Slovenija

'Urad ne bo slovenski FBI'

Ljubljana, 06. 04. 2009 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Projekt nacionalnega preiskovalnega urada bo predvidoma zaživel s 1. januarjem 2010. "Živimo v času, ko smo vsi ljudje upravičeno še veliko bolj občutljivi na to, da si nekateri pridobijo bogastvo na protipraven način," je dejal Pahor.

Projekt nacionalnega preiskovalnega urada bo predvidoma zaživel s 1. januarjem 2010, sta po današnjem sestanku napovedala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in premier Borut Pahor. Po besedah premierja "živimo v času, ko smo vsi ljudje upravičeno še veliko bolj občutljivi na to, da si nekateri pridobijo bogastvo na protipraven način".

Cilji nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so, tako pravi Pahor, odkriti za 20 odstotkov več kaznivih dejanj in vložiti za 80 odstotkov več obtožnic brez dopolnitve v obdobju dveh let. Cilj urada je prav tako za 30 odstotkov več zasežene protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Predsednik vlade Borut Pahor in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal
Predsednik vlade Borut Pahor in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal FOTO: Dare Čekeliš

V letu 2008 je bilo namreč, kot je bil seznanjen, ugotovljenih za 120 milijonov evrov protipravno pridobljenih premoženjskih koristi. Dosedanjih uspehov kriminalistične policije in drugih organov Pahor sicer "ne bi podcenjeval", kljub vsemu pa to po njegovih besedah sporoča, da je na ta problem potrebno reagirati uspešneje kot doslej.

Cilji so po njegovih besedah visoki. "Če jih želimo doseči, moramo torej na osnovi naših lastnih izkušenj in na osnovi primerljivih izkušenj iz drugih uspešnih držav, ki se soočajo s tem vprašanjem, oblikovati nacionalni preiskovalni urad, ki bo izpolnil pričakovanja slovenske vlade in vseh slovenskih ljudi, da bomo kot država uspešni v pregonu gospodarskega kriminala in korupcije," je izpostavil.

Ob tem je poudaril, da priprave na začetek delovanja urada ne bodo zmanjšale sedanjih aktivnosti, ki potekajo v boju zoper kriminal, pač pa se bodo te aktivnosti po njegovih napovedih še povečale. Kot je dejal, bodo še letos izpeljane tudi zakonske spremembe, da bi urad lahko v začetku naslednjega leta dejansko pričel z delom. V podporo na vladi in v DZ Pahor ne dvomi.

Kresalova: Korupcija v porastu

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Reuters

Po besedah notranje ministrice Kresalove sta v zadnjih letih korupcija in vrednost protipravno pridobljene premoženjske koristi v porastu. Pojasnila je, da to z vidika krize, v kateri se je znašlo tudi slovensko gospodarstvo, "terja bolj učinkovit, bolje organiziran pregon gospodarskega kriminala in korupcije".

Kot je pojasnila Kresalova, je projekt nastajal tri mesece, vodila pa ga je kriminalistična policija v sodelovanju s strokovnjaki z upravnega dela ministrstva ter strokovnjaki zunaj ministrstva in policije. Urad bo prostorsko ločen od policije, deloval pa bo v sklopu dela policije kot sistema, je povedala.

V njem bo po njenih besedah delalo med 70 in 80 strokovnjakov, od tega jih bo polovica predvidoma prišla iz sedanjih vrst za to usposobljenih kriminalistov, ostali pa bodo predstavniki drugih javnih uslužbencev, ki delajo na tem področju, in predstavniki, ki bodo prišli s trga dela.

Cilj urada je po mnenju Kresalove ta, da se v skupnem cilju pregona gospodarskega kriminala povežejo "vsi slovenski potenciali". Povedala je, da je bil v petek na ministrstvu za notranje zadeve tudi obširen sestanek vseh nadzornih institucij v Sloveniji v zvezi z bodočim delom na uradu.

Svoja stališča glede tega so soočili predstavniki državnega tožilstva, urada za varstvo konkurence, komisije za preprečevanje korupcije, carinske uprave, davčne uprave in urada informacijske pooblaščenke. Kot je zatrdila ministrica, so se vsi strinjali, da je projekt dober in da se v zvezi z njim v naslednjih mesecih oblikuje skupna delovna skupina.

Ministrica je tudi pojasnila, da so že opravili preliminarne izračune stroškov za oblikovanje takšnega urada, ki pa po njenih besedah še niso v takšni fazi, da bi jih predstavili javnosti. "Ocenjujemo, da bo strošek ustanovitve nacionalnega preiskovalnega urada zelo hitro poplačan iz naslova učinkovitosti pri vračanju protipravno pridobljene premoženjske koristi," je še dejala.

Janko Goršek
Janko Goršek FOTO: Policija.si

V. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek je v nadaljevanju med drugim zatrdil, da je metodologija dela bodočega nacionalnega preiskovalnega urada zagotovilo, da bodo vsi – ne glede na politično pripadnost – obravnavani enakovredno.

Nacionalni preiskovalni urad ne bo slovenski FBI, saj bo del policije, pa je poudaril direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Pojasnil je, da bo izdelan katalog kaznivih dejanj, v katerem bodo opredeljena kazniva dejanja, ki jih bo preiskoval urad.

Ob koncu sta Pahor in Kresalova spregovorila tudi o po njunem mnenju neprimernih pogojih za delo v forenzičnem laboratoriju. Pahor je ob tem dejal, da bo slovenska politika "morala najti potrebna sredstva" za nov laboratorij.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inspire
07. 04. 2009 14.55
Zakaj ustanavljate nove CIE -raje naj te inštitucije ,ki jih že imamo ,delajo učinkoviteje in pošteno . To ni šparanje-temveč še večje zapravljanje ( več državnih uradnikov ) pa še z delom bodo začeli komaj 1.1. 2010 . Takrat bo že prepozno !
Buena Vita
07. 04. 2009 14.21
NAJ UPORABIJO VOJAŠKO BOLNICO,IMA LABOLATORIJ IN NE BO ZARJAVELA
Buena Vita
07. 04. 2009 14.19
ŠELE ČEZ PET LET LAHKO ZAČNE TA POLITIČNA POLICIJA DELAT,KER SO PRVO POTREBNI IZOBRAZIT SE,TAKO PRAVIJO STROKOVNJAKI -S FAKULTETE ČEZ PET LET BO NA TO MINISTRCO LE SLAB SPOMIN SLOVENCEM
xes
07. 04. 2009 09.31
Ministrica LDS ustanavlja policijo, ki bo dejansko (pazi to!) preganjala kriminal!?!?! Nezaslisano! ... Clani liberalne akademije ze ostro protestirajo, da se lopovov pa ja ne sme preganjat! Pa kak hanzek ze pise svetu evrope o grozodejstvih, ki bi utegnila slediti - aretacije kriminalcev. Tega se pa v sloveniji ja ne pocne. Me prav zanima, kaj bodo "privoscili" nasim forenzikom... do sedaj so po veljavni zakonodaji smeli imeti zgolj navadno lupo, pa se to ne s prevelikim faktorjem povecave, ker potem bi lahko celo koga ujeli! Drugace pa se lopovom ni treba nic bat te nove policije, tudi ce pride do njene ustanovitve... nase sodstvo ze ne bo dovolilo, da bi se jim odvzela pravica do kriminala! Ena najbolj zascitenih "clovekovih" pravic v sloveniji.
tratleon
07. 04. 2009 01.59
Xspot to kar si napisal je fantastično.. sam takega znanja ne premoren, zato spoštujem take ljudi. vem pa ločit kar je prav in kar ni, zato se čist strinjam z tabo
Xspot
07. 04. 2009 00.28
Res imamo sodišče, policijo in vojsko, ki ščiti oligarhijo, saj jih ta nastavlja in plačuje od nekdaj. Najprej moraš biti pošten, potem se šele lahko pokvariš. Imajo še razne komisije, tajne (pred narodom) službe, ki imajo skrajno visoka pooblastila in si lahko marsikaj privoščijo. Dobili so okrepitve, v obliki množice polpismenih redar, ki bodo lokalno kršili človekove in ustavne pravice. Imajo AJPES, ki nadzira ves finančni pretok po državi in jim ne more uiti niti cent. In zdaj država ustanavlja še nov organ, kot da so bili do sedaj nemočni in preiskovalnih akcij ne morejo skoordinirati med sabo. Ko je treba kaznovati reveža, tudi kadar se čisto nič ne zgodi, se sproži supermočna država in ga brez ugovora zmelje. Takrat državne službe sodelujejo med sabo. Ko stotisoči javno opozarjamo in kažemo s prstom na očitne, neverjetne svinjarije, tudi na najodgovornejših mestih, ga ni junaka, ki bi znal spisati vsaj ovadbo. Sprašujem se, komu se lahko pritoži državljan te države, če mu ta, s koruptivnim ali z nedelovanjem svojih služb, krši temeljne pravice. Pravno varstvo je pri nas zagotovljeno le manjšinam. Naša država je popolnoma nesposobna, da bi kaznovala samo sebe in bo z "okrepitvami" ter dodatnimi pooblastili le še močnejša, oziroma bolj krivična. To je cena revolucije, brez zamenjave tistih, ki so povzročili vzroke zanjo.
mahoslo
06. 04. 2009 23.26
Nisem siguren , če sem slišal prav '' Ne bomo bozabili na babico ki so ji ukradli cvetlični lonček in ji ga bomo vrnili'' HAAAAA HAAAA HAAAAA Ali se vam ne zdi da je malo ironično ustanavljati finančno policijo zdaj ko je praktično vse polastninjeno in izropano ? Saj vemo koga ščiti POLICIJA IN VOJSKA . Aktualni politični vrh in bele ovratnike varuje pri uresničevanju njihovih ciljev (ropanja in kraje našega premoženja) in to je sedaj pokradeno v 90%. Kaj se bodo zdaj obesili na tiste reveže podjetnike ki si s težavo in malo podkupnino pridobijo neki posel ???in si nabirali politične točke.? '' V. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek je v nadaljevanju med drugim zatrdil, da je metodologija dela bodočega nacionalnega preiskovalnega urada zagotovilo, da bodo vsi – ne glede na politično pripadnost – obravnavani enakovredno.'' Ja kaj ste pa mislili , da bo rekel , da bodo ščitili posameznike glede na politično pripadnost???
cekson
06. 04. 2009 21.58
Kako sami sebe posmehujete, se z eno novo NKVD !!!!!!!
strogoff
06. 04. 2009 21.15
hej, ministrica Katarina - kaj pa organizirani kriminal t.im. zdravnikov iz ZPIZ-a ? ( sodnomedicinske poneverbe.preSS ) W Država od Biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip !
mindfucker
06. 04. 2009 21.14
itevs
06. 04. 2009 21.07
mac4_m
06. 04. 2009 20.25
dejte vi rajš odločbe uvoženim printat, vsaj pri nečem ste res dobri, HA, HA, HA, HA
mac4_m
06. 04. 2009 20.24
HA, HA ,HA, HA, HA,HA......Res sm se do solz nasmeju. Sicr ni smešno sam n morš vrjet ane. Tisti, ki so 12 let ravbal vse kr je pršlo pod roke zdej izjavljajo take veleumnosti. Sej se vsak pri izjavi kr posmeje (brez milosti), sami seb se morajo smejati, ker je tako smešno, da se ne morejo zadržat niti za par sekund izjave. HA, HA, HA ,HA... Mogoče bojo zaprl wolfa pol pa lahk štacuno dol zaprejo. Bojo nastavl kako cerarco, ki v ničemer ne bo videla znakov kaznivih dejanj. HA, HA, HA, HA.. Bravo!! To potrebujemo v naši politiki. Klovne, ki nakladajo smešnice...In še dobro plačani ha, ha, ha. Spominja na velesposobne dobro plačane veleumne managerje, HA, HA, HA, HA.... Joj morm nehat, HA, HA, HA
kritika@email.si
06. 04. 2009 20.12
Jooj Jevšek kakšna blamaža s tako izjavo... Ideja je sicer dobra, ampak izvedba mi daje za slutiti, da se ne bo izteklo tako dobro. Namreč, NPU bi moral biti izven policije, ker toliko kot je ta institucija toga, zastarela in polna politikantstva, je redko katera. Tako tudi NPU ne bo mogel delovati v skladu s svojim poslanstvom, saj bo nenehno hendikepiran zaradi notranjih razprtij, ki so v policiji stalnica že zadnjih 10 let.
bučar
06. 04. 2009 19.26
vse sile za smetišnico......
MojcaCoh
06. 04. 2009 19.14
Raziskati bo potrebno kateri Platajs, si je zamislil tristo Občin na dva milijona državljanov ali Projekt Občina, škofija in Pokrajina pri vsakem pesjaku Avtorje te polomije, ki je državo pripeljala do roba gospodarskega zloma in Bankrota bo potrebno obsoditi na visoke zaporne kazni ali doživljensko prisilno delo. Mojca
lesnikovsok
06. 04. 2009 17.33
use bo pa mev janko goršek čez ki ga je kresalova nastavila gor.... :))) mi je kr slabo k na te stvari pomislm da bo en človk mev use čez...
Northwest
06. 04. 2009 17.07
TOTALNA NEUMNOST.ZAKAJ IMAMO NA MIN.ZA FINANCE "URAD ZA PREPRECEVANJE PRANJE DENARJA",ZAKAJ IMAMO URAD ZA ODKRIVANJE KORUBCIJ....SAMO POVEZATI SE JE TREBA MED SEBOJ PA BO.ALI PA USTANAVLJAJO NOV URAD DA BODO SAMI LAHKO NA VELIKO PRALI.
Katarina_K
06. 04. 2009 16.58
Odlična poteza!
mali_M
06. 04. 2009 16.57
Sem že mislil, da je danes spet 1. April. Najbolj smešna izjava pa je od Generalnega direktorja policije Janka Gorška, da naj bi bili vsi obravnavani enakovredno, neglede na politično pripadnost. Saj bi mu mogoče celo verjel, če ne bi bil sam naslavljen brez javnega razpisa. Ko pa bodo začeli, upam da bodo najprej pogledali posla pri mami njegove šefice. No, potem pa še pri bližnjih in daljnih prijateljih. Po dveh ali več letih trdega dela, pa še pri ostalih. Mogoče se pa nam čez kake 5 let celo povrne zaupanje v pravno državo.