Slovenija

Z novim šolskim letom začnejo veljati nekatere spremembe socialne zakonodaje

Ljubljana, 28. 08. 2014 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z novim šolskim letom bodo začele veljati spremembe socialne zakonodaje, s katerimi bodo odpravljene določene pomanjkljivosti. Med drugim se bo pri dodeljevanju pravic upošteval bolj realen materialni položaj, s spremembami pa se bo širil tudi krog upravičencev do denarne socialne pomoči.

Pri izvajanju socialne zakonodaje so se pokazale pomanjkljivosti, zato se je ministrstvo po evalvaciji lotilo priprave sprememb, ki jih je državni zbor sprejel novembra lani. Nekatere so začele veljati že 1. januarja letos, druge pa bodo v ponedeljek, je povedalaministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Anja Kopač Mrak.

Bodo spremembe prinesle olajšanje za družinske finance?
Bodo spremembe prinesle olajšanje za družinske finance? FOTO: Thinkstock

Nova vloga ob spremembi statusa

V juliju je bilo skoraj 50.900 prejemnikov denarnih socialnih pomoči, julija lani pa dobrih 47.000. V letošnjem letu bo za socialne transferje tako predvidoma namenjenih nekaj več kot 1,2 milijarde evrov. Prihodnje leto bo z letošnjimi spremembami socialne zakonodaje ta vrednost predvidoma presegla 1,3 milijarde evrov.

Ob upoštevanju bolj realnega materialnega položaj pri dodeljevanju pravic bo po besedah ministrice vlagatelj lahko v primeru upokojitve, izgube službe ali dela za skrajšani delovni čas ipd. oddal novo vlogo. Center za socialno delo bo izdal novo odločbo na podlagi dejanske spremembe dohodka.

V dohodek družine se po novem ne bo več upošteval celotni otroški dodatek. Upošteval se bo dodatek, zmanjšan za 20 odstotkov višine otroškega dodatka za prvega otroka iz prvega dohodkovnega razreda. V dohodek se sicer ne upošteva dodatek za enostarševsko družino in dodatek za otroka, ki ni vključen v vrtec, pojasnjuje Kopač Mrakova.

Ugodnejši je tudi način upoštevanja dohodka od študentskega dela in ostalih oblik priložnostnega dela za socialno najbolj ogrožene družine. Pri njih se tega pri ugotavljanju dohodka za pravice na letni ravni ne bo več upoštevalo kot dohodek, pač pa le njihovi tekoči dohodki.

Širi se krog upravičencev do denarne socialne pomoči

Ministrica je dejala, da se s spremembami širi tudi krog upravičencev do denarne socialne pomoči, saj se bo premoženje drugače obravnavalo. Center za socialno delo se bo lahko v primeru posebnih okoliščin odločil, da ne bo upošteval določene nepremičnine, ki ne presega vrednosti 50.000 evrov.

Po njenih besedah se zvišuje tudi dodatek za otroka v enostarševski družini. Znesek v mesecu avgustu znaša 26,92 evra, z mesecem septembrom pa bo ta znesek znašal 53,84 evra. Zvišuje se denarna socialna pomoč za drugo odraslo osebo, in sicer s 134,60 na 161,52 evra.

Brez posebnih vlog za subvencije malice in kosila

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

Z novim šolskim letom prihaja do poenostavitev na področju subvencije prehrane, pravi Kopač Mrakova. Staršem tako v veliki večini primerov ni več treba oddajati vlog za uveljavljanje subvencije malice in kosila, saj bodo šole upoštevale podatke iz veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji.

Več sprememb socialne zakonodaje se nanaša na odločanje o oprostitvah plačil socialnovarstvenih storitev in prispevkov k plačilu pravic družinskega pomočnika.

Pri ugotavljanju plačilne sposobnosti se ne upoštevajo priložnostni dohodki, premoženje zakonca in dohodek otrok. Pri plačilni sposobnosti upravičenca se bodo upoštevala denarna sredstva nad 2500 evrov za samskega oziroma 3500 evrov za upravičenca z zakoncem.

Kopač Mrakova je še povedala, da se je povečalo število prejemnikov denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka in štipendije. Lani so v prvi polovici leta za te pomoči namenili 90 milijonov evrov, letos v enakem obdobju 111 milijonov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

denden
29. 08. 2014 08.27
+6
Smo država socialnih pomoči, ki jih razne vlade delijo kot predvolilne bonbončke. A še kje v svetu poznajo toliko oblik socialnih pomoči in subvencij? Imamo popolnoma nepregleden in zakompliciran sistem, ki ga mnogi s pridom izkoriščajo in zlorabljajo. A ni recimo bolj enostavno dat dijaku ali študentu štipendijo, kot pa mu dajat otroški dodatek, sofinancirat prehrano, prevoz, nastanitev, itd. S štipendijo bi lahko pokrival vse te stroške in se naučil razpolagat z denarjem. V primeru, da študija ne konča, pa bi bilo potrebno vsaj del štipendije vrnit, tako kot socialne pomoči, ki se celo prenesejo na dediče. To, da pa zelo veliko zaposlenih, tudi v javnem sektorju, z redno plačo ne more preživet niti sebe, kaj šele družino, je pa naslednja stvar, ki je ne bi smeli dopustit.
Celaviblondinc
29. 08. 2014 02.36
+17
Vrnite nam vse tovarne, ki so jih nasi pridni dedje in ocetje pridno gradili, ustvarjali 45. let pa bomo potem videli kdo bo sel po socialno pomoc. Po moje bodo to sfalirani obramboslovci sa Grosuploga kvazi hardvardasi, ki so domov prisli z lesenimi kufri in podobne lenuharske nesposobne lopovske srake.
grim3
29. 08. 2014 04.14
+7
Na zalost je danes tako, da imas ti lahko 100 in 1 tovarno, pa ti to cisto nic ne pomaga, ce nisi sposoben prodati stvari, ki jih v teh 101 tovarnah delas. Najprej bo potrebno dojeti to, potem pa lahko nadaljujemo debato.
Krta?a 21
29. 08. 2014 05.18
+2
Ce delas klump ki pol leta dela potem pa crkne, pa se takrat ko dela, dela napol, ja verjamem da imas tezavo prodat. Ce bi delal dobro za solidno ceno je pa slika popolnoma druga. Tako da, ko bo delo vredno vec od papirjev, se bo brezposelnost poslovila. Celaviblondinc imas cisto prav.
grim3
29. 08. 2014 05.21
+0
In seveda so vse tovarne, "ki so jih nasi pridni dedje in ocetje pridno gradili, ustvarjali 45" ustvarjale super kvalitetne izdelke, ki jim v svetu ni bilo para, a ne?
galwa
29. 08. 2014 00.17
+15
kot študentka ki vedno dela se mi vedno bolj zdi da ta država podpira lenuhe, več krat sem se uprašala ali je blo vredno garat al bi blo bolje doma ležat, tko da super da se študentsko delo ne bo več tako obravnavalo, da ne bo več primerov kot napr. študentka dela nato pa zaradi njenega dela, ker družina za par evrčkov preseže letni prihodek izgubita štipendijo ona sama pa še njena sestra? kaj je bolje potem, doma ležat al se delat?! :) in tko je pri socjalni, ne pravm da je socjalna pomoč previsoka ampak je minimalna plača preniska. ogromno ljudi je v stiski, jih je pa tudi ogromno takih ki pa se jim enostavno ne ljubi delat za tistih par evrčkov več kot pa jih sedaj dobijo doma na kavču. enostavno ni motivacije, životarjenje tako ali drugače in verjetnostjo da ne boš nikoli napredoval ko prideš enkrat na najnižje delavno mesto (razn če boš tam celo življenje ti do penzije ki malga primaknli glih za kako pivo več) waw... še mene mine delat ko to pišem... pa čeprav delam od 15 leta naprej in trenutno 2 šihta.
Krta?a 21
29. 08. 2014 05.23
+7
Lenuhi so danes bolj prefrigani in se skrivajo po raznoraznih upravah. Nihce ne pozna njihovih funkcij, pa se placani so z drzavnim denarjem za lenuharjenje. Umetnih delovnih mest na ju je enostavno prevec! Ne zmoremo vec podpirat takega stroja. Malo povprasajte po vecjih firmah kjer zelijo dobro poslovat kje se zacne rezat in zakaj.
maijster
29. 08. 2014 07.20
+4
krtača 17 ogromno lenuhov prekriva svoje realne podatke tako da pridejo do socijalne in druge pomoči ter z tem škodijo tudi pravim revežem kar vsi so uradno ne poročeni otroci so brez očeta živijo te kao samohranilke pri starših da imajo večiji cenzus ITD a v resnici živijo družine skupaj teh primerov je ogromno tukaj se naj spustijo kontrole in jim poberejo socijalne pomoči za nazaj ne pa da bodo lovili frizerje maserje,.....in ostale kako ne izstavljajo vseh računov
dijaškidom
28. 08. 2014 23.04
+42
moja plača je 480 eur, razliko do min. vsak mesec dopolni država s tem da v to razliko upoštevajo nedeljsko delo, del.dobo, deljeno delo, vse možne dodatke in še zmeri ne pridem do minimalne plače. Sin, študent, ki je prisiljen delat, pa namesto da ob vikendih odpočije možgane pa gre delat, pa ni važno al je to nočno ali dnevno delo, uglavnem dela, pa ne zato , ker mu je dolgcajt ampak , ker je primoran , če želi študirat. Država pa mi je ukinila subvencijo za neprofitno stanovanje, ravno zaradi tega, ker sin ima dohodek. Sodišče pa znižalo preživnino tudi zaradi tega , ker sin ima dohodek. OBČASNOI DOHODEK. Ker študij v sedanjem času naj bi bil v Slo luksuz, to je bila razlaga sodišča in kao preživnine niso nujne. Fuj, torej Slo potrebuje ljudi, z kupljenimi diplomami, namesto da bi dala možnost nadarjenim da doštudirajo, brez da bi si morali financirati sami. Sramota za tako zakonodajo... res sramota A mi lahko kdo to razloži?
Sputnik
29. 08. 2014 07.15
+4
moja sodelavka ima isti problem s plačo in vse so ji ukinili ker ima njen sin privarčevan denar. mali ima 10 let ali neki takega in mu vsake toliko dajo kak evro na račun. torej to ni njegov denar ampak od staršev. in zaradi tega ker ima sin denar so šli vsi otroški dokladi ipd
maijster
29. 08. 2014 07.21
+2
.kaj si brez plačane malice in prevoza na delo ??? sicer se je pa zakon spremenil sedaj lahko ima otrok prišparan denar in se ne šteje v skuni znesek malo preverite in lahko oddaš novo prošnjo za socijalno pomoč tudi lastnik si lahko nepremičnine menda do vrednosti 50 000 eur in se vam ne šteje v slabo je kar nekaj sprememb,.....
maijster
29. 08. 2014 07.40
+2
......tudi zaslužek študenskega dela se po novenm ne šteje v skupni dohodek,....tako da je dosti sprememb malo pobrskaj in se pozanimaj-te po spletu in oddaj nove zahteve,....l.p. in ugodno rešitev,...
soba666
29. 08. 2014 15.43
ja zdaj lahko ima otrok prišparan denar, ko smo ga že morali porabiti, kje pa je denar odkar je Svetlik sprejel tak zakon, zdaj so videli, da ga je višek, folk pa brez služb in obupan, imam doma isti primer, starejšemu premoženje družine upoštevajo pri socialni 180 e, osn.šolska hčera pa pri dodatku nima navedenega brezposelenega brata, ja valjda, da ne bo dobila več kot 27 e dodatka, pa nima kosila, jaz lani ostala brez dela, mož na minimalki, koliko nas je takih
Koffetka
28. 08. 2014 23.00
-4
Levaki, pardon Komunisti ali drugače Slovenski SD jevci in SMC jevci ali LDS ovci, isti šmorn, vedo da denar kvari ljudi, zato ga kradejo vsepovsod, zakaj bi bil narod pokvarjen če so že oni..??
Nyokiy
28. 08. 2014 22.26
+9
23- let na 45- let podlage se govori o narodu kot bogastvu zadnjih pet let pa sama velika skrb za otroke, Vse povsod Afrika, 5, Bosna 4, se zbirajo zamaški, nabirke, akcije...sama velika skrb za socialo, človeka otroka.. in vsi prav USI bomo skoraj na socialki berači brez sedanjosti in mračne prihodnosti.. To je rezultat socialistov, sociale, skrbi za otroke in človeka ki na na loncu vse uniči..Kaj reči sedaj o zadnjem Kučanovem socialnem adutu drugega jot Mrhovinarji ali pogrebci..
Nyokiy
28. 08. 2014 22.27
+0
Nyokiy
28. 08. 2014 22.28
+1
Slovenija 6...pa pol koln kište zamaškov..
Porito_Bahorini
28. 08. 2014 22.42
+5
Revež revežu pomaga, lopovski lumpenproletarci pa mu odrežejo zadnji trak kože z zgaranega hrbta!
Koffetka
28. 08. 2014 22.55
+1
In kje je tisti rjav bodikav drot..Kupim..
srecnii
28. 08. 2014 22.26
+1
To kar se splačuje za socialno pomoč je kaplja v morje, redki dobijo najvišjo 260 evrov, in kaj si lahko s temi 260 evri kupiš, če pa so v zadnjih 5 letih cene šle gor za najmanj 50% ...socialna je itak kredit, do 1 leta je po novem ni treba vračat, kar pa je nad 1 letom se vrača po smrti, če zapustnik kaj zapusti. S temi 260 evri se ne da živet, ko plačaš najmenino, stroške ti za hrano ostane 50 evrov. Socialna pomoč bi morala bit vsaj 300 evrov, ker tistih 40 evrov nekomu veliko pomeni, seveda bi se moral pri vsaki vlogi poglobit v problem posameznika.
Porito_Bahorini
28. 08. 2014 22.31
+10
Morala biti? Kaj pa, če bi zgolj za spremembo, začel razmišljati: Kako bi lahko delal?
Porito_Bahorini
28. 08. 2014 23.03
+7
Ja, tipičen način razmišljanja novo komponiranih slovenskih državljanov: "Kako bi lahko dobro živel brez dela!"
galwa
29. 08. 2014 00.07
+2
problem ni v tem da je socjalna pomoč previsoka ampak v tem da je minimalna plača preniska in v tem da nekdo ki dela napr. prek študenta ker ga poleg štipendije ki ni dovolj velika starši ne morejo preživljat ali pa enostavno želi delat potem najebe z raznimi ukinitvami štipendije (ker je delal in ni ležal doma in to ne za eno osebo, ne še za sestro študentko ker zaradi študentskega dela za par evrčkov presežeš mejo) ipd. še veliko je primerov ko se kot študentka ki vedno dela zamislim da naša država podpira lenuhe. so ljudje ki so res v stiski, jih je pa ogromno katerim se neda in kmalu ugotovijo kje kakšen evrček pocuzat pa je to to, zakaj bi delal če pa skor minimalno dobim doma v fotelju?! pač si izberejo životarjenje ker če bi dobili službo z minimalno plačo bi glih tko životarli z par evri več pa še delat bi mogli....
komunjara 1
28. 08. 2014 22.16
+6
ni mi jasno kako se lahko v drzavi ki ima ze 24 let SOCIALNE VLADE IN SISTEM KI JE PRIJAZEN DO LJUDI sploh pogovarjamo o socialnih transferjih
guk
28. 08. 2014 21.44
-8
a sds-u pripada tudi socialna pomoč
Porito_Bahorini
28. 08. 2014 22.19
+9
Ne, samo lumpenproletarski simpatizerji Murgeljčanov jo bodo dobili, plačali pa pošteni Slovenci!
Porito_Bahorini
28. 08. 2014 21.28
+23
Cmerar, pošteni državljani za človeka vredno življenje ne potrebujejo socialnih pomoči, temveč pošteno in v skladu z zakonodajo obračunano in plačano DELO! Socialna pomoč naj bo le pomoč za premoščanje trenutne stiske, ne pa edini vir za preživljanje ljudi, ki so pripravljeni pošteno, strokovno in odgovorno delat. Nekdo ti naj odpusti, saj ne veš kaj delaš! Sicer pa, glede na tvoj "pedigre"... NIČ novega)))
soba666
29. 08. 2014 15.26
+0
pa ni to Cerarjevo maslo, kdo je bil zadnje leto šef sociale in kdo bo še dalje? sicer pa, da se dohodek za leto nazaj šteje, ti si pa ostal brez dela v tekočem letu ni logike, ker od minimalnih dohodkov ne moreš nič prišparat, pa še cene grejo gor, se ve katere, tekoči stroški državnih firm, ki jih moramo filat, če hočemo imeti elektriko, ..., pa da se ne bi pogovarjali o fiktivnih dohodkih, če bi imel denar vezan na banki, to pa ti je Pahor zrihtal, ker očitno nič ne smeš več imet, samo životarit in prodat premoženje, pa državo filat, ja službe pa so trenutno velika fikcija, lahko podkupuješ delodajalce, da zaposlijo mlade in stare nad 50, kaj pa ostali, ki smo od 20. leta delali, nam pa naj dajo tabletko in adijo
luckyss..
28. 08. 2014 20.51
+13
Utd...300 evrića, ..pa najprej ga naj dobijo poslanci...in, ko bo njihovo delo pokazalo pozitivne rezultate - naj dobijo tudi plače...Upam pa trditi, da bi se vsi poslanci še vedno "grebli" za svoje stolčke, pa čeprav bi morali zanje plačevati npr. po 2000 evrov mesečno - zakaj ?! Ker si lahko pri koritu "organiziraš "dotacije", ki se štejejo s šestimi ničlami v našem "koruptolandu"
DravaPtujFTW
28. 08. 2014 20.56
-5
adadaa
28. 08. 2014 20.33
+1
A večerjaš administrator
adadaa
28. 08. 2014 20.31
+17
1,2 mr dza pokojnine, 1,3 mrd za socialne tzransferje; 0,9 mrd za obresti Ob normnalni pokojnini je priuhranek v proračunu zakonodajoi ( 1,2mrd) Ob normalčnem poslovnem okolju je prihranek na sociali ( 1,0 mrd) Ob prodaji državnega premoženja je prihranek na obrestih ( 0,9 mrd) V primeru normalne zahodnoevropske vlade bi imel proraqčun veloik presežek in možnosat usmerjanja proračuna v kaj pozitrivnega. Predpogoj: Korla in Desus v penzijo, laćžne solidarne socialiste in komunisate nazaj v Jugo, strice iz ozadja še enkrat v mirovanje, pa smo na konju; sledi razcvet države.
king viljem
28. 08. 2014 22.30
+2
PRECEJ UTOPICNO. LEVA MAFIJSKA KLIKA NE BO PREDALA ROPARSKIH POZICIJ KAR TAKO. DESNA Z RKC TUDI NE. LE REVOLUCIJA NAS RESI. ULICA.
yokerxdinterfan
28. 08. 2014 20.07
+35
sicer pa če bi meli vsi normalno plačo štipendij ne bi bilo potrebno imeti
adadaa
28. 08. 2014 20.25
-4
Če normaliziramo pokojninsko zakonodajo ( 1,2 mrd eurov letno iz proračuna ter zmanjšamo socialne transferje) z povečanjem števila zaposlenih ( ponovno 1,2 mrd transferjev ) in znižamo zadoilžitev s prodajo držsavnih bank in podjhetij ( spet 0,9 mrd eurov v proračunu) potem smo takoj v proračunskem presežku in s poametnim trošenjewm v razcvetu države ( kako enostavno je voditi tako slabo upravljano državo) oziroma kakšni amaterji zmagujejpo na volitvah in v nadaljevanju tako slabo vodijo državo, da nič ne naredijo, pa relativno enostavno je.
111111112
28. 08. 2014 19.38
+103
Ne delam razlik ali krivim otroke ampak dokler se bo v šolo pripeljal dijak, katerega mamica ima zadaj d.o.o. in bmw x6..doma ogromno vilo....pa bo ta gospa imela popolno podporo za otroka... In na drugi strani mama ki nima dela, prav tako ne oče pa preseže na koncu za 1,1 evrov..pa posledično ne dobi podpore za otroka... bo KUZLARIJA IN BO KUZLARIJA OSTALA!!!! SRAMOTA DRŽAVE!!!!
napakaa
28. 08. 2014 20.07
+5
revni neznajo klečat pa prosit bogataše al pa se revni sploh netrudijo izboljšat sistem, zdaj nismo več v kameni dobi smo že čist nekje drugje in je treba razumet zakaj bogate frime so zbežale iz te države
1adler
28. 08. 2014 20.10
+8
111111112
29. 08. 2014 08.32
+1
avspuhh prosim lepo... Vsi smo pod kožo krvavi...nekateri so imeli večjo srečo oziroma podporo staršev ali stricev, imeli začetni kapital in zavladali na polno...vendar nikoli niso znali živeti skromno oziroma spoštovati malenkostne dobrine Roko na srce pa so zame osebno revni ljudje zelo trpežni in spoštujejo delo... pripravljeni delat nadure, katere ne dobijo plačane ali pa jih izkoristit za dopust... In prosim lepo zakaj bi tukaj kdo moral po tvojem klečati in se prilagajati? halo... Pa bi se ti prilagajal, če bi delal recimo 10 let in dobival minimalno plačo in ne plačanih prispevkov...recimo?
Jezu3Kristus
28. 08. 2014 19.07
+25
Ne vem komu farbajo oči z tako socialo. Na eni strani nekaj malega dajejo na drugi pa dvakrat več vzamejo. Kmalu bo kot v času kraljev vse kar imaš več od tistega da preživiš moraš dati
korintos2
28. 08. 2014 19.24
+9
mufic
28. 08. 2014 20.36
-1
No pa dejmo
28. 08. 2014 18.45
+7
Kolk je nora naša država ... to pomeni da imaš stanovanje ki je vredno 120.000 eur ... ga prodas vzames v najem stanovanje, ker pojamras da ga ne mores placevati in nimas nepremicnine in denarnih sredstev ti potem pomagajo še najemnino plačevat al kaj?
Nyokiy
28. 08. 2014 18.43
+40
300 000 Javnih uslužbencev, 30 000 Kulturnikov, 140 000 na sociali....18 000 borčevskih penzionstov, ki so borci samo zaradi penzije..260 vladnih služb, 90 Posrancev, 15 ministrov, 220 Županov, 10 000 podžupanov 120 000 prejemnikov pomoči, 1000 Haš bubarjev, Iglavcev in ostali ki rigajo za pomoč v denarju..Dajte se enkrat samkrat vprašat kaj lahko vi če sploh naredite za naroddržavo ne kaj lahko drugi naredijo za vas...???
adadaa
28. 08. 2014 20.26
+5
NYOKIY prav imaš, kako enostavno je imeti propračlun, z normalno vlado, ki bi postopno ukinila vs enezaslužene privilegirance.
adadaa
28. 08. 2014 20.36
+8
to je dokaz da v Sloveniji vladata socializem in komunizem, zato smo tako na psu
POVOJ
30. 08. 2014 09.39
Dokler bo imel javni sektor večje plače od zasebnega bo takšno stanje kot je. Ne moremo preživet, če zapravimo več kot ustvarimo.
napakaa
28. 08. 2014 18.30
-1
zaradi mene če se dobijo 1000x več dnarno pomoč ,če se tako EU komisija igra že pač naj se še tako. Samo da gospodarski denarni krog ne gre v ta vrtinc. Čene pa naj se vrne ves državni denar v nazaj Švici in gremo na svoje pa naj nas napadejo saj enkrat nas bodo tako ali tako nekdo..
Nyokiy
28. 08. 2014 18.26
+14
To LEVAKARSKO, Komunistično asocialno ropanjein skrb za narod ter predvsem do otrok je pripeljala tako daleč da sosed ropa soseda, brat brata, brat sestro, stric teto vsak vsakega, vse skupaj je na sociali vsi pa drvimo v prepad..??? Nadaljevanje te zgodbe so socialni lonci in enažarnica.. Pa LEVAKI sprabvte se že enkrat delat saj vam še vedno ni jasno, da tujega denarja ni več..
Nyokiy
28. 08. 2014 18.28
+20
Vse je pa na računih za komunalo, nenehnih novih exsotičnih davkih, taksah, trošarinah, prispevkih obveznh članarinah pa kaj saj poznate to medsebojno ropanje..
Nyokiy
28. 08. 2014 18.31
+9
Zadeva je sila preprosta, da nekdo dobi je potrebno nekomu vzet...