Z ograjo do denarja: še lani brez zaposlenih, zdaj ogromen državni posel

Lani niso imeli niti enega zaposlenega, letos so z ograjo dobili skoraj pol milijona evrov vreden posel. Kdo stoji za podjetjem Minis s sedežem v Žalcu, na istem naslovu kot ima sedež Cerarjeva lokalna SMC.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Brez javnega razpisa, pač pa na povabilo, je notranje ministrstvo z mikro podjetjem Minis Bojana Plohla sklenilo skoraj pol milijona evrov težko pogodbo, za - kot so zapisali - pripravo terena in ograj ter samo postavljanje. Se pravi za storitev.

Bodeča žica na meji

(Foto: Reuters)

Ker gre za zelo veliko denarja in glede na evidence neznano družbo, se odpravimo v Žalec, preverit za kakšno podjetje gre ... In tam naletimo na presenečenje: v pisarni, kjer bi moral biti sedež Minisa, so se, kot nam povedo okoliški prebivalci, pred le nekaj dnevi na hitro izselili neznano kam. Razlog naj bi bili izvršbe in neplačani lizingi. Kar dokazujejo tudi uradni podatki. Obe podjetji Bojana Plohla z naslovom ulica Talcev 3 sta imeli kar nekaj časa blokirane račune, eno je celo davčni dolžnik.

In da bo mera do vrha polna, je uradni sedež podjetja na istem naslovu kot lokalna pisarna SMC. Ali je Plohl, ki pred kamero noče, njihov član, seveda želimo preveriti. A odgovora pri SMC ne dobimo. Plohl pa nam le pisno sporoči, da ni. Tako kot sporoča, da se niso selili čez noč, zraven pa priloži dokazilo o spremembi naslova z današnjim datumom.

Kdo se pri tem poslu spreneveda? Odgovore seveda želimo od odgovornih. Obrambna ministrica Andreja Katič pojasni, da je bilo od vsega začetka načrtovano, da bodo poleg slovenske vojske pri postavljanju ograje sodelovala tudi slovenska gospodarska podjetja. Konkretno o Minisu ne ve nič, zatrjuje ministrica in pravi, da je to vprašanje za ministrstvo za notranje zadeve, kjer pa odgovorov, koga vse so povabili na pogovore, ni. Medtem pa premier Miro Cerar za vse odgovore na to temo usmerja h gospodarskemu minustru, ki da za to skrbi.

Sicer pa imamo tudi javnosti znana podjetja, ki bi naši vojski - ta ima mimogrede tudi pomoč iz tujine - lahko pomagala. A jih odgovorni za posel niso poklicali. "Dejansko me to čudi, da če vojska dejansko potrebuje pomoč pri montaži ograje, da je bilo izbrano podjetje brez tovrstnih referenc," pravi Izidor Vode, direktor Kovinograda.

Zakjučimo s tem, da naše ekipe na terenih do danes ob žičnati ograji niso opazile neuniformiranih postavljalcev.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: