Slovenija

Wikileaks – 'smetišče domnevnih depeš'

Ljubljana, 06. 09. 2011 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji meni, da zadnji sveženj diplomatskih depeš, ki jih je objavil Wikileaks, v nasprotju s prejšnjimi objavami "ne prizanaša nikomur". Objavljene depeše so "ogrozile življenja nedolžnih ljudi".

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je danes ostro kritiziralo zadnjo objavo diplomatskih depeš ameriške administracije na spletni strani Wikileaks in izrazilo obžalovanje zaradi "neodgovornega razkrivanja zaupnih informacij", ki je tokrat brez redakcijskih posegov tudi ogrozilo varnost "nedolžnih ljudi".

To "smetišče" domnevnih depeš spet kaže na to, da je Wikileaks "neodgovorna in netransparentna organizacija", in tovrstno stališče je vse bolj razširjeno po vsem svetu, menijo na veleposlaništvu.

Wikileaks.org
Wikileaks.org FOTO: Reuters

Kot poudarjajo, zadnji sveženj diplomatskih depeš za razliko od prejšnjih objav "ne prizanaša nikomur". Medtem ko so v predhodnih primerih poskušali nekateri mediji pregledati depeše "z nekaj občutka odgovornosti", so bile v tokratnem primeru depeše, vključno z imeni, objavljene brez redakcijskih posegov in so s tem "ogrozile življenja nedolžnih ljudi".

"Diplomati se morajo tako kot vsi drugi ljudje s sogovorniki pogovarjati iskreno, slednji pa v zameno upravičeno pričakujejo, da bodo tovrstni pogovori ostali zasebni," poudarjajo na veleposlaništvu in dodajajo, da je iskren dialog del mednarodnih odnosov in brez njega ne bi bilo moč ohranjati "miru, varnosti in mednarodne stabilnosti".

S tem stališčem bi se po njihovem prepričanju verjetno strinjali tudi drugi diplomati, vključno s slovenskimi veleposlaniki v ZDA, saj so tudi oni "odvisni od tega, da lahko s svojimi kolegi v Washingtonu izmenjujejo iskrena mnenja in domov pošiljajo svoje ocene ameriških voditeljev, politik in dejanj".

Spomnili so tudi na besede veleposlanika Josepha Mussomelija minuli december, da je nemogoče oblikovati dokončno mnenje na podlagi "izoliranih in iz konteksta vzetih informacij". Četudi so podatki v depešah točni, razkrivajo le to, da veleposlaništva posredujejo informacije v Washington. "Poslušamo in poročamo," pojasnjujejo na veleposlaništvu, napeljevanje na to, da imajo "nepotrjene govorice in neimenovani viri mesto v civiliziranem sodnem postopku" pa je po njihovem prepričanju "nepremišljeno in absurdno". "Smo veleposlaništvo, in ne sodišče," so še poudarili.

Doslej na veleposlaništvu še niso naleteli na poročila, ki bi kazala na to, da je bilo njihovo poročanje v preteklosti "pristransko ali slabonamerno". "Nasprotno, tovrstna poročila, če so bila točna, kažejo na to, da je naše veleposlaništvo natančno odražalo tako lokalno razpoloženje kot informacije, ki so bile na voljo v času nastanka teh depeš," so še sporočili z veleposlaništva.

Preberite tudi: 'Pahor popolnoma neizkušen, Žbogar še hujši'

Assange: Kriva je malomarnost Guardiana

Da je Wikileaks prejšnji teden objavil vse depeše, je kriva malomarnost britanskega časnika Guardian, je danes izjavil ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange. "Odkrili smo, da je Guardian objavil geslo za dostop do arhiva (...), s tem pa prekršil naše zaupanje," je dejal Assange v videonagovoru udeležencem tehnološkega sejma IFA v Berlinu.

To je prvi javni odziv Assangea po petkovi objavi vseh 251.287 ameriških diplomatskih depeš na Wikileaksu. To dejanje so nato partnerski časniki Guardian, New York Times, Der Spiegel, El Pais in Le Monde obsodili v skupni izjavi, ker so bile depeše objavljene brez redakcijskih posegov in bi objava lahko ogrozila vire. Zaradi tega dejstva so objavo celotnega arhiva obsodili tudi v uradnem Washingtonu.

Assange
Assange FOTO: Reuters

A Assange trdi, da je zaplet pravzaprav zakuhal Guardianov novinar, ki da je v svoji knjigi objavil geslo, s katerim je bilo mogoče dešifrirati arhiv depeš. S tem so nekateri dobili dostop do depeš, drugi pa ne. "Imamo primer, ko so vse obveščevalne agencije imele material, ljudje, ki so omenjeni v njem, pa ne. In znašli smo se v dirki med slabimi in dobrimi fanti in za nas je bilo nujno, da se postavimo na stran dobrih fantov," je iz Londona preko videopovezave dejal Assange.

Guardian zavrača obtožbe

Pri Guardianu so Assangeove navedbe zavrnili. Menijo, da je Wikileaks objavil šifrirano datoteko na internetu, Assange pa ni nikoli zamenjal gesla za dostop do vsebine. "Odločitev, da objavi depeše, je bila Assangeova in zgolj njegova," so sporočili iz Guardiana.

A Assange jim ni ostal dolžan. Priznal je, da je "prav, da se krivi Wikileaks zaradi sodelovanja z Guardianom", a da je bil časnik tisti, ki je "razkril celotno enkripcijsko šifro, vključno s komponento, za katero jim je bilo rečeno, da ne smejo nikoli pisati o njej". "A so to storili in s tem so prekršili dogovor," je dejal Assange.

Vendar je na drugi strani ocenil še, da je bila "malomarnost" Guardiana v tem primeru pravzaprav manjši spodrsljaj. "Ne moremo kar na splošno reči, da so malomarna organizacija. Na splošno gre za enega boljših časopisov," je še dejal Assange.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Purgatory
06. 09. 2011 23.27
zaupne informacije smejo krožiti samo med politiki !
slovenecsm
06. 09. 2011 23.23
Resnica pride na koncu vedno na dan.
Raztezje
06. 09. 2011 22.08
Plačo pa le dobijo. In penzijo tudi!
Tonček Balonček
06. 09. 2011 21.28
Te depeše me po vsebini spominjajo na kak Internet messenger, kosdve prijateljici opravljata tretjega! Ampak imajo ap dobre plače, benificirano delovno dobo, vozijo s ev poslovnem razredu in delajo zelo malo!
Raztezje
06. 09. 2011 21.23
Mene zanimajo depeše tajne policije in njihovih ovaduhov, ki jih vsak dan ostavljajo svojim agentom na občini.
Tonček Balonček
06. 09. 2011 19.52
Ta Assange me čedalje bolj spominja na tistega župana iz Komende! Tudi Janši se je precej poslabšalo zdravstvenos stanje. Ti ljudje so res ogroženi. In Turk, ki je za 516 EUR nabavil nek mini bar, poln opojnih substanc!
Martian
06. 09. 2011 19.50
Cheguevara71706.09.2011, 19:400 Pa tile Amerikanci so paranoiki. Tem depesam se lahko samo smejimo - kot bi se dva soseda pogovarjala, opravljala druge svoje sosede. --- temu se drgač reče delo ambasadorjev....oni opažajo in svoja opažanja pošiljajo domov... ne bi bilo nič drugače v depeših kakih drugih držav...tako Rusi,kot Kitajci in vsi ostali...pošiljajo take depeše domov..
Cheguevara717
06. 09. 2011 19.40
Ma kaj se, kako lahko depese, ki mejijo ne rumeni tisk, lahko ogrozijo nedolzne ljudi? Pa tile Amerikanci so paranoiki. Tem depesam se lahko samo smejimo - kot bi se dva soseda pogovarjala, opravljala druge svoje sosede.
Cheguevara717
06. 09. 2011 19.37
Assange je car, smo vsaj vsi navadni smrtniki zvedeli, kaj gocori in kako se obnasa visoka diplomacija. Ce je pa koga sram (vsaj za cence v Sloveniji) in je pricakoval, da se cence-depese cenzurirajo, je res tisti "Tavelik" laznivec. Ce laznivca ujames na lazi, zganja vik in krik! Pozivam laznivce: ne bojte se, vase kokodakanje v depesah je rumeno kot je rumen v jajcu rumenjak.
Zascitnik
06. 09. 2011 19.36
Martian
06. 09. 2011 19.29
prouhudababa se strinjam s tabo! je pa wiki tut en lep dokaz,da svet ni tak kot ga nam opisujejo amerofobi...ki pravijo kao..da ameri o vsem in vsakem odločajo....mislim resno...še ena mala Slovenija jih ne posluša...pol nej pa kdo verjame da jih kdo drug hahaha.... al pa Francija....hahaha....še en Pahorček se jim je postavil po robu...hahaha
Cheguevara717
06. 09. 2011 19.25
Ma kaj se, kako lahko depese, ki mejijo ne rumeni tisk, lahko ogrozijo nedolzne ljudi? Pa tile Amerikanci so paranoiki. Tem depesam se lahko samo smejimo - kot bi se dva soseda pogovarjala, opravljala druge svoje sosede.
terralex
06. 09. 2011 19.21
Prouhudababa, samo poglej našo Slovenijo, še svojih pragov ne znamo počistiti. Živeti moramo od svojih rok in dela. Nisem noben anti ameriški lobij ampak pošten delavec, ki mora stati za svojim delom in tudi odgovarjam za svoja dejanja.
prouhudababa
06. 09. 2011 18.58
Vidim, da je že spet na delu anti-ameriški lobij, ki mi popa minuse na moje mnenje. Žal mi je, da ste v vsej svoji anti drži tako ozkogledni, da ne razumete, da je Wikileaks s svojimi objavami vaši oh tako osovraženi Ameriki zadal zgolj nepomembno praskico! Za prave žrtve Wikileaks-a, osebe katerih imena so se pojavljala ob kritičnih izjavah v depešah, ki bodo brez sojenja izginile v ječah, kjer bodo izpostavljeni mučenu, vam pa ni niti najmanj mar. Mar pri vsem svojem sovraštvu res ne premorete več tistega kančka razuma, ki bi vam dal vedeti, da vsa zgodba ni nikakršna zmaga za nikogar, da so VSI udeleženi v tej zadevi poraženci? Kaj res mislite, da v depešah piše zgolj o tem kaj sta Pahor in Kosorjeva jedla za poobedek pri zadnjem srečanju? Zavedajte se, da so v depešah tudi povzetki zaupnih izjav režimskih kritikov v totalitarnih državah. Izjave, zaradi katerih ne bodo preganjani le oni, temveč tudi njihove družine. Wikileaks pa je omogočil, da so se tudi takšne depeše objavile skupaj z osebnimi podatki. Kdor lahko temu dejanju ploska in ga poveličuje, ta ni čisto zdrave pameti! Toliko pa so potem tudi vredni minusi, ki jih klikate na moje mnenje.
alicante123
06. 09. 2011 18.57
Wikileaks je CIA operacija.
terralex
06. 09. 2011 18.55
prouhudababa 06.09.2011, 18:26 Predvidevam, da si intelektualna oseba, ki je tudi nekje pri vrhu oz. pri "skledi". Vendar te moram opomniti na stari rek, ki pri tebi drži: KO MAČKI STOPIŠ NA REP, TA ZACVILI
prouhudababa
06. 09. 2011 18.26
Tale Wikileaks je ni nič drugega, kot indiskretno objavljanje vaških čenč! 3/4 teh depeš je po načelu rekla-kazala, informacije, mnogokrat nepreverjene, ki so jih diplomati pobrali na bog vedi kako čudne načine (npr. pogovori na kakšnem diplomatskem srečanju, sogovornik malo preveč popil, "informacije" pa temu ustrezno barvite in nepopolne ali celo pristranske). Saj cool, če veš, kaj se govori naokrog...si nekako potem lahko sam poskusiš ustvariti sliko dejanskega stanja (kar tudi počno analitiki v Washingtonu, ki skušajo iz te solate izluščiti dejansko uporabne informacije). Problem pa nastane, če se objavi tudi KDO je kaj rekel! Če v Evropi nepremišljena izjava neke osebe lahko pomeni konec strokovne ali politične kariere, to na kakšnem drugem koncu sveta lahko pomeni smrtno obsodbo! Wikileaks se izmika kakršnikoli odgovornosti, vendar so ravno oni tisti, ki so odprli pandorino skrinjico. Če ne drugega, bi morali depeše filtrirati in novinarjem dati v roke le tiste, ki se tičejo držav z urejenim pravnim sistemom. Objavljanje depeš iz totalitarnih držav, kjer se preganja politične zapornike, jih zapira ali pa celo pobija, pa je popolnoma brezvestno egoistično samopromotorstvo preko tujih trupel! Assange pa bi moral sodno odgovarjati za vsakega, ki bo na osnovi njegovih objav politično preganjan. Ne morem razumeti, da je lahko nekdo tako vase zagledan, da ne dojame, da si je s svojimi dejanji roke umazal s krvjo. Ima se za strašnega frajerja, nima pa toliko v hlačah, da bi se soočil s posledicami svojih dejanj.
Buena Vita
06. 09. 2011 18.18
ha,ha,ha,ha,he,he,he
Raztezje
06. 09. 2011 18.03
Če bi se Mussomeli kdaj znašel na našem sodišču, bi govoril drugače in bi prosil Assangeja, če bi vsaj on objavil njegove pritožbe na Wikileaksu. To bi bil namreč edini način, da se sliši tudi njegova stran, mogoče bi ga potem morali upoštevati, ker ne more javnost bolje poznati njegova stališča kot sodišče. Poobno se dogaja z nami, mi nismo nikoli slišali kaj takega, pri nas se mehansko sporoča le o vljudnih obiskih, uspehih ter vedno istih vzrokih, zakaj nam gre čedalje slabše, ostalo je vse "of the record", ker je takoj ogrožena tajna policija, zaradi česar je menda ogrožen narod. Praktično ves državni vrh najdemo namreč na Udba.net, z managerji leta, športniki, kulturniki, emigranti, disidenti in opozicijo vred, celo duhovščina je vmes. Zato pri nas ni pravega raziskovalnega novinarstva, je le črna kronika, uradne objave in poročila, kar seveda ničesar ne pojasnjuje. In to je tudi cilj, ni terba, da nam je kaj jasno, važno je kaj je kolektivna resnica, v katero ni razumno dvomiti. Vsi državni organi, na priviligiranih osmrtnih položajih, lahko imajo vedno le prav, ker so nezmotljivi, so za vse težave praviloma krivi drugi. Zato potrebujemo Wiki, ker sami še pomislili ne bi na kaj takega in si ne bi nikoli prišli gor, kako smo ogroženi s strani posameznih oseb, ki nas kot narod zastopajo v javnosti. Ni treba, da je res kar piše Wiki, dovolj je že, da vsaj nekdo razmišlja. Mi ne smemo, ker to ne bi bilo lepo in moramo ubogati, s tem lahko kvečjemu še koga užalimo, kar preverjeno ogroža mir, varnost in stabilnost takih redkih pogumnih posameznikov.
zikec
06. 09. 2011 17.38
Janša, Pahor, Jelinčič.. vse isti šmorn, vsi bi samo meli, dali pa nič.