Slovenija

Vzgajamo generacije kronično bolnih ljudi: Skoraj je ni šole, ki ne bi poznala otroka, težkega sto kilogramov

Ljubljana, 19. 01. 2017 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Gordana Stojiljković
Komentarji
46

Naši otroci se bistveno premalo gibljejo, več kot tretjina otrok je predebelih, le dobra tretjina otrok se športno udejstvuje, kaže raziskava Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. "Vzgajamo generacije mladih bolnih ljudi, ki bodo prve posledice, kot so bolezni srca in ožilja ter prevelika telesna teža, čutili že pri 30," opozarja podpredsednik društva Franc Zalar.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije se je skupaj z Nogometno zvezo Slovenije pridružilo mednarodnemu projektu Otroci v mestu – Pot do redno telesno dejavnih otrok, ki ga koordinira Svetovna zdravstvena organizacija za srce (WHO) ob podpori Evropske nogometne zveze (UEFA). Z akcijo želijo spodbuditi vse ključne akterje (od staršev, šol, do občin, zvez in društev in dražave), da bi se slovenski otroci več gibali in živeli bolj zdravo.

"Vsaj eno uro telovadbe na dan je že v 30. letih prejšnjega stoletja priporočal že Viktor Murnik. Prvi, ki morajo razmigati to sedečo mlado generacijo in jim privzgojiti odnos do telesne aktivnosti, so seveda starši, a tudi vsi ostali," je prepričan podpresednik društva Franc Zalar.

Namesto plezanja po drevesih buljenje v zaslon

Telesna aktivnost skupaj z zdravo prehrano je namreč ključ do zdravega odraslega. "Danes ga skoraj ni odraslega človeka, ki se ne bi zavedal pomena zdravega življenjskega sloga. A v društvu smo naleteli na zid, ta zid je otrok," je povedal Igor Ribič, znan kot ribič Pepe, ki je v društvu dejaven že skoraj četrt stoletja.

Gibanje moramo našim otrokom privzgojiti, prerasti jim mora v navado.
Gibanje moramo našim otrokom privzgojiti, prerasti jim mora v navado. FOTO: Thinkstock

"Otroci so edini, ki tega ne morejo ozavestiti, a realno se je spremenil tudi svet. Naše mame so bile doma ob 14. uri in so skuhale zdravo kosilo. Danes delamo do 17., 18. ure, otroci pa jedo burek ali hamburger. Zelo se je povečala odvisnost od računalniških ekranov, mi smo rasli na ulici in plezali po drevesih; naši otroci so zaradi več prometa oziroma varnosti doma, druženja po dvoriščih ni," našteva Ribič in dodaja, da se otroci prve triade sicer dokaj športno udejstvujejo, a "bolj ko se bliža puberteta, manj je zanimanja".

Pomanjkanje prostega časa, sredstev in tudi prostora, kjer bi se otroci lahko brezskrbno gibali, telovadili - niso več izgovori, temveč dejstva. Pa kljub temu, ugotavljajo sogovorniki, gibanje je nujno.

Več nezdravih otrok v socialno šibkih družinah

Gibanje je namreč osnovna potreba, poudarja profesor športne vzgoje s Fakultete za šport Branko Škof, ki posledično zadovoljuje tudi druge potrebe, kot so denimo socializacija, zdravje, boljše razmišljanje. Raziskava je pokazala, da je najslabše v socialno ogroženih družinah, kjer je prisoten tudi nezdrav življenjski slog.

"Brez korenitih sprememb se bomo že kmalu srečali z velikim porastom kroničnih nenalezljivih bolezni, zlasti diabetesa, srčno žilnih in drugih bolezni," opozarjajo sogovorniki.
"Brez korenitih sprememb se bomo že kmalu srečali z velikim porastom kroničnih nenalezljivih bolezni, zlasti diabetesa, srčno žilnih in drugih bolezni," opozarjajo sogovorniki. FOTO: 24ur.com

Čeprav si mogoče predstavljamo, da se otroci v vaških okoljih več gibajo, pa ni tako, celo več, v urbanih središčih, kjer je več ozaveščenih ljudi, je ta slika za odetenek boljša. V večini primerov pa je zaradi socialne stiske ravno prehrana tista, ki pripelje do pretirane debelosti, pa tudi neskrbi za redno gibanje.

"Kar 80 odstotkov otrok ne dosega standardov glede  gibanja oziroma kaže na nezdrav življenjski slog," poudarja Škof. Športna vzgoja v šolah sicer skrbi za gibalno osveščenost, a dve oziroma tri ure telovadbe na teden je absolutno premalo, ugotavlja Škof.

Telovadba mora postati navada  

"Skoraj je ni šole v Sloveniji, ki ne bi poznala vsaj enega primera otroka, ki tehta več kot sto kilogramov," doda Zalar. Presenetljiv je podatek, da imamo v Sloveniji otroka, ki tehta 200 kilogramov.

"Brez motivacije ne bo uspeha," pa ugotavlja Tanja Kajtna, psihologinja na Fakulteti za šport. "S športnim udejstvovanjem otrok ne pridobi le na telesni kondiciji in motoriki, temveč s pomočjo športa dobi delovne navade, razvija potrpežljivost, nauči se spopadati s porazi, neuspehom. Tisti, ki telovadijo, vedo, da sta za uspeh potrebna trud in vztrajnost. Je pa res, da je treba v gibanju uživati, saj le na tak način napredujemo, si širimo obzorja, spekter znanj. Telovadba nam mora postati navada," je poudarila Tanja Kajtna in dodala, da nas bo ta navada nato spremljala tudi kasneje v življenju.

Z akcijo, ki se začenja danes, želijo ambasadorji gibanja spodbuditi vse, da naša mladina zraste v zdrave ljudi, da se tudi na športnem področju oziroma pri gibanju izgubijo socialna razslojevanja, ko si lahko tisti, ki ima denar, gibanje in posledično zdravje privošči, revnejši pa ne. 

"Brez korenitih sprememb se bomo že kmalu srečali z velikim porastom kroničnih nenalezljivih bolezni, zlasti diabetesa, srčno žilnih in drugih bolezni," opozarjajo sogovorniki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
20. 01. 2017 10.08
V teh današnjih časih ,se otrok malo udari pri telovadbi v šoli in starši takoj s tožbo nad šolo . Drugo ,moja generacija se je podila po bližnjih gozdovih in hribih ,pasli smo krave itd, danes je pa najpogostejša oblika rekreacije ,pri ogromni večini otrok računalniške igrice in pa tretje ,moderen način življenja , stresi v službah ,majhne plače , poceni hrana , no tudi to so faktorji ,ki vplivajo na debelost in nezdravo prehrano.
kek?e
20. 01. 2017 09.57
+0
Dons gledaš k gresta mati pa hči v trgovino in mati zgleda dost bolš k pa hčera ..ja dons je važn da imajo te dečve japonske obrvi,vse namazane do amena,zafnane da ne govorim kok,telefon nonstop u roki,na FB vsak dan 100 samovšečnih fotk itd..uglavnem katastrofa od žensk.glavn da je vse to kar sm prej omenu najbol važn da bi pa svojo debelo guz...o km premaknla to pa ne..
akmt
19. 01. 2017 22.16
+4
Fajn je videt na cesti mamico v ful.petah, ful tatuji povsod, tele bosanske obrvi, silikon in cheap obleka in ful make upa.zraven nje pa mulc, ki je ves zaripel ne.dohaja Mami pocaaaaak.....Zalostno.Obstaja pa zdravilo za taksne starse: davek na debele otroke.Samo ce nekoga fejst po zepu, bo morda drugace.....
akmt
19. 01. 2017 22.05
+2
K nam prihajajo zelo zavaljeni mladi.Obseg pasu 160 cm, 160 kg.dihajo na skrge.in kup raznih diagnoz.nihce se mi ne smili.manjzristil bi jih resil.ampak slovenci imajo prevec radi zrelne festivale vsak dan.fb je poln fotk hrane...vsakega vprasam,ce zna se kaj drugega kot jest.... Je to otrok, o katerem ste sanjali? Hehe Zakaj so pa sosedovi lahko suhi? Zakaj ima sosed suho gibcno zeno, vasi se pa vsak dan zrusi stol in samo spi se? Vam.jst povem: zaradi onesnazenosti zraka, en spodaj pravi, da zaradi cepiv, potem baje zarad uciteljic,.. kaj se...? Aja, ker majo sam.3 ure sportne v soli,. HAHAHAHAAHAHAHAHAAA
komir10
19. 01. 2017 21.54
+2
vsi predebeli otroci imajo pač butaste starše, ki dajo otroku za jest vse kar si poželi
tedoVV2HCmedo
19. 01. 2017 19.18
-4
Res se dela kronično bolne ljudi, pa ne s prehrano in premalo telovadbe, ampak s cepljenjem otrok, v katerem so strupi za delati avto-imune bolezni.
akmt
19. 01. 2017 21.45
+2
Teoretik zarot
19. 01. 2017 19.15
-3
a če otrok ni anoreksičen pomen da je debeu vi pišete da je usak tretji predebu pa ko a če ni najvitkejši na šoli to je pol ži debu pol če je na šoli 300 učencev je 100 predebelih. CURVANORD Zanetti čist prou si povedu če bi meu otrok več cajta bi šou vn pa ga nebi skrbel kok bo nalogo naredu da nebo učitlca domu pošilala sporočila po easistentu
HorstWiesel
19. 01. 2017 19.35
+6
Redkoker otrok v Sloveniji je anoreksičen, debelih, nafastfudanih,... je pa ogromno
akmt
19. 01. 2017 21.54
+2
Ni vprasanje cajt....ni govora.ce ni cajta, tud za jest ni cajta, kajne?
Old_geezer
19. 01. 2017 19.10
-1
Ce jih 80% ne dosega standardov je treba, tako kot v primerih kjer jih 80% presega standarde, spremeniti standarde.
akmt
19. 01. 2017 21.56
+2
To pa ni res.Potem.se otrokom tud ni treba ucit.naj vsi ruknejo, ker bodo standarde spustili in to je to? Japakajseeee
CURVANORD Zanetti
19. 01. 2017 18.54
-2
Vcasih je bilo vec ur sportne vzgoje,za debelost je nekaj kriv tudi solski sistem,v glavo jim butajo informacije naucijo bolj malo,snov se ponavadi predela doma,dostikrat dobijo list en del snovi,spodaj vprasanja in odgovore poisci na spletu,vse kajn casa imajo za prosti cas in da se ukvarjajo z sportom,
akmt
19. 01. 2017 21.57
+1
Hahahahahahahah.to si.luskan.kr mec si pesek v oci.resnica boli in en dan bo tehtnico sam.se razgnal
Skalinada
19. 01. 2017 18.46
-5
Večji problem so predebele vzgojiteljice, učiteljice in ravnateljice. Ker dajejo otrkom slab zgled.
Skalinada
19. 01. 2017 18.55
-1
Kako naj npr. debela učiteljica razrednega pouka kakovostno poučuje športno vzgojo? Da ne bi o tem, koliko bolnišk, izgovorov in opravičil je tisti dan, ko je v šoli npr. pohodni športni dan. Folk je len, to je dejstvo.
akmt
19. 01. 2017 21.45
GlavniModerator
19. 01. 2017 18.45
+0
leva vzgoja, ki ne zeli da se otroci zmatrajo v soli, ker to bi bilo neclovesko za njih
Boris Plantan
19. 01. 2017 18.31
+4
Iz izkušenj lahko povem, da na večini osnovnih in srednjih šol je skoraj polovica učencev oz. dijakov oproščenih telovadbe
akmt
19. 01. 2017 22.12
+1
Japakajse dej si ne zmisljuj.na nasi os, ki steje 1200otrok, ne vem.ce je 1.Na bezigrajski gimn.tudi ni nihce oproscen.Znajo pa bit na kaksni.levi srednji skrajsani soli, ker folk ze takrat razmislja, kako bi sistem.prnesu okoli.Boli me za njih, res
deltex
19. 01. 2017 18.21
+1
Največji dejavnik pri pravilni telesni teži je pravilna prehrana. V 4.letniku srednje šole me je malce "napihnilo"(+10), profesor športne vzgoje, ki je vedel, da nisem neki jaki športnik, rekel naj se malo bolj zdravo prehranjujem. In res-do mature sem z malce truda že bil vitek kot prej. In tak sem tudi zdaj, na pragu 40, z nekaj vmesnimi "napihovanji" :)
Skalinada
19. 01. 2017 18.42
-4
kiboko
19. 01. 2017 18.20
+5
Otroci so debeli zaradi sladkorja in škroba, ne zaradi premalo telovadbe.
CURVANORD Zanetti
19. 01. 2017 18.56
-2
Sladkor pozitivno vpliva na psiho in ker jih vec ne ucijo tako kot nas rabijo malcki vec cukra
sid33
19. 01. 2017 18.11
+0
a niso pol naši otroci kao lačni, kot večkrat zasledim tukaj?
tedoVV2HCmedo
19. 01. 2017 18.10
-6
Spet se s člankom tukaj pljuva po debelih in poljublja anoreksične.
Teoretik zarot
19. 01. 2017 17.58
-4
pa ko a če ma otrok 5 kg višjo povprečno težo je že debu tk ku pa da odrasli niso debeli pa ne pijejo pa jejo usega tega sraja
Teoretik zarot
19. 01. 2017 17.55
+1
kak nateg je to pr oglasih da napišejo da je pršl do napake u resnici pa je to zato tk da dvakrat pokasirajo ker dvakrat oglas pogledaš
Suckhead
19. 01. 2017 17.37
+3
Premalo gibanja preveč ne zdrave hrane.
nergach
19. 01. 2017 17.37
+11
Vendar te debelosti in ostale telesne hibe zbledijo, če se vprašamo, kako je ta generacija zastrupljena s permisivno vzgojo in popolno nekulturo v obnašanju. Nič dobrega jih ne čaka.
deltex
19. 01. 2017 18.13
+4
Bolj kot z mladimi imam slabe izkušnje s kulturo obnašanja upokojencev...sicer se pa strinjam.