Je bila zaradi nove gripe prevelika panika?

Se bo morala Svetovna zdravstvena organizacija zagovarjati zaradi razglasitve pandemije nove in ptičje gripe? Preiskavo o tem bi radi sprožili v Svetu Evrope.

Svet Evrope

Svet Evrope (Foto: Reuters)

Na Svetu Evrope v Strasbourgu so za 24ur.com potrdili, da je odbor za zdravstvo, družino in socialne zadeve Sveta Evrope predlagal, da parlamentarna skupščina Sveta opravi nujno razpravo na temo "Lažne pandemije: nevarnost zdravju". 12 poslancev skupščine, s prvopodpisanim Wolfgangom Wodargom, pa je ob tem sprožilo še iniciativo, da Svet Evrope državam članicam naloži, da v tej zadevi sprožijo preiskave na nacionalni in evropski ravni.

Podpisani člani parlamentarne skupščine menijo, da so farmacevtska podjetja, da bi promovirala patentirana zdravila in cepiva proti gripi, vplivala na znanstvenike in svetovne agencije, ki skrbijo za zdravstvene standarde, da so opozorili svetovne vlade. S tem so na države vplivali, da so trošile denar za neučinkovita cepljenja in hkrati milijone prebivalcev izpostavile neznanim stranskim učinkom nezadostno testiranih cepiv.

Kampanji proti ptičji gripi in proti novi gripi sta po njihovem mnenju povzoročili škodo tako državnim zdravstvenim blagajnam kot pacientom, ki so se cepili. Hkrati pa sta omajali kredibilnost mednarodnim zdravstvenim organizacijam. "Definiranje pandemije ne sme biti pod vplivom ponudnikov zdravil," menijo podpisani poslanci.

Izdelava cepiva

Izdelava cepiva (Foto: Reuters)

Kot je spomnil član skupščine Wodard, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kmalu po izbruhu gripe razglasila nevarnost za pandemijo nove gripe, na koncu pa je razglasila tudi šesto, zadnjo stopnjo pripravljenosti na pandemijo. Prav okoli časa izbruha nove gripe v Mexicu pa je WHO, po besedah Wodarda, v navezi z nekaterimi farmacevtskimi podjetji redefinirala pandemijo in spustila prag za razglasitev nevarnosti za pandemijo. Ravno ti spremenjeni standardi so potem prisilili politike v večini držav, da takoj reagirajo in pričnejo z pripravami in tudi nakupom novih cepiv, ki so ga razširjali na WHO, mediji in farmacevtska industrija.

Skupščina Sveta Evrope bo o predlogu razpravljala 25. januarja, za potrditev predlaganih sklepov pa je potrebna dvetretjinska večina. Kot piše na spletni strani poslanca Wodarga, je predlog že podpisalo zadostno število članov parlamentarne skupščine.

V Svet Evrope je včlanjenih 47 evropskih držav.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 56
draghci 12.01.2010 03:26:13
Vsi bi morali na cesto in zahtevat odgovornost od teh kre*. Samo tisti, ki ste se cepili, ostanite doma, ker nimate pravice drugim očitat kretenoizma in rajši pospravite pred svojim pragom.
Več komentarjev