Z 'nenadno bolniško' vojaki vendarle dosegli ustrezno plačilo za misijo v Latviji

Napotitev slovenskih vojakov v okviru Natove misije v Latvijo je bila ogrožena, saj je kar deset od 46 napotenih vojakov tik pred preverjanjem prijavilo bolniško. A pravi razlog naj bi bil vojaški protest zaradi višine plače. Zdaj je posredovala vlada, ki je uskladila njihove plače s plačami slovenskih vojakov na drugih mednarodnih misijah.

Vlada je danes sprejela uredbo, s katero je plače vojakov pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah, kot je Natova misija Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, uskladila s plačami slovenskih vojakov na drugih mednarodnih operacijah in misijah, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Rock Proof 2 na Počku - 26

Slovenski vojaki na vaji Rock Proof 2 na Počku maja 2014. (Foto: Miro Majcen)

10. maja smo poročali, da kontingent 46 pripadnikov Slovenske vojske (SV), ki bo odšel na misijo Nata v Latvijo, ne izpolnjuje zahtevanih operativnih zmogljivosti, ker je preveč pripadnikov na bolniški. Med razlogi za odsotnost vojakov so navedli, da ministrstvo za obrambo še vedno ni jasno definiralo višine plače za sodelovanje v misiji v Latviji. V vojski so kasneje potrdili, da vojaki še vedno nimajo potrjene uredbe o plači za misijo.

Uredba, ki jo je vlada sprejela na današnji dopisni seji, vsebuje nekaj sprememb, ker je pri dosedanjem izvajanju prihajalo do težav. Tako natančneje opredeljuje oceno varnostnih razmer na območju delovanja ter dodatno ureja dodatek za poveljevanje in povračilo stroškov prehrane pripadnikom, ki pri izvajanju nalog te nimajo zagotovljene.

Za povračilo stroškov prehrane bo Slovenija letos namenila dodatnih 11.300 evrov, v nadaljnjih letih pa ob upoštevanju enakega števila napotenih pripadnikov 16.960 evrov letno.

Za plače pripadnikov SV v Okrepljeni prednji prisotnosti je sicer za šest mesecev predvidenih 1,2 milijona evrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 24
 
Adolph 20.05.2017 08:39:03
Vcasih so takim vojakom rekli legionarji in ne patrioti . . . .
Več komentarjev