Slovenija

Vsi zadovoljni s pogovori

Ljubljana, 17. 08. 2007 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsedniki strank so na sestanku s premierjem strinjali, da se pri reševanju vprašanja meje vključi tretja stran.

Hrvaškemu predlogu, da bi vprašanje meje reševalo sodišče v Hamburgu, so predsedniki strank na pogovoru s premierjem rekli odločno 'ne'
Hrvaškemu predlogu, da bi vprašanje meje reševalo sodišče v Hamburgu, so predsedniki strank na pogovoru s premierjem rekli odločno 'ne' FOTO: POP TV


Na današnjem sestanku s premierom Janezom Janšo so predsedniki koalicijskih in opozicijskih strank soglašali, da mora vlada nadaljevati iskanje rešitev za odprta vprašanja. Kot je po sestanku pojasnil Janša, namreč hrvaški odgovor na slovensko pobudo omogoča nadaljnjo iskanje skupnih rešitev. Glede vprašanja meje so soglašali, da "nima smisla težiti k iskanju dvostranske rešitve", in se strinjali, "da se vključi tretja stran", pri čemer pa so odprte še vse možnosti, od sprave do arbitraže.

Soglasni 'ne' hrvaškemu predlogu

Stranke so sicer soglasno zavrnile predlog Hrvaške, da se vprašanje meje rešuje pred Mednarodnim sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu, in poudarile, da je treba najti rešitev za vprašanje celotne meje, torej tako kopenski kot morski del.

Župani istrskih občin iz Slovenije in Hrvaške so se v Buzetu pogovarjali o odprtih vprašanjih med državama. "Čeprav je med slovensko in hrvaško vlado veliko nezadovoljstva, smo s skupnim sestankom želeli sporočiti, da župani v Istri, na obeh straneh meje, med seboj odlično sodelujemo," je povedal vodja istrske županije Ivan Jakovčič. Župani - s slovenske strani župana Pirana Tomaž Gantar in Kopra Boris Popovič - so se še strinjali, da bi morali državi glede reševanja vprašanj meje pristopiti k arbitraži.

Premier je še poudaril, da bo za nadaljnje odločitve Slovenije treba počakati na prihodnji sestanek vseh parlamentarnih strank, "po katerem bo jasno, ali bo Slovenija storila kake nadaljnje korake". Do njega pa naj bi prišlo že konec meseca.

Prvaki strank zadovoljni

Predsedniki parlamentarnih strank so bili načeloma zadovoljni z vsebino sestanka s premierjem. Predsednik SLS Janez Podobnik je pri tem izrazil še posebno zadovoljstvo, da je prišlo do poenotenja v slovenskem političnem prostoru o "interpretaciji stanja na 25. junij 1991", pri tem pa namignil, da to pomeni tudi, da arbitraže o meji v Piranskem zalivu ne more biti. Podobnik meni, da je prišlo do "pomembnega preboja" o vsebinskih vprašanjih pri reševanju problemov s Hrvaško. Drugo izhodišče je neomejen dostop na odprto morje in tretje, da je Slovenija obvladovala ozemlje na slovenski strani Mure. Na novinarsko vprašanje pa je Podobnik namignil tudi, da zato, ker je Piranski zaliv v celoti slovenski, posredovanja tretjega tam ne more biti.

Sporazum Drnovšek Račan - sporazum, ki je bil doslej najbliže končni rešitvi vprašanja o meji na morju
Sporazum Drnovšek Račan - sporazum, ki je bil doslej najbliže končni rešitvi vprašanja o meji na morju FOTO: POP TV

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da je Slovenija na pravi poti, da ponudi nove rešitve. "Glede na to, da Slovenija v začetku prihodnjega leta prevzema predsedovanje Evropski uniji, mora igrati pozitivno in kredibilno vlogo pri reševanju odprtih vprašanj," je dodal.

Prvak NSi Andrej Bajuk je bil zadovoljen predvsem nad "konstruktivnim vzdušjem" in da v Sloveniji prevladuje "neka zavest o zgodovinskem trenutku, da je potrebno storiti prave korake, da bo prišlo do dolgoročne rešitve in pa sožitja med obema državama, tako kot se pričakuje v EU". Prav tako je prepričan, da bo moč ta odprta vprašanja rešiti v kratkem času, ker po njegovem podobno razmišljajo tudi na Hrvaškem.

Hrvaški premier Ivo Sanader je v Splitu napovedal, da se bo prihodnji teden sestal s slovenskim kolegom Janšo. "Doslej smo izmenjali stališča o znanih nerešenih vprašanjih med Hrvaško in Slovenijo in pričakujem nov predlog, ki naj bi sledil v prihodnjih dneh, potem pa bom poklical voditelje strank na posvet pred našim odgovorom na slovenski predlog," je dejal Sanader.

SD, kot je dejal predsednik stranke Borut Pahor, podpira iskanje novih poti, ki bi v prihodnosti omogočile rešitev odprtih vprašanj, zlasti določitev meje na kopnem in morju, ki bo sprejemljiva za obe strani. "To bo prav gotovo ustvarilo vzdušje medsebojnega zaupanja, ki bo pripomoglo k oblikovanju odgovorov na druga odprta vprašanja med državama," je izjavil Pahor.

Predsednica LDS Katarina Kresal je prav tako izrazila zadovoljstvo nad sestankom ter ob tem dodala, da bi do srečanja lahko prišlo že prej, še pred julijskim predlogom, ki ga je slovenska vlada za ureditev odprtih vprašanj med državama poslala v Zagreb. Kot je dejala, so na sestanku dobili nekaj pojasnil v zvezi z omenjenim predlogom, so pa po njenih besedah za reševanje odprtih vprašanj s Hrvaško odprte še vse možnosti.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik je menil, da bi moralo do sestanka priti že pred nekaj meseci. Kot je dejal, so v poslanski skupini Zares podvomili v to, da bo do rešitve vprašanja meje prišlo v kratkem času, predvsem zato, ker na Hrvaškem že poteka kampanja pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami. Po njegovem bi najrealnejše do rešitev prišlo šele v letu 2009, po slovenskem predsedovanju EU in parlamentarnih volitvah. Lahovnik je poudaril, da v Zares ne nasprotujejo arbitraži, podprli so tudi vladni predlog za reševanje vprašanja meje pred Sodiščem Ovse za poravnavo in arbitražo ter zavrnili hrvaški predlog za reševanje spora pred Mednarodnim sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu, ki se jim je zdel podcenjujoč.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je povedal, da je na sestanku zagovarjal znana stališča svoje stranke. Glede na to, kako se Hrvaška odziva na pozitivne predloge iz Slovenije, je po njegovem edini način za rešitev odprtih vprašanj med državama mirovna konferenca o bivši Jugoslaviji. Če to ne bo prišlo v poštev, SNS pričakuje "neke vrste arbitražo", pri čemer bi morali vsako odprto vprašanje reševati posebej.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sezana
29. 04. 2008 11.48
Kako, da našim vrlim ne potegne, da hrvati ne bodo pustili naš cel Piranski zaliv ker jim je to edina možnost za izsiljevanje, Oni nam prehod na odprto morje Mi osli pa njim koridor z avtocesto iz reke do Trsta z odcepom na naš avtocestni križ.Vse bojo dobili zastonj nam pa bodo velikodušno pustili izhod na odprto morje.Rupel pejd domou
exim@t-2.net
20. 08. 2007 12.37
Kakšni zblojeni blogi! Komentar na novico je samo eden: prima, sporazumeli smo se vsi Slovenci. To je važno, ne pa vaše frustracije na temo Bajuk, hrvaščina,....
Prvo Bore
17. 08. 2007 22.06
Kaj so sploh povedali ? V Sloveniji nič novega. Kako bo Bajuk razumel Hrvata, če pa ne razume Slovenski delavski razred. Sanader se pa zopet vleče ven in če bodo zamenjali njegovo vlado, smo zopet na začetku. Žlahta moja ki živi pri meji je leta 91 potrdila, da je hrvaška Policija na slovenski strani. V tem času, ko smo orožje vozili na Hrvaško in Bosno in so si nekateri tlačili v žepe krvav denar, bi tudi lahko dobili do Mirne zemljo ali pa saj do Zambratije. Toda , ker se je zopet ponovila zgodba brkov Petrele/Kardelj, smo zopet tam kjer smo. Mogoče še na slabšem, kot smo bili prej. Potočnik ali kako se piše tisti dohtar za meje, ki ga še sedaj plačujemo, ja vse je po pravilih. Sami pa vidimo kje smo.
jtorko@hotmail.com
17. 08. 2007 21.47
največji car je bajuk, on hrvaškega novinarja ni razumel! vsi bi se mogl zgledovat po njem, pa naj iščejo hrvati v celovcu tablo za ljubljano!
Prvo Bore
17. 08. 2007 20.44
lyinx01 pozabil si kakšnega imamo zunanjega ministra. Še nadaljnih 15 let, pa bo.
lyinx01@volja.net
17. 08. 2007 20.36
HALO!! Se nihče ne spomni kako so nas Italjani stiskali pri pogajanji za EU ??? in kaj se politiki iz tega niso naučili ničesar ??? treba pogoje postavit če hočejo v EU pa bo ;)))
Prvo Bore
17. 08. 2007 19.56
meni se zdi da druga 30 let
omfg123@mail386.com
17. 08. 2007 19.52
sm naso mal predn si link poslal sam kera soba si?
Prvo Bore
17. 08. 2007 19.52
Kakšno hčerko ? Potem bi pa sedaj v čuzi sedu, ki bi vsacga prestrelu, ki bi jo gledu LOL.
omfg123@mail386.com
17. 08. 2007 19.41
Jao nasl mi je ene 7k chatov tk de ker je pravi lol amm ce ces me dodaj na skayp urban123456789123456789 al ap link za klepetalnico ce das se nei brano
omfg123@mail386.com
17. 08. 2007 19.38
ja vela sam drgac je moj nik povsod Sexy1989 tko de ves :p ja js mam tud drgac skayp pa sry ko nism kr napisal sm neki delo :P kot vidm mas 2 sinova a hcerko mas tud kako ? Kaj bi pa zena rekla ce bi za mladenkam gledo LoL
Prvo Bore
17. 08. 2007 19.23
Nimam ker ga imata sinova, pa jim nočem prevzet bejb LOL Bom vidu pa javim. Drugače ima za sebe Skype. Saj omaš chat slo chat napiši na brskalnik, pa se tam dobimo. Pod svojim nickom se prijaviš Ok
omfg123@mail386.com
17. 08. 2007 19.11
jao skor sm po kitajsk napisal Šinfal sm mislo LoL ja no sej mi smo u kampi ga pil do 2.00 pol pa sli ven ga pit al na obalo enkrat pa skor s kampa letel heh mah ja na hrvaskem je povn slovencev u kampih tujcev je res malo heh u glavnem tist kar se pa sexa tice ko si napisal sm se fajn nasmejo heh! mah daj nevem zakaj ma folk tolk ces to de je en hrvat en slovenc drug bosanc tretji nemc sej smo usi ljudje al so oni zivali mogoc ? heh daj am napis se kaj ko je full zanimiv za tabo brat vedn kaj dobrega napises Prvo Borec a mas msn?
Prvo Bore
17. 08. 2007 18.43
nutrispirit nikoli nisem priznaval klerikalne vlade, zato je za mene prav napisan. Saj boš Ti tudi spoznal ljudi, ne se bat, še posebno če boš komercialist. V Jugoslaviji je bil komercilist car. Del se je sam delal. Vse smo naredili za polno mizo vsega.Sem se kar bal hodit v nabavo. Sedaj pa moraš delati s kitajci, pa z indiji, pakistan pa dej nehi, samo živo nakladanje, pa miljoni tam , pa miljoni tam. Pa tudi goveje meso sem prodajal, edino kondomov ne. Vse kar swdaj napravim , je vse v bivši EX jugoslaviji. Ko sem videl, kaj je vse to zunaj gnilo, sem odšel iz svetovnega spleta komerciale. Domače jugoslovansko tržišče, to je indija koromandija. omfg123 pojdi na obalo ga srat in ne v kamp. V kampu so ljudje in ne kot vi mladi norci LOL Saj imam malo starejše sinove, pa nikoli nisem nič rekel, če so se pogovarjal pred prikolico do 10 zvečer. Potem pa so šli na obalo skupaj z vodko in sokom. Ali poznašzgodbo o mucku. Mali mucek gleda in vidi stare mačkone in pravi : Kam greste ? SEksat gremo pravijo mački A grem lahko z Vami Pejt pa so šli. Pridejo na plot in mačkoni začnejo mijavkat in vsi mijavkajo in potem mali mucek pravi : dost mi je tega seksa, grem spat. Ne brisat adm. drugače ne bo smešen. Na hrvaškem je veliko kampov, ki so bili postavljeni zaradi Slovencev in veliko je bilo naših Delavskih domov. Ma polni so zaradi bivših članic Varšavskega pakta. Sploh več ne poznam nemških tablic. ""5. mater kam gremo na cafe de bomo debatiral tam ene 8 ur ko vidm de vam je do tega de bi se menl sifal pa menl pa sifal """ kaj si to mislil: da nomo SNIFAL ali bomo ŠINFAL LOL
omfg123@mail386.com
17. 08. 2007 18.14
1. star sm 18-let rajs grem u kamp pa ga tam zuram ko pa u aprtma jeb*mo mater 2. slovenska obala je zanic voda smrdi 3. kaj vam ni jasn hrvatice so cis nice za pof**** majo nikatere dober stel se slovenke so tud dobre sam se prevec nosjo nikatere 4. prvo borec glede kampov ne stekam ka si htel povedat hrvaska ma kr povne kampe 50 so povni mas jih pa po 10 na razdalji 3-4 km 5. mater kam gremo na cafe de bomo debatiral tam ene 8 ur ko vidm de vam je do tega de bi se menl sifal pa menl pa sifal
nutrispirit
17. 08. 2007 18.06
"to vam je že tretja vlada" - se pravi tebi ni in komentarji z drugih člankov (indijci pa to) se ne skladajo s takim tvojim razmišljanjem. če si tolko inteligenten kot pri vsakem članku pišeš, vsaka ti čast, na vse se spoznaš. spoštujem takšne ljudi ;)
Prvo Bore
17. 08. 2007 17.48
nutrispirit ja ne vem oče je štajerc, ampak saj ženskam ni za zaupat, pardon mama LOL. Zakaj sprašuješ ? Saj je agropop slovenski ansambel In njihova pesem je tudi slovenska Kaj te muči samo povej
nutrispirit
17. 08. 2007 17.43
prvo borec, kaj si hrvat? al maš korenine s hrvaške? drugače jaz tvojega komentiranja sploh ne razumem.
Prvo Bore
17. 08. 2007 17.01
Prasek Naša himna Agropop Smo miljon nas je na zemljici LOL. Upam da so se bejbe zrihtale, drugače bomo že morali dati eno nulo stran
Prvo Bore
17. 08. 2007 15.58
ootieee in nutrispirit zunanji minister Dimitrij Rupel imenovani Dimsi je zunanji minister koliko časa ? Kdo je postavil mejo z Hrvaško ? To Vam je že tretja vlada, dve so vam pocrkale ker ste tako dobro delalii za državljane. Ali se vama ne zdi, da se tudi politika menja na Hrvaškem ? Drnovšek se je zmenil, ampak kaj to pomeni, če pa se Hrvati niso strinjal.