Slovenija

Vzorci iz Nemčije: Seme izpolnjuje predpisane pogoje za promet

Ljubljana, 29. 04. 2011 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po množičnem pomoru čebel v Prekmurju je kmetijsko ministrstvo iz Nemčije prejelo tri od 20 vzrocev, ki so jih tja poslali na anlizo na oprijemljivost fitofarmacevtskih sredstev na semenu koruze.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je danes znova sestala strokovna skupina, ki ugotavlja vzroke umiranja čebel. Kot so sporočili z ministrstva, se je skupina seznanila z nekaterimi novimi dejstvi in analizami, sprejela pa je tudi priporočila za kmetovalce, kako naj ravnajo s prepovedanim semenom koruze.

Nabiralka nektarja
Nabiralka nektarja FOTO:

Inšpekcijske službe so do sedaj obravnavale 25 prizadetih čebelarjev, odvzeli so 11 vzorcev mrtvic, 5 vzorcev cvetnega prahu, 7 vzorcev oljne ogrščice, 2 vzorca koruze iz posejanih njiv in 2 vzorca satja z medom za ugotavljanje ostankov pesticidov, ki bi lahko povzročili odmiranje čebel. Dodatne analize mrtvic, cvetnega prahu in cvetoče oljne ogrščice na ostanke pesticidov bodo znane v naslednjih dneh. V dveh prizadetih čebelnjakih na območju Kobilja in Dolge vasi pa bodo vzorčili tudi nektar in cvetni prah. Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) pa bo odvzel tudi vzorce čebel in cvetnega prahu v čebelnjaku, ki ima zdrave čebele, saj bodo rezultati služili za primerjavo z zastrupljenimi čebelami.

Strokovna skupina se bo znova sestala naslednji teden, ko bo spet pregledala nova dejstva in ugotovitve.

Ministrstvo je do danes prejelo tudi tri od 20 poslanih vzorcev, ki so jih poslali v laboratorij v Nemčijo, in sicer v analizo na oprijemljivost fitofarmacevtskih sredstev (FFS) na semenu koruze. Rezultati so pokazali, da je neoprijetih delcev manj kot 2 g na 100 kg semena, kar je maksimalno dovoljena vrednost. To pomeni, da seme izpolnjuje predpisane pogoje za promet. Rezultate ostalih 17 vzorcev pa bodo prejeli predvidoma sredi naslednjega tedna.

Skupina je obravnavala tudi odredbo o prepovedi prometa in uporabe določenih FFS na ozemlju Slovenije, ki je danes stopila v veljavo. V zvezi s tem je sprejela priporočila za kmetovalce, kako naj ravnajo s prepovedanim semenom koruze.

Čebela
Čebela FOTO: Mateja Klavs

Od danes naprej je tako prepovedana raba semena koruze in oljne ogrščice, ki je dodelana s FFS PONCHO z aktivno snovjo klotianidin in CRUISER z aktivno snovjo tiametoksam, tako kot piše na priloženi deklaraciji.

Priporočila za kmetovalce

Zakon o fitofarmacevtskih sredstvih
Zakon o fitofarmacevtskih sredstvih FOTO: Kanal A

Uporabniki semena koruze in oljne ogrščice, ki so dodelana s sredstvi na osnovi aktivnih snovi tiametoksam, klotianidin in imidakloprid ne smejo sejati, saj predstavlja potencialno nevarnost za okolje, še posebej za čebele.

Imetniki tega semena naj vreče s priloženimi računi o nakupu semena hranijo doma in počakajo na nadaljnja navodila ministrstva o ravnanju, ki jih bo dalo v naslednjih dneh.

Ministrstvo bo v zvezi s finančnimi posledicami nezmožnosti uporabe tega semena preučil mehanizme povračila nastale škode in o tem v nekaj dneh obvestilo uporabnike spornih semen.

Lastniki tega semena naj lokalni svetovalni službi sporočijo količine semena koruze, ki je ne smejo uporabiti, in sicer do 15. maja 2011.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
02. 05. 2011 12.58
Slovenija je na tem dogodku padla na izpitu. Sram naj jih bo.
kiss_my_ass
01. 05. 2011 20.33
Ne igrajte se s človeškimi življenji, politiki !!!!
Aurelius
01. 05. 2011 10.38
Pogačnikov predhodnik je izdal prepoved uporabe koruznih semen, obdelanih s klotianidinom predvsem na osnovi nemških analiz vzrokov pomora čebel pri njih. V teh analizah so Nemci nedvoumno ugotovili, da je krivec klotianidin. Koliko je Pogačnik pobasal v žep, ni znano, dejstvo pa je, da je na osnovi »strokovnih analiz kmetijskega ministrstva« odpravil prepoved uporabe klotianidina in je tako neposredni krivec za zadnje pomore čebel v Sloveniji. Fučka se ministru (hvala bogu, da že bivšemu !) za kmete – to je pač gnila slovenska »elita«.
Madyy
01. 05. 2011 09.26
Po vzorcih so v Parlamentu čisto normalni ljudje..pa vidite kakšni so v resnici...?? Še z Kugo in antraksom jih ne morete primerjati toliko škode so naredili..
Alojz Železnik 1
01. 05. 2011 06.57
Vzorci iz Nemčije: Seme izpolnjuje predpisane pogoje za promet Torej so krive čebele same!
marjanka9
30. 04. 2011 21.41
Torej je z predpisanimi pogoji za promet nekaj zelo narobe. Kdo je lobiral pri komu?
Odpri.oci
30. 04. 2011 21.01
@tocno.to 30.04.2011, 11:04 1 "@ odpri.oči Prehransko dopolnilo MACA sem kupila v Drogeri markt." . No ja... tudi to ni veliko bolje.... Proizvajalec MACA-e je neko malo znano angleško podjetje.... . Kot drugo pa : nekaj dejstev o "robi", ki jo prodaja DM : 14.04.2011 : DM umika testenine Klara - zaradi vsebnosti jajc v prahu 28.03.2011 : DM umika proizvod "Alnatura Gorska leča" - v izdelku ostanki sredstva za zaščito rastlin (made in Germany)... 03.02.2011 : DM umika Testenine Alnatura - zaradi prevelikega deleža toksina (strupa).... 11.07.2008 : DM umika Ajdovo moko Alnatura - primešane tudi ostale žitarice.... ... ... Po spominu.... DM je moral umikati tudi že MLEKO ZA DOJENČKE V PRAHU... zaradi "svinjarij" v njem..... . toliko... to sem našel v petih minutah... verjetno je pa še več takih primerov !!!!
T_one
30. 04. 2011 20.57
Monsanto je podkupil tudi celotno EU; genocid z gensko manipulirano hrano je bil uzakonjen v ZN že pred desetletji! To lahko ustavijo samo ljudje sami; kajti politiki so se že vsi prodali Monsantu. Če hočete narediti uslugo sebi, in celotnemu človeštvu, gojite in hranite raje stara semana, ki niso gensko manipulirana. Gensko manipulirana semena in hrana pomenijo postopen propad vsega življenja na planetu!
aojz
30. 04. 2011 20.31
Butaste čebele pa ne znajo brati zato pa kar umirajo.
AA11
30. 04. 2011 16.01
Naslov spominja na tisto: "Operacija uspela, pacient umrl."
niktara
30. 04. 2011 12.45
Kmet ni kriv popolnoma nic..in nisem kmetovalec!!!! Krivi so tisti,ki so sfuzlali sistem,ko si na kmetiji imel enega zetorja ( to je traktor) 10 kom. molznic in si bil velik kmet. Sedaj se kravam dodajajo razni minerali,beljakovine....in se in se...,tisti,ki ne veste ,kaksen okus ma kravje mleko,brez tega sranja ,pac ne veste in krivdo valite na kmeta.. Cel sistem je v r i t i. Vcasih so tudi skropili pa ni bilo nic narobe in je bilo vse BIO.Ko so iz BIO presaltali na GENSKO SPREMENJENA ZIVILA,opazajo,da je to strup in sedaj eni spet pridno izkoriscajo ..BIO,ki je bil ze od....bla,bla..
it.
30. 04. 2011 11.23
Človeška primitivnost pač nima mej.
tocno.to
30. 04. 2011 11.04
@ odpri.oči Prehransko dopolnilo MACA sem kupila v Drogeri markt. @ ofca1A 14 dni sem vzela maco po eno žličko na dan pa mi je RR zvišal na nevarnih 182/111!
123_Zoke_vec_ni
30. 04. 2011 03.22
Aja?? Pol je vse ok in kul! Sam še čebelam je treba to razložit....
goso
30. 04. 2011 01.18
Dejte že zamenjat Vido, ki je pametna zmeri po toči. Nč pa ne nardi preventivno. Kmetom , ka majo tko radi kemijo pa vzet subvencije. In kmetijske pospeševalce zapret. Kmetijsko gozdarsko zbornico te voluharje pa ukint.
Oleander
29. 04. 2011 23.49
Ma mislim, da je čas, da stvari pogledamo bolj natančno. Pobliže. Če ne drugače pa skozi daljnogled.. Tak s križcem.
Odpri.oci
29. 04. 2011 21.46
@tocno.to 29.04.2011, 14:46 3 "Opozorilo! Po 14dnevnem jemanju prehranskega dopolnila MACA se mi je nevarno povečal krvni tlak. Pred jemanjem mace nisem imela NIKOLI! povišanega krvnega tlaka sedaj pa jemljem tablete za zniževanje!" . In verjetno si tudi tabletke za zniževanje kupila po internetu od istega proizvajalca !!! . Kar tako naprej.... počasi boš "obdelala" celoten prodajni program..... za "odpravo stranskih učinkov" predhodnega "dopolnila"..... . PS : Oprosti sarkazmu.... vendar.... če kupuješ te svinjarije po internetu.... kaj se sploh pritožuješ !!!!!!
jagoda_fp
29. 04. 2011 21.34
Čisto enostavno, kmet je vsega kriv! Ker uboga in dela tako kot mu predpišejo uradniki in kao strokovnjaki!!! Za tiste, ki so zelo pametni in tulijo kako kmet vse zastruplja. Pri tej nesrečni koruzi je prav ministrstvo ukinilo preaparat, ki se je uporabljal 10 ali 15 let in je bil učinkovit, edino problematično je bilo to, da je bil poceni (tudi sedaj je še v uporabi in dovoljen a le v vrtičkarstvu, kjer je za malo stekleničko enaka cena kot je bila prej za kg). So pa uvedli drugega, dragega, zahtevnega in zelo strupenega. In ne smeš sejati koruze če ni obdelana s tem strupom, ki ga začuda proizvaja samo Bayer. To je pa že malo čudno, vsaj v naši državi, predpišeš uporabo proizvoda, ki ga proizvaja samo eden. Kakšen je $interes$ teh uradnikov in strokovnjakov??? Tisti, ki pa tulite okrog ekološke pridelave, hrane bi že zdavnaj zmanjkalo, prielava je dražja, kupujete pa v sparu, tušu, hoferju in lidlu, ponavadi akcije s poreklom EU (slovaška, češka, romunija, bolgarija, madžarska, ...). Vse skupaj pa zapakirano v eno EKO plastiko.
Odpri.oci
29. 04. 2011 21.34
Glede "izpolnjevanja predpisanih pogojev za promet" samo tole : Kaj mislite, KDO JE PREDPISAL te pogoje ???? . Vam kar jaz povem.... S STRANI BIOKEMIČNIH MULTINACIONAKL PODKUPLJEN EU KOMISAR !!!!! . In še citat iz EU pamfleta "Opa Europa", s katerim je Slovenska vlada prepričevala državljane o vstopu v EU.... toliko, da Vam bo jasno, kdo piše KMETIJSKE ZAKONE in dovoljuje uporabo svinjarij v kmetijstvu : . "Kot edina neposredno voljena institucija Evropske unije igra Evropski parlament pri zakonodaji nadvse pomembno vlogo. Njegovi poslanci imajo na večini področij (razen kmetijske ali davčne politike) pravico do soodločanja. Predloge Evropske komisije lahko spreminjajo, dopolnjujejo ali celo zavrnejo" . Torej.... o KMETIJSTVU in DAVKIH komisarji lahko odločajo kakor hočejo !!!! . PS : Trenutni komisar, ki "obvladuje" področje kmetijstva je g. DALLI.... politik, ki so ga v matični državi VRGLI IZ VLADE zaradi KORUPTIVNOSTI !!!!
Uporabnik113189
29. 04. 2011 21.04
Seme izpolnjuje predpisane pogoje za promet Ja pa kaj? Za promet imajo izpolnjene pogoje tudi razne druge snovi. Na primer tazne kisline, jedke snovi, razstrelivo..Pa jih ne pijemo in si ne vtaknemo v kakšno odprtino da bi nam kaj razneslo.. Upam da bo to naše slovensko ljudstvo končno spoznalo, kakšen sistem je demokracija. Kapitalisti z denarjem dosežejo marsikaj in uredijo da je vse "po zakonu". Tako kot demokracija pa hkrati že tisočletja obstaja tudi nepisan zakon ki mu pravimo poštenje, morala, srce, čast ali kakor komu ljubo. Torej, če je velika koncern dosegel, da je vse skladno s predpisi, nas še vedno ne more prisiliti, da njegove "izdelke" kupimo in uporabljamo. Tega pa se moramo slovenci šele naučiti. Naučile nas bodo katastrofe (ali pa uničile). Sedaj smo se samo naučili, da pač kupimo najcenejše za čim več dobička. Ko bomo postali funkcionalno pismeni, potem bomo hkrati primerjali cene in tisto kar piše na etiketi.. Med nami pa je mnogo takšnih, ki so postali bogati prav zato, ker etiket preprosto ne gledajo in so brez vsakega čuta do sočloveka. Zanima jih ena in edina stvar, kdaj bo zašuštelo v denarnici. Slovenija je mnogo premajhna za današnje kapitaliste, da bi se z njimi kosali pač nimamo dovolj kapitala. Lahko pa se jim upremo s pokončno držo in odločnim NE podkupninam in raznim lobijem ( in njihovim kupljenim ministrom). Za kaj takega pa morajo biti ljudje osveščeni kaj kupujejo. Mnoge narode so uničili in zasužnjili z alkoholom, drogami in na druge podle načine, kar dokazuje zgodovina. Z dovolj kapitala in neumnim ljudstvom je izbris kompletenega naroda z zemljevida sveta kaj lahek zalogaj za tiste z dovolj debelo denarnico. Tukaj gre za vprašanja, pri katerih ves denar na svetu nič ne pomeni. Imam osebne izkušnje. Ko zapuščaš ta svet, ti je figo mar za žiro račun poln milijonov in kdo bo uporabljal tvojo kopalnico. Tam, kamor gremo prej ali slej vsi, nič od tega ne rabiš.