Slovenija

Z zakonom nad plastične vrečke

Ljubljana, 24. 12. 2010 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakon o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk je vložen v parlamentarno proceduro. Zakon predvideva, da bo prodajalec, ki bo ponujal plastične vrečke, moral plačati okoljski prispevek.

Predlog zakona o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk je bil danes vložen v zakonodajni postopek. Zakon je podpisalo 36 poslank in poslancev iz vrst SD, Zares, LDS, SNS, Solidarnost in oba predstavnika narodnih skupnosti.

Tri kategorije vrečk

V Sloveniji porabimo od 300 do 600 milijonov vrečk na leto.
V Sloveniji porabimo od 300 do 600 milijonov vrečk na leto. FOTO: Aljoša Kravanja

V predlogu zakona so odpadne vrečke razdeljene na tri kategorije glede na različno ceno proizvodnje posameznega tipa vrečk. Po tej kategorizaciji predlagajo tudi različno finančno obremenitev oz. okoljski prispevek za prodajalca, ki se lahko odloči, ali vrečk ne bo več prodajal oz. jih dajal brezplačno ali pa bo morda raje ponujal trajne tekstilne vrečke. Za 50 centov bi obdavčili plastične nakupovalne vrečke, za 40 centov vrečke, ki vsebujejo vsaj 95 odstotkov biorazgradljive mase, za 20 centov pa trajne tekstilne vrečke. Okoljski prispevek bi morali plačati trgovci.

Z zakonom želijo vplivati na prodajalce in jih finančno obremeniti ter doseči, da bi nakupovalne vrečke postale izjema in ne več pravilo.

Obračunani okoljski prispevek bo namenske narave. Poleg pokrivanja stroškov izvajanja tega zakona bo okoljski prispevek namenjen projektom, ki že potekajo v sklopu Eko sklada. Predlagatelji so v predlog zakona vključili določilo, da v obdobju prvih treh let po sprejemu zakona vlada lahko določi, da se največ 50 odstotkov sredstev, pridobljenih z okoljskim prispevkom, nameni za sofinanciranje aplikativnih raziskovalnih projektov v dejavnosti proizvodnje vrečk z namenom zmanjševanja njenega vpliva na okolje.

Predvideno je enoletno prehodno obdobje

Poleg tega so predvideli enoletno prehodno obdobje po uveljavitvi zakona, v katerem bi tako proizvajalci vrečk kot tudi prodajalci lahko storili vse potrebno, da se pripravijo na uveljavitev zakona.

Vrečke predstavljajo okoljski problem

Vrečke se nikoli popolnoma ne razgradijo.
Vrečke se nikoli popolnoma ne razgradijo. FOTO: N.Š.G.

Za njihovo izdelavo se uporabljajo fosilna goriva, nafta in zemeljski plin, poleg tega pa vrečke tudi onesnažujejo okolje, saj se nikoli popolnoma ne razgradijo, ampak razpadejo na vedno manjše koščke, na katere se vežejo kemikalije in toksini, ki slej kot prej končajo tudi na naših krožnikih preko prehranjevalne verige.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1