Z vojsko nad smeti

Največji čistilni akciji pri nas se bodo pridružili tudi vojaki. Divjih odlagališč se bodo lotili že to soboto, čistili pa bodo 'pred svojim pragom'. Organizatorji so zbrali že več kot 100 tisoč prostovoljcev.

Odlagališče smeti v Kopru

Bodo divja odlagališča izginila iz Slovenije? (Foto: Miro Majcen)

Slovenci si bomo 17. aprila nadeli rokavice, vzeli vrečke in se spravili nad divja odlagališča odpadkov. Projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, doslej največji tovrstni akciji pri nas, se bo pridružila tudi vojska, ki pa bo čistila že ta konec tedna.

V akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! bo Slovenska vojska sodelovala tudi v soboto, 17. aprila, in sicer z vsemi pripadniki in pripadnicami, ki ne bodo na dolžnostih doma ali v tujini. Očistili bodo zemljišča, ki so v lasti ministrstva za obrambo, vojašnice, skladišča in druge objekte ter njihovo neposredno okolico. Odpadke bo Slovenska vojska zbirala ločeno.

Pripravila bo namreč vzorčno čistilno akcijo, s katero bo javnost opozarjala na 'udarniško soboto'. Vojaki bodo odstranili divji odlagališči na nekdanjem vojaškem poligonu Strmica nad Vrhniko ter ob vojašnici Novo mesto, očistili pa bodo tudi vadbišče Poček pri Postojni. Dela se bo lotilo okoli 250 pripadnikov Slovenske vojske. "Izjemno me veseli, da se je projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu! pridružila tudi Slovenska vojska in da imamo tudi mi priložnost, da opozorimo na divja odlagališča, ki so danes velik okoljski problem. Vzorna akcija bo zagotovo pomenila tudi dobro usmeritev oziroma logistični test za vseslovensko okoljsko akcijo," je povedala podpolkovnica Mojca Pešec.

Organizatorji se bodo tudi s pomočjo vojaške akcije odločili, kako se soočiti z logističnimi in organizacijskimi izzivi, ki jih čakajo 17. aprila. Doslej je k projektu pristopilo 105.000 prostovoljcev, organiziranih je 3.000 zbirnih mest in popisanih 10.400 divjih odlagališč, je s številkami postregel eden od vodij projekta Aleš Pevc. "Da akciji danes dobro kaže, je zaslužen prav vsak od približno tisoč prostovoljcev, ki se po vsej Sloveniji dnevno trudijo za uspeh projekta! S preliminarno akcijo, ki jo bomo v soboto izvedli skupaj s predstavniki Slovenske vojske bomo preverili, kako se bodo prostovoljci uspeli držati navodil za ločevanje odpadkov – na akciji 17. aprila želimo namreč zbrati 60 do 70 odstotkov ločenih odpadkov, kar bo znatno zmanjšalo stroške odvoza in preprečilo nadaljnjo škodo za okolje," je dejal.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 10
jezni_jezek 09.04.2010 10:00:58
mate7r
08.04.2010, 23:45

se strinjam !
Več komentarjev