Slovenija
Oglas

Vzemite 50€ in trgujte z nafto na svetovni borzi!

Ljubljana, 03. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po sedmih mesecih neprekinjenega padanja, se je cena surove nafte končno malo ustalila in z manjšo rastjo uspela prekiniti sedem mesečni padajoči trend.

FXLider, bralcem 24ur posebej podarja 50€, namenjenih za trgovanje z nafto na svetovni borzi, edini borzi, na kateri lahko zaslužite tako takrat, ko cene rastejo, kot tudi takrat, ko cene padajo.

Prijavite se tukaj in vzemite 50€ za trgovanje

"Tekom februarja je cena surove nafte uspela, da po dolgem času ustvari 4,11% rast in se trenutno giblje pri približno 49,5 $ za sodček. Padajoči trend, ki je bil prisoten pred to rastjo, je povzročil padec cen surove nafte iz 107$, na manj kot 43,5$ za sodček, v zadnjih sedmih mesecih" – pravijo v FXLider-ju.

NAFTA
NAFTA FOTO: NAFTA

Rast cen so povzročili nedavni dogodki, ki so kazali na morebitno zmanjšanje proizvodnje surove nafte. British Petrol je v torek izjavil, da bo v letošnjem letu zmanjšal vlaganja v nove projekte. Tudi druga velika naftna podjetja so sklenila podobne odločitve. Po podatkih Baker Hughes-a, podjetja, ki se ukvarja s servisiranjem naftnih vrtin, je naročanje opreme za vrtanje upadlo na najnižji nivo v zadnjih treh letih, kar je jasen znak padca zanimanja za nove naftne vrtine.

Poleg tega so na rast cene nafte vplivali tudi drugi dejavniki. Med drugim je stavka zaposlenih v nekaterih natnih rafinerijah v ZDA dvignila ceno bencina in dizla, zaradi strahu pred zmanjšanjem proizvodnje tega goriva.

"Veliki proizvajalci, kot so Rusija, Venezuela in Iran so, zaradi tako nizke cene, v zelo težki situaciji. Čeprav nizke cene pomenijo cenejše gorivo, istočasno to pomeni povečanje geopolitične in socialne nestabilnosti. Ne glede na to, ali se cena stabilizira na 40 ali 60 dolarjev po sodčku, je to znatno pod optimalnih 100 dolarjev in mnogi ekonomisti verjamejo, da bo to povzročilo veliko pritiska na inflacijo v razvitih državah. Padec inflacije lahko privede do tega, da tako potrošniki, kot tudi podjetja ostanejo ujeti v ozračju deflacije, kar bi pomenilo, da bi delodajalci, v pričakovanju nižjih profitov, izplačevali tudi nižje plače" – pravijo v FXLider-ju.

Mnogi analitiki menijo, da se kljub zmanjšani proizvodnji svetovno povpraševanje po nafti še ne bo kmalu povečalo. Poleg tega se zaloge še vedno povečujejo, samo v ZDA so zaloge trenutno na rekordno visokem nivoju v zadnjih 84 letih, kar potrjujejo tudi podatki ameriškega inštituta za nafto.

"Vprašanje, ki se v zadnjem času pogosto postavlja je, ali je to absolutno dno ali lahko cena še dalje pada. Medtem pa je še prezgodaj karkoli reči. Ko se cena naglo odbije od predhodnega dna, se rast le redko nadaljuje, običajno se že prej stabilizira. Vseeno pa se večina ekonomistov strinja s tem, da po obdobju stabilizacije lahko pričakujemo postopno rast cene. Po nekaterih podatkih, bi se cena surove nafte, tekom letošnjega leta lahko zopet povzpela nad 60 dolarjev po sodčku" – pravijo v FXLider-ju.

Opozorilo o tveganju in odklanjanju odgovornosti

Pogodbe o razliki v ceni (CFD) predstavljajo proizvode, ki temeljijo na finačnem vzvodu in imajo visoko raven tveganja za Vaš kapital, ker lahko cene hitro postanejo neugodne za Vas. Izgube lahko presežejo vaše depozite in od Vas bi se lahko zahtevalo, da izvršite dodatna vplačila. Ti proizvodi morda ne bodo primerni za vse stranke, zato morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja, poiščite pa tudi neodvisen nasvet. To gradivo ni ne ponudba, ne povpraševanje in ne transakcija glede kateregakoli finančnega instrumenta. FXLeader ne sprejme nobene odgovornosti za kakršnokoli uporabo teh komentarjev, pa tudi ne za posledice, ki lahko iz tega izvirajo. Ni nikakršnega zagotovila in ne garancije glede točnosti ali popolnosti teh podatkov. Posledično, vsaka oseba, ki ravna po njih, to dela popolnoma na lastno tveganje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni