Slovenija

Iz Maribora doslej poleteli le trije potniki

Maribor/London, 07. 10. 2011 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velika otvoritev nove letalske linije, s katero lahko iz Maribora letimo v London, je prinesla razočaranje. V letala družbe Golden Air so namreč do zdaj sedli le trije potniki.

Prvi let letala družbe Golden Air iz Maribora je bil praktično prazen.
Prvi let letala družbe Golden Air iz Maribora je bil praktično prazen. FOTO:
Kot smo poročali, je mariborsko letališče po več kot treh letih znova dobilo redno letalsko linijo. Prvo letalo družbe Golden Air je tako včeraj prek Dunaja poletelo v britansko prestolnico, a kljub nizkim cenam letalskih kart – za povratni let v London je treba odšteti 150 evrov – so do sedaj prepeljali le tri potnike. Kot so sporočili, je prvi potnik v London letel kar z manjšim poslovnim letalom, druga dva pa so od tam pripeljali v Maribor.

Ob slabem začetku se tako poraja vprašanje, ali ima ta linija prihodnost? Za odgovor smo se obrnili na omenjeno letalsko družbo, kjer so nam dejali, da zaenkrat še ne bodo 'vrgli puške v koruzo'. "Dejstvo je, da moramo v naslednjih šestih mesecih v naši letalski liniji doseči približno 70-odstotno zasedenost naših letov, kajti le tako bomo dosegli prag profitabilnosti, kar je tudi pogoj našega investitorja,“ nam je pojasnil slovenski predstavnik letalske družbe Golden Air Urban Simčič.

Mariborsko letališče
Mariborsko letališče FOTO: Mia Media

Vlagatelji upajo na uspeh

"Mi smo tukaj in zavezani smo k razvoju. Želimo izkoristiti velik turistični potencial Slovenije ter sočasno razvijati tudi naš nov dom – mariborsko letališče. Naš fokus ni zgolj letalska povezava, temveč celotna turistična storitev in prav na tem področju vidimo svojo veliko priložnost," je sicer že ob otvoritvi povedal lastnik podjetja in britanski poslovnež Clifford Dachuna. Kot je še dodal, so za Golden Airom meseci napornih priprav na odprtje letalske povezave, čeprav sta se s prvim poletom njihovo delo in odgovornost do potnikov šele začela. Prihodnjih šest mesecev je po njegovih besedah za družbo odločilnih, saj mora letalska povezava dokazati svojo profitabilnost.

Golden Air v London s postankom na Dunaju trenutno leti trikrat tedensko, pri tem pa imajo potniki tudi možnost izstopa na Dunaju, a za enako ceno vozovnice. V družbi poleg cenovno ugodne vozovnice kot dodatno ugodnost ponujajo tudi potovanje z do 25 kilogramov prtljage.V prihodnje bodo prevoze nudili pet dni v tednu.

Bomo lahko leteli v Indijo?

Razmeroma mlada letalska družba sicer računa na širitev svojih linij iz Maribora. Tako načrtujejo tudi povezave z Birminghamom, Barcelono in Bergamom, odvisno od ravnanja države, ki bi morala podpisati meddržavni sporazum o zračnem prometu, pa je tudi to, ali bodo v prihodnje lahko leteli celo v Indijo. Ob tem pa opozarjajo tudi na nujnost čimprejšnjega dokončanja novega in prenove starega potniškega terminala na mariborskem letališču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
09. 10. 2011 19.05
Slovenci potujejo najvec do sosedne vasi . .. .. .
Adolph
09. 10. 2011 19.03
Ja kaj pa ste pricakovali . . . . . Iz te vasi "Slovenija "ne morejo pricakovati vec kot pescico potnikov . . .. ..
Tonček Balonček
08. 10. 2011 14.00
Ljubljančani so krivi, da tam ni potnikov!! Zakaj pa v Mariboru ne pristajajo takšpne ladje kot v Kopru. zaradi Pahorja!
AnyColour
08. 10. 2011 13.57
ena beseda: Amsterdam
Turgensis
08. 10. 2011 12.23
@pilotista sem štajerc in nikoli ne bi letel iz maribora, ker umreš od dolgega časa na letališču, glede na to da ne obstaja niti ene potniške linije, najverjetneje letelišče nima niti gostilne! če letim, letim iz brnika, benetk ali graza, tudi munchen pride v poštev! Največ slovencev leti v turistični sezoni v afriko in tukaj si ne moraš zbirat letališča ampak ga agencija določi! Ljubljana da bi se odcepila?? razmišljanje za prvi razred, polovica štajerske se vozi na delo v ljubljano, ljubljana ustvari največ dobička, maribor propada! Lahko ti povem, da trgovske verige ki imajo trgovine po celi sloveniji delajo največ dobička v LJ, nato sta koper in celje, maribor je trenutno primerljiv z mursko soboto! Če je denar v aerodromu maribor, zakaj ga prodajajo po takši ceni, da je gradbeno zemljišče v takšni velikosti v ljubljani več vredno kot celotno letališče v mariboru in dela izgubo?? malo poslovne izobrazbe ti ne bi škodilo! Tukaj ne gre o lokal patriotstvu ampak o financah, cela slovenija nazaduje zaradi takšnih neumnih razmišljanj o nacionalnem interesu itd. če nekaj dela izgubo je potrebno to zapreti, če meni dela podjetje izgubo ga bom dal v stečaj, pa če mi je še tako pri srcu!!
Mare61
08. 10. 2011 11.51
Pilotista, se z vsem strinjam, ampak za 4 ali pet dni Londona ne potrebuješ 25 kg prtljage. Dovolj je osebna prtljaga, preverjeno na lastni koži.
Bor-chee
08. 10. 2011 11.32
+0
No, da Vam odgovorim *. Na sliki je letalo Saab2000 - to je Jetprop letalo, ki dosega hitrosti vse do 720km/h in je na relaciji LJU - MUC enako hiter kot Adrijin CRJ200. Moderno in varno letalo, tako da ne flancajte... Kar se pa linije tiče - drage moje žabice, večina Štajercev leti iz Graza ali Zagreba, le redkokateri se pripelje na Brnik. In tako, kot Vas večina navija za samo eno letališče, predlagam, da se odcepite(mislim Ljubljano), ker ostala Slovenija ne bo imela nič proti! :)))) Samo me potem zanima, od kod boste črpali denar - ne slovite ravno po delavnosti, pameti tudi ravno nimate ( dokaz je država, kar ste z njo naredili), pa da Vas vidimo. Zapomnite si nekaj - NISTE CENTER SVETA IN EVROPE in še vedno živite od davkov, ki jih plačuje CELA Slovenija... Sami tak nič ne ustvarite. Kar se pa linije za London tiče - pozdravljam to linijo in upam, da se obnese. Za moje pojme je karta poceni, saj je dovoljeno vzeti 25kg prtljage, tako da to odtehta. Vzemite 25kg prtljage na Ryanairov ali Easyjetov avion, pa da vidite koliko bo "doplačila"...:))) In vljudno Vas prosim Ljubljančani in okolica, da nehate pljuvat in "srat" preko ostalih v Sloveniji, ki se trudijo nekaj naredit. Drugim sokomentatorjem na forumu pa priporočam, da gredo enkrat na Aerodrom Maribor, pa pogledajo, kakšni poslovni avioni pristajajo v Mariboru - pa Vam bo marsikaj jasno... Na TEH avionih je denar in potencialni vlagatelji v Slovenijo. Pa lep vikend
RICHard32
08. 10. 2011 11.30
Mariborsko letališče je mrlič. Primerno samo za avtosejme in kak miting na 10 let. Žal je preblizu zagreb, graz, brnik, celovec, dunaj. 2 miljonska slovenija ne rabi nekih mednarodnih letališč na vsakih 100 km. Rešitev je gradnja hitre želežniške proge. V manj kot 1 uri bi lahko bil v kateremkoli večjem kraju pri nas. Ne pa na letališču ko moraš 2 uri gledat v zrak. Hitri vlak ki leti tudi čez 300 na uro je definitivno prihodnjost pri nas.
neziie
08. 10. 2011 11.20
sej bo med univerzijado boljš.
Argentumonium
08. 10. 2011 10.55
Za vse, ki se pritožujete nad temi letali, bi lahko vedeli, da so jih najeli do prihoda Boeinga 737. Res pa je, da bi cena karte lahko bila nižja.
hothead
08. 10. 2011 10.40
Bolj, da letel za Sarajevo bi saj zaslužek bil 90000 € to pa je ta mala Švica !!!!!!
prepri43
08. 10. 2011 09.32
Slovenci ga nimamo ni za avtobus!Najraje bi se i tam švercali!
* KSIHT *
08. 10. 2011 08.49
@tom.tom: Kaj imaš to za neke prvošolske kvazi vice ali kaj?
odkimasin
08. 10. 2011 08.11
Ko je Štajerc vidu avion je reku, da Jezus s križem po luft leta!
Tonček Balonček
08. 10. 2011 08.05
ZAkaj tega GoldenAira ni v registru in imeniku?
Prekmurje Slovenija
08. 10. 2011 02.29
Slovenija je premajhna za 2 letališči. To je čista IZGUBA KATERO BOMO NA KONCU KRILI VSI DRŽAVLJANI KO BO LETALIŠČE ŠLO V STEČAJ. Ljudje nimajo denarja za te stvari
Zehek
08. 10. 2011 02.17
OK - cena je "normalna" - RyanAir in EasyJet prtljago in vsemi dodatki nista dosti cenejša. AMPAK - čez Dunaj in pristat na Stansted?! Potem raje direkt na Stansted z Graza letim!!!! Če bi pristajali na Heathrow, bi bila druga zgodba! Poleg tega, v kateri alliance pa so tile Golden karkoli??? A je to kaka IndiaLocalAir, zakamuflirana pod fancy imenom?
Matej Kranjcevic
08. 10. 2011 00.13
Vse lepo fino in fajn... Vendar če bi jaz se odločil, za povratno karto bi raje poletel z Easyjet ali Ryanair, kajti tam je mogoče dobiti povratno za zgolj 60€ in ne 150€, zato ta cena ni ugodno in zato so bili samo trije potniki...
* KSIHT *
07. 10. 2011 23.49
Sem mariborčan in pozdravljam podjetje, ki se je odločilo za ta korak, saj dobro letališče propada. Edini zaslužek imajo od švicarjev, ki v lepi dnevih 'trenirajo' vlete in pristanke. To je vse, tako da pozdravljam to odločitev podjetja. Morda je edina napaka to, da so z poleti začeli sedaj, ko se pričenja slabo vreme. Sem prepričan, če bi z poleti začeli junija, da bi letalo bilo če ne polno, pa vsaj več kot pol letala, saj bi se ljudje zgolj zaradi nizke cene odločili za dvo ali trodnevni obisk Londona. Tudi sam bi se z ženo zapeljal, zgolj iz radovednosti .... tako pa so začeli v nepravem času. Sem pa prepričan, da ko bo več ljudi iz MBja in okolice zvedelo za to (predvsem mladi), bodo morda letala okrog Božičnih in novoletnih praznikov bolj polna. Treba je sedaj dati nekaj na marketing in uspeh je zagotovljen. V kolikor kdo od zaposlenih tam to prebira : bravo, želim vam obilo uspeha. Počasi se daleč pride! Lp
icepower
07. 10. 2011 23.47
ko vidim to letalo,pomoje morejo potniki gonit poleg :))