Slovenija

Za boljše odnose EU in Rusije

Trzin/Budimpešta, 11. 12. 2007 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odnosi med Evropsko unijo in Rusijo so na najnižji ravni doslej. Moskva upa na boljše odnose med slovenskim predsedovanjem EU.

Odnosi Unije in Moskve trenutno niso najboljši.
Odnosi Unije in Moskve trenutno niso najboljši. FOTO: Reuters

V zadnjem času so odnosi med Rusijo in Evropsko unijo dosegli najnižjo raven doslej, Moskva pa upa, da bodo med slovenskim predsedovanjem uniji "začeli pot navzgor", je ob zaključku dvodnevne konference Rusija in EU: Razvoj skupne strategije dejal vodja ruskega sveta za zunanjo in obrambno politiko Sergej Karaganov. Na srečanju, na kakršnih Rusija že od leta 1999 izmenjuje mnenja s prihodnjo predsedujočo uniji, sta strani predstavili svoja stališča glede aktualnih vprašanj.

Na različnih bregovih


Kot je pojasnil programski direktor Centra za evropsko prihodnost Denis Risman, se je predvsem prvi dan srečanja pokazalo, da imata EU in Rusija glede nekaterih vprašanj, kot sta regionalna varnost in energija, še vedno različna stališča, drugje, kot recimo glede trgovinske soodvisnosti pa se v večji meri strinjata. Risman je še napovedal, da se bo oblikovanje skupne strategije med Rusijo in EU nadaljevalo.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) pa je pozval slovensko predsedstvo Evropske unije naj med predsedovanjem pozornost nameni tudi azilni politiki. "Slovenija naj se osredotoči na dva temeljna cilja: zagotoviti dostop do azila v državah unije in ohraniti vodilno vlogo EU pri postavljanju standardov mednarodne zaščite," so sporočili iz regionalne pisarne UNHCR v Budimpešti.

Karaganov, ki je tokratno konferenco ocenil za najbolj plodno doslej, upa, da se bodo med slovenskim predsedovanjem verjetno začela pogajanja o sporazumu o partnerstvu. Je pa še opozoril, da bi se morali pred pogajanji o vsebini dokumenta pogovarjati o ciljih, ki naj bi jih dosegel.

Treba je predvsem sodelovati

Menil je tudi, da ni prav, da Rusija in EU tekmujeta med seboj, namesto da bi sodelovali. "Če ne bomo združili moči, bomo oboji izgubili" nasproti Kitajski, Indiji in drugim silam, ki v svetu dobivajo vse večjo vlogo, je opozoril.

Na konferenci na Jablah, ki je potekala v ponedeljek in danes, so predstavniki Slovenije sogovornike iz Rusije in EU seznanili s slovensko strategijo vodenja unije. Med drugim so predstavili prednostne naloge predsedovanja - Zahodni Balkan, podnebne spremembe, energija in medkulturni dialog, na srečanju pa so govorili tudi o regionalnih varnostnih izzivih, s katerimi se danes soočata Rusija in EU, ter njuni soodvisnosti na področju trgovine.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
12. 12. 2007 10.00
Še slabši bodo , če še ne več g. PUTIN. Sama anti elita proti Rusiji bo predsedovala.
eBuddy
11. 12. 2007 16.19
o mati rusija ti še ne poznaš našega zunanjega ministra, ki doma takorekoč prodaja slovensko ozemlje hrvatom in hkrati je glavni pobudnik za osamosvojitev kosova...in mu je malo mar da bo s tem zajeb.. odnose z srbi in vami. mislim da ni za računat na kaj boljše odnose med našim predsedovanjem......