kot šolani ljudje s celotno dokumentacijo oz. izvidi.
Bald
08. 11. 2016 21.07
+1
Se opravičujem za lepe želje. V prihodnje še bom potrudil biti privoščljiv in bolj vaše zaverovan.
fiftgear
08. 11. 2016 21.11
+3
kaj misliš da šolani ljudje z celotno dokumentacijo ne delajo napak? Kot človek jim tega ne zamerim, zamerim jim le, da tega nočejo priznati.Upanje je v tem primeru lažno, žal, preveč škode so že utrpeli njeni možgani in življenje s takšnim otrokom bi staršem prineslo samo dodatno žalost in trpljenje, na koncu nihče ne bi nič imel od njenega življenja, ne starši, še manj deklica, žal, sočustvujem s starši, ampak gledano dolgoročno je za vse bolje da se ta saga čimprej konča.
Zentrum
08. 11. 2016 21.13
+4
Kolikor vem preiskava še poteka, to, da nočejo priznati napake pa so v medije prinesli starši. Za medije pa tako ali tako vemo, da spotencirajo celotno zadevo. Vsak človek je zmotljiv, izjema so očitno samo komentatorji tukaj spodaj, ki bi vsakega zdravnika za vsako napako dali linčat.
Bald
08. 11. 2016 21.37
+5
mislim da v resnici ne moreš določati kaj bi prineslo življenje z deformirano deklico njenim staršem in njej. Nekateri ljudje premorejo obilo srčne dobrote in so se pripravljeni marsicemu odpovedati za dobrobit otrok. Seveda pa poznamo tudi drugačne, recimo špartance. naciste...
Zentrum
08. 11. 2016 21.41
+3
Nekateri ljudje pa v trenutku tega živčnega zloma pokličejo 24 ur, da grejo na pediatrično kliniko zganjat cirkus, namesto, da bi najprej počakali do konca preiskave. Če ti misliš, da zdravniki v primeru postavitve napačne diagnoze (sploh take, ki odloča o življenju in smrti) ponoči mirno spijo, si se pa krepko zmotil, kolega.
User416781
08. 11. 2016 22.57
+2
Pa folk kaj vam ni jasno. Čudež je, da je še živa in očitno so tokrat zdravniki krivi za to, da je preživela...na žalost pa so ji vseeno šteti dnevi.
loyal
09. 11. 2016 09.20
fiftgear, predvidevam, da ti nimaš otrok?!?! Ker take izjave, da otroku želiš smrt in staršem največjo grozo, ne bi pričakoval od nekoga, ki ima doma bitjece, ki ga je sam ustvaril in bi zanj umrl v trenutku.
Bald
08. 11. 2016 20.02
+22
srčno upam, da se Neža pozdravi in doživi srečno otroštvo ter nekega dne odraste in prevzame funkcijo zdravstvene ministrice
FC Chelsea2
08. 11. 2016 20.00
+11
evo sprenevedanje, laži in preusmerjanje odgovornosti na druge in teisti zdravniki imajo ponos, da stavkajo.
srebrnibreg
08. 11. 2016 19.55
+10
Sedaj je na vladi, da tem zdravnikom gvinte vreže. Vsem odvzeti licence za privatno delo kateri so zaposleni v javnem zdravstvu. Predvsem pa poslati inšpekcije in do milimetra vse preveriti. Žal je problem, ker so vsi inšpektorji podkupljeni in tega ne bodo storili. Edino inšpektorje poslati iz svojega območja na druga in še tam za njimi poslati kontrole. V primeru, da ne bodo strokovno opravili svoje plačano delo pa takoj z njimi na cesto.
tedoVV2HCmedo
08. 11. 2016 19.44
+9
Taki dohtarski bedniki ne bi smeli imeti višje plače kot čistilke. Oni se pa delajo za plemiče in spet štrajkajo, ker ne dobijo vsak dan več.
Sara95
08. 11. 2016 22.23
+0
To, pa rešujejo ti življenje. Sam pravim ..
49mf5k0d
08. 11. 2016 19.39
+11
glede na to da njen srček danes dobro dela je očitno, da je bila napačno vso diagnosticiranje od samega začetka. zato, nujno!, drugo mnenje.
Principat
08. 11. 2016 19.27
+5
orkani in tajfuni imajo imena ,, tudi ta stavka ima ime " NEŽA " ,, sedaj pa po minusih , prej pa malo premislite
waris
08. 11. 2016 19.27
+16
Mnenja sem, naj zdravniki počno to za kar so se odločili in usposobili.. Prisegli so.. Žal pa jim je mar samo denar, so seveda izjeme... Koliko ur sem v lajfu naredila brez plačila, pa to ni bil nikoli problem.. Sprašujem se zakaj se imajo za bogove..Ne vedo, da tudi brez smetarjev, čistilk, ... ne bi šlo? Oni delajo za mizerno plačo.. Imajo gospodje v belem večje želodce??? Res je groza...
Taglavnkavcar
08. 11. 2016 19.26
+7
ste videli zagovor zdravnikov na 24ur, še žirovski čevljarski komercialist je bil zraven, Kopač, ki je kao direktor, prej se je ukvarjal s čevlji, danes pa z človeškimi življenji, saj to je samo v Butalah ...naj udari po mizi če je Ta glavn! Pardon, Neža se ne piše Kopač.
4rac
08. 11. 2016 19.20
-7
Občutek imam, da so žalostno usodo Neže in njene mamice zlorabile za samopromocijo in medijskih 5 minut nekatere že od prej nezadovoljne mamice. Se opravičujem, če je bilo res iskreno in povod za zborovanje izključno Neža!
Karantanija
08. 11. 2016 18.51
+40
Zdravnik je pravkar na TV dal tako izjavo, da ne moreš verjeti. Pravi, da so staršem rekli, da bo umrla in so se le- ti že pripravili na to, a ni umrla. No, in če ni, so se zmotili in zakaj jo, za božjo voljo, že ne peljejo nekam drugam, kjer ji bodo morda rešili življenje?! Oni so vsekakor dali roke stran od nje, že takrat, ko so jo izključili od aparatur. SRAMOTA, ZDRAVNIKI! Ministrica za zdravstvo, udarite po mizi!
Karantanija
08. 11. 2016 19.01
+15
Netajkun
08. 11. 2016 19.14
+4
To ni bil zdravnik . . to je bil STROKOVNI DIREKTOR .
Ramzess
09. 11. 2016 11.48
+1
Morda sploh ni te stroke, ... naziv namreč nič ne pove.