Slovenija

Z vojsko nad smeti

Ljubljana, 08. 04. 2010 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največji čistilni akciji pri nas se bodo pridružili tudi vojaki. Divjih odlagališč se bodo lotili že to soboto, čistili pa bodo 'pred svojim pragom'. Organizatorji so zbrali že več kot 100 tisoč prostovoljcev.

Bodo divja odlagališča izginila iz Slovenije?
Bodo divja odlagališča izginila iz Slovenije? FOTO: Miro Majcen

Slovenci si bomo 17. aprila nadeli rokavice, vzeli vrečke in se spravili nad divja odlagališča odpadkov. Projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, doslej največji tovrstni akciji pri nas, se bo pridružila tudi vojska, ki pa bo čistila že ta konec tedna.

V akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! bo Slovenska vojska sodelovala tudi v soboto, 17. aprila, in sicer z vsemi pripadniki in pripadnicami, ki ne bodo na dolžnostih doma ali v tujini. Očistili bodo zemljišča, ki so v lasti ministrstva za obrambo, vojašnice, skladišča in druge objekte ter njihovo neposredno okolico. Odpadke bo Slovenska vojska zbirala ločeno.

Pripravila bo namreč vzorčno čistilno akcijo, s katero bo javnost opozarjala na 'udarniško soboto'. Vojaki bodo odstranili divji odlagališči na nekdanjem vojaškem poligonu Strmica nad Vrhniko ter ob vojašnici Novo mesto, očistili pa bodo tudi vadbišče Poček pri Postojni. Dela se bo lotilo okoli 250 pripadnikov Slovenske vojske. "Izjemno me veseli, da se je projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu! pridružila tudi Slovenska vojska in da imamo tudi mi priložnost, da opozorimo na divja odlagališča, ki so danes velik okoljski problem. Vzorna akcija bo zagotovo pomenila tudi dobro usmeritev oziroma logistični test za vseslovensko okoljsko akcijo," je povedala podpolkovnica Mojca Pešec.

Organizatorji se bodo tudi s pomočjo vojaške akcije odločili, kako se soočiti z logističnimi in organizacijskimi izzivi, ki jih čakajo 17. aprila. Doslej je k projektu pristopilo 105.000 prostovoljcev, organiziranih je 3.000 zbirnih mest in popisanih 10.400 divjih odlagališč, je s številkami postregel eden od vodij projekta Aleš Pevc. "Da akciji danes dobro kaže, je zaslužen prav vsak od približno tisoč prostovoljcev, ki se po vsej Sloveniji dnevno trudijo za uspeh projekta! S preliminarno akcijo, ki jo bomo v soboto izvedli skupaj s predstavniki Slovenske vojske bomo preverili, kako se bodo prostovoljci uspeli držati navodil za ločevanje odpadkov – na akciji 17. aprila želimo namreč zbrati 60 do 70 odstotkov ločenih odpadkov, kar bo znatno zmanjšalo stroške odvoza in preprečilo nadaljnjo škodo za okolje," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezni_jezek
09. 04. 2010 10.00
mate7r 08.04.2010, 23:45 se strinjam !
jezni_jezek
09. 04. 2010 09.58
Tisti ko delajo v cerklje ob krki?kaj res bojo sli?ne verjamem kako bojo oni mogli kaj takega delat ko nikol niso nicesar delali
Jimi1
09. 04. 2010 07.55
Bravo! Končno je MORS-u kapnilo, da je možno vojsko uporabiti v mirnodobnem obdobju tudi za kaj koristnega. Inžinerija bi npr. lahko vmes uredila kakšno strateško povezavo na slovenski južni meji, pa kakšen vodovod, obrambni nasip... Bi dobro delovalo na moralo vojske, na javno mnenje, javno dobro, pa še fizične kondicije bi si gospodje nabirali na terenu....
pkorosec
09. 04. 2010 00.13
Svetujem, da se policija in vojska nato spravita še nad tiste, ki te smeti odmetavajo. Vsak vikend pobiram nesnago iz gozda in ceste. Če tistega, ki redno smeti ujamem in pretepem ... kaj me čaka? Za koristno akcijo bom kaznovan.
mate7r
08. 04. 2010 23.45
Žal je SV socialna ustanova, saj večina kadra ni sposobna kaj drugega kot pobiranje smetja. Če bi bila, ne bi bila zaposlena v vojski. Pa ne mi s kakimi parolami "V službi domovine", saj ste navadni plačanci, ki se boste kadarkoli, ko vam bodo tisti, ki vam ukazujejo, ukazali, da se obrnete proti lastnemu narodu, to tudi naredili. Poklicne vojske so se pač skozi zgodovino pokazale kot sovražnice demokracije. Pa verjetno se ne motim, če napišem, da bodo umazano delo čez vikend opravili rezervisti. Jasno, ministrica in nekaj visokih častnikov bo že poziralo zraven takrat, ko bodo novinarji delali prispevke, ampak poklicnih vojakov ne bo. Le-ti morajo ja počivat čez vikend, da se spočijejo od izležavanja v vojašnicah čez teden. BogdanP - ti kar svojo mamo obdelaj.
V.V.V.
08. 04. 2010 20.09
oni bi to lahko celo leto pocel itak druzga dela nimajo in bi to bla velika korist za narovo kot da afne gucajo po misijah
MERDE-AVE-MERDE
08. 04. 2010 19.54
Boljše da tu pomagajo čistit Slovenijo kot pa da pomagajo okupatorju v Iraku in v Afganistanu res boljše !!
foreverblue
08. 04. 2010 19.07
@moelmol: Ja, pa toliko se v parlamentu govori o nekem domoljubju. Pričakujem, da si bo Grims prvi nadel rokavice. Jerovšek drugi in tako dalje...
frodone
08. 04. 2010 18.49
vsaj ena korist enkrat od naše "vojske" pohvalno
moelmol
08. 04. 2010 18.47
kaj pa pahor pa ostali poslanci ne bodo pomagali počistit slovenijo bi jim prišlo prav pri političnih točkah za naslednje volitve