FOTO in VIDEO: Bratuškova po izvolitvi: Danes je za Slovenijo prelomen dan

Po maratonski razpravi v državnem zboru so poslanci s 55 glasovi za in 33 glasovi proti potrdili izvolitev prve mandatarke v zgodovini države Alenke Bratušek. "To je za Slovenijo prelomen dan. Konec je politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu," je po zaprisegi dejala Bratuškova.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (15)

 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 2
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 3
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 4
 • Janša čestita Bratuškovi
 • Bratušek
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 10
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 9
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 8
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 7
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 6
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 3
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 2
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 4
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 5
 • Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 1

22.40 Janša je ob odhodu iz dvorane na vprašanje novinarjev, ali je razočaran, odgovoril: "Zelo, zelo."

22.26 V prvi izjavi za medije je Bratuškova dejala: "Danes je za Slovenijo prelomen dan. Konec je s politiko delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. Obljubljam vam dialog, povezovanje in spoštljivost do naših ljudi. Pred mano in nami so težke naloge, a verjamem, da bo za mano in nami boljša Slovenija. Spoštljiva, preudarna in mirna."

Dejala je, da upa, da koalicijski partnerji v to novo zgodbo niso šli s figo v žepu, kajti časi za politična preigravanja so preresni, časov za okope pa ni več. V dobro Slovenije bomo morali vsi stopiti korak nazaj. "Verjamem, da bomo z dobro mero odgovornosti to tudi dosegli. Morda res nisem star političen maček, morda sem politično naivna, a tega ne vidim kot svoje pomanjkljivosti, pač pa kot prednost, da imajo koalicijski partnerji za sogovornika osebo, ki z njimi ne bo preigravala in jih izigravala. V koalicijska pogajanja odhajam z iskrenimi nameni doseči dogovor za Slovenijo. Do zdaj sem vse svoje službe opravljala odgovorno. Tako bom delala tudi kot predsednica vlade. Odgovorno, povezovalno in preudarno. Hvala."

Janša čestita Bratuškovi

Prvo rokovanje (Foto: Miro Majcen)

22.20 Bratuškovi je že čestital predsednik države Borut Pahor. "Naloga, ki jo prevzemate, je posebej zahtevna. Kolikor sem Vas imel priložnost spoznati, premorete potrebno hrabrost in preudarnost, da se boste znali v najtežjih trenutkih odločati najbolje. To bi bilo v korist vseh naših ljudi." Celo čestitko si lahko preberete v pripetem dokumentu.

22.14 "Prisegam, da bom spoštovala ustavni red, da bom ravnala po svoji zavesti in z vsemi svojimi močmi delovala za blaginjo Slovenije," je dejala Bratuškova. Poslancem se je zahvalila za izkazano zaupanje.

"To razumem kot potrditev, da lahko skupaj Slovenijo popeljemo na mesto, ki si ga državljanke in državljani želimo, in kamor sodimo. Kako bomo do tja prišli, bo odvisno od vseh nas. Verjamem, da lahko Slovenijo naprej pelje le povezanost, optimizem in upanje za boljšo prihodnost. Težko bo, a sama polno zaupam v naše ljudi, ki so se v zgodovini izkazali, da znajo storiti skupaj, ko je najtežje. Zdaj je v naši zgodovini spet tak čas. Moja roka bo odprta za sodelovanje. To si želijo tudi naši ljudje. Prosim, prisluhnimo jim. Naša naloga je vzpostaviti razmere, v katerih bodo državljani in državljanke ponovno začeli pridobivati zaupanje v demokratičnost ureditev in se z z upanjem ter pričakovanje udeležili prihodnjih volitev."

22.10 Znan je izid glasovanja. Oddanih je bilo 88 glasovnic, nobena ni bila neveljavna. Poslanci so s 55 glasovi za in 33 glasovi proti potrdili izvolitev prve mandatarke v zgodovini države Alenke Bratušek. Sledi njena zaprisega pred državnim zborom.

21.55 Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je novinarjem pokazal svojo neveljavno glasovnico, na katero je napisal: "Protestiram proti podganji dirki Gregorja Viranta, ki pelje Slovenijo v bankrot. Gremo na predčasne volitve."

21.34 Po skoraj 12 urah je razprava v DZ končana. Ob 21.45 bo glasovanje, ki bo trajalo do 22. ure. Ob 22.10 bodo poslanci sejo nadaljevali.

Glasovnica Ivana Vogrina

Glasovnica nepovezanega poslanca Ivana Vogrina. (Foto: Miro Majcen)

21.30 Na koncu je še enkrat spregovorila Bratuškova. Dejala je, da je imela med razpravo občutek, da sta z Janšo zamenjala poziciji, saj tu ne gre za nezaupnico njeni vladi, pač pa njegovi. Poudarila je, da je naštela več točk programa, a nima dovolj časa, da bi jih ponavljala. "Nikoli v zgodovini Slovenije ni nobena vlada naredila v enem mesecu četrtine celoletnega primanjkljaja, kar je realnost te vlade," je dejala. Obljubila je, da je zdaj konec politike žalitev in strahu.

21.10 Med razpravo je Janša še enkrat povedal, da vseskozi posluša le kritiko sedanje vlade, ničesar pa ni slišal o programu nove koalicije. Želi odgovore na vprašanja: ali boste dvignili DDV, za koliko se bo povečala poraba, ali bomo zaprosili za pomoč, kdaj bomo sprejeli zlato fiskalno pravilo ...? Govorce je pozval, naj mu kdo odgovori.

19.55 Ker čas za razpravo še ni potekel, je podpredsednica DZ vprašala poslance, ali še kdo želi besedo. Prijavilo se jih je 20.

19.45 Zaključno besedo je začel Jani Möderndorfer. Janšo je vprašal, kako je lahko eno leto trpel z Žerjavom, za katerega pravi, da je najslabši minister.

Glasovalna skrinjica - 2

Volilna skrinjica (Foto: Miro Majcen)

19.40 Besedo je spet dobila Bratuškova. "Politične krize v Sloveniji ni sprožil PS. O nezaupnici bomo danes glasovali zaradi razpada vaše vlade. Zato že ves dan sedimo tukaj," je povedala Janši.

Pravi, da ima pri magistrski nalogi čisto vest. "Iz tovarne anonimk vsak dan prihaja vrsta konstruktov za vse, ki stopijo na pot stranki SDS. Danes sem to jaz, včeraj KPK, jutri pa bo mora kdo izmed vas. Taka politika ubija duha v Sloveniji, a to je vaš način. Moj in naš bo bistveno drugačen," je dejala in še enkrat ponovila tri glavne cilje.

19.35 Janša je začel svoj sklepni govor. "Nobenega dvoma ni več, da bo Jankoviću, Golobiču in Kučanu ob pomoči Erjavca in Viranta uspelo sestaviti novo vlado," je dejal. "Pozivali ste k volitvam. Zdaj to lahko naredite. Oblikovali boste vlado, pozvali se boste k odstopu in odstopili boste."

19.23 Razprava poslancev se nadaljuje. Vanjo se je še enkrat vmešal Janša, ki je komentiral poziv poslanke DeSUS k njegovemu odstopu. "To pomeni odstop celotne vlade. Želite sprožiti enak postopek kot v obdobju vlade Pahorja. Država je za štiri mesece obstala. Tega si ne želim," je dejal.

Fotogalerija (12)

 • Izredna seja - 12
 • Janez Janša
 • Izredna seja - 18
 • Izredna seja - 19
 • Janez Janša
 • Janez Janša - 1
 • Janez Janša - 2
 • Janez Janša - 3
 • Janez Janša - 1
 • Janez Janša - 2
 • Janez Janša - 3
 • Janez Janša - 4

19.00 V razpravo se je z repliko vmešal Janša. Na besede Bratuškove, da bo vse imenovane v zadnjem času pozvala, naj odstopijo sami, saj želi, da se jim da možnost, da častno odidejo s položajev, ki so jih zasedli nečastno, je dejal: "Če bi to rekel jaz, bi se name usul plaz kritik o kadrovanju, revanšizmu. Zdaj pa nič, mirno izrečena grožnja." Ključen problem te države so po njegovem mnenju dvojna merila in vojna retorika, ki se ni uporabljala niti v času osamosvajanja.

Povedal je, da isti govorniki, ki pljuvajo čez vlado in predsednika vlade, pozivajo, da je treba spoštovati državne institucije. "V ustavi sta omenjena vlada in državni zbor, protikorupcijska komisija pa niti s polovico besede," je dejal. Opozoril je, da v vseh nastopih predstavnikov nove koalicije nismo slišali niti ene pozitivne stvari o tej vladi.

Viranta, ki je "SDS očital, da je brezdušno kadrovala, in zdaj moralizira, kaj je prav in kaj ne", je vprašal, kdaj bo vrnil nezakonito pridobljeno nakazilo. Kot pravi, je veliko političnega kadrovanja s strani DL preprečil prav on osebno.

Opozoril je, da so včeraj mediji poročali o plagiatorstvu Bratuškove, pa se na to ni odzval nihče. Na koncu je Janša novo koalicijo pozval, naj v preostalih štirih urah predstavi svoj koncept.

Janez Janša - 2

Janša je sestavljalce nove vlade vprašal, kakšen je njihov koncept, saj ga do sedaj še ni slišal. (Foto: Miro Majcen)

18.45 V dvorano se je vrnil Janša.

17.50 "Novo vlado rabimo, ker je Zoranu Jankoviću zmanjkalo denarja! Jurčku verjetno tudi," je dejal Franc Pukšič iz SLS. Cinično je predlagal, da bi Branimirja Štruklja imenovali za ministra za šolstvo, znanost, kulturo, Dušana Semoliča za ministra za gospodarstvo in kmetijstvo, Jureta Jankovića pa bi lahko postavili za ministra za finance ali bi z njim zamenjali kakšnega mednarodnega strokovnjaka na slabi banki, saj bi nam s Cipra prinesel denar. Bratuškove ne bo podprl, je napovedal.

17.36 Vsi poslanci PS so sporočili, da se odpovedujejo nadaljnji razpravi.

17.30 Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je povedal, da imamo danes v parlamentu "Ta veseli dan ali Matiček se ženi". "Veseloigro. Ljudje pa so lačni," je dejal in kritiziral "politično prostitucijo". 

17.25 "Ali tu sploh kdo ve, da danes ne gre za vaše osebne zamere in travme, pač pa za usodo države Slovenije?" je vprašal Branko Grims iz SDS. "Če je bilo koga strah, da bodo padli okostnjaki iz omare, in ste zato zrušili vlado, potem je zdaj naslednji strah Evropska unija," je dejal.

17.10 Varnostniki so šest oseb z balkona pospremili iz dvorane.

17.08 Podpredsednica DZ Romana Tomc je obiskovalce na balkonu pozvala, naj pospravijo svoje pripomočke, sicer bodo morali zapustiti dvorano. V rokah so imeli namreč transparente s pozivi na predčasne volitve in papirnate maske.

Fotogalerija (18)

 • Izredna seja - 4
 • Izredna seja - 5
 • Izredna seja - 6
 • Izredna seja - 7
 • Izredna seja - 9
 • Izredna seja - 8
 • Izredna seja - 11
 • Izredna seja - 10
 • Izredna seja - 3
 • Izredna seja - 1
 • Izredna seja
 • Izredna seja
 • Ljudmila Novak
 • Andrej Vizjak v državnem zboru
 • Glasovalna skrinjica - 1
 • Franc Pukšič z glasovnico
 • Glasovnica Ivana Vogrina
 • Glasovnica Ivana Vogrina

16.58 "Čas je zrel, da v dobro vseh ukrepajo ženske. V nobeni dobri službi ni na vrhu ženska, dokler ne "zagusti", je Gašpar Gašpar Mišič iz PS citiral neimenovano podjetnico.

16.55 Bratuškova se je vrnila v dvorano.

16.22 Eva Irgl iz SDS je na Bratuškovo, čeprav ta na razpravi ni prisotna, naslovila vprašanje. Zanima jo, česa od njenih naštetih ciljev sedanja vlada ni delala? Irglova je prepričana, da je treba najprej "stricem iz ozadja" preprečiti vmešavanje v aktualno politično dogajanje. "Kajti strici iz ozadja so dosegli njihov osnovni cilj, to je zrušenje Janeza Janše." Dodala je, da Bratuškovo podpira v želji po aktivnem boju proti korupciji, in ji svetovala, naj ta boj začne na Mestni občini Ljubljana. "Šele takrat vam bodo ljudje lahko verjeli, da mislite resno." Irglova meni, da je Janševa vlada v enem letu naredila več kot prejšnja v treh letih.

16.10 Jožef Horvat iz NSi je dejal, da Bratuškovi želi, da ne bo "bianco mandatarka", pač pa mandatarka s slovensko vestjo, z dušo in srcem.

15.37 Na vrsti je razprava, med katero imajo posamezni poslanci možnost, da pojasnijo, zakaj bodo kandidatko podprli oziroma zakaj ne.

Fotogalerija (9)

 • Izredna seja - 1
 • Izredna seja - 6
 • Izredna seja - 4
 • Izredna seja - 12
 • Izredna seja - 14
 • Izredna seja - 15
 • Izredna seja - 10
 • Alenka Bratušek
 • Alenka Bratušek

15.30 Pred poslance je stopil poslanec Laszlo Göncz. Poudaril je, da poslanca narodnih skupnosti nikoli nista sestavni del koalicije, je pa sodelovanje zaželeno in nujno. Povedal je, da uvodne besede kandidatke za mandatarko vlivajo neko upanje, vendar pa imata predstavnika narodnih skupnosti premalo informacij o tem, kakšne so smernice potencialne nove koalicije glede pravic avtohtonih narodnih skupnosti. Göncz ni jasno povedal, ali bosta predstavnika narodnih skupnosti kandidatko podprla.

15.15 Na vrsti je bila še zadnja poslanska skupina NSi oziroma njen predstavnik Matej Tonin. "Žal se od lepih besed ne da živeti," je med drugim dejal Tonin, ki je poslancem, ki danes še sedijo v opozicijskih vrstah, jutri pa bodo že morebitna nova koalicija, sporočil, da bodo šele takrat videli, kakšno je breme koalicije. "Zelo lahko je rušiti, mnogo težje je sestavljati, to bo marsikdo spoznal," je povedal Tonin.

Glede kandidatke za novo mandatarko je Tonin povedal, da je vesel, ker bo dobila priložnost, da pokaže, kako se stvari dela, in pri tem poudaril, da tega ne misli sarkastično. "Najbrž pa razume, da ne more pričakovati naših glasov," je dodal.

15.09 V imenu poslanske skupine DeSUS je poslance nagovoril Franc Jurša. Obrazložitev stališč poslanske skupine DeSUS je minila brez presenečenj, saj je Jurša napovedal, da bodo Alenko Bratušek podprli za novo predsednico vlade. "S tem izrekamo nezaupnico vladi gospoda Janeza Janše," je dejal Jurša.

15.01 Stališče poslanske skupine SLS je predstavil Mihael Prevc. Povedal je, da je konstruktivna nezaupnica trenutno edina in zadnja možnost, "da Slovenijo pripeljemo na pot predčasnih volitev". "Kandidatka, glasove večine poslancev SLS boste danes dobili izključno in samo za en projekt – predčasne volitve," je povedal Prevc. 

Izredna seja

Virant je dejal, da problem ni bil v koaliciji, ampak v Janši. (Foto: Dz-rs.si)

14.37 V imenu poslanske skupine DL je pred poslance stopil Gregor Virant. Že takoj na začetku je dejal, da bo njihova poslanska skupina podprla konstruktivno nezaupnico. Povedal je, da s tem želijo presekati politično agonijo, ki se je začela z objavo poročila protikorupcijske komisije. "Na srečo poročilo KPK ni bilo pometeno pod preprogo," je dejal Virant.

Virant je vnovič pojasnil, da za DL ni bila problematična koalicija, pač pa Janez Janša. "Toda gospodu Janši ni bilo do ohranitve koalicije," je dejal Virant. Po njegovem mnenju se je Janša postavil na stališče Sončnega kralja. "Koalicija, to sem jaz, vlada, to sem jaz, država, to sem jaz," je glede Janše povedal Virant.

Glede Bratuškove je Virant dejal, da je iz pravega materiala za mandatarko. Opisal jo je kot strokovno, inteligentno, intelektualno pošteno osebo. Osebo, s katero se je mogoče dogovarjati in tudi dogovoriti.

Je pa Virant poudaril, da DL ne bo šla v koalicijo s stranko, katere predsednik je Zoran Janković, tudi če le zamrznjeni. Ocenil je sicer, da je bil uvodni nastop kandidatke obetaven, saj je poudarjala dialog, kompromis in sožitje.

Virant je pojasnila DL zaključil z besedami, da se ob uspešnih pogajanjih "vidimo v novi vladi", če ne pa na "volitvah že to pomlad."

Fotogalerija (14)

 • Izredna seja - 10
 • Izredna seja - 2
 • Parlament
 • Izredna seja - 5
 • Janko Veber - 6
 • Janko Veber - 2
 • Seja DZ - 4
 • Izredna seja - 7
 • Seja DZ - 11
 • Izredna seja - 7
 • Seja DZ - 15
 • Izredna seja - 17
 • Janez Janša
 • Izredna seja - 21

14.26 Na vrsti je bila poslanska skupina SD. Njeno stališče je predstavila poslanka Majda Potrata, ki je napovedala podporo kandidatki za mandatarko.

14.03 V imenu poslanske skupine SDS je pred poslanci govoril Jože Tanko. Med drugim je dejal, da se mu zdi oblikovanje nove koalicije "konfuzno". Predvsem zaradi popolnoma drugačnih stališč, ki jih imajo potencialne partnerice pri določenih vprašanjih. Dejal je, da bo zanimivo videti, ali bo to koalicija štirih strank, treh plus ene, ali pa dveh plus dveh. Po njegovih besedah bodo morale nekatere stranke, ki bodo vstopile v novo koalicijo, korenito spremeniti svoj program.

Kako bo Bratuškova sestavila svojo ministrsko ekipo? Kdo bo reševal Slovenijo iz krize, v katero tone? V igri za posamezne ministrske stolčke je več imen. Katera?

Omenil je tudi, da Janković ostaja v politiki in v Pozitivni Sloveniji, da ostaja župan, ker na tej funkciji ne moti ne stranke DL, ne SD in ne DeSUS. "Ostaja siva eminenca PS," je povedal.

Tanko je povedal, da ima novonastala koalicija le en cilj – odstranitev Janeza Janše s položaja. "Očitno je, da je Janez Janša velika bolečina mnogih," je povedal Tanko. Dodal je, da vsi igrajo znano igro "marjanca". "Vsi upate, da se bo odkrilo tisto polje, kjer piše, da dobijo vsi, razen SDS," je povedal.

Glede kandidatke za mandatarko je Tanko dejal, da je čudno, kako so informacije o njenem domnevno spornem magisteriju dobile malo medijske pozornosti v primerjavi s poslanci SDS. Slednji po njegovih besedah ob domnevnih nepravilnostih dobijo 24-urno medijsko spremstvo. "Čeprav je glasovanje o mandatarki tajno, kandidatke ne bomo podprli," je zaključil Tanko.

Izredna seja - 5

Poslanska skupina SDS (Foto: Miro Majcen)

13.54 Na vrsti so predstavitve stališč poslanskih skupin. Prva je poslanska skupina PS, katere stališče predstavlja poslanka Melita Župevc. Ta se je odzvala na nagovor Janeza Janše in dejala, da je več kot polovico govora slišala "jaz, jaz jaz, pričakovali pa bi Slovenija, Slovenija, Slovenija". Dejala je, da Slovenija potrebuje nov začetek, novo upanje in zaupanje. To pa bo po mnenju PS prinesla ravno vlada Bratuškove. Medtem je za trenutne razmere dejala, da se ustvarja ozračje, v katerem ni perspektive. "Če kdaj, potem je danes čas za pogum," je zaključila.

Čestitke za pogum vsakomur, ki ni še nikoli sedel na seji Evropskega sveta ali v kakšni sestavi sveta Evropske unije in ni bil niti državni sekretar, da se v teh okoliščinah tega loteva.
Janez Janša

12.55 Aktualni predsednik vlade Janša je v svojem nagovoru povedal, da sta glavna razloga za nezaupnico poročilo protikorupcijske komisije (KPK) in nasprotovanje stabilizaciji bančnega sistema. Glede poročila KPK je Janša dejal, da se je leto za Slovenijo začelo zmerno dobro, potem pa se je po objavi poročila začela politična kriza, ali kot jo imenuje Janša, virantovanje.

Prebral je ugotovitve v poročilu KPK ter jih podrobno komentiral in zavrnil. Obregnil se je ob predsednika komisije Gorana Klemenčiča, za katerega pravi, da je bilo njegovo imenovanje na to mesto politično motivirano. Moti pa ga tudi član komisije Rok Praprotnik, za katerega pravi, da ni izpolnjeval pogojev, ki so bili postavljeni za delovno mesto na komisiji. Janša je prepričan, da bi se Klemenčič in Praprotnik morala izločiti iz postopka pregleda njegovega premoženja.

Janša je zavrnil tudi očitke glede napačnih ukrepov svoje vlade. Dejal je, da je njegova vlada ponudila partnerstvo obema opozicijskima strankama. "Partnerstvo je bilo z gnusom zavrnjeno," je povedal.

Glede trditev, da Slovenija ne bo šla po grškem scenariju, je Janša dejal, da bi se sam s tem strinjal pred kakšnim letom. Po njegovih besedah je scenarij, ki se danes odvija v Grčiji, začetek okrevanja. "Grčija se stabilizira," je dejal Janša in dodal, da prihajajo prve pozitivne mednarodne ocene, da se bo ta država izvlekla iz krize. Tega pa ne more reči za Slovenijo. Tako je poudaril, da če nekaj trdimo, je to treba preveriti. "Preden nekdo zapiše, da je Anglija samostojna država, je to treba tudi preveriti na Googlu," je povedal.

Med stvarmi, ki so ga zmotile v nagovoru Bratuškove, je bila napoved, da se bo nova vlada takoj lotila rebalanse proračuna. Morebitno novo vlado je pozval, naj tega ne stori, saj bo   bistveno slabših okoliščinah ponavljalo napako iz leta 2009, ko je Pahorjeva vlada najprej šla v rebalans proračuna. To se je po Janševih besedah izkazalo za zgrešeno potezo, ceno pa plačujemo še danes.

Na koncu Janševega nagovora so mu poslanci, ki ga še podpirajo, zaploskali.

Izredna seja - 19

Janez Janša (Foto: Miro Majcen)

Kdor misli, da je edini poklican za rešitev in da brez njega sledi le potop, ta zasluži, da je zamenjan.
Alenka Bratušek

12.18 Alenka Bratušek, kandidatka za predsednico vlade, je v nagovoru dejala, da kandidira zato, da med potjo do volitev ne bo šlo slabše. Napovedala je, da njena vlada ne bo imela polnega štiriletnega mandata, potrebuje pa polno zaupanje.

Povedala je, da bo predana delu za skupno dobro. "Kdor bo v tej zgodbi iskal osebne koristi, nima v njej kaj iskati," je dejala. Javnosti pa je sporočila: "Celo v trenutkih, ko se nam zdi, da ni izhoda, lahko najdemo izhod."

Bratuškova ima tri cilje, ki jih imenuje normalizacija, dialog in stroka. Z normalizacijo misli normalizacijo odnosa v družbi. "V Sloveniji ne bo grškega scenarija," je dejala. Ko gre za dialog, je napovedala, da bo nova vlada naredila vse, da vzpostavi konstruktiven dialog. Rok trajanja nove vlade bo kratek, a zaradi tega se ne bodo odpovedali dogovorni naravi iskanja rešitev, je povedala. Pri cilju stroka pa se ji zdi pomembno, da stroko vlada pritegne in tudi upošteva.

Bratuškova je prepričana, da moramo zagnati gospodarski razvoj, uravnotežiti javne finance, razvijati javni sektor in izboljšati učinkovitost pravosodja. Napovedala je tudi, da bo njena vlada sledila opozorilom in priporočilom varuhinje človekovih pravic. Napovedala je tudi rebalans proračuna, konsolidacijo javnih financ, znižanje mase za plače in začasni dvig kakšnega davka.

Ob koncu svojega govora je Bratuškova izpostavila, kako pomembna se ji zdi ta priložnost, ki se ji zdaj ponuja. "Nekje se je nekaj tako temeljito spremenilo, da nekdo dobi priložnost, o kateri niti sanjal ni," je dejala.

Izredna seja - 9

Jani Möderndorfer in Alenka Bratušek (Foto: Miro Majcen)

12.04 Poslance je nagovoril vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Omenjena poslanska skupina je namreč tista, ki Bratuškovo predlaga za novo mandatarko. Möderndorfer je naštel vse, kar je PS zmotilo v času vlade Janeza Janše. "Ne dovolimo si očitati, da je PS kriva za neuspešno delovanje vlade Janeza Janše," je dejal.

Po mnenju PS vlada ni več sposobna opravljati nalog, ki so ji bile zaupane. "Kaj bo z državo in njenimi ljudmi, je SDS postalo popolnoma vseeno," je povedal Möderndorfer. Za potezo, da se umakne, se je Möderndorfer zahvalil Zoranu Jankoviću in ponovil njegove besede, da je razlika med Ljubljano in Slovenijo očitna – država propada, mesto pa se razvija.

Glede Bratuškove je povedal, da je to kompetentna kandidatka, ki bo funkcijo opravljala z iskanjem širšega soglasja.

12.03 Na mesto predsednika državnega zbora je že sedel Janko Veber. Poslanci so začeli obravnavo 2. točke dnevnega reda. Razpravljali bodo torej o predlogu za izvolitev nove predsednice vlade.

11.51 Vebru je čestital predsednik republike Borut Pahor.

11.43 Poslance je nagovoril novoizvoljeni predsednik DZ Veber. Zahvalil se jim je za zaupanje, da "postanem prvi med enakimi". Dejal je, da je vodenje DZ izjemno odgovorna naloga, ki daleč presega vse njegove dosedanje funkcije. Dodal je, da je prejšnje funkcije poskušal opravljati vestno in predano ter bo tako vestno in predano poskušal opravljati tudi funkcijo predsednika DZ.

Napovedal je, da se bo trudil, da bodo s konstruktivnim dialogom poslanci oblikovali najboljše možne rešitve za ljudi, ne glede na to, ali jih bo predlagala koalicija ali opozicija.

11.40 Razdeljenih je bilo 89 glasovnic, oddanih prav toliko. Tri glasovnice so bile neveljavne.

52 poslancev je glasovalo ZA, 34 pa PROTI. Veber je bil tako na mesto predsednika DZ izvoljen z večino glasov.

11.30 Glasovanje je končano. Čakamo na rezultate. Seja se bo nadaljevala ob 11.40.

Janko Veber - 5

Poslanci so zaploskali Vebru, ki je bil izvoljen na mesto predsednika DZ. (Foto: Miro Majcen)

11.20 Začelo se je glasovanje glede kandidata za predsednika DZ.

11.08 Razprava se je končala in poslance zdaj čaka glasovanje. Podpredsednik DZ Jakob Presečnik je podrobno razložil pravila glasovanja in napovedal, da se bo glasovanje začelo ob 11.20. Trajalo bo deset minut. 

10.45 Začela se je razprava, med katero imajo posamezni poslanci možnost, da podrobneje obrazložijo, zakaj bodo oziroma ne bodo podprli kandidature Vebra za predsednika državnega zbora. Med razpravo so podporo Vebru napovedali tudi nepovezani poslanci Ivan Vogrin, Ivan Simčič in Borut Ambrožič.

10.40 V imenu poslanske skupine NSi je Matej Tonin napovedal, da kandidature Vebra za predsednika državnega zbora ne bodo podprli. Vseeno mu dajejo priložnost in si želijo ter upajo, da jih bo v primeru izvolitve na mesto predsednika DZ pozitivno presenetil.

10.37 Franc Jurša je v imenu poslanske skupine DeSUS dejal, da so sami ocenili, da je Veber spoštovan med svojimi poslanskimi kolegi. Menijo, da je sposoben delovati nevtralno. "Želimo mu veliko uspeha," je Vebru v imenu DeSUS zaželel Jurša. Njihova poslanska skupina bo njegovo kandidaturo podprla.

10.30 Mihael Prevc je predstavil stališče poslanske skupine SLS. Dejal je, da v SLS od Janka Vebra, če bo ta seveda izvoljen na mesto predsednika DZ, pričakujejo, da bo predsednik vseh poslank in poslancev. V njihovi poslanski skupini pa kandidata ne bodo podprli. 

10.28 Stališče poslanske skupine DL je predstavil Rihard Braniselj. Dejal je, da ima Veber dovolj politične kilometrine in bi bil lahko dober kandidat ter dober predsednik državnega zbora. "Poslanska skupina DL najavlja podporo in mu želimo uspešno delo v DZ," je dejal Braniselj.

10.23 Stališče poslanske skupine SD, ki je za predsednika državnega zbora predlagala Vebra, je predstavila Majda Potrata. Ta se je zahvalila podpredsedniku DZ Jakobu Presečniku za korektno vodenje, "žal pa ustava govori, kar govori, in moramo imeti predsednika državnega zbora". Seveda bodo poslanci SD svojega kandidata podprli.

Jože Tanko

Jože Tanko (Foto: Aljoša Kravanja)

10.15 Poslanec Jože Tanko je predstavil stališče poslanske skupine SDS. Dejal je, da imajo v njihovi poslanski skupini močne pomisleke glede imenovanja predsednika DZ. Dejal je, da tudi z morebitno izvolitvijo novega predsednika DZ ne bomo nič bližje vsebinskim pogojem za izhod iz te nezavidljive situacije, ki je nastala zaradi načrtovanega napada iz zasede na predsednika vlade Janeza Janše. "Čeprav je glasovanje tajno, bomo v naši poslanski skupini glasovali proti," je dejal Tanko.

10.12 Predstavnik poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je dejal, da bodo v PS kandidaturo Janka Vebra za predsednika DZ podprli.

10.08 Začela se je predstavitev stališč poslanskih skupin. Prvi je bil na vrsti predstavnik narodnih skupnosti Laszlo Göncz, ki je dejal, da je njegova podpora Vebru zagotovljena.

10.05 Ker je bil dnevni red potrjen, so poslanci prešli na prvo točko. Pred mikrofon je najprej stopil Samo Bevk, ki je obrazložil predlog poslanske skupine SD, da mesto predsednika državnega zbora prevzame Janko Veber. Med drugim je dejal, da je Veber izkušen poslanec in politik, ki "sodi v sam vrh najbolj izkušenih slovenskih parlamentarcev". Izpostavil je, da ima Veber dobre vodstvene sposobnosti in zelo razvito socialno noto.

Alenka Bratušek in Janko Veber

Bratuškova in Veber (Foto: Dz-rs.si)

10.02 Poslanci so najprej preverili delovanje glasovalnih naprav. Glasovati so morali namreč o dnevnem redu, ki ima dve točki. Prva točka je predlog za izvolitev predsednika državnega zbora, za to mesto pa se poteguje vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Druga točka dnevnega reda pa je glasovanje o predlogu za izvolitev nove predsednice vlade Alenke Bratušek.

Prisotnih je bilo 82 poslancev, od katerih je 80 poslancev glasovalo za potrditev dnevnega reda, dva pa proti. Tako je bil dnevni red potrjen.

10.00 Poslanci in poslanke so se zbrali v državnem zboru, kjer se je začela 28. izredna seja državnega zbora.


Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8450
tritripet 01.03.2013 14:21:38
Alenka, sem mlad umetnik, brez denarja, nihče nič ne kupi od mene, naredil bi ti prav lepo verižico in prstan z grbom, sedaj boš veliko pred TV zaslonih in moraš biti lepa. Sosed je mehanik, pa že dolgo ni popravil nobenega avta, popravlja tudi kolesa... za trideset tisoč evrov dobiš oba.
Več komentarjev