Slovenija

'Nobenega soglasja o terminalih ni'

Ljubljana/Trst, 29. 07. 2010 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za okolje zanika, da bi se Slovenija in Italija dogovorili, da naša država ne bo nasprotovala italijanskemu projektu v Žavljah, če soseda ne bo nasprotovala slovenskemu v Kopru.

O tem, da naj bi Slovenija želela graditi plinski terminal v Kopru, je v ponedeljek govoril podtajnik pri italijanskem ministrstvu za okolje Roberto Menia, ki je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal, da je slovenska stran dala to vedeti italijanski strani. Podrobnosti ni pojasnil, je pa dejal, da naj bi Slovenija nasprotovala gradnji podmorskega plinovoda, ki bi žaveljski terminal povezoval s plinsko centralo v Vilešu v Furlaniji, saj naj bi se zavzemala za gradnjo plinovoda na kopnem.

Protest proti plinskemu terminalu v Tržaškem zalivu novembra 2009 pred državnim zborom
Protest proti plinskemu terminalu v Tržaškem zalivu novembra 2009 pred državnim zborom FOTO: Blaž Garbajs
Slovenija naj bi pristala na gradnjo italijanskega plinskega terminala v Žavljah pri Trstu, če Italija ne bi nasprotovala gradnji slovenskega plinskega terminala v Kopru. Tako poročata dva tržaška krajevna dnevnika, italijanski Il Piccolo in slovenski Primorski dnevnik.

Po pisanju današnjega Il Piccola in Primorskega dnevnika pa je za Menio slovenski veto na žaveljski terminal popolnoma neupravičen in neprimeren, saj naj bi Ljubljana želela preprečiti italijanske načrte, po drugi pa si na tihem prizadeva za koprski terminal. Dnevnik Il Piccolo trdi, da obstaja nepodpisan dokument oziroma tako imenovani "no paper", ki vsebuje predlog ekipe slovenskih tehnikov in politikov, ki so se v zadnjih mesecih ukvarjali s tem vprašanjem. Po pisanju Il Piccola naj bi Slovenija zahtevala, da se Italija odpove gradnji morskega terminala sredi Tržaškega zaliva, naj pa ne bi nasprotovala gradnji kopenskega terminala pri Žavljah, če bi se gradil z uporabo najboljših možnih tehnologij in če bi znižali vpliv na okolje na najmanjšo stopnjo ter če bi Italija ne nasprotovala morebitni gradnji slovenskega plinskega terminala v Kopru.

Ministrstvo: Nobenega dokumenta ni

Na ministrstvu za okolje in prostor pravijo, da so s pisanjem dnevnika seznanjeni in da z dokumentom, kot ga omenja italijanski časnik, niso seznanjeni. Kot dodajajo na ministrstvu, je slovenska vlada o plinskih terminalih nazadnje razpravljala na svoji redni seji 10. junija, sklepi pa so znani in ostajajo nespremenjeni: ministrstvo za okolje in prostor mora do 30. septembra letos pripraviti dokument za predhodni postopek pred Evropsko komisijo, ki je obvezni korak za začetek postopka pred Evropskim sodiščem glede kršitev Italijanske Republike zaradi čezmejnih vplivov na okolje predvidenih plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njegovem obalnem območju. Prav tako je vlada ministrstvu naložila, da skupaj z vsemi pristojnimi ministrstvi in vladnimi službami do konca septembra pripravi scenarij oz. izhodišča za pogovore z Italijo o vseh večjih energetskih, prometnih in drugih projektih, tako na italijanski kot slovenski strani severnega Jadrana in njegovega obalnega območja, ki bi lahko imeli pomembne čezmejne vplive na okolje.

Popovič: V Ljubljani so očitno 'znoreli'

Proti "tajnim pogajanjem, kockanju z okoljem in neupoštevanju slovenskega pravnega reda" so tudi v SLS.

Proti terminalu v Kopru se je v sredinem pogovoru za Il Piccolo spet zavzel koprski župan Boris Popovič, po čigar besedah naj bi v Ljubljani "znoreli", medtem ko krajevni predstavnik naravovarstvene organizacije WWF Dario Predonzan v sporočilu za javnost zahteva, naj se omenjeni "no paper" dokument, če seveda obstaja, objavi, saj gre za zelo pomembno zadevo, o kateri mora biti javnost seznanjena. WWF po poročanju Primorskega dnevnika očita italijanskemu ministrstvu za okolje protislovna stališča in tudi manipuliranje podatkov, vendar je tudi Slovenija dolžna, da svoji javnosti pojasni stališča o teh vprašanjih. Il Piccolo danes piše še, da naj bi na slovenskem ministrstvu za okolje v zvezi z vsebino omenjenega dokumenta vladala velika zadrega.

Poslansko vprašanje Luka Jurija
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
31. 07. 2010 10.12
LAŽNIVI PAHOR JE PODPISAL V TRSTU LETA2008.TAKOJ KO JE STOPIL NA OBLAST,POJDITE IN POSURFAJTE BOSTE NAŠLI PODATKE IZ TISTEGA NEDAVNEGA ČASA, ZDAJ SE LAŽNIVI KLJUKA VLEČE VEN,AMPAK,NJEGOVA FIRMATA JE NA PAGINI ITALIANI
Ca6e
30. 07. 2010 12.00
@Laznivi Zares, to niso primorske zadeve, to so slovenske zadeve, in kot čistokrvni slovenec imam pravico nasprotovati plinskim terminalom na morju, ker s tem lahko povzročijo več škode kot pa koristi slo narodu, ker s temi terminali slovenci ne bomo imeli nič cenejši plin, samo nekatiri tajkunčki oz. vodilni v Istrabenzu bodo še bolje zaslužili, nam pa bodo pa še bolj umazali še tisto malo plažico kjer lahko brezskrbi in hrvatov ležimo in se sončimo.
Northwest
29. 07. 2010 23.47
Vse je ze dogovorjeno.Ce ne pristanemo na terminal bodo pritiski zaradi jedrske v Krskem...
hotchilipoper
29. 07. 2010 22.14
Garfield7497
29. 07. 2010 21.00
KER SO PRIŠLE INFORMACIJE V MEDIJE MORA VLADA VSE ZANIKATI
alterego
29. 07. 2010 20.22
a mi tud svoj terminal? vsak dan zvemo nekaj novega...
LazniviZares
29. 07. 2010 18.20
Naj se tisti cez Crni Kal ne utikajo v nase Primorske zadeve in naj obbenem se cim manj prihajajo dol na Primorsko ker manj kom vas vidimo bolj smo kontenti !!!
odbogaposlan
29. 07. 2010 17.37
no sšhit paper, Borat ali ne?
kadulja
29. 07. 2010 13.26
Ja Juri vprašaj Boruta ali Gregorja! Kdo drug pa bi stal za tem!!!